Кораб с 20 000 литра гориво потъна в Дунав край Русе

Пристанището в Русе (архив)

© Анелия Николова

Пристанището в Русе (архив)Кораб с около 20 000 литра гориво в резервоарите потъна край Русе, съобщи БТА. Инцидентът е станал в нощта на 9 ноември, но информацията за него беше разпространена едва на 19 ноември вечерта.


Корабът "Фери Топ 1" - фериботът, пътувал преди време между Силистра и Кълъраш, на русенската фирма "Гораинвест" е бил натоварен с дърва и е разтоварвал в пристанището, след което е започнал да потъва.


Подготвяме се за изваждане на горивото от потъналия кораб в лимана на регионалното пристанище "Дунавски драгажен флот", коментира изпълнителният директор на "Дунавски драгажен флот" - Русе, Валери Иванов - собственик на пристанището, където се намира плавателният съд.
По думите му операцията вероятно ще започне този следобед. Чрез специална технология горивото - около 20 000 литра газьол, намиращо се в резервоарите (горивните танкове) на кораба, ще бъде прехвърлено в цистерна. Те и машинното отделение са под водата, а мостикът на кораба е на повърхността, тъй като в лимана нивото не е високо.


Комисия от четирима инспектори от дирекцията "Морска администрация" в Русе разследва причините за инцидента. Становището на експертите трябва да е готово до края на месеца.


Екипажът обяснил, че преди да влезе в лимана е усетил удар по корпуса на кораба от твърд предмет под водата. Според директора на "Морска администрация" - Русе капитан Георги Иванов горивните танкове са запечатани добре и към момента от тях няма изпускане на гориво. Водолази всеки ден правят огледи на корпуса.


"Предприели сме всички мерки за предотвратяване на евентуален разлив в реката. Преградили сме с бонови заграждения, секции, хвърляхме и пилки по петната от масла и нефт, излезли от машинното отделение няколко дни след инцидента. Идва и нефтосъбирач на агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав", който събра разлива. Към момента водата е замърсена само в затвореното пространство, каквото е нашият лиман", каза Валери Иванов.


По думите му корабът може да бъде изваден, когато спадне нивото на водите. Той е пречупен на две и вероятно ще бъде нарязан за скрап. В момента нивото на река Дунав край Русе е 284 см спрямо условната кота "нула". Според Валери Иванов то трябва да спадне под метър, за да може да се предприеме операция по изваждането на кораба.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK