Хиляди се включиха в националния протест за отмяна на пълната забрана за пушене

Протест срещу тоталната забрана на тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечения, се проведе на площад "Народно събрание". Под мотото "Бунтът на масите" собственици и клиенти на заведения изразиха несъгласието си с въведената от 1 юни т.г. забрана за употреба на тютюн и тютюневи изделия в закрити обществени места.

© Юлия Лазарова

Протест срещу тоталната забрана на тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечения, се проведе на площад "Народно събрание". Под мотото "Бунтът на масите" собственици и клиенти на заведения изразиха несъгласието си с въведената от 1 юни т.г. забрана за употреба на тютюн и тютюневи изделия в закрити обществени места.Няколко хиляди души в цялата страна се включиха днес в националния протест за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места.


Акцията беше организира от собствениците на заведения, според които само за няколко месеца от влизането в сила на ограничението от 1 юни в сектора са съкратени 20 000 души. Протестиращите обявиха взетото днес от браншовата организация решение за внасяне в Народното събрание на писмо с исканията и ако управляващите не се съобразят с тях - от 1 декември ще се премине към гражданско неподчинение и национален бойкот на забраната.


В София протестът се проведе пред сградата на Народното събрание, където се стекоха близо 1000 души.
Не сме съгласни с този закон, който убива малкия и среден бизнес и не дава възможност за личен избор. Държавата си позволява да произвежда и продава продукти на тютюневата индустрия, а ние сме на ръба на оцеляването, оставете ни в нашата страна, оставете ни да работим, призоваха участниците в митинга, които скандираха "Промяна!" под прозорците на депутатите.


Организаторите на акцията уточниха, че исканията им нямат нищо общо с политиката и призоваха депутатите да не разделят обществото на пушачи и непушачи.


Трябва да има места за свободен избор, където хората да могат да пушат. Пушачът не е престъпник, заявиха участниците в акцията и поискаха законът да бъде върнат в предишния си вид, когато даваше възможност заведенията да работят с помещения за пушачи и непушачи.


И в Бургас в протестното шествие срещу пълната забрана на пушенето се включиха около 1000 души, съобщи БТА. Шествието започна от площад "Тройката" и премина по централната улица "Александровска" до сградата на общината. В протеста се включиха собственици на заведения, управители, сервитьори, бармани, кухненски персонал, граждани. Протестът бе подкрепен с изпълнения на местни музиканти.


Хиляди се включиха в националния протест за отмяна на пълната забрана за пушене

© Юлия Лазарова


Иван Стоименов - протестиращ собственик на заведение в града, каза, че не подкрепя тютюнопушенето, но е против категоричната му забрана. Тя е смъртна присъда за цял един отрасъл от изнемогващата икономика на България, заяви Стоименов. Бургаските ресторантьори обявиха, че имат готовност да започнат разяснителна кампания в бургаските училища, която да покаже вредата от пушенето сред подрастващите.


Браншовиците са категорични, че ако исканията им не бъдат взети под внимание, протестите им ще продължат.


Малко над 200 души се събраха в Пловдив на протеста. Организаторите на протеста обявиха, че от 1 до 10 декември възнамеряват да обявят гражданско неподчинение, по време на което ще бойкотират забраната и ще позволят на клиентите си да пушат по всяко време и навсякъде.


Другата форма, която се обмисля, е блокирането на магистралите и основни пътни артерии. Според собствениците на заведения, заради този закон ще се наложи да бъдат уволнени много хора и около 30% от заведенията ще фалират.


Собственици на заведения в Хасково също се включиха в националния протест. Те подредиха празни маси със столове около тях на площада срещу областната администрация в града. Според председателя на местната браншова асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Стойчо Ганашев оборотът на заведенията е спаднал драстично от края на лятото, когато беше въведена пълната забрана за пушене. По думите му в някои от кафенетата и баровете спадът е около 90 на сто. Той добави, че две или три заведения вече са затворили, като една от основните причини за това е забраната за тютюнопушене. Ганашев смята, че преди да бъде приет, законът за забраната на тютюнопушенето е трябвало да се обсъди и с членовете на браншовата организация.


Хиляди се включиха в националния протест за отмяна на пълната забрана за пушене

© Юлия Лазарова


Клиентите ни са недоволни, броят им намаля през студените месеци и се наложи да намалим персонала си, заяви Божидара Андонова - собственик на ресторант в Хасково. Според нея по-доброто решение е било преди приемането на тоталната забрана, когато много от собствениците инвестираха средства в обособяването на зали за пушачи или монтираха вентилационни системи.


Около 300 души се присъединиха към протеста на Шуменската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Работещите в заведенията носеха ленти с надпис "уволнен" и "съкратен".


Председателят на организацията на ресторантьорите и хотелиерите в Шумен Десислава Иванова заяви, че забраната за тютюнопушене води до отлив на клиенти, което пък от своя страна ще доведе до съкращаване на персонал и много фалити. Над 2300 подписа са събрани до момента в подкрепа на искането на ресторантьорите и хотелиерите в Шумен за отпадане на тоталното ограничение за пушене в заведения.


Около 100 души се включиха в Търговище в националния протест. На централния площад 33 собственици на заведения подредиха празни маси, с което показаха липсата на клиенти, след въвеждането на забраната за тютюнопушене.


Фотогалерия: Протестът в София срещу пълната забраната за пушене на закрито >


Собственикът на кафене Мария Сербезова обяви, че протестиращите настояват за връщане на закона в стария му вид; за функциониране на зали за пушачи и непушачи, както и да се даде възможност собствениците на заведения с площ до 70 кв. м да решават сами как да работят. Според Сербезова още след въвеждането на забраната заведенията отчитат загуби, но през есенно-зимния период те са нараснали драстично. Собствениците са изпаднали в невъзможност да изплащат кредити и заплати на персонала.


"Нашият протест няма политически характер. Целта ни е за запазим работниците и хляба си, настояваме за равни права за пушачи и непушачи", каза пред насъбралото се множество Сербезова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK