Две тарифи за цената на водата и затвор за кражбата й предлагат от МРРБ

Половината от водата, която не се фактурира, се губи при течове, а другата половина се краде

© Дневник

Половината от водата, която не се фактурира, се губи при течове, а другата половина се крадеВ сегашната водна стратегия се предвижда да има стимули за хората, които ползват по-малко вода, и да има наказание за хората, които използват повече, каза пред журналисти зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, цитиран от агенция "Фокус". Той откри петата Международна конференция "Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи".


Симидчиев обясни, че стимулите и наказанията могат да станат факт, като се въведе двустепенно тарифиране, т.е. до определена стойност на човек на месец да се плаща на една цена, а над тази стойност по друга. Зам.-министърът обясни, че каква ще бъде цената вече е въпрос на конкретна сметка.


"Не се очаква голямо повишение в цените на водата благодарение на европейските фондове, които осигуряват част от необходимите инвестиции в сектора", коментира пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА. Тя допълни, че цената на водата зависи и от начина, по който ВиК дружествата и общините управляват процеса. "Нуждите са огромни, към момента може би ще покрием инвестиции за около 2,4 млрд. лева за отвеждане и пречистване на водите, както и за смяна на водопроводите", отбеляза Караджова.
60% са общите загуби на вода в България, докато в страните от Западна Европа те са средно 40 на сто, припомни Добромир Симидчиев. По данни на дружествата ценната течност "изчезва" както заради изтичане заради аварии, така и заради кражбите. "Един-двама осъдени за кражба на вода ще покажат, че това наистина е престъпление", поясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството.


По неговите думи по действащите в момента членове на Наказателния кодекс могат да се наложат сериозна наказания, включително и затвор до пет години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK