Майки протестират за по-добро отношение към родилките в болниците

Майки протестират за по-добро отношение към родилките в болниците

© ShutterstockМайки излязоха на мирен протест с призив за по-добро отношение от страна на лекарите и акушерите по време на раждане. В Деня срещу насилието над жени те се събраха пред АГ "Шейново".


Повечето от тях заявяват, че са претърпели някаква форма на насилие в родилни домове в страната с физическа и психическа травма като следствие от това.  Протестът премина под мотото "Да простим за преживяното насилие в родилните домове".


Основният апел на протестиращите към медицинските лица е да не прилагат интервенции с доказано вреден ефект върху родилния процес и здравето на бебето и майката. Те настояват да се прекрати и рутинното прилагане на интервенции, които не са необходими.
Едно от основните искания е възможността за първи контакт между майката и бебето непосредствено след раждане, както и неразделянето им по време на болничния престой, каквато е и световната практика с доказан здравословен ефект за новороденото.


Една от протестиращите, Ралица Димитрова, обясни, че практиките в българските болници са много остарели: "В момента световната тенденция е максимално да няма интервенции, ако няма животозастрашаващи ситуации. Няма причина някой насилствено да направи повече разкритие, за да роди по-бързо, една родилка, която ражда нормално. За кого е удобно това и какви могат да бъдат последствията? А тези неща у нас се правят рутинно."


Майките благодариха за направеното от лекарските екипи, но помолиха на всяка родилка да се дава право да избира и да бъде уважавано мнението й като на активна страна в процеса на раждане.


Инициативата ще продължи със снимки на майки от цялата страна, които ще носят плакат с думата "прощавам". Те ще бъдат качени във "Фейсбук" страницата на кампанията.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Весело

  Е сега по-добро отношение...

  Майките са просто едни инкубатори...

  ...или...

  ...бъркам?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Да не ги пипат докторите нещо?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 3. 3 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  С мирни протести нищо не става.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5707 Неутрално

  Този протест има резон !!! знам от личен опит !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Искрено се надявам, че отношението към родилките се е променило. Преди 20 години в родилна зала бях свидетел на отношение към гърчещите се от болка родилки, изпълнено с пренебрежение и липса на елементарно човешко отношение.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 6. 6 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lady Zeppelin":

  И аз съм бил съм свидетел на същото. Не в родилното естествено. Това е навсякъде по болниците. Просто знаят, че сме зависими от тях.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 7. 7 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 733 Разстроено

  [quote#1:"NPaine"]...или... ...бъркам? [/quote]
  Не просто си... циничен!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 8. 8 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "Long One":
  [quote#6:"Long One"]Това е навсякъде по болниците. Просто знаят, че сме зависими от тях.[/quote]
  Виж, аз не бих обобщила така.
  Въпросът не е до зависимост, а до отношение, просто човешко отношение.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 9. 9 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Те настояват да се прекрати и рутинното прилагане на интервенции, които не са необходими.

  а същевременно в страницата на http://www.rodilnitza.com/blog/

  Информацията в този сайт не е професионален, правен или медицински съвет. Позициите споделени тук са лични и базирани на жизненият опит и светоглед на авторките и може да са само база от която да откриете своите.

  Последно тия интервенции необходими ли са или не са необходими?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 10. 10 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Налагало ми се е да ползвам болници и не мога да се оплача от персонала и отношението им. По скоро бих се оплакал от битовите условия в болницата.
  А що се отнася до протестиращите - да не забравят, че всяка година над 500 лекари и 500 сестри напускат България. При тези заплати които се дзават в нашата държава надали ще се навият чужди лекари да заместят нашите които стават все по-малко.

 11. 11 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  "Една от протестиращите, Ралица Димитрова, обясни, че практиките в българските болници са много остарели: "В момента световната тенденция е максимално да няма интервенции, ако няма животозастрашаващи ситуации. Няма причина някой насилствено да направи повече разкритие, за да роди по-бързо, една родилка, която ражда нормално. За кого е удобно това и какви могат да бъдат последствията? А тези неща у нас се правят рутинно."" Тази Ралица като каква говори?!Може би е лекар?!Винаги съм се чудил как след като някои хора попрочетат някой форум или сайт и почват да "разбират" от медицина,че и да съветват лекарите как да си вършат работата.Раждането е тежък момент и наистина родилките заслужават специално внимание,но все пак не бива да се обобщава,че всички лекари са лоши.Да не говорим,че слушах изказвания на протестиращите и пак завоалирано зачекнаха темата с домашните раждания.Само,че след трагичния случай в Бургас сега го правят по-потайно...

 12. 12 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#8:"Lady Zeppelin"]Въпросът не е до зависимост, а до отношение, просто човешко отношение. [/quote]

  т.е. не ви оставят да родите, съобразно съвети и препоръки от форуми и страници в интернет ли? Които дори не се и пишат от медицински лица, а още по малко носят отговорност за нещата, които прокламират?

  http://www.rodilnitza.com/blog/birth/legal_rights_ofthemother/
  Елена Атева
  По професия съм адвокат и специализирам в човешките права на жените и особено елиминиране на насилието над жени. Практикувам право в САЩ.

  Определено това е човекът, на който бих поверил животът съпругата си.....

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 13. 13 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Това е реален проблем от десетилетия- имаше го и преди демокрацията и сега. Нагли груби / предимно жени/ акушерки, лекари и други частпром личности се държат грубо с родилките и семействата им- искат пари, създават фалшиви заплахи за плода и родилката, държат се грубо, не помагат, а дори и обиждат, крадат лични вещи и безброй други наглости. Това е повсеместно, но досега се мълчеше.

 14. 14 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#9] от "borko_to":


  [quote#9:"borko_to"]Информацията в този сайт не е професионален, правен или медицински съвет. Позициите споделени тук са лични и базирани на жизненият опит и светоглед на авторките [/quote]Ето за това пиша!Когато става дума за здравен въпрос,какъвто е раждането,от такива сайтове ли да се учат лекарите как да израждат?!Да следват "съветите" на хора,които не знаят за какво пишат(нямат нужната квалификация) и не носят отговорност после,ако някой пострада от "съветите" им.

 15. 15 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#10] от "drago62":

  Ти си голям късметлия. Пробвай с тото 2.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 16. 16 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#12] от "borko_to":


  [quote#12:"borko_to"]По професия съм адвокат и специализирам в човешките права на жените и особено елиминиране на насилието над жени. [/quote]Между другото е малко "странно" ,че най-върлите защитнички на раждането в къщи са адвокатки,а противници са здравни работници.За здравен въпрос,касаещ вшия живот и на вашето бебе,да се допитвате до мнението на юрист е също толкова малоумно,колкото за юридически въпрос за се допитвате до мнението на хирург!Вие като искате да заведете дело за клевета например,не се консултирате с лекар,нали?!

 17. 17 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#14] от "yanne":

  Пич, израждат акушерките. Лекарите взимат парите. Е, ако стане напечено, може и да се напънат малко. Пък после ще почерпиш още малко. Нали си доволен. Бебето цяло. Жена ти жива.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 18. 18 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "yanne":

  Това е изключително долна кампания, която за съжаление е много добре финансирана. За съжаление от Дневник доказаха за сетен път, че са готови да публикуват абсолютно всичко за пари....Става въпрос за откровено манипулативна статия, която следва да се публикува със съответния редакторски коментар, който да разяснява срещу какво точно "насилие" се протестира...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 19. 19 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#17] от "Long One":


  [quote#17:"Long One"]Пич, израждат акушерките. Лекарите взимат парите. [/quote]Тц-не винаги.При нас,ако не беше лекаря....Да не влизам в подробности,но представата ти е много опростена.

 20. 20 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Гледах го по босфор-тв...Една от любимите им теми!
  Десетина жени...
  "Повечето от тях заявяват, че са претърпели някаква форма на насилие в родилни домове в страната с физическа и психическа травма като следствие от това."

  Естествено, че ще имат физическа и психическа травма!
  Раждането е различно от....хайде да не казвам какво!

  Точно лекарите и акушерките се стараят да го намалят!
  Кой не му харесва да ражда на къра или в къщи...Имат свобода на избор!
  Да ама ако се случи нещо, после медиците пак виновни, щото не го предотвратили!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 21. 21 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 612 Неутрално

  [quote#11:"yanne"]Да не говорим,че слушах изказвания на протестиращите и пак завоалирано зачекнаха темата с домашните раждания.Само,че след трагичния случай в Бургас сега го правят по-потайно... [/quote]
  Определен брой раждания, за съжаление, и в болниците завършва трагично... Това не е критерий да ги обявим за неработещо решение! Иначе и аз смятам, че раждане у дома е прекалено смело решение - по-скоро подбор на подходящ лекарски екип, на който си добил доверие.

 22. 22 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#16:"yanne"]Между другото е малко "странно" ,че най-върлите защитнички на раждането в къщи са адвокатки,а противници са здравни работници.[/quote]

  Правят си експерименти с хората. Сиромашията и селската грандомания не прощават...Ти само си представи абсурда - родилни мъки в 2.30 след полунощ в средностатистическа панелка...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 23. 23 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#18] от "borko_to":


  [quote#18:"borko_to"]Това е изключително долна кампания, която за съжаление е много добре финансирана. За съжаление от Дневник доказаха за сетен път, че са готови да публикуват абсолютно всичко за пари....Става въпрос за откровено манипулативна статия, която следва да се публикува със съответния редакторски коментар, който да разяснява срещу какво точно "насилие" се протестира... [/quote]Най-лошото е,че резултатът ще е някое съсипано семейство,като в случая в Бургас.Пък въпросните адвокатки като цитираната от твоя линк ще си останат без последствия...

 24. 24 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#21] от "Izida":


  [quote#21:"Izida"]Определен брой раждания, за съжаление, и в болниците завършва трагично..[/quote]За съжаление никога не може трагичните случаи да се сведат до нула.Просто не е възможно,но благодарение на развитието на медицината смъртността на родилките и новородените е намалена с десетки пъти.Да се отказваме от това,заради егото на някои жени и заради модата е нелепо...

 25. 25 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  Не мога да разбере какво се правят някои от коментиращите на умрели лисици. Все едно не знаят какво е преобладаващото отношение по болниците (не само в родилните отделения) - пренебрежение, грубост, граничеща с цинизъм и поведение тип "разкарай се и не ми досаждай".

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 26. 26 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#23:"yanne"]Най-лошото е,че резултатът ще е някое съсипано семейство,като в случая в Бургас[/quote]

  Тук е времето да припомним, че БХК заведе дело срещу България, че се нарушават изконни женски права по отношение определяне мястото на раждане...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#25] от "Хриси":


  [quote#25:"Хриси"]. Все едно не знаят какво е преобладаващото отношение по болниците[/quote]А това как го разбрахте?!Как преценихте,че е преобладаващо?!От форума на БГ-Мама ли?!Разбира се,че има и лошо отношение,но чак да се казва,че "всички са маскари" в днешно време не е полезно.И здравните работници като всички са хора и има сред тях добри и лоши.

 28. 28 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  [quote#27:"yanne"]А това как го разбрахте?![/quote]

  От личен опит?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 29. 29 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Раждаемостта пада с по 5000 на година, нацията линее.

  Гласът на майките трябва да се чува по-силно от тези на пенсионери и милиционери!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 30. 30 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#25:"Хриси"]Все едно не знаят какво е преобладаващото отношение по болниците [/quote]
  Не е! Не правете обобщения!
  Всеки случай е индивидуален!
  Цяла лекция мога да ви изнеса по темата!
  Има специфични похвати на медиците при екстремни ситуации!
  Тогава не се пеят псалми и им държиш ръката!

  Аз например съм чупил ребро на пациент в клинична смърт! По-добре това, отколкото да го изгубя!
  Не ме съди...даже ми благодари....

  Който не е вътре във системата, по-леко с коментарите!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 31. 31 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#18] от "borko_to":

  Не мисля, че Дневник го правят за пари. Мисля, че сред редакторите имат няколко изкукали които споделят тези идеи.

  Romanes eunt domus!
 32. 32 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#28] от "Хриси":

  Ти не можа ли да схванеш, че се говори за "насилие" в случаите, когато някоя бъдеща мама е решила да се изявява като лекар и да дава указания как да протече раждането? Т.е. насилието се свежда до прилагане на медицински практики и стандарти, които са задължителни във всички лечебни заведения от Токио до Отава.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 33. 33 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#27:"yanne"]А това как го разбрахте?!Как преценихте,че е преобладаващо?!От форума на БГ-Мама ли?![/quote]

  Изпревари ме....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 34. 34 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#29:"Авесалом Изнуренков"]Гласът на майките трябва да се чува по-силно от тези на пенсионери и милиционери! [/quote]

  Изнуренков, по време на комунизЪма като биеха шамари в родилна зала, раждаемостта беше достатъчно висока, за да гоним 8 милиона. При това ехограф се правеше само на жените и дъщерите на отговорни другари, а Цезарово по желание - форгет абаут. Хич недей ми пей таз песен любовна как сега жените се плашили от болницата и не раждали....

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 35. 35 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#26] от "borko_to":

  Да не би на Красимир Кънев да му е дошъл ред да ражда?
  Не смятам, че раждане в домашни условия е по-подходящо, отколкото в специализирана среда. Лошото е, ако някой пострада /не дай боже!/, после ще реват, че нямало лекар.
  Друг е въпроса, ако не е имало друг начин /невъзможност за превоз, затруднени пътища през зимата или други причини/.

 36. 36 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#31:"|"]Не мисля, че Дневник го правят за пари. Мисля, че сред редакторите имат няколко изкукали които споделят тези идеи. [/quote]

  Длъжни са да уточнят за какво "насилие" става въпрос и да посочат рисковете от раждане " като прабаба" или като кучката на двора (лично аз моята си я заведох при ветиринар да ражда).
  Щом не го правят - вземат пари. Нали виждаш че има разни булки като Хрисито, дето веднага извиха фалцет, че се отнасяли с нея като проститутка на четвъртия аборт....

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 37. 37 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#34] от "borko_to":
  Раждала съм два пъти по това време, нито съм от номенклатурата, нито от по-специалните категории, но не са ми били шамара. Вярно правиха ми по мое настояване видеозон /вторият ми син е "чернобилче"/, но видеозонът беше само един за цялата болница и се ползваше от всички кабинети, не само от АГ. Просто по това време видеозоните бяха нова техника и още не бяха навлезли както е сега.
  Да не говорим, че сега някои лекари злоупотребяват с прегледите на бъдещите майки, които се заплащат допълнително или са за сметка на здравната каса, дори когато тези прегледи не са наложителни, снимки от видеозона и т.н. всяка седмица от последния месец+преглед = 40 лв. /лични наблюдения от раждането на моята внучка/.

 38. 38 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#35:"ikar_01"]Да не би на Красимир Кънев да му е дошъл ред да ражда? [/quote]

  Още се мъчи да забременее

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  До коментар [#28] от "Хриси":


  [quote#28:"Хриси"]От личен опит? [/quote]Значи сте раждали във всички болници в България?!Не са добро нещо обобщенията.При нас пък отношението на всички беше прекрасно и съпругата ми беше спокойна и сигурна в тях,но не съм тръгнал да твърдя,е на всякъде е така,нали?!

 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#35] от "ikar_01":


  [quote#35:"ikar_01"]Да не би на Красимир Кънев да му е дошъл ред да ражда? [/quote]Кънев е готов на всичко за пари,в ромска барака ще спи,македонец ще се пише,като жена ще ражда-само парата да тече...За мен аргументите за и против раждането в къщи трябва да бъдат единствено медицински,а не юридически!разбирам,че и адвокатите им се ще някое обезщетенийце,ама все пак....

 41. 41 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1789 Гневно

  До коментар [#39] от "yanne":

  Ако беше прочел по-внимателно коментара ми, щеше да си разбрал, че не визирам само родилните отделения.
  В три от пет здравни заведения, в които имах неудоволствието да си имам работа миналата година, отношението на част от пресонала беше свинско. Имаше дори нарушение на лекарската тайна и единствената причина, поради която на копеленцето му се размина, беше че се чупи в Гърция. В друго пък кос-коджамити завеждащ отделение ме разиграва в проъдлжение на три месеца в очакване да получи пари.
  Двете болници, в които получих нормално човешко отношение, странно защо, бяха частни.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 42. 42 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#19] от "yanne":

  По принцип, нещата са прости. Не съди само по един случай. Явно си млад и не си се сблъсквал стакива проблеми. Дано не ти се и налага.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 43. 43 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#37] от "ikar_01":


  [quote#37:"ikar_01"]Да не говорим, че сега някои лекари злоупотребяват с прегледите на бъдещите майки, които се заплащат допълнително или са за сметка на здравната каса, дори когато тези прегледи не са наложителни, снимки от видеозона и т.н. всяка седмица от последния месец+преглед = 40 лв. /лични наблюдения от раждането на моята внучка/. [/quote]Има такова нещо.Затова е важно да се повишава здравната култура на хората и да изискват по-добро и коректно отношение от своите лекари.Ако жената усети,че един лекар иска да се възползва и да печели от ненужни процедури,по-добре да смени лекаря.Такива хора не бива да са лекари.Все пак-жените имат възможност да сменят своите гинеколози и,ако не са доволни нека го правят.

 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#42] от "Long One":


  [quote#42:"Long One"]По принцип, нещата са прости. Не съди само по един случай. Явно си млад и не си се сблъсквал стакива проблеми. Дано не ти се и налага. [/quote]По-принцип не винаги нещата са прости....Сблъсквал съм се с такива проблеми...

 45. 45 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Гневно

  [quote#41:"Хриси"]че не визирам само родилните отделения. [/quote]

  ние визираме само родилните отделения...така че спри да спамиш

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 46. 46 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1552 Гневно

  Малко ми е странно, че по темата се изказват "компетентно" предимно мъже, като че ли са родили по 2-3 деца минимум и знаят какво е раждане в БГ болница.
  Когато преди години (15-20) раждах моите деца, мога да кажа, че отношението към родилките беше точно такова, каквото го описват протестиращите - никой не те пита за нищо, работят нещо върху теб, дупчат те, нищо не ти обясняват, чувстваш се като добиче. С очите си съм виждала как нашамариха една по-нервозна родилка в предродилна зала. След раждането акушерките нищо не ти обясняват, като питаш те ругаят, какво да обяснявам повече.
  Не мога да повярвам, че и сега е същото, това е престъпно ако е така.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 47. 47 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#46:"Jessika"] никой не те пита за нищо, работят нещо върху теб, дупчат те, нищо не ти обясняват, чувстваш се като добиче. [/quote]

  А като изрязват апендицит, обясняват ли? Далак като шият, кости като наместват?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 48. 48 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#46] от "Jessika":

  "Малко ми е странно, че по темата се изказват "компетентно" предимно мъже"

  Тази мъже имат жени, които са раждали, и са им разказвали. Затова.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 49. 49 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#46:"Jessika"]Малко ми е странно, че по темата се изказват "компетентно" предимно мъже, като че ли са родили по 2-3 деца минимум и знаят какво е раждане в БГ болница. [/quote]
  Еми това ми е професията....
  Хайде да знам малко по-добре от вас за какво става въпрос!
  Хайде 6 години обучение, и после 2 по-специалността и после съм съгласен да споря!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#49] от "drakar65":

  О, чудесно!
  Би ли казал тогава, как е в момента в предродилна зала? Пак ли шамарят родилките....надявам се, че не!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 53. 53 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело


  [quote#47:"borko_to"]А като изрязват апендицит, обясняват ли? Далак като шият, кости като наместват? [/quote]
  Обясняват!
  И то с медицински термини на латински!
  И то под анестезия

  Тия що не се спрат....Вече са смешни...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 54. 54 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#47] от "borko_to":

  Раждането не е болест, а естествен процес и нормално протича без усложнения.

  Ако не е необходима спасяваща намеса, не е необходмо да ти вкарват система, за да родиш по-бързо за комфорт на екипа, нали?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 55. 55 Профил на xxxx1963
  xxxx1963
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Преди 30-тина години отношението към родилките беше като към говеда. Явно нищо старо не е забравено. Ето защо жените искат да раждат у дома, а не в болници, където ги третират като животни. Но и това е свързано с рискове. Фактът, че докторите и сестрите отиват в чужбина не оневинява останалите за лошото им отношение към майките. На когото не му се работи като акушер или акушерка, може да смени професията си, хората не са му виновни. Като се има предвид манталитета на българина, това положение едва ли ще се промени.

 56. 56 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#54] от "Jessika":

  Смъртта също е естествен процес. А смъртта при раждане е била десетки ПЪТИ по-голяма преди 200 години.

  Romanes eunt domus!
 57. 57 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Мекокитковци-затваряйт си устата,защото тук има хора познаващи ситуацията от кухнята! "

  Нещо мирише на кофти от твоята кухня. Относно това че само жените раждат - природа. А това за меките китки и затварянето на устата си го запази за теб. Имаш нужда. Редовния секс помага при някои. Така съм чувал, де.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 58. 58 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#56] от "|":

  Преди малко повече от 200 години, в древния Рим, хората над 60 години са ги хвърляли от един мост. Звучи кофти, но факт.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 59. 59 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#51:"fanagoreca"]И ти колко пъти роди професионалисте? [/quote]
  Веднъж...аз не можах...беше жената ми ...и то в къщи...
  03.00, нема телефон, не работи, навън -12градуса студ... нема линейка...сняг...
  Та от личен опит ви го казвам!

  Така, че бъдете благодарни, че за термина сте в болница и има някой да се погрижи за вас!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 60. 60 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#53:"drakar65"]Тия що не се спрат....Вече са смешни... [/quote]

  меко казано смешни, по-скоро жалки...За съжаление и изключително комерсиални....


  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 61. 61 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#59] от "drakar65":

  Ако пишеш, че ти си изродил детето ще те призная. Трябва да е било невероятно усещане.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Между другото, на почитателите на естествените и традиционни методи може би трябва да припомня, че шамарът е използват от хилядолетия за прекратяване на истеричен пристъп. Аз не съм му почитател, както не съм почитател и на раждането вкъщи, но някои хора тук имат много избирателна памет за естествени и традиционни методи

  Romanes eunt domus!
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#65] от "fanagoreca":

  Виждам, че нямаш никакви нормални аргументи и направо минаваш на ad hominem, a? Нормално

  Romanes eunt domus!
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  раждане при добри условия ,с добра техника ,любезен персонал и липса на риск се постига не с осигуровки от по 10 -20 лв месечно и всяка трета родилка неосигурена изобщо ,а със средна вноска по 400-500 евро месечно ,нито един от по горните ,дето се е изказвал по въпроса за ражданията и нечовешките условия не е описал дали желанията и мечтите му отговарят на неговите възможности и реални разходи ,навсякъде се оплюват докторите ,защото им искали рушвети ,държали се грубо ,ами в цяла европа не се държат грубо , раждат без проблеми и в луксозна обстановка и най важното никой няма да ви поиска пари на ръка ,...... но си заплащаш или средна осигуровка от 400 евро месечно ,или 4000 евра за раждане в болница , в холандия на всеки желаещ да роди в дома си след разрешение на компетентен лекар се заплащат по 2000 евра ,това са реалностите ,другото са празни бръщолевения на хора никога неприсъствали на раждане ,неспасявали нито един живот и даващи мнение,ама като видят човек в момент на нужда или кървящ се дърпат и не участват никак нито с мнение ,нито с действие . Давам мнение по въпроса ,защото десетки пъти съм присъствал на раждания ,вкл и в дома и вкл в линейки и на улицата и не винаги съм бил мил и любезен ,но за нас лекарите в такъв момент е важно спасяване на живота на раждащата и на плода ,другите простотии кой бил обиден ,кой негодувал не ме интересува ,най важното е човешкия живот .

 72. 72 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#70] от "fanagoreca":

  Очевидно не само първите 7 години ти липсват, имаш проблеми не само с възпитанието, но и с четенето

  Romanes eunt domus!
 73. 73 Профил на allall
  allall
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#10] от "drago62":

  Еееееееееее, стига с тия заплати на лекарите, работят в държавната болница, влачат материали от там в частните си клиники, или пък в работно време отиват на повикване в някоя частна клиника, от друга страна хората в 90% от случаите им бутат пари - официалните заплати са само прашинка от парите, които реално си прибират лекарите на месец, стига вече с тия заплати.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#76] от "fanagoreca":

  Със "защитник" като теб, изкукалите лелки нямат нужда от врагове Какъв възвишен речник, какъв полет на мисълта

  Romanes eunt domus!
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1552 Гневно

  До коментар [#63] от "|":

  Да ти имам и мъжкарското мислене.
  Една уплашена раждаща жена няма нужда от шамари, а от добра дума и спокойствие. В нормалните държави акушерките учат специално какви начини да използват за успокояване - понякога една ръка на челото и усмивка вършат чудеса. С шамари травмираш един човек много повече. Оттук нататък жената е стегната, стресирана - и раждането до края е мъка за всички!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 82. 82 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Гневно

  "помолиха на всяка родилка да се дава право да избира и да бъде уважавано мнението й"

  Да им дават да подписват декларации, че няма да предявяват претенции към лекарите, болницата или държавата/общината при евентуални увреждания върху плода или майката вследствие на "избора и уваженото мнение" и да им мрат децата или те самите, ако се случи нещо (не че им го пожелавам). Що за простащина цари в тази държава, умът ми не го побира. Ние да имаме право на избор, ама ако стане нещо, друг да носи отговорността. Че то така и баба знае. Как пък малко мисъл няма в главите на тоя тъп народ бе, мама му стара. Ми ходи раждай в плевнята ма, патко, нито ще ти прилагат "рутинни" процедури, нито нежелани терапии. Отишла в болницата, ама тя щала да казва на лекарите какво да правят и какво - не. Ай сиктир, аман от простотии в тази държава!!!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#81:"Jessika"]В нормалните държави[/quote]
  Ти колко пъти си раждала в "нормални държави", че си запозната дори с програмите за обучение на акушерките им?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 85. 85 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#81] от "Jessika":

  На мама момчето уважава само мама "

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#84] от "avatar":

  Живея в такава дръжава и съм запозната, защото се занимавам като доброволка с подобни проблеми.
  Иронията ти е неуместна в случая.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#84:"avatar"]Ти колко пъти си раждала в "нормални държави", че си запозната дори с програмите за обучение на акушерките им? [/quote]

  Ходила е на разноски на Отровено общество вероятно....

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 90. 90 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#87:"Jessika"] и съм запозната[/quote]
  А случайно да си запозната с подобни претенции на майките във въпросната държава? Или с "мирни протести" по повод правото на лекарите да решават кое е добро и кое - не, за майката и детето?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 91. 91 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#90] от "avatar":

  Претенции няма, защото няма и основания за тях.
  Грижите за бъдещите родилки започват още от първия ден, солидна психическа подготовка от умели и грижовни акушерки и накрая раждането е празник за семейството, а не травмиращо преживяване за цял живот.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lady Zeppelin":

  Променило се е към по-лошо

 94. 94 Профил на papichulo
  papichulo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напълно подкрепям протестиращите!
  И за да не ме обвините в обобщаване - бях лично свидетел на отвратителното отношение в болница Лозенец (т.нар. Правителствена) към жена ми, когато раждаше. И сега ще кажете, че разбира се жена ми е била виновна, капризна и прочее. Не, единственото й провинение беше, че е записана при лекарка, която е в конфликт със завеждащата отделението. С месеци не можа да се оправи от психическата и вкл. физическа травма, която й нанесоха "лекарите" и най-вече акушерките там!
  Та, драги доктори, велики професионалисти, които твърдите, че сте перфектни и пациентите да си затварят устата и да не ви пречат - кажете, вие ако сте от другата страна хубаво ли ще ви е? Май не...

 95. 95 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#81] от "Jessika":

  Кой знае защо, съвсем първосигнално и без да четеш, коментираш бележката ми за шамарите (които, ако внимаваше малко повече щеше да забележиш, че не одобрявам), но не коментираш как при съвсем естественото раждане преди 100-200 години са умирали съвсем естествено стотици пъти повече жени и бебета.

  Romanes eunt domus!
 96. 96 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#93] от "veragena":
  [quote#93:"veragena"]Променило се е към по-лошо[/quote]
  Ако наистина е така, не е добре. Защото винаги е възможно развитие и трябва да е към по-добро.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK