ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Игнатов: Обвиненията към фонда за научни изследвания показват навици от миналото

Сергей Игнатов

© Анелия Николова

Сергей ИгнатовМинистърът на образованието Сергей Игнатов обясни със стари навици обвиненията от научните среди, че парите от Фонда за научни изследвания се разпределят към обръчи от фирми около Нов български университет (НБУ), чийто бивш ректор е самият Игнатов.


"Целият натиск, който се оказва върху това, че се разпределят неравномерно пари и се говори за управителя на фонда, за шефа на изпълнителния съвет, показва навици от предишни години, когато един човек е трябвало да се договаря и да разпределя проектите. Въпросите могат да бъдат към тези над 400 рецензенти, 12 експертни комисии, които са оценявали проектите, а не към личности. Много от имената, за които се споменава, че са спечелили проекти, всъщност нямат такива", заяви днес пред журналисти в парламента Сергей Игнатов, цитиран от "Фокус".


През последните дни в медиите се появиха информации, че научната общност е скандализирана от начина, по който е проведена тазгодишната конкурсна сесия, при която за финансирането на 95 проекта (от общо 1200 кандидатствали) ще бъдат разпределени 14.8 млн. лв.
От два дни сред учените се разпространява писмо до парламентарната комисия по образование и до министъра на образованието, в което се настоява за преразглеждане на конкурса, съобщава в броя си днес в."Сега". Според публикацията има съмнения и за законността на конкурса. Мотивите са незаконното назначение на шефа на фонда Рангел Гюров - преподавател в НБУ, което предизвика скандал. Учените недоволстват и заради уволнението в хода на процедурата на един от членовете на Изпълнителния съвет на фонда - проф. Мирослава Кортенска, което според засегнатите променя първоначалните правила и условия за провеждането й. Кортенска е освободена, тъй като е възразила срещу начина, по който се класират проектите.


В писмото на учените, цитирано от "Сега", се казва още:"Правят впечатление големият брой проекти, спечелени от учреждения, свързани с Рангел Гюров, председател на Изпълнителния съвет на ФНИ - НБУ (където е на щат), и библиотекарския университет (откъдето Гюров получава титлата "доктор на науките"). Според нас това е търговия с влияние", посочват учените.


Те дават за пример като явен конфликт на интереси два проекта. Първият е с ръководител гл. ас. д-р Ралица Берберова, която наследи Гюров като шеф на департамента "Науки за земята и околната среда" в НБУ. Проектът е на тема "Мониторинг и превенция от екологични бедствия чрез изготвяне на методика за изследване на земно-насипни съоръжения на речни крайбрежия и микроязовири чрез георадар" и на стойност 198 000 лв.


Вторият проект е с ръководител проф. Бойко Рангелов на тема "Изследване и изграждане на основни елементи от системата за мониторинг и ранно предупреждение при земетресения в района на София и Перник", финансиран с 480 000 лв. "Г-жа Берберова е наскоро защитила докторантка и най-близка сътрудничка на Рангел Гюров, а Бойко Рангелов е съавтор на Гюров. Изглежда и в двата проекта г-н Гюров е дал пари на себе си на обща стойност 678 000 лв.", посочват учените в писмото си.


Учените са възмутени и от факта, че класираните проекти са обявени, без да бъдат посочени получените от тях точки. Друг скандален според тях факт е, че рецензиите по некласираните проекти ще бъдат достъпни чак от 20 януари 2013 г. При това кандидатите имат право да видят рецензиите само на собствените си проекти, а не и на одобрените.


Датата 20 януари, за която се дава, че за пръв път рецензиите ще излязат наяве, не е вярна, заяви днес министър Игнатов, цитиран от "Фокус". Той уточни, че от другата седмица всички засегнати, чиито проекти не са одобрени, трябва да си видят рецензиите, за да подадат възражения. А някои от възраженията ще бъдат оценени, ако има основание. След 20 януари те вече публично ще бъдат огласени, уточни министърът.


"В момента събираме предложения и коментари, за да може между 12 и 20 декември да се направи кръгла маса, когато да изработи новият правилник. Той изисква допълнителна промяна в Закона за стимулиране на научните изследвания, тъй като те предлагат в изпълнителния съвет да присъстват 12 учени, а в момента са 9", посочи Игнатов.


Във връзка с проф. Мирослава Кортенска, която е освободена от състава на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания", министър Сергей Игнатова заяви, че тя е освободена по искане на Изпълнителния съвет, защото срещу нея са заведени няколко дела в прокуратурата, свързани с различни нарушения – няколко десетки рецензии, които са абсолютно неправомерно направени, тя е получила хонорар за това. По думите му - малко повече от 30 рецензии са подготвени от нея.


По въпроса с шефа на фонда Гюров Игнатов днес припомни, че случаят е бил разследван в Комисията по образование. В България има единствено процедура за признаване на получена кандидатска и докторска степен, а за професурите няма държавна процедура по това. След като се е върнал в България, е назначен като извънреден професор в университета. Трябва да питате него защо не е искал да има тази процедура. Няма процедура за държавно признаване на професори, дошли от чужбина. Човекът е бил седем години ръководител на департамент в този университет, откъдето идва. В документа пише, че той е бил професор по основни дисциплини, след това е назначен като извънреден професор, каза още Игнатов.


Според решението на изпълнителния съвет на фонда за научни изследвания 17 от спечелилите проекти ще се осъществяват от фирми и фондации, регистрирани в апартаменти, без научен потенциал и научна инфраструктура, повечето регистрирани в последните година-две, се казва във в. "Сега". Според публикацията те щели да получат лъвския пай от общото финансиране - общо около 5 млн. лв. 67 от проектите са на университети, институти и болници, а 11 на вузове в комбинация с фирми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK