Временният шеф на Софийския районен съд стана титуляр (допълнена)

Временният шеф на Софийския районен съд стана титуляр (допълнена)

© Юлия ЛазароваВисшият съдебен съвет избра след балотаж изпълняващия длъжността председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов за титуляр. При повторното гласуване в съвета той получи 13 гласа подкрепа срещу съдията в същия съд Виолина Джиджева, за която гласуваха 7 членове на съвета.


Третият кандидат - Николай Манджаров, който досега се е явявал на всички конкурси за шеф в този съд,  получи само четири гласа на първия тур. И при двете гласувания имаше по три недействителни бюлетини.


Лалов започна да изпълнява длъжността председател след като предишният ръководител Красимир Влахов се издигна до зам.-председател на Върховния касационен съд.
В продължение на близо 3 часа днес Висшият съдебен съвет изслуша кандидатите, но не обсъди след това концепциите им. Единствено Милка Итова изрази подкрепа за Лалов и увереност, че той ще се справи с тежкото положение в СРС, който е най-големият в страната.


В концепцията си Лалов очерта два приоритета - решаване на проблема със сградата на съда, която е стара и недостатъчна за нуждите на иснтитуцията, и натовареността на съдиите.


През лятото Лалов покани в сградата на съда премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и министъра на правосъдието Диана Ковачева, за да ги запознае с битовите проблеми на работещите там. Тогава Борисов обеща, а след това и правителството реши, че съдиите ще се преместят в т. нар. Военно НДК. Оттогава по темата няма напредък.


Отново с бюлетина
Изборът за председател на Районния съд се отличи с това, че членовете на ВСС решиха след обсъждания той да се проведе с интегрална бюлетина. Досега този нов състав на съвета гласуваше електронно. При избора за шеф на Националната следствена служба например заради този начин на гласуване не стана известно каква подкрепа е получил вторият кандидат Евгени Диков. Тогава Бойко Найденов получи 18 гласа "за", което беше достатъчно за избирането му.


Въпросът за електронното гласуване беше повдигнат при обсъждането на правилата за избор на главен прокурор. Тогава няколко от членовете на съвета настояха да не се променя дългогодишната практика на съвета гласуването да е чрез бюлетини при повече от един кандидати. Тогава главният съдебен инспектор Ана Караиванова припомни,че има решение на ВАС, според което всеки кандидат трябва да бъде гласуван поотделно и гласуването с бюлетини най-обективно отразява резултата.


Днес по повод писмото на един от кандидатите за главен прокурор - Сотир Цацаров, с което той поиска да се смени редът, по който ще бъдат гласувани номинираните, темата за електронното гласуване отново беше разисквана.


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев призова: "Събитията показаха, че всеки един от държавните органи е длъжен внимателно и в съответствие с Конституцията и законите на страната, да взима своите решения, защото несъобразяването с тях води до тежки съществени юридически и други резултати. Юристи сме и говорим за избор – волеизявление, което е еднократно и едновременно волево действие. Само при това положение има избор. Съгласен съм, че в 21 век е модерно да се гласува електронно, но дори и тогава всеки трябва едновременно и еднократно да изразява волята си. Не се гласува последователно за втория, за третия, за четвъртия с предизвестен резултат по отношение на първия", заяви Груев.


Груев даде за пример и практиката в САЩ, където в някои щати е въведено електронното гласуване, но това става с електронни бюлетини едновременно. "В нито един щат не гласуват първо за Барак Обама, виждат резултатите и после гласуват за другия кандидат Мит Ромни, каза още председателят на ВКС.
При това чувствително обществено положение, в което се намираме, не бива да поставяме под съмнение избора за главен прокурор, а в бъдеще и на председател на ВКС. Самите кандидати не го заслужават. Формата трябва да гарантира юридическото съдържание на акта", каза още Груев.


Калин Калпакчиев се съгласи с мнението на председателя на ВКС. Той призова колегите си да преосмислят и друго предложение– да се създаде специална работна група във ВСС, която да провери всички сигнали и информации за кандидатите и да обобщи цялата информация.


Дали правилата ще бъдат променени ще реши правната комисия към съвета, която ще изготви становище. 

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Николай Колев
    Николай Колев
    Рейтинг: 1816 Неутрално

    У нас няма по-постоянно нещо от временните неща...

    * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK