Цачева надделя над Фидосова - парламентът отмени избора на Марковска (допълнена в 12.00)

Председателят на парламента Цецка Цачева (вляво) се противопостави на съпартийката си Искра Фидосова, която в качеството си на председател на правната комисия предлагаше направо да се премине към нов избор.

© Георги Кожухаров

Председателят на парламента Цецка Цачева (вляво) се противопостави на съпартийката си Искра Фидосова, която в качеството си на председател на правната комисия предлагаше направо да се премине към нов избор.След намеса на председателя на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ) депутатите все пак отмениха решението си за избор на Венета Марковска като конституционен съдия. Изненадващо Цачева влезе в конфликт с председателя на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ), която всъщност предлагаше Народното събрание да пристъпи направо към нова процедура за избор. Според Фидосова с днешното пенсиониране на Марковска казусът е приключен.


"Ако един конституционен съдия се разболее или, не дай си боже почине, пак ли ще отменяме решение?! Венета Марковска е поискала да бъде пенсионирана и каза, че няма да иска да полага клетва като конституционен съдия. Няма вече казус "г-жа Марковска", каза Фидосова. С тези думи тя отговори на опозицията, която настояваше парламентът да отмени избора си от 31 октомври.


В реплика, но не към Фидосова, а към независимия Дарин Матов - основен вносител на номинацията на Марковска, Цачева обаче опонира, че нито в деловодството на Народното събрание, нито до неговото ръководство е депозирано волеизявление от страна на Марковска, че се отказва. "Качеството "пенсионер" не е правно препятствие за член на Конституционния съд", заяви председателят на парламента.
Тя се обърна към депутатите от мнозинството и ги предупреди, че почвата, на която са стъпили в момента, е нездрава. "Съвсем съзнателно през последните дни се пазих от коментари, защото осъзнавам инстиуционалната криза в момента и случаят, в който сме изправени е безпрецедентен," каза тя. Затова по думите й, за да бъде открита следваща процедура за избор на конституционен съдия от парламентарната квота, задължително трябва да бъде отменен изборът на Марковска.


Преди това зам.-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова (ДСБ), която беше сред номинираните за конституционен съдия, предупреди за опасността без отмяна на решението следващ състав на Народното събрание да атакува в Конституционния съд бъдещия избор. Така изборът на нов член на Конституционния съд на мястото на Марковска може да бъде отменен като противоконституционен, каза Михайлова.


В крайна сметка Цачева подложи на гласуване предложението на Михайлова и то събра подкрепа от 139 депутати, а 1 независим се въздържа.


За отмяната на избора гласуваха 99 представители на ГЕРБ, 22-ма от БСП, 11 от Синята коалиция, петима от "Атака" и двама независими. ДПС не участва нито в това гласуване, нито в следващите, свързани с  откриването на нова процедура. В тях не се включи и БСП.


В хода на двучасовата дискусия освен критики към безпрецедентното поведение на президента Росен Плевнелиев се чуха и упреци, че парламентът става заложник на премиера Бойко Борисов, който искал да овладее и Конституционния съд.


"Срамен противоконституционен прецедент", каза бившият конституционен съдия и депутат от БСП Любен Корнезов за решението на държавния глава да напусне церемонията по полагане на клетва на новите конституционни съдии. "Той изпълни чужда поръчка, надскачайки правомощията си", заяви Корнезов. Той нарече прокуратурата "маша в ръцете на премиера", защото в последния момент "пробута дело срещу неизвестен автор". Според него всичко това ерозира държавността.


Павел Шопов от "Атака" нарече новата процедура за избор на заместник на Марковска "смокинов лист".  "Борисов мисли, че днес с този срамен епизод нещата ще влязат в коловоз удобен за управляващите," каза Шопов. Според него обаче няма нужда от правила, защото е ясно, че вече има нова кандидатура, уговорена от Бойко Борисов.


Независимият Димитър Чукарски, подкрепил Марковска, каза, че цяла седмица държавата е в условията на суспендирана конституция. Той изброи нарушения, които според него са допуснати в хода на встъпването в длъжност на новите конституционни съдии от квотата на парламента, президента и на съдебната власт - Анастас Анастасов, Борис Велчев и Георги Ангелов. По думите му на първо място не е спазен седемдневният срок за насрочване на клетвата, след това президентът в "написаното му листче" е определил Марковска като кандидат, макар тя да е била избрана. Третото нарушение според депутата е, че  церемонията била водена от председателя на съда Евгени Танчев, чийто мандат вече е бил изтекъл.


Чукарски съобщи, че днес ще предложи промяна в Закона за конституционния съд, която да премахне обвързването на присъствието на председателя на парламента, президента и на върховните съдилища с валидността на клетвата.


Колегата му Тодор Великов пък повдигна въпроса дали е легитимно встъпването в длъжност на заклелите се, след като не са произнесли заключителната фраза от клетвата "заклех се".


Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров призова депутатите да проведат кристално чиста, състезателна, честна и открита процедура при предстоящия избор. Според него премиерът не е трябвало да посочва коя партия да предлага член на конституционния съд, а да остави това на всички политически сили.Процедурните правила за избор

Според одобрените процедурни правила номинации за конституционен съдия ще се приемат от 22 до 30 ноември.Срокът за становища и въпроси е до 10 декември. Изслушването на кандидатите ще бъде насрочено за 12 декември, а на 19 декември ще бъде гласуването в пленарната зала. 


Ще важат правилата за номиниране, по които бяха избрани Анастас Анастасов и Венета Марковска. Единствената разлика е, че се заличава забраната комисията да разглежда анонимни сигнали.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK