Ковачева: Случаят "Марковска" не е диагноза за съдебната система, КС не е част от нея

Диана Ковачева

© Георги Кожухаров

Диана КовачеваСлучаят с Венета Марковска не е диагноза за българското правосъдие, защото Конституционният съд не е част от съдебната система, а е отделен и независим орган, заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева в сутрешния блок на БНТ.


По думите на министъра сагата е продължила много дълго, но е завършила с логичното разрешение – желанието на съдията да се оттегли в пенсия.


Ковачева отново подчерта, че Марковска все още е съдия заради условието, поставено в оставката ѝ пред Висшия съдебен съвет. ВСС, който е кадруващият орган, ще се занимае със случая ѝ отново, за да вземе решение по молбата за пенсиониране, обясни тя.
Това, че Венета Марковска все още е съдия, има отношение за пенсионирането ѝ. Ако тя не е действащ съдия, няма как в действителност да бъде пенсионирана и да получи полагащите ѝ се привилегии и бонуси.


В същото време Етичната комисия към ВСС вероятно няма да разгледа сигналите срещу нея, тъй като скоро тя няма да бъде магистрат, стана ясно от думите на министъра на правосъдието.


Тя обясни, че за да започне нова процедура по избирането на кандидат за КС, Народното събрание трябва първо да отмени решението си за Марковска. Ковачева призова за открито представяне на номинацията на бившия президент Петър Стоянов, макар че той е познат на българското общество и на депутатите.


"Изборът не е направен, докато не е направено изслушването", подчерта тя и препоръча на народните представители да задават въпроси, защото те имат по-голяма тежест от анонимни сигнали.


Според правосъдния министър предстои ключов избор и това е на главния прокурор, защото ще бъде наблюдаван и от Европейската комисия, и от българското общество. Новият главен прокурор от своя страна трябва да дойде с "много решителност и кураж, защото трябва буквално да преобърне системата".


Тя заяви, че кандидатурите за поста трябва да са изцяло професионални. По думите ѝ предложението на единствения засега кандидат Сотир Цацаров за провеждането на избора е добро и тя го подкрепя.


Въпреки че отказа да обвърже случая "Марковска" с проблемите на съдебната система, Ковачева заяви, че съдебната система трябва да работи за създаването на институционален рефлекс за проблеми като конфликт на интереси.


Тя настоя магистратите да участват в реформата на съдебната система, защото така промените ще са започнали отвътре, което е най-добрият вариант. Реформите не трябва да се налагат със сила, а всички да дадат своя принос, подчерта министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK