Общински съветник от Варна е уличен в конфликт на интереси

Общински съветник от Варна е уличен в конфликт на интереси

© Юлия ЛазароваОбщинският съветник от ГЕРБ – Варна Марио Шиваров е гласувал решение, свързано с въвеждането на зона за временно платено паркиране в града в явен конфликт на интереси. Това става ясно от решение, публикуваното днес на сайта на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. (Целият текст на Решението - тук)


Според текста на документа, като общински съветник във Варна и в качеството си на лице, заемащо публична длъжност, Шиваров е гласувал за приемане на решение за учредяване на безвъзмездно право на ползване, за срок от пет години на върху част от имот – частна общинска собственост в полза на общинското дружество "Паргинги и гаражи-Варна". Комисията е установила, че Шиваров е гласувал в частен интерес, тъй като по същото време е бил икономически свързан с дружеството, получило правото на ползване. Това е станало чрез участието на общинския съветник в дружествата "Център за мобилност" и "Транспортен център за мобилност", влезли в съдружие с общинската фирма. По този начин Шиваров е нарушил разпоредба на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси според която "лице, заемащо публична длъжност, няма право при изпълнение на задълженията си да гласува в частен интерес".


Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е констатирала също, че Марио Шиваров не е подал изискваната от закона декларация за частен интерес по конкретен повод.
Скандал в скандала


Резултатите от оповестената днес проверка за конфликт на интереси, свързана с Марио Шиваров, връща във фокуса на обществения интерес един от най-големите скандали в общинското самоуправление у нас, белязал четвъртия мандат на варненския кмет Кирил Йорданов. По силата на договор за консултантски услуги Шиваров бе негов съветник по въпросите на фирменото управление и транспорта във Варна. (Всичко за скандала - тук и тук)


Сметките за евентуалните постъпления от частната синя зона във Варна показаха, че при официално планирани 23 491 места за паркиране в нея, при 12 часов работен ден и цената от 1.20 лв. с ДДС за час престой по сметките на "Транспортен център за мобилност" всеки месец са щели да постъпват не по-малко от 6 млн. лв. с ДДС. При това, ако заетостта на зоната е само 70%. Вероятно точно тези цифри станаха причина въвеждането на синя зона във Варна да стане по най-скандалния начин в сравнение с останалите големи градове в страната.


Как се случи това?


На 3 октомври м.г., в разгара на предизборната кампания за местна власт, Варна осъмна засипана с листовки, които подробно информираха за предстоящо въвеждане на платено паркиране само ден след изборите – на 24 октомври. В брошурите имаше лого, карта на зоната, примерен талон за платен престой, телефони за връзка и дори два адреса в интернет за допълнителна информация.
Заради съмненията, че преждевременното разпространение на новината може да провали кампанията на Кирил Йорданов, щабът му иззе листовките само за няколко часа, а сайтовете бяха закрити.
Истинският скандал със зоната обаче стана явен след разкритията на "Дневник"  за старателно подготвяна схема за скрита приватизация на системата за платено паркиране във Варна, при това преди още тя да е заработила. В центъра й се оказа командитното дружество "Транспортен център за мобилност АД", регистрирано на 15 септември м.г. Като съдружник в него бе включена общинската компания "Паркинги и гаражи – Варна", но клауза в дружествения договор гласеше, че управлението на новата компания е поверено на друга частна фирма - "Център за мобилност". АД. В него капиталът от 50 хил. лв бе разпределен в 5000 акции по 10 лв. Половината от дяловете бяха собственост на бизнесмена Бойко Георгиев, а останалите бяха поделени между бившия директор на клона на "Интернешънъл асет банк" във Варна Валентин Василев и Марио Шиваров.


Служебната бележка


Заради скандала, разразил се след разкритията, Марио Шиваров разпространи специално писмо до медиите, в което отрече да е акционер в "Център за мобилност" и заплаши, че при следваща публикация в този смисъл ще търси правата си в съда. Като доказателство, че не притежава акции в "Център за мобилност", той предостави на Дневник копие от служебна бележка, носещо подписа на Валентин Василев. В него бе записано следното:
"(...) Господин Марио Димитров Шиваров не притежава, издадени от дружеството акции, считано от 06.12.2010г. и до датата на издаване на настоящото удостоверение не е сред акционерите на дружеството, вписани в книгата на акционерите".
Справка в Търговския регистър обаче показа, че подобна промяна там и не е отразена. Този факт сега е потвърден и от проверката, извършена от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.


Последствията


През април т.г. в хода на извършваните по случая проверки се оказа също, че публично – частното командитно дружество "Транспортен център за мобилност АД", което трябваше да управлява синята зона във Варна и да прибира постъпленията от нея, е било регистрирано в нарушение на общински наредби и зад гърба на общинския съвет в града.


Така след серия скандали на 19 май т.г. само четири дни, след като официално беше въведена в експлоатация, също толкова официално варненската синя зона беше отменена. Решението за това съобщи лично кметът на града Кирил Йорданов. Това се случи на спешно свикана пресконференция на която стана ясно че за отмяната на зоната е станало след нареждане от премиера Бойко Борисов. (Как беше отменена синята зона във Варна - тук)


Публикуваното днес решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, уличаващо Марио Шиваров в нарушаване на закона, може да бъде обжалвано пред Административен съд – София. Предвидените в закона санкции предвиждат освобождаване от длъжност, както и отнемане в полза на общината на възнаграждението и облагата, получени за периода, през който конфликтът на интереси е бил укрит.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  То там цялата община трябва да се закрие, че е в конфликт на интереси с гражданството.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 2. 2 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Всички общински съветници в Българиа са в конфликт на интереси. За какво мислите са се навряли в съветите - за да се пъчат пред децата и тъщата ли ????

 3. 3 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРП!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  """ "лице, заемащо публична длъжност, няма право при изпълнение на задълженията си да гласува в частен интерес".
  ===================

  За някои индивиди , това е ""излишна подробност !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Весело

  Не може да бъде,общински съветник да гласува при конфликт на интереси,пък за депутат е направо невероятно

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  Тези съобщения станаха ежедневие! Независимо от желанието ми на власт да дойдат сините, не съжалявах че изритахме тройната и герберите дойдоха на власт....
  За мое, а и на много други търсещи справедливост съжаление, почвам да мисля че между червени е герберови няма никаква разлика.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ам Петър Диков кой ша го уличи?

 8. 8 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Очаквам да се случи нещо, като в поговорката за кервана и кучетата.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 9. 9 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Започвам да се питам уместно ли е в средно големи градове като Варна да има общински съвет?

  Общинските съветници са абсолютно непознати хора, никой не е гласувал за тях и за това са и напълно безотговорни. В допълнение, решенията на общинския съвет дават възможност на кмета да бяга от отговорност и да се оправдава, че не било негова работа.

  За какво всъщност са общинските съвети?

 10. 10 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално


  До коментар [#3] от "Dr. G.": така е господина Марио е от листата на ГЕРБ , на предишни избори се явяваше от различни партии , сега му се осмихна късмета. Единственото което направи е да прехвърли фирмата на сина си - маршрутките 182 ,183. Иначе самият той има завършено основно. Най- вероятно вече е вишист по втория начин. На всеко заседание на общинския съвет на което се гласува господина винаги е въздържал се . Идиот !!!

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 11. 11 Профил на varna_11
  varna_11
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ееее, цяла година ли им трябваше да го установят?!?!?!
  Затова сме на това дередже...

  И затова трябва да закрият свободния достъп до Търговския регистър - аз същия ден проверих там и видях с очите си кои са 'замесените' лица, и че г-н Шиваров е в явен конфликт на интереси... Не може така другари - с такава открита информация ще се виждат всички далавери и трудно ще се оправдаваме после с някакви хартийки, подписани от управителя....

 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  А хамелеонът Кирил Йорданов, който на всички избори е все от управляващата партия или коалиция? Или той и ТИМ са недосегаеми, а от немай-къде пешкира ще опере една дребна риба?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 13. 13 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#11] от "varna_11":
  Имаше далеч по-кадърни кандидати , но те категорично се отказаха от ГЕРБ и не са в общинския съвет. А на Марио му е мечта последните 10 години. Е успя и се осра .

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 14. 14 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2810 Весело

  "Как се случи това?" - стига де, никой не знае - ни чул, ни видял, не ВЗЕЛ!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Марио Шиваров на прокурор, какво се бавят ония магистрати пак.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#1:"Dehumanizer"]То там цялата община трябва да се закрие, че е в конфликт на интереси с гражданството."

  Този кмет и Общински съвет ще затрият града.Безобразията,които сътвориха и сътворяват ежедневно превърнаха града в място със затихващи функции.Варненци ,както обикновенно,не се интересуват от собствените си работи.

 17. 17 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 604 Неутрално

  [quote#16:"papadok"]Варненци ,както обикновенно,не се интересуват от собствените си работи. [/quote]
  Ами интересуват се колкото жителите на всяко друго населено място, горе долу.

  Проблемът е, че в едно село, например, всички кандидати са лично познати на избирателите, а в София са познати от медиите. Варна е по средата - всичко става извън светлината на националните медии.

  И така един сопол, като Йорданов, презиран от 85% от избирателите, успява да се задържи на власт просто защото няма друг кандидат, чието име да говори нещо на някого.

 18. 18 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Пак изцепка в ГЕРБ.
  Ей, за забрана станахте вече!

 19. 19 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Весело

  Следейки как ГЕРБ подбира кадрите си бях останал с впечатление, че конфликта на интереси е изискване, а не кусур

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 837 Весело

  Тъпанар.Трябвало е да гласува против и работата му пак да стане.ГЕРБ в стремежа си да имат всичко на своя страна започват да допускат грешки.Но общо взето се справят.

 21. 21 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Тоя е голяма гадина. Това е само върха на айсберга от корупция във Варна. Лошото е, че на никой не му пука. Да се бяха пробвали да направят същата схема в София... Кирливото им правителство щеше да падне

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 22. 22 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Весело

  В Наказателния кодекс да се предвиди съдебна санкция за лицата, заемали длъжност общински съветник. Ей така по презумпция, че
  1. За да стане общински съветник не му е чиста работата
  2. След като е станал общински съветник се е отблагодарявал на някой "отгоре" и пак не му е чиста работата.

 23. 23 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 573 Неутрално
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Балкански лъв!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 27. 27 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#24:"be_google"]не че яне и марешки щяха да ви направят живота по-лесен, ама сте тотално прецакани!!![/quote]

  Избора между Магарешки и Киро тъпото е нещо като това дали да те бие Митьо Крика или Киро Скалата... И в двата случая е лошо. А магарешки както се е коалирал с РЗС много лоша работа. Дано и те да не успеят да влязат в парламента, но и тези които със сигурност ще влязат ( герб, бсп, дпс - дъщерните дружества на партията майка) и на тях не им е там мястото. Нови, млади хора - това трябва и на трите власти

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 28. 28 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 696 Разстроено

  То бива, бива, ама кат тез не бива!
  От както Гроб са на власт и още повече Киро - миндила го контролира гробарско мнозинство в Общ. съвет - Варна - тотална разруха на града, улиците като във военно време - бомбандирани и надупчени. Супер и хипер бюрокрация и корупция в Общината - за едно разрешително те отръскват отвсякъде и доят като стършели!
  Обичам си града но на никой не бих го препоръчал в това му състояние! Избягвайте Варна поне до след 3 години!

 29. 29 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  Не може да бъде!!! И това - точно във Варна, най-прозрачно и безкористно управляваният град на Балканите!!! Абсурд!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 30. 30 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Айде бре, не може да бъде!
  Ако беше в Долно Камарци - иди-доди, ама във Варна!
  Там са чисти и неподкупни!
  Мамка му и прасе!
  Там е Кире не либерало, а подслугало, лизало, плазмодиало!

  ура и да живей!!!
 31. 31 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Поредният варненски общински съветник- бизнесмен.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 32. 32 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#1:"Dehumanizer"]То там цялата община трябва да се закрие...[/quote]
  Така ли се закрива държава!? България на изток граничи с...!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 33. 33 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 638 Неутрално

  От една стран са банда лакоми варненски общинари и партийни активисти. От другата страна все по западащият град с много дупки по улиците и мръсотия.
  За нас, които дваме перодично в града се вижда как той върви надолу. Дано следващите ви управници са като тези от Бургас.

 34. 34 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#27] от "Scaramouche":
  За мен изборът изглеждаше така: Нагъл тип с ГЕРБ или Нагъл и психично болен тип... Гласувах за костенурките нинджи. Глупости са това "такива си ги избрахте". Що който и да питам все отрича да е гласувал за някой от гореспоменатите.

  Между другото До коментар [#10] от "Teqilabg": Няма във Варна маршрутка 183. Само 182 са негови.

  Няма лоша реклама!
 35. 35 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#15] от "СДС": морето малко забавиха новината , но пък са му сложили и снимка :

  http://www.moreto.net/novini.php?n=192752&p=4

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 36. 36 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мари": извинявам се явно са я спрели , отдавна не съм ползвал ...

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 37. 37 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#35] от "Teqilabg":

  Не е останал гладен.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK