Шефът на "Пътна инфраструктура": Съобразяваме се с шофьорите, а те са все по-претенциозни

Шефът на "Пътна инфраструктура": Съобразяваме се с шофьорите, а те са все по-претенциозни

© Георги КожухаровБългарският шофьор става все по-претенциозен с всяка изминала година и ние трябва да се съобразяваме с неговите изисквания, защото работим за тези, които ползват пътищата." Така председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров аргументира големия бюджет от 60 млн. лева, заделен за зимно почистване на пътищата в цялата страна.


В същото време той призна в предаването "Седмицата" в ефира на Дарик радио, че този бюджет е прекалено висок ( три пъти повече от необходимата сума за увеличение на майчинските) и че пълното изчистване на снега "до асфалт" принципно не се налага, но ще се прави заради изискванията на шофьорите. 


Вече има сключени договори за зимно почистване и поддръжка на всички области в страната, съобщи още Лазаров и посочи като основен проблем недостига на персонал във фирмите, които поддържат пътищата през зимата. "Готовност, особено за стартиране на зимата при евентуални ситуации, има", увери шефът на пътната агенция.
От тази година скоростните пътища и магистралите ще се почистват само с химикали, без пясък, заради опасните ситуации, които предизвиква нахвърлян пясък. "От гледна точка на безопасност, пясъкът в сухо време е също толкова опасен, колкото и ледът. Сцеплението на гумата и настилката при наличието на пясък може да намалее драстично при определени обстоятелства", обясни Лазаров и уточни, че химикалите са по-скъпи, но по-ефективни в случая. За нисък клас пътища, тази практика няма да е удачна и ефикасна.


От агенцията му вече са определили приоритетните направления за следващия програмен период при второкласните и третокласни пътища в страната, защото те се използват най-много.


Поскъпват дневните винетки за камионите и цената им вече ще бъде 20 лева, съобщи още Лазаров. Годишните стикери обаче остават без промяна, няма промяна и в цените на винетните стикери за леките автомобили.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK