Плевнелиев: Показах, че българската конституция не е само правила, абзаци и запетайки (обновена)

Росен Плевнелиев

© Георги Кожухаров

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев заяви, че с действията си в деня на клетвата на съдиите в Конституционния съд е показал, че конституцията не е само "правила, абзаци и запетайки", а може да се изразява и чрез действия, както самият той е направил.


"Като президент в своите действия се ръководя от интереса на гражданите и, разбира се, от нормите и от духа на конституцията. А конституцията казва, че в Конституционния съд трябва да влязат най-добрите, най-достойните, най-моралните, и тези без капчица съмнение в техния морал - тези, които могат да бъдат стожери на демокрацията и на справедливостта. Искам категорично да заявя, че аз ще пазя конституцията и със своите действия. Тази ситуацията може да бъде за урок", каза Плевнелиев.  


Президентът отново подчерта, че е напуснал церемонията, с което не позволи на Венета Марковска да стане конституционен съдия, защото кандидатурата не е срещнала обществена подкрепа и самият той няколко пъти е изразил съмнения в нея. Той направи коментара при откриването на конференция, организирана съвместно с УНИЦЕФ, посветена на проблема за настаняването на деца до три години в специализираните институции.
Президентът отказа да коментира новата кандидатура за поста – на бившия президент Петър Стоянов – като заяви, че го прави от уважение към него и припомняйки, че и той е поискал три дни за размисъл, след като от ГЕРБ му предложиха да се кандидатира за президент.


Венета Марковска не можа да положи клетва за съдия в Конституционния съд, тъй като Росен Плевнелиев точно преди нейния ред да се закълне прочете предварително написано изявление, че не може да присъства на полагане на клетва от юрист, за когото не са изчистени съмненията в неговата репутация.


С тези си действия президентът предизвика лавина от реакции, като в крайна сметка правната комисия в Народното събрание реши да посочи нов кандидат за позицията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK