Борисов: България е най-бедна в ЕС заради стогодишното управление на социалистите

Бойко Борисов при пристигането на срещата в Брюксел

© Ройтерс

Бойко Борисов при пристигането на срещата в БрюкселЗаради стогодишното управление на социалистите в България, на комунистическата партия, България е с най-ниския брутен вътрешен продукт в Европа, заяви премиерът Бойко Борисов пред БНР след провалилата се среща на Европейския съвета за бюджета на Европейския съюз.


По думите на министър-председателя затова е толкова лоша тази стартова позиция и всички формули, по които се изчисляват парите, които определят евросредствата, "затова, че толкова години са марширували по Червения площад".


"Вторият голям проблем е, че предишното правителство знаете, че имаше спрени абсолютно всички фондове на Европейския съюз. Пътната агенция, "Батко и братко" още тежи тук в Брюксел, още тежи. Много от държавите казват така – вие претендирате за много пари, а всъщност предишното ви правителство усвояваше под 1%, вие усвоявате 25%. Научете се и си усвойте всичките пари и тогава претендирайте за още", обясни премиерът.
Той отбеляза, че въпреки това България през последните три години е от държавите отличнички във финансовата дисциплина и страната е за пример как страни от "Изтока на Юг може да спазва бюджетна дисциплина".


По тази причина българското правителство е поискало още около 14 евро на човек от населението, "към 691милиона евро за следващите години до 2020 и се надявам в тези седмици, месеци до януари да получим подкрепа и да ги получим".


Премиерът заяви, че на срещата на върха на ЕС всички големите държави донори са се изказали в полза на кохезионната политика и изрази надежда, че заради това България има голям шанс да продължи да получава повече пари.


По думите му всички си тръгват от срещата по-оптимистично оптимистично настроени въпреки нейния провал, "защото дойдохме с много раздалечени виждания или искания ако щете и накрая всички в изказването си подчертаваха своята конструктивност, спокоен тон". Всички лидери са си тръгнали подготвени какво искат държавите членки, обясни Борисов.


Той определи кризата като най-голямата пречка пред постигането на компромис за общия бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г. "Безспорно, липсата на пари в Европа - финансовата, дълговата криза, икономическата криза в момента кара и държавите, които са били по-щедри вече да пресмятат всяко евро, когато го дават. И много по-трудно се дават пари", допълни министър-председателят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK