Таня Маринова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Таня Маринова

© Цветелина Белутова, Капитал

Таня МариноваТаня Маринова е новият председател на Съюза на съдиите в България. На общото си отчетно-изборно събрание съюзът почти изцяло обнови ръководството си, предаде БНР. Тя беше посочена единодушно от новоизбрания деветчленен управителен съвет като заместник на Мирослава Тодорова, чийто мандат изтече.


Самата Тодорова ще изпълнява функциите на изпълнителен директор, след като се е отказала от нова кандидатура. Тя ще заема тази длъжност на доброволни начала, без да и се заплаща, уточни говорителят на Съюза Нели Куцкова, цитирана от Би Ти Ви.


Маринова е наказателен съдия в най-натоварения български съд - Софийския районен съд. Заедно с няколко свои колеги от страната, тя излезе публично след уволнението на вече бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова да изрази несъгласие с кадровата политика на вече бившия Висш съдебен съвет.
Само един от членовете на предишния състав на управителния съвет на Съюза на съдиите в България остава и в новия му състав, това е върховния съдия Борислав Белазелков, който ще е изпълнителен секретар на организацията.


Атанас Атанасов (Софийски градски съд), Екатерина Николова (председател на РС-Благоевград), Иван Ранчев (АС-Пловдив), Милена Златкова (ВАС), Мими Фурнаджиева (ВКС), Петко Петков (СРС), Станислав Цветков (РС-Севлиево) са членове на управителния съвет. Председател на Контролния съвет е съдията от ВАС Николай Гунчев, а членове са Живко Живков и Надя Пеловска (председател на РС-Враца


На форума си в Пловдив, членовете на съюза посочиха като най-голям проблем натовареността в системата и дадоха заявка, че ще продължат и даже ще втвърдят политиката си в защита на независимостта на съдебната власт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK