Игнатов: Обвиненията към фонда за научни изследвания показват навици от миналото

Сергей Игнатов

© Анелия Николова

Сергей ИгнатовМинистърът на образованието Сергей Игнатов обясни със стари навици обвиненията от научните среди, че парите от Фонда за научни изследвания се разпределят към обръчи от фирми около Нов български университет (НБУ), чийто бивш ректор е самият Игнатов.


"Целият натиск, който се оказва върху това, че се разпределят неравномерно пари и се говори за управителя на фонда, за шефа на изпълнителния съвет, показва навици от предишни години, когато един човек е трябвало да се договаря и да разпределя проектите. Въпросите могат да бъдат към тези над 400 рецензенти, 12 експертни комисии, които са оценявали проектите, а не към личности. Много от имената, за които се споменава, че са спечелили проекти, всъщност нямат такива", заяви днес пред журналисти в парламента Сергей Игнатов, цитиран от "Фокус".


През последните дни в медиите се появиха информации, че научната общност е скандализирана от начина, по който е проведена тазгодишната конкурсна сесия, при която за финансирането на 95 проекта (от общо 1200 кандидатствали) ще бъдат разпределени 14.8 млн. лв.
От два дни сред учените се разпространява писмо до парламентарната комисия по образование и до министъра на образованието, в което се настоява за преразглеждане на конкурса, съобщава в броя си днес в."Сега". Според публикацията има съмнения и за законността на конкурса. Мотивите са незаконното назначение на шефа на фонда Рангел Гюров - преподавател в НБУ, което предизвика скандал. Учените недоволстват и заради уволнението в хода на процедурата на един от членовете на Изпълнителния съвет на фонда - проф. Мирослава Кортенска, което според засегнатите променя първоначалните правила и условия за провеждането й. Кортенска е освободена, тъй като е възразила срещу начина, по който се класират проектите.


В писмото на учените, цитирано от "Сега", се казва още:"Правят впечатление големият брой проекти, спечелени от учреждения, свързани с Рангел Гюров, председател на Изпълнителния съвет на ФНИ - НБУ (където е на щат), и библиотекарския университет (откъдето Гюров получава титлата "доктор на науките"). Според нас това е търговия с влияние", посочват учените.


Те дават за пример като явен конфликт на интереси два проекта. Първият е с ръководител гл. ас. д-р Ралица Берберова, която наследи Гюров като шеф на департамента "Науки за земята и околната среда" в НБУ. Проектът е на тема "Мониторинг и превенция от екологични бедствия чрез изготвяне на методика за изследване на земно-насипни съоръжения на речни крайбрежия и микроязовири чрез георадар" и на стойност 198 000 лв.


Вторият проект е с ръководител проф. Бойко Рангелов на тема "Изследване и изграждане на основни елементи от системата за мониторинг и ранно предупреждение при земетресения в района на София и Перник", финансиран с 480 000 лв. "Г-жа Берберова е наскоро защитила докторантка и най-близка сътрудничка на Рангел Гюров, а Бойко Рангелов е съавтор на Гюров. Изглежда и в двата проекта г-н Гюров е дал пари на себе си на обща стойност 678 000 лв.", посочват учените в писмото си.


Учените са възмутени и от факта, че класираните проекти са обявени, без да бъдат посочени получените от тях точки. Друг скандален според тях факт е, че рецензиите по некласираните проекти ще бъдат достъпни чак от 20 януари 2013 г. При това кандидатите имат право да видят рецензиите само на собствените си проекти, а не и на одобрените.


Датата 20 януари, за която се дава, че за пръв път рецензиите ще излязат наяве, не е вярна, заяви днес министър Игнатов, цитиран от "Фокус". Той уточни, че от другата седмица всички засегнати, чиито проекти не са одобрени, трябва да си видят рецензиите, за да подадат възражения. А някои от възраженията ще бъдат оценени, ако има основание. След 20 януари те вече публично ще бъдат огласени, уточни министърът.


"В момента събираме предложения и коментари, за да може между 12 и 20 декември да се направи кръгла маса, когато да изработи новият правилник. Той изисква допълнителна промяна в Закона за стимулиране на научните изследвания, тъй като те предлагат в изпълнителния съвет да присъстват 12 учени, а в момента са 9", посочи Игнатов.


Във връзка с проф. Мирослава Кортенска, която е освободена от състава на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания", министър Сергей Игнатова заяви, че тя е освободена по искане на Изпълнителния съвет, защото срещу нея са заведени няколко дела в прокуратурата, свързани с различни нарушения – няколко десетки рецензии, които са абсолютно неправомерно направени, тя е получила хонорар за това. По думите му - малко повече от 30 рецензии са подготвени от нея.


По въпроса с шефа на фонда Гюров Игнатов днес припомни, че случаят е бил разследван в Комисията по образование. В България има единствено процедура за признаване на получена кандидатска и докторска степен, а за професурите няма държавна процедура по това. След като се е върнал в България, е назначен като извънреден професор в университета. Трябва да питате него защо не е искал да има тази процедура. Няма процедура за държавно признаване на професори, дошли от чужбина. Човекът е бил седем години ръководител на департамент в този университет, откъдето идва. В документа пише, че той е бил професор по основни дисциплини, след това е назначен като извънреден професор, каза още Игнатов.


Според решението на изпълнителния съвет на фонда за научни изследвания 17 от спечелилите проекти ще се осъществяват от фирми и фондации, регистрирани в апартаменти, без научен потенциал и научна инфраструктура, повечето регистрирани в последните година-две, се казва във в. "Сега". Според публикацията те щели да получат лъвския пай от общото финансиране - общо около 5 млн. лв. 67 от проектите са на университети, институти и болници, а 11 на вузове в комбинация с фирми.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Е така е котета, който вади мед от питата, няма как да не си оближе пръстетата....
  Щом се "раздават" държавни пари, т.е. част от данъците на българите за наука няма как да няма далавера...... някой винаги ще трябва да разпределя чуждата пита....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 515 Неутрално

  споко, шефа на разпределението е виден доктор на нАуките от 6то управление.. или Ангола беше.. или май и двете.. и виден преподавател на Канарските острови..? някой да ме поправи ако бъркам

 3. 3 Профил на woodshed
  woodshed
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Игнатов, не лъжи!
  Дай да видим барем една рецензия от тези рецензенти.
  Няма такава ситуация рецензиите да излизат месеци след класацията.
  Този път твоето протеже, Гюров - този Остап Бендер в българската наука, такова голямо и миризливо ..... произведе, че със сигурност ще стигне до Брюксел.

 4. 4 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "woodshed":

  И какво от това като си видиш рецензията?
  Вътре пълно с недоразумения, а възможност за реакция няма.
  Резултат 0.000

 5. 5 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1897 Разстроено

  Всичко, което се случва в последните три и половина години на територията може да бъде резюмирано с две думи:
  ПОВСЕМЕСТЕН РАЗПАД!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Навици от миналото показва самият Игнатов, вдъхновен от Боко, който от своя страна активно реанимира авторитарния режим на Тато.

 7. 7 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Сега трябва да погледнем към прокуратурата!

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Гневно

  До коментар [#6] от "focusnik":

  "самият Игнатов, вдъхновен от Боко, който от своя страна активно реанимира авторитарния режим на Тато" - Какво искаш да прави син на първи секретар на ОК на БКП - Видин?

 9. 9 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1897 Разстроено

  До коментар [#7] от "hinhril":

  И що да видим там - някакви бъркат в един буркан (за справка - съседната статия). Светът е голям, но спасение отникъде не дебне

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  Трябва на всички да е ясно, че Сергей Игнатов НЕ е учен - той е политическо назначение на Боко!!!

  Който иска повече информация по темата да прочете публикацията " Лъвският пай от парите за наука отиде в обръчи от странни фирми" http://www.segabg.com/article.php?id=625034

 11. 11 Профил на woodshed
  woodshed
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "prirodata":

  Рецензиите са неразделна част от проектите и липсата им прави конкурса нелегитимен. Дори това основно правило не е спазено. Както и липсата на класация със спечелените точки.
  Да не говорим, че и твоето допълнение е също вярно.

 12. 12 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Според решението на изпълнителния съвет на фонда за научни изследвания 17 от спечелилите проекти ще се осъществяват от фирми и фондации, регистрирани в апартаменти, без научен потенциал и научна инфраструктура"

  До голяма степен виновници за създаването на такива фирми и фондации, регистрирани в апартаменти имат същите тези учен които така стабилно са заседнали в структурите на БАН, че не дават абсолютно никакъв шанс на младите кадри, на които не им остава друг вариант, освен варианта да напуснат България разбира се.

 13. 13 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#12] от "baxter":

  Колко качествени млади хора познавате, които да са кандидатствали за докторанти в БАН по легалния начин и да не са приети?
  Младите учени бягат от ниските доходи, а не заради "окопалите се" в БАН.

 14. 14 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Нека от ФНИ изнесат пълен списък на всички кандидати - спечелили и неодобрени, с проекти, рецензии, имена и с декларации на спечелилите за конфликт на интереси. Тогава може и някой да повярва на г-н министъра.

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Серго, управлението на ФНИ показва стари навици, а не критиките към него!

 16. 16 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Недоразумението-министър във всяка една нормална държава щеше да бъде изхвърлен веднага заради безобразията, свързани с този фонд.
  1. Назначава приятелчето си от измисления НБУ Рангел Гюров, без въпросния дори да е хабилитиран, което е скандално. Приказките на Гюров, че бил професор в някакъв анголски университет, са пълна измислица и лъжа. С професор там титулуват всичките си преподаватели, а преди да поеме научния фонд, Гюров няма защитена дисертация.
  Единствената реална титла, която Гюров притежава, е информатор на ДС.

  2. Гюров защитава измислена дисертация в още по-измисления Библиотекарски университет, начело на който е ченгето-мултак Ст. Денчев, който отгоре на всичко се е самоназначил за професор там.
  3. Скандални са и повечето от проектите- очевидно целта е да се източват пари и тези пари да отидат при правилните хора.
  4. Каква е тая практика за финансиране да кандидатстват фирми на преподаватели, а не самите учебни заведения и катедри? Това във цял свят, дори в маймунските държави, се нарича "използване на служебно положение и конфликт на интереси."
  5. Самата идея на Игнатов за промяна на закона за научните степени и звания бе лично той и подобни на Ст. Денчев ченгета и измислени преподаватели да получат научни степени и звания по най-лесния начин, и така да се докопат до финансирането в науката и научните изследвания. Кога Игнатов успя да стане професор за две години, след като е министър на образованието на пълно работно време през това време? Вместо да има стройна система за външни рецензенти и членове на комисиите при защита на дисертации, както е по белите страни, в България съответния шеф на учебното заведение назначава подбрани хора, които ще "свършат" работата и няма да са критични към кандидата за доктурантура. Като резултат от всичко това се пръкнаха през последните 2 години огромен брой "калинки", чиито публикации са главно и единствено в измислените научни сборници за проведени измислени научни вътрешни конференции на още по-измислените новоизлюпени университети. Нито една публикация в по-реномирано международно списание, никакви индикации за присъствие в SCOPUS- това са характеристиките на пръкналите се доктори и професори като Игнатов, Ст. Денчев и Рангел Гюров!

 17. 17 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#13:"murttle"]Колко качествени млади хора познавате, които да са кандидатствали за докторанти в БАН по легалния начин и да не са приети? [/quote]

  Напротив, говоря от личен опит. А ниските доходи са една от причините. Кой млад учен има шанса да участва в проектите, които печели БАН или въобще да мечтае за кариерно развитие. Може би ти познаваш някое изключение, но аз не.

 18. 18 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3099 Весело

  "големият брой проекти, спечелени от учреждения, свързани с..." - да беше само при радетеля за "справедливост" м-р СИ, да се засрамят, НО това си е практика, наистина от миналото! Трудно се дава кокала, а и след като си виждат края вече, пускане едва ли ще има. ТЕ така са свикнали...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 19. 19 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "kirsner":

  Лошото е, че малко хора ще ви разберът.

 20. 20 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Каква "дисертация" в Библиотекарския е защитил Рангел Гюров? Та неговата квалификация е в областта на геологията, и поне формално в тази научна специалност му е и "дисертацията". Нерде Ямбол, нерде Стамбол! Какви научни катедри по геология има в Библиотекарския? Пък може и да са открили спешно заради Рангел, знам ли аз.....

 21. 21 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#17] от "baxter":

  Не отговорихте на въпроса ми, но аз ще отговоря на вашия. Много млади учени участват в проектите, представени от БАН. Добре известен факт е, че присъствието на млади хора сред екипа на проекта обикновено води до по-висока оценка.
  А в колко от спечелилите проекти има млади хора, виж, това не зная.

 22. 22 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#21] от "murttle":

  Би трябвало да е във всичките, защото това са точки.
  Има си и конкурс за млади учени, където може да се участва.

 23. 23 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#22] от "prirodata":

  Именно.
  Нелепо е да се оправдават опитите за обсебване на средства за наука от псевдонаучни или приближени комуто трябва кръгове с вечните приказки за БАН. Проблемът е не БАН, а всичките ония университети и университетчета, дето се преименуваха, пръкваха, рояха и продължават да се роят през последните 20 и няколко години и които нямат нищо общо с науката. Ковачници за отговорни кадри

 24. 24 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#23] от "murttle":

  Както се вижда тенденцията е към фирмички, което за мен е по-зле и от псевдо университетчита.

 25. 25 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  #14, те фирмичките са основно там, където са и псевдо-университетчетата.

 26. 26 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  В края на мандата ще видим и колко от министрите и депутатите ще се окажат с докторски степени. То това беше и целта на промяната на ЗНСЗ. А Веждито нищо чудно и академик да го направят......

 27. 27 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#13:"murttle"]Колко качествени млади хора познавате, които да са кандидатствали за докторанти в БАН по легалния начин и да не са приети? [/quote]

  Със сигурност има и такива, които са станали по втория начин, но има и такива които са кадидатствали и по легалния начин. И не е чак толкова голямо предимството да си докторант точно в БАН.

 28. 28 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Ето един от хитовете, получили финансиране от ФНИ:

  "Сдружение "Път на творчеството" ще конструира осмотичен двигател. Проектът е за 350 000 лв. Дружеството е регистрирано в Пловдив с управител Кирил Коликов, който пък има семейна фирма "МОСТ" за внос и износ на материали, суровини и услуги, строителство, туристически услуги и пр."

  Веднага се сетих за един филм на Братя Коен с Джордж Клуни, в който Клуни работи в мазето си по конструиране на някаква самоебачка с педали, и то без външно финансиране....

 29. 29 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#27] от "baxter":

  Хе-хе, че как ще е предимство, като се има предвид кой управлява ресурсите за наука

 30. 30 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#28] от "kirsner":

  Стана ми любопитно и потърсих информация. Консултант на проекта (http://www.creativeway.eu/osmotic-processes/consultants) е Галатея Кирилова, скромно посочена на сайта само с двете си имена. А трите имена на госпожата са Галатея Кирилова Коликова, главен експерт в Министерството на икономиката и енергетиката, подала декларация за конфликт на интереси на 01.07.2012 г. (http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/deklaracii_zpuki/g/galatea.pdf).
  Другият консултант е Жаклин Толева, съветник в парламентарната комисия по образование и наука и дъщеря на небезизвестния в Пловдив Ваклуш Толев.

 31. 31 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Кой как лъже.
  Датата 20 януари, за която се дава, че за пръв път рецензиите ще излязат наяве, не е вярна, заяви днес министър Игнатов, цитиран от "Фокус".

  http://www.bulfund.com/2012/11/14/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D1%81-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%B8%D1%82/

  - В срок от 10.12.2012г. до 10.01.2013г. включително ръководителите на некласирани проектни предложения или упълномощени изрично от тях лица могат да заявят писмено в деловодството на Фонда желанието си за запознаване със съдържанието на рецензиите и поставените им оценки;
  - В срок не по-късно от 20.01.2013г. на ръководителите или упълномощени от тях лица ще бъде предоставена заявената информация;

 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Крадлив и корумпиран като всички други! Да не се пише за светец! А автоном'ията по ВУЗ-овете и н'аучните звена е разпищолване на повечето от техните ръководители!

  Нов скандал във фонд “Научни изследвания“
  Учени възмутени от нагласени за “свои хора“ конкурси
  Сергей Игнатов защити директора на фонда и обвини критиците

  http://www.mediapool.bg/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%E2%80%9C%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%E2%80%9C-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81%D0%B8-news199894.html

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Чета, чета и ми става тъжно.
  Буклуците от разни псевдоспециалности на разни псевдо университети завладяха науката в България.
  С псевдонаука технологичен пробив не се прави, нали господин Президент. Можете да си строите колкото искате високотехнологични паркове, а кой ще работи в тях? Може би тези от гаражните фирмички. Къде са водещите университети, или може би мислите, че Иниверситетът по библиотекарство и НБУ са водещите технологични центрове в България? Надявах че, че с отмирането на старите кадри положението в науката ще се подобри, но новите господари са уникално невежи и безпардонни.

 34. 34 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Здраво корупция ,като за последно.ГЕРБ- безобразни крадци.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 35. 35 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 569 Неутрално

  ето и аз имам дисертация на тема " Мъглите в Казанлъшко и как влияят на ценообразуването на белите тикви " ама никой не ми отпуска средства...как да я защитя ??? и тиквите ще си останат без цени....

 36. 36 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 505 Весело

  "Обясненията", които дава Игнатов, са също толкова несъстоятелни, колкото и заглавията на повечето спечелили проекти... Какво се чудите? Групировката ГЕРБ отдавна овладя всички източници за източване на пари от държавата! Представям си какво лапане ще падне по бъдещата оперативна програма за наука и образование...

 37. 37 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#30] от "murttle":

  Много хубава информация. Убеден съм, че зад всички съмнителни фирми, спечелили проекти стоят подобни "научни" кадри, свързани с властта. Призовавам колегите, които работят в съответната област да проверят внимателно за такива "калинки" и да оповестят публично информацията. Добре ще бъде това да е на едно място, но не знам къде.

 38. 38 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 515 Неутрално

  По голяма кражба от фонд "Научни Изследвания" не е имало в науката в България. А Игнатов и котилото около него са чисто и просто просто измамници. Остап-бендеровци с измислени дипломи от Африка. Това е! Не може да дадеш проект на ЕООД регистрирано в същия ден на подаване на документите със 100 лева капитал. Облог, че 2/3 от фирмите и фондациите ще фалират между първи и втори етап.

 39. 39 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#37] от "grajdanin1":

  Да, добре би било да има платформа, на която да се изнесат всички подобни факти, а след това да се атакуват фонда и министерството да ги обяснят. Аз също не мога да се сетя за подходящо място. Но дори и да няма такова място, убедена съм, че не трябва да се мълчи. Обществото трябва да бъде непрекъснато информирано за проблемите около българската наука, за да не се поддава така лесно на манипулации.

 40. 40 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#16:"kirsner"]Самата идея на Игнатов за промяна на закона за научните степени и звания бе лично той и подобни на Ст. Денчев ченгета и измислени преподаватели да получат научни степени и звания по най-лесния начин, и така да се докопат до финансирането в науката и научните изследвания. [/quote]

  Това беше целта на ЗРАС, да се произведат менте хабилитирани от една страна и да се легитимират с кухи атестации печатниците на дипломи, а после да може да се точат пари от фонда.

  То се вижда и какви "учени" са, нещо аспирантката на ментето професор баш калинка РГ, която е спечелила проект неква кифла Берберова при условеи, че е еколог я няма никаква в световните бази данни. Списъкът и с публикации е смешен (конференции, в Бг които не са международни, годишници на измислени вузове и НИТО ЕДНА статия от реферирано списание па било то и българско).

  Ами частните фирми вкл. такива около черепа- милиардера смуче пари на данъкоплатците за наука.

  Меко казано е скандално и ако не от Бг, българските учени в странство ще се погрижат съответните хора в ЕК да се информират за тези безобразия.

 41. 41 Профил на mitko_ban
  mitko_ban
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не трябва ли да се даде на Прокуратура Гюров и Христо Петров - протежета на Игнатов? Кой може да даде жалба? Кои алинии и членове са нарушили? Защото само с митинг и флашмоп няма да ги уплашим явно. Освен прокуратура, имаше БОРКОР, разни други органи. Трябва да се действа незабавно и да се стопира този пладнежки грабеж.

 42. 42 Профил на Пламен Петков Физиев
  Пламен Петков Физиев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  По повод на публикацията на МОМН:

  http://www.mon.bg/news-home/2012/12-11-21_proekt-pravilnik-FNI.html

  Уважаеми господа,

  Прочетох Проекта за "нов" Правилник за ФНИ. Моето менение е, че той е абсолютно НЕГОДЕН да реши съществените въпроси в устройството на ФНИ и драматичните последици от него за развитието на българската наука, за която ФНИ на МОМН е по-същество ЕДИНСТВЕНИЯТ национален източник на финансиране.

  Отново е възпроизведена, с точност до несъществени детайли, корупционната схема: държавните пари за наука да се разпределят от хора, които са на щат в научни организации и университети, които получават тези пари.

  Такова нещо в ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ свят не само че няма, но се счита и за недопустимо престъпление, което води до преки и безапелативни юридически и съдебни последствия.

  Немислимо е раздаването (чрез конкурси) на държавните пари за наука в САЩ, чрез NSF, да се върши от хора на щат в каквито и да е научни институции или университети. Преди време имах възможността да слушам мнението на съветника по науката на Президента на САЩ по този въпрос. То беше еднозначно: Това е корупционна схема и в САЩ член на комисия на NSF, ако е на щат още някъде, дитректно отива в затвора за злоупотреба със служебно положение.

  Немислимо е такова нещо и в Комисията за наука на ЕС, което знам отново от лични наблюдения. В Германия не е разрешено това да се върши дори от държавни служутели! (Защо ли?)

  Докога ректори и директори на бенефициентите ще посочват кой да им дава парите ???

  Последното скандално развитие на конкурсите във ФНИ за 2012 категорично потвърждава недопустимостта на БГ "практиката" и скандализира не само мнението на хората от научните институти и университетите!

  С "новия" Правилник се прави пореден опит да се утвърди това многогодишно статукво и корупционната схема, узаконена чрез него и закона.

  Не можем да очакваме никакви положителни промени от такъв Правилник, потвърждаващ основният корупционен принцип на държавното финансиране на науката в България. Нима не е ясно, че хората, които ще го изпълняват, отново ще възпроизведат същата порочна практика, която души българската наука от десетилетия, защото проблемът не е в хората, а в ПРАВИЛАТА, които отново си остават същите. Благите намерения вече не могат да заблудят никого!

  С надежда, че все някой ден финансирането на науката в България поне малко ще заприлича на това в цивилизованите страни и с истинска болка от това, че се налага да пиша за проблема отново с такава терминология

  Пламен Физиев

  Пламен Физиев
 43. 43 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Както обикновено Игнатов лъже
  "Датата 20 януари, за която се дава, че за пръв път рецензиите ще излязат наяве, не е вярна, заяви днес министър Игнатов, цитиран от "Фокус". Той уточни, че от другата седмица всички засегнати, чиито проекти не са одобрени, трябва да си видят рецензиите, за да подадат възражения. А някои от възраженията ще бъдат оценени, ако има основание. След 20 януари те вече публично ще бъдат огласени, уточни министърът."
  От сайта на Фонда http://www.bulfund.com/2012/11/14/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D1%81-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%B8%D1%82/#more-1356
  Уважаеми колеги,

  Във връзка със спазване принципите на прозрачност и гарантирана безпристрастност при оценяването и класирането на проектните предложения в конкурсна сесия „ФИНАНСИРАНЕ НА ФУНДАМЕНТАЛНИ НАУЧНИ И НАУЧНОПРИЛОЖНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ПРИОРИТЕТНИТЕ ОБЛАСТИ“ – 2012г. Фонд „Научни изследвания“ обявява процедура за достъп до експертните оценки от страна на ръководителите на некласирани проектни предложения, както следва:

  - В срок от 10.12.2012г. до 10.01.2013г. включително ръководителите на некласирани проектни предложения или упълномощени изрично от тях лица могат да заявят писмено в деловодството на Фонда желанието си за запознаване със съдържанието на рецензиите и поставените им оценки;

  - В срок не по-късно от 20.01.2013г. на ръководителите или упълномощени от тях лица ще бъде предоставена заявената информация;

  - В четиринадесетдневен срок от датата на получаване на информацията за рецензиите и поставените експертни оценки, ръководителите или упълномощени от тях лица могат да депозират мотивирано писмено възражение за преразглеждане по процедура на поставените им оценки;

  - Постъпилите възражения ще бъдат разгледани от Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ на следващо първо заседание, като за решението ръководителите или упълномощените от тях лица ще бъдат уведомени писмено."

  Ако искате да научите за злоупотребите във Донда обаче не разчитайте на официоз като "Дневник" или Капитал. Търсете в "Сега", "Медиапул", "Труд" и други. Тук напълно е пропусната далаверата с фирмите регистрирани с по 50лв капитал в последния ден от срока за подаване на документи за конкурса, но пък "доказали" научен потенциал и инфраструктура.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 44. 44 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#28:"kirsner"]"Сдружение "Път на творчеството" ще конструира осмотичен двигател. Проектът е за 350 000 лв. [/quote]

  същото
  СДРУЖЕНИЕ - ПЪТ НА ТВОРЧЕСТВОТО

  вече е печелило проект към ФНИ - през 2009 на тема:

  "Разработване на устройство и метод за изследване на осмотични процеси при електромагнитни въздействия с приложение за деструкция на туморни клетъчни линии"

  ето и публикациите - предполагаемо, отчитащи предишния проект и основание за спечелване на сегашния:

  http://www.creativeway.eu/scientific-team/scientific-team-publications#TOC--10 45. 45 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#39:"murttle"]Да, добре би било да има платформа, на която да се изнесат всички подобни факти, а след това да се атакуват фонда и министерството да ги обяснят. [/quote]
  на сайта на Хорозов вече има такива факти от предишните сесии
  http://sci-society-bg.eu/

  там е сложено и писмото на физиците от ФзФ
  http://sci-society-bg.eu/sites/default/files/docs/iskane_0.pdf

 46. 46 Профил на mbenovska
  mbenovska
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Дневник" демонстрира проправителствена позиция. На всичкото отгоре и услужливо дава трибуна на поредните безцеремонни лъжи на министъра. Забележете: в деня, в който Фонд Научни изследвания обявява списъка на спечелилите проекти, се отправя едновременно и покана за подписване на договорите. С други думи, докато текат протестите на авторите, чиито проекти послужиха за параван (уж се кандидатства равнопоставено, ха-ха!) на раздаването на пари на тъмно, фондът скорострелно сключва договори. Последното - за да няма никаква възможност да се отменят решенията му, които са отгоре до долу плод на корупция. Най-скандалното е раздаването огромни за българските мащаби пари на фирми, регистрирани по търговския закон - ООД и ЕООД, които няма какво да правят в научни конкурси, доколкото други закони го забраняват!

 47. 47 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 964 Неутрално

  [quote#46:"mbenovska"]

  "Дневник" демонстрира проправителствена позиция.[/quote]

  За мен подобна позиция е учудваща, като се имат предвид ежедневните им критики към министър-председателя. Изглежда по-скоро като "проигнатовска" позиция, вчера най-добросъвестно ни информираха и "какво обяснил" г-н министърът, и какво добавил "проф. д-р" Гюров, и въобще колко не са в час тези, които оспорват мъдрите решения на ФНИ.
  Или пък и те ще провеждат някакви "научни изследвания" с помощта на фонда?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK