Съдии в Пловдив са възмутени от атаки срещу тях, зачестили след номинацията на Цацаров

Съдии в Пловдив са възмутени от атаки срещу  тях, зачестили след номинацията на Цацаров

© Анелия НиколоваДве трети от съдиите в Районния и Окръжния съд в Пловдив настояват Висшият съдебен съвет да даде "справедлива оценка на труда им и ясно изричане на истината на глас", съобщи БТА. Искането е изпратено и до председателя на Апелативния съд Пловдив.


В открито писмо те негодуват срещу негативни публикации за работата на съда, зачестили след като председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров беше номиниран за главен прокурор. Те изказват подозрението, че източник на всички атаки е една адвокатска кантора в Пловдив. 


С уговорката, че не се разпознава в този "пасквил", по-късно през деня адвокатът Михаил Екимджиев от "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" (Eurorights) коментира пред "Фокус", че  подписката цели "по инфантилен начин да се излъска вече доста засенченият морален образ на  Цацаров. 
Магистратите настояват оценката за работата им да се направи на база на действителните резултати
от работата им, а не поради конюнктурни интереси. През последните седмици в общественото пространство се изразяват становища и оценки за работата им и за правораздаването в съдебния район, които са в еднозначна негативна насока, се казва в писмото, изпратено и до медиите.


Съдиите не са съгласни със становища като това, че в Пловдив е "най-силна концентрацията на нарушения на правото на свобода и справедлив процес"; че "едно от първите основания България да е в челото на непрестижната класация на държавите в ЕС, които най-много са нарушили човешките права" е работата на
пловдивските съдилища; че в тях условията са "казармени" и работят във "феодализиран район", в резултат на което "се губи идеята за право и законност".


Съдиите изразяват категоричното си несъгласие с определението, че пловдивските съдилища са едва ли не орган за репресия и потъпкване на човешките права, което според магистратите е общото на твърдения
срещу тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK