Караджова увери, че наказателната процедура на ЕС за сметищата няма да продължи

Нона Караджова

© Анелия Николова

Нона КараджоваБългария ще избегне наказателна процедура от Европейската комисия за сметищата в страната, заяви днес министърът за околната среда Нона Караджова по повод предупреждението на Брюксел сметищата да се приведат в съответствие с европейските норми, предаде БНТ.


Съгласно правото на Европейския съюз депонирането на отпадъци трябва да се използва единствено като последна възможност и може да се извършва само при условие, че са избегнати последиците за здравето на човека и околната среда. Срокът за изпълнение на това условие изтече още през юли 2009 г., като ако до два месеца няма удовлетворителен отговор, страната е заплашена от съд и строги санкции.


Според Караджова през последните три години е постигнат сериозен напредък и България ще се справи без да се стига до крайни мерки.
"Шансът да не влезем в наказателна процедура е да докладваме ежемесечно и да убедим Еврокомисията, че общините са "се взели в ръце" и изпълняват своя ангажимент за управление на битовите отпадъците с помощта на правителството", подчерта министърът.


Нона Караджова допълни, че ако все пак България не успее да убеди Брюксел, тя ще изпрати фактурите "на предишното правителство и на кметовете, които са управлявали от 2000 до 2009 година".

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Дано.
  Серго да каже що не са спазили срока.
  Не после да вика ,че пак се управдават с него.

 2. 2 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Нона Караджова допълни, че ако все пак България не успее да убеди Брюксел, тя ще изпрати фактурите "на предишното правителство и на кметовете, които са управлявали от 2000 до 2009 година"."
  Тоест ще изпрати фактурите на себе си, нали от 1991г. до 2005г. беше началник и директор на евроинтеграционната и стратегическата дирекция на МОСВ и всичко което е ставало в отпадъците е минавало през нейното одобрение, а в момента е съдружник в Екобулпак и държи 10% от акциите

 3. 3 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1428 Весело

  "Нона Караджова допълни, че ако все пак България не успее да убеди Брюксел, тя ще изпрати фактурите "на предишното правителство и на кметовете, които са управлявали от 2000 до 2009 година".

  Ще прати фактура и на Тиквата - нали той беше кмет на София в периода 2005 - 2009 г.

 4. 4 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 624 Весело

  [quote#2:"astronavt"]Тоест ще изпрати фактурите на себе си, нали от 1991г. до 2005г. беше началник и директор на евроинтеграционната и стратегическата дирекция на МОСВ и всичко което е ставало в отпадъците е минавало през нейното одобрение, а в момента е съдружник в Екобулпак и държи 10% от акциите[/quote]
  Взе ми думите от устата. И не мога да разбера тя не се ли усеща какво казва? А също и че говори срещу шефа си, който по една случайност е един от въпросните кметове

 5. 5 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Разстроено
 6. 6 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1314 Весело

  Симпатяга е Нона! Защо ли е в Герб?
  Проблема с буклуците скоро няма да свърши, много са...

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4674 Неутрално

  УПРАВЛЕНИЕТО НА БОКЛУЦИТЕ....
  Пардон, Управлението на отпадъците.
  Каквото и да означава това.
  Това е ключовият проблем за България.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Наказание може и да няма, но сметищата остават, така че не виждам някой да печели.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Караджова е в това министерство от години. Минала е през доста правителства. Да се замисли какъв е бил приносът й за сегашната ситуация.
  Да попитаме и премиерът слънце дали си спомня как се оправдаваше, че го спъвали от правителството докато беше кмет. Как все му пречеха да си свърши работата. А заводът за боклука така и си остана само проект, макар всичката власт да е вече в техни ръце.

 10. 10 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Да да, а аз ви уверявам,че съм прима-балерина на Болшой театър.

  Ей, нагла политическа паплач.

 11. 11 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 497 Разстроено

  както имаше една реклама за кучето, та така и България "ще избегне" - ама друг път

 12. 12 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Като ни удари глобата за заменките - има-няма 8 милиарда евро, хич няма да ни прави впечатление боклука, а, Нонче?

 13. 13 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "solaris69":

  Каква глоба за заменките, вярваш на Мирослав Найденов!
  Ето какво става в Европа по повод тези заменки:


  Лъжите на управляващите лъсват и извън пределите на държавата. По повод изказването на Мирослав Найденов за глобата от 2-8 милиарда от ЕК за заменките ето какво идва като отговор от там:
  Слуховете, че Европейската комисия ще вземе решение до края на годината за непозволена държавна помощ по казуса със заменките в България, са неоснователни, а твърденията за налагане на каквито й да е глоби на страната са силно спекулативни. Това заяви пред "Капитал Daily" Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони. Отговорът на Уайт е по повод твърдението на земеделския министър Мирослав Найденов от вторник, че Брюксел ще се произнесе до края на годината дали държавата е допуснала непозволена помощ за заменките, извършени в периода 2006-2009 г. по време на тройната коалиция.
  "Комисията не е приключила оценката си по казуса и все още не се е ориентирала по отношение на резултатите. Слуховете, че ще вземе официално решение скоро, не са основателни", каза Роджър Уайт.
  "Дори комисията да вземе решение, че има непозволена държавна помощ, то следващата стъпка е да разпореди страната да я възстанови. Процедурата за държавна помощ не предвижда налагане на санкции или наказания на държавата членка", обясни Уайт и добави, че при положение че решението все още не е взето, да се прогнозират "каквито и да е бъдещи съдебни или други процедури, глоби или санкции може да се разглежда само като силно спекулативно и преждевременно".
  Това е излагация! Пълен резил с тези лъжи и спекулации!
  Това възстановяване на незаконните заменки става с разпореждане от Министерството на земеделието, както е установено и препоръчано от прокуратурата още 2010 година!

 14. 14 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#3:"virgin"]Ще прати фактура и на Тиквата - нали той беше кмет на София в периода 2005 - 2009 г.[/quote]
  Интересно тя къде беше през това време? Не беше ли ПАК в министерството?

 15. 15 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Караджова, стига с това преди 2009 г.! Кажи вие какво направихте през почти целия мандат, за да избегнете всички тези глоби, които ни чакат! НИЩО!

 16. 16 Профил на Y.P.
  Y.P.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До tily_lily, селянин, gogo2011, virgin, astronavt:
  Вие или се правите на луди или наистина сте такива. Нали за да работят общините трябва да има работещо правителство. Задайте си въпроса защо сега общините работят и защо се мотаха преди 2009. Защо оправдавате бездействието и безхаберието на БСП, ДПС и НДСВ не мога да разбера. Именно заради бакиите, които бяха забъркани до 2009 още се борим да избягваме наказателните процедури. Брюксел ни хвали за огромния напредък на България, а тук групички принадлежни писателчета критикуват. Скрийте се и пишете само ако разбирате по темата, а не като първия Ганьо - компетентен по всички въпроси!

 17. 17 Профил на Y.P.
  Y.P.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпреки забавянето(най-вече отговорно е правителството управлявало 2005-2009) в момента се изпълняват проекти за нови депа за над 650 милиона лева, които ще обхванат над 4 милиона души. Ако някои започне да оборва тези факти значи, че защитава бившия министър Чакъров. Положете малко усилия и проверете какво е нарправил Чакъров по негово управление и ще се хванете за главата. Когато пишем нека се обосноваваме, а не само да плюем за спорта.

 18. 18 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 612 Любопитно

  Както винаги това, че правителството за 3 години не е свършило нищо по въпроса, е оправдано с предишните. Не мога да разбера, щом заради тия лошковци от тройната сегашните нищо не успяват да направят, що не вземат да си ходят, като така и така са безполезни?

 19. 19 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Нона също се е забъркала с боклуци и то много дълбоки. Тя самата върти далавери и прави само това, от което има изгода. Затова много неща, свързани с екологията буксуват. Да не говорим за инвестициите в тази насока. Жалко. Но в това правителство едва ли има дори и един министър, който да прави нещо градивно. Боклуците ни са толкова много, че скоро няма да се отървем от тях.

 20. 20 Профил на Y.P.
  Y.P.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само общи приказки! Хора, ама вие грам не сте запознати с темата. Прочетете, научете итогава пешетеи, а ако 650 млн. лв. европейски средства са малко за вас...Явно наистина не сте запознати с последиците от управлението на тройната коалиция, ако бяхте сега щяхте да хвалите Караджова, за това , че спаси България от всичките - над 20 процедури срещу България, в които ни вкараха Станишев, Доган-Чакъров и компания!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK