Станишев: ГЕРБ направи държавата в посмешище, не отстоява националните интереси

Сергей Станишев

© Георги Кожухаров

Сергей СтанишевНе е драматично само по себе си това, че е отложена общата бюджетна рамка, а това, че българското правителство не може да отстои българските приоритети и национални интереси. Това посочи лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция във Варна, предаде агенция "Фокус".


"Очевидно е, че първоначално обявените цели няма да бъдат постигнати", коментира той и даде за пример неуспешното усвояване на средствата по оперативните програми, което от своя страна ще доведе до връщане на до 40% от неусвоени средства за сегашния финансов период.


Председателят на Партията на европейските социалисти посочи още, че България се нарежда в последната тройка държави, които получават средства по основните фондове – Европейският фонд за регионално развитие, Социалният фонд и Кохезионният фонд.
Той коментира и парите, които се дават за извеждане от експлоатация на блокове от АЕЦ "Козлодуй". Поисканите средства от България са в размер на 450 млн. евро, а в последното разпространено предложение се дават 260 млн. евро. По думите му е показателно, че Словакия и Литва, които са в аналогично състояние, получават 100% увеличаване на парите, докато за България се дават 30% от увеличаването на средствата.


Станишев коментира този факт като несправяне на правителството със защитата на националните интереси. Той каза, че аналогичен е случая с кохезионната и земеделска политика.


"ГЕРБ превърна държавата в посмешище", заяви лидерът на БСП. На срещата със симпатизанти той представи и пет приоритета, които трябва да се реализират през следващата година, за да може "България що-годе да отлепи от сегашното състояние", цитира и Би Ти Ви.


Сред тях Станишев постави на първо място заетостта в условия, в които "няма излизане от кризата". Като втори важен приоритет той открои доходите на хората в най-тежко положение. Третият е подкрепата на майчинството и децата чрез конкретни мерки, сред които увеличение на парите от 240 на 310 лева от 1 януари.


Четвъртата стъпка на БСП ще бъде в подкрепа на важни сектори от икономиката, като подкрепа на земеделието чрез национални доплащания. На пето място остава подкрепата на образованието и науката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK