ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Присъдата на Реджеп

Присъдата на Реджеп

© Юлия ЛазароваИдния петък в добричкото с. Крушари ще има събитие. Събира се Общинската комисия за борба с противообществеите прояви на малолетни и непълнолетни. Месец, след последното истерично пробуждане на дремещата ксенофобия, единственият все още ненаказан от този общински орган е седемнадесет годишния Реджеп. Кой беше той ли?


Заедно със съучениците си Али и Васви на 21 октомври т.г. той се появи на снимка в интернет. Тримата позираха в предизвикателни пози с портретите на личности от българската история. След това, по сигнал на зам. председателя на ВМРО Костадин Костадинов, мексиканската вълна на нетърпимостта към ромите помете трите момчета.


Училището, в което Али и Васви и Реджеп току-що бяха започнали 11 клас реши да ги скрие, за да потуши скандала. След светкавичен педагогически съвет те бяха прехвърлени в т.нар. "индивидуална форма на обучение". Сега, вместо да седят в клас със съучениците си, двама от тях – Али и Васви чистят клетките на животните в добричкия Зоокът. Така реши Комисията за противообществени прояви в Добрич.
Превенция на омразата


Третият – Реджеп, чака "присъда" в петък. Той е от близкото с. Крушари. Допреди месец всяка сутрин пътуваше с училищния автобус до Техникума по транспорт, лека промишленост и обслужване в Добрич. Заедно със себе си, водеше и по-малката си сестра, тъй като родителите им ходели на работа.


"Момчето не е като другите роми. Той от тези, които имат цел, имат стремежи, полагат усилия, за да ги постигат, каза Димитрина Желева, секретар на Комисията за борба с противообществеите прояви на малолетни и непълнолетни в с. Крушари. За това в петък ще настоявам наказанието му - полагане на обществено полезен труд, да бъде изтърпяно в училищната библиотека в селото. "


Комисията, която ще се събере в петък най-вероятно ще включва юрист, психолог и педагог. Всички материали по т.нар. "дело" са вече в пълен комплект. Изискано е мнението на преподавателите на Реджеп, полицията е изготвила справка, събрани са данни за семействата му. Момчето е от добрите ученици в добричкия техникум. Посещавал е редовно часовете. До този момент не е имал никакви други провинения, не са му налагани никакви наказания. Реджеп не е регистриран в полицията. Родителите му работят и правят всичко по силите си, за да се грижат за децата си.


Въпреки това, два дни преди заседанието, Желева е убедена, че Реджеп ще получи едно от най-тежките наказания – 40 часа обществено полезен труд. Причината: "Така ще бъде предотвратена някаква евентуална, последваща агресия срещу момчета и родителите му", обяснява тя. С други думи – наказание като превенция на омразата.


Шансът на Реджеп


Според Димитрина Жеелева, родителите на Реджеп са с основно образование, но въпреки това са сред интелигентните хора в общността си и в селото.


"Различни са от етноса си, казва тя. Спокойни и уравновесени са, но като всички родители са много изплашени за детето си след случилото се със снимката". Казва, че както те, така и синът им са хора с позиция, която не се притесняват да отстояват. Че са активни! Въпреки това, родителите на Реджеп са единствените от трите семейства, оказали се в епицентъра на скандала с "поруганата национална чест", които и до този момент не са подали молба, за да запишат сина си за занимания в извънкласната форма на обучение до края на тази учебна година. Наказанието беше наложен от педагогическия съвет на техникума по транспорт в Добрич. Само така тримата да продължат образованието си в 12 клас догодина. Тъй като в Крушари друга възможност няма, шанс на Реджеп е Дневният център за деца с увреждания.


"Това е единствената възможност момчето да посещава психолог и да бъде под наблюдението на педагози, обяснява Желева. Иначе центърът се посещава от деца с различни увреждания, предимно от ромската махала в селото, но и от много други, настанени в социалния дом за деца без родители в Крушари". Според нея това е може би една от причините, поради които родителите на Реджеп и до този момент не са попълнили декларация, че са съгласни синът им да да продължи точно там образованието си до края на година.


Наказанието


"С останалите две момчета е по-лесно, обяснява Евгени Генчев, социален работник от Добрич. Те са в града, средата там е различна, възможностите са повече. За Реджеп и родителите му ситуацията е особена. Те са отговорни хора, общувала съм неведнъж с тях. Осъзнават какво е станало, много добре си дават сметка за състоянието, в което се намират, страхуват се... Но освен всичко друго живеят в малка общност, хората в селото ги познават".


Според Димитрина Желева ситуацията също е необичайна и това вероятно прави родителите на Реджеп неспокойни. Почти сигурна е, че след всичко, което се е стоварило изневиделица на главите им, те няма да пуснат сина си отново да учи в Добрич.


"За това ще направя всичко възможно да ги убедя догодина той да продължи образованието си поне тук. В Крушари имаме общообразователно училище. Ще получи все пак диплома".


Сега в селото всички очакват петък, когато ще заседава "комисията". Такива неща там не се случват често. По всяка вероятност Реджеп ще бъде наказан да подрежда книгите в библиотеката на местното училище. Връстниците му може и да го поднасят, но това не е драма. Драмата е другаде.


"До скоро работих в сферата на социалното подпомагане, казва Желева. Налагало ми се да контактувам предимно с роми. Има неграмотни, безотговорни, всякакви... Но тези са различни, твърди тя. Искат и децата им да бъдат различни. Сигурно за това са настоявали Реджеп да ходи на училище в Добрич, да завърши техникум, да има специалност, да работи. Осъзнали са, че големият град дава възможност за по-добро образование, за по-добър живот".


Сега, месец след като под политически и обществен натиск заедно с двамата си съученици, Реджеп спря да ходи на училище той на практика е напуснал системата на образованието. За разлика от него портретите на Левски, Симеон Велики и Борис I са по местата си. А и националната гордост е овъзмездена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK