Съдии в Пловдив са възмутени от атаки срещу тях, зачестили след номинацията на Цацаров

Съдии в Пловдив са възмутени от атаки срещу тях, зачестили след номинацията на Цацаров

© Анелия НиколоваДве трети от съдиите в Районния и Окръжния съд в Пловдив настояват Висшият съдебен съвет да даде "справедлива оценка на труда им и ясно изричане на истината на глас", съобщи БТА. Искането е изпратено и до председателя на Апелативния съд Пловдив.


В открито писмо те негодуват срещу негативни публикации за работата на съда, зачестили след като председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров беше номиниран за главен прокурор. Те изказват подозрението, че източник на всички атаки е една адвокатска кантора в Пловдив. 


С уговорката, че не се разпознава в този "пасквил", по-късно през деня адвокатът Михаил Екимджиев от "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" (Eurorights) коментира пред "Фокус", че  подписката цели "по инфантилен начин да се излъска вече доста засенченият морален образ на  Цацаров. 
Магистратите настояват оценката за работата им да се направи на база на действителните резултати
от работата им, а не поради конюнктурни интереси. През последните седмици в общественото пространство се изразяват становища и оценки за работата им и за правораздаването в съдебния район, които са в еднозначна негативна насока, се казва в писмото, изпратено и до медиите.


Съдиите не са съгласни със становища като това, че в Пловдив е "най-силна концентрацията на нарушения на правото на свобода и справедлив процес"; че "едно от първите основания България да е в челото на непрестижната класация на държавите в ЕС, които най-много са нарушили човешките права" е работата на
пловдивските съдилища; че в тях условията са "казармени" и работят във "феодализиран район", в резултат на което "се губи идеята за право и законност".


Съдиите изразяват категоричното си несъгласие с определението, че пловдивските съдилища са едва ли не орган за репресия и потъпкване на човешките права, което според магистратите е общото на твърдения
срещу тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 374 Весело

  Съдии в Пловдив са възмутени от атаки срещу тях, зачестили след номинацията на Цацаров
  ---------------


  Ауууу , и силно ли са се възмутили съдиите ?

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 2. 2 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Пловдивският съд е единственият що годе работещ съд в БГ. Не знам на какво се дължи, но им пожелавам успех.

  Обяснима е атаката с/у единствения работещ съд.

 3. 3 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 441 Неутрално

  КАКВОТО СТЕ СИ НАДРОБИЛИ, ТОВА ЩЕ СИ СЪРБАТЕ УВАЖАЕМИ !!!

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 4. 4 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всички съдилища са ЗЛЕ работещи, червени свърталища....

 5. 5 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Любопитно

  "Съдиите не са съгласни със становища като това, че в Пловдив е "най-силна концентрацията на нарушения на правото на свобода и справедлив процес""

  Това не е становище, а обявяване на ФАКТ! Излиза, че за пловдивските съдии фактите са "становища". Защо тогава да се учудваме от осъдителните присъди в ЕСПЧ.
  Дали въобще са си направили труда да прочетат мотивите, поради които на практика са "осъдени" или те са НАД правосъдието?.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  Обективен критерий-Спечелени дела в Страсбург за нарушени права

 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Адвокат Екимджиев им е бръкнал дълбоко в раната.За човешки права става въпрос,прекалено сериозно е това!Съдили са по стахановски и са нарушавали правата на подсъдимите.А нали няма по-лошо от това да бъде осъден невинен.Те трябва да го знаят.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2804 Любопитно

  "В открито писмо те негодуват срещу негативни публикации..." - и поповете от Пд писаха... Въобще всички пишат, а дори и НИЕ вече не четем.

  Истинските слова не са красиви. Красивите слова не са истински.
 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1365 Любопитно

  """ . Те изказват подозрението, че източник на всички атаки е една адвокатска кантора в Пловдив. ""
  ====================

  В Е С Е Л О

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 755 Неутрално

  И защо същите тези съдии не се възмутиха, когато Бойко Борисов в качеството си на главен секретар подари сабя на председателя им Цацаров за добре свършена работа? "Ние ги хващаме, вие ни ги осъждате". Та представете си как този съд пази гражданите от държавен произвол, след като явно е приел презумпция за виновност на подсъдимите.

  Очевидно Съюзът на съдиите е организацията, която се опитва да защитава съществуването на независима правосъдна система, а тях не съм ги чул да защитят колегите си от Пловдив. Та представете си за какъв милиционерски съд става въпрос.

 11. 11 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ндам... мъка, е и на нас ни е мъка, че ни се налага да търпим такива елементи като Георги Колев, Марковска, Янева и т.н. ама къде бяха съдиите за да се очистят, защо тогава не се възмущаваха, докато раснеха в техните редици тези неподправени правни светила?

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 12. 12 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ама вие не можете ли да разберете,че докато на власт са шесторката на Блейк във ВСС, бабите и лелките във ВАС начело с милиционера Г.Колев, подобните на тях във ВКС начело с Л.Груев; докато за елитни съдилища се смятат САС и СГС и на практика техни представители заедно със съдии от ВАС държат новия състав на ВСС; докато софийските съдии държат ССБ и новият председател на тази професионална каста е пешка в ръцете на Мира и Нели; докато в МП се назначават не професионалисти, а казано по-грубо - кукли, провинцията винаги ще бъде отритвана в ъгъла. Какво се получава: софийските магистрати заедно с македонските маши от благоевградско и тук там за цвят по някой магистрат от Варна и Филибето държат властта и не дават пиле да припари във висшите съдилища и органи на съдебната власт. Така че, братя зайци, гответе се за поредния удар под кръста: Галка и милиционера Сарафов срещу Цацаров от Пловдив. И както виждате, борбата не е по опит и знания, а с непрекъснати ритници по глезените от послушни медии и поръчкови писари. И защо трябва съдиите от Пловдив да изнасят данни и да опровергават изсмукана от пръстите „информация”? Цацаров оповести в събота част от данните пред Д.Найденова. И какво се оказа: плюем по Цацаров, минаваме метър Галка и Сарафов ?! Не очевидно, а очевадно е, че кантората "Доковска и сие" се преминава по - трудно и от московската отбрана през 1941 г. А тъкмо тази кантора заедно със ССБ и НПО се опитват да помогнат на Галка да стане гл.прокурор. Защото софиянци много добре знаят, че провинциалните магистрати не от вчера разбраха, че съдебната власт трябва да бъде приоритет на кадърни и професионалисти хора , а не на тези от статуквото, част от които вече станаха "реформатори". Т.е. борбата не е за реформиране на една закостеняла система, а за кокала. Справка: скандалът Марковска и липсата на официална позиция на ВСС и ВАС по него. Неофициалната поддръжка вече я видяхме.

 13. 13 Профил на vidolov
  vidolov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Повече трябва да говориш цаца, повече. не бъди господар на мълчанието.иначе такива като м.екимджиев ще продължат с лъжите !!!

 14. 14 Профил на riko777
  riko777
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Щом този човек е оцелял при пет правителства и пет съдебни съвета, значи има нещо харизматично в него. Пловдив не е село Долнонанагорнище. От колегите му нищо лошо не се е чуло. Като се замисля, защо и в София да няма такива взаимоотношения? Но тук е само скандали и удари по кокалчетата. Префинено.

 15. 15 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 629 Неутрално

  "От 19 в. насетне олигархията се разглежда все повече не като форма на държавно управление, а като начин на управление на организации (профсъюзите и политическите партии например), при който не богатството, а властта е в основата на привилегирования статус"-от Уикипедия.
  Ответните атаки на пловдивските съдии са именно за запазване на "привилигерования статус" като част от властта- съдебната.
  Е би трябвало да ги разберем!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 16. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3122 Весело

  Те изказват подозрението, че източник на всички атаки е една адвокатска кантора в Пловдив.
  ..............................

  Хм ...
  Аз пък чух, че белята била в една нотариална кантора.
  В същия този Пловдив ...

 17. 18 Профил на Arexander
  Arexander
  Рейтинг: 640 Весело

  Що за лумпен трябва да си, за да се възмущаваш на оповестяването на факти?! Уважаемите господа съдии защо не коментират по същество статистиката и практиката на ЕСПЧ, а се задоволяват единствено с това да "изразяват категоричното си несъгласие". Ами то и аз не съм съгласен, че е топло и на вали сняг, щото ми се карат ски, ама кво - да драсна едно възмутено писмо с искане да се коригира тази неправда до НИХМ при БАН?

  И все пак "хубавото" е, че една трета от съдиите не са се възмутили от фактите. Значи "само" две трети от тях са безмозъчни. Да се смеем ли, да плачем ли, не знам...

 18. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  "...Съдии в Пловдив са възмутени от атаки срещу тях, зачестили след номинацията на Цацаров..."

  Е, споко, не сте само вие, пловдивските съдии. В България няма невъзмутени хора. Всички са възмутени по някакъв повод. Най-вече, когато жънат упреци за действията/бездействията си. По-важно е обаче, че никой не дава обяснения за причините довели до възмущението. А то причините са прости, тук няколко хилядарки, там обществена поръчка, кой с по бира-две, кой с митница, кой с бухалка, друг пък с панаир, четвърти с чистак нов курортен комплекс, кой с флашка, последният и с цяла държава от тикви!

 19. 20 Профил на riko777
  riko777
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Има ли значение, че Цацаров не е прокурор. Явно познава проблемите на прокурорите.За разлика от професор Велчев поне знае къде застава прокурора в съдебната зала.

 20. 21 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Много будни тия майни- вчера попове подкрепят владика, днес съдии подкрепят шефа си, утре току виж канарчета и железничари говорят суперлативи за противника и т.н.

 21. 22 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  майна .. кеф ти патриарх, майна .. кеф ти гл. прокурор, майна ... тая държава уйде на майната си братче!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 22. 23 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Из отчетния доклад за 2011 г. на РС - Пловдив

  "След като от делата, приключили с присъда и споразумение - общо 1 800, се приспаднат делата, по които са постановени оправдателни присъди – 36 на брой, следва, че относителният дял на делата от общ характер с осъдителни присъди спрямо внесените от прокуратурата обвинителни актове, разгледани през отчетния период са 1 764 дела или 82,97 % от общо разгледаните 2 126 дела от ОХ.
  Относителният дял на оправдателните присъди спрямо разгледаните 2 126 НОХ дела е 36 дела или 1,69 %."

  В края на доклада има интересни разсъждения по въпроса за някои наказания.

  http://www.rs-plovdiv.com/files/DOCLADI/DOKLAD2011.doc

 23. 24 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#2] от "chevyvolt":

  Абе всички ли работещи съдии от Пловдив са с имоти като Цацаров че се притесняват ,Сигурно има защо и това бил най добрия съд какво остана за другите .

 24. 25 Профил на vidolov
  vidolov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мих.Ек. се занимава само с дела, от които се извлича келепир. Защо ли?

 25. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  Ами ако е вярно, че "Те (съдиите) изказват подозрението, че източник на всички атаки е една адвокатска кантора в Пловдив. "
  то нещата са въ ръцете на съда, да стъжни ежедневието на дамите и джентЪлмените в спомената адвокатска кантора, не да се жалват по СМИ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 27 Профил на tikvarnik
  tikvarnik
  Рейтинг: 0 Весело

  Относителният дял на оправдателните присъди спрямо разгледаните 2 126 НОХ дела е 36 дела или 1,69 %."

 27. 28 Профил на tikvarnik
  tikvarnik
  Рейтинг: 0 Весело

  Защо тогава да се учудваме от осъдителните присъди в ЕСПЧ

 28. 29 Профил на Arexander
  Arexander
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#25] от "vidolov":

  Адвокатите поначало работят за пари, т.е. "келепир", а не за удоволствието да получат благодарностите на своите доверители .

  Къде точно е укорът към адв. Екимджиев?

 29. 30 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Дали, ако си плащаха осъдителните присъди срещу България от джоба си, щяха да мислят и действат така. Трябва да има и финансови санкции за такива като тях, а не от общото.

 30. 31 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#19:"Мърмор"]...цяла държава от тикви! [/quote]
  Ей 'тва е диагнозата, ама мина много време докато народонаселението я проумее. Те и на царя дадоха 800 дни преди да го изритат та на Тиквата ли...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 31. 32 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 989 Весело

  Другари съдии, вместо да се възмущавате , вземете че осъдете накрая някой свой спонсор, поне за отбий номер...

 32. 33 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1224 Неутрално
 33. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  отдавна трябваше закона да се промени така ,че при осъдителна присъда на страсбург ,парите ,които се плащат да се вземат от бюджета на съда ,който е постановил неправилното решение,така ще има добър и справедлив естествен отбор и никой няма да си позволява волни простотии и да се изживява на господ на съдбите на хората.

 34. 35 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  [quote#2:"chevyvolt"]Пловдивскят съд е единственият що годе работещ съд в БГ.[/quote]

  Това не е вярно. Но пък най-често е даван за пример с нелогичните си решения

 35. 36 Профил на oto
  oto
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Съгласен съм със заключението, че Пловдивските съдии работят , но по изискванията на своя шеф, по дребните престъпни деяния! То и затова на Сотир Цацаров му викат САТЪР ЦАЦОВ!

 36. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2738 Весело

  Само делото на Мирослава Тодорова срещу Цоко е достатъчно на двете трети подписали съдии, да си окачат по един топуз на врата и да изберат някой по-дълбок вир на Марица. Възмутени били... Аре, заминавай по малка нужда.

 37. 38 Профил на konsta55
  konsta55
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Престанете да плюете колегите от Пловдивския съд, за това, че са изразили позицията си, при това, по ред, съобразен с европейската практика! Никой не е длъжен да търпи да го обявяват за "послушко", особено когато не е такъв! А повечето от тях не са! Сред колегите има много добри професионалисти, които работят здраво и мислят сами, за разлика от повечето списващи по инерция. ТЕЗИ КОЛЕГИ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА БЪДАТ ОБИЖДАНИ! Аз ги поздравявам, че въпреки очакваната реакция /защото трябва да си много неинформиран, за да не очакваш подобна/, са изразили позицията си!
  Що се касае до "въпросите" на някой от преждепишещите как дела на РС - Пловдив стигат до ВКС, заслужава ли си да се коментира? Ами стигат, драги, когато въззивната инстанция измени присъдата или постанови нова такава, което, колкото и да не ви се вярва, се случва...
  Тъй, че що не се спрете?
  П.П. Аз лично имам подозрения, че натрупаната злоба срещу колегите от пловдивския съд /и прокуратура/ идва от хора, които много им се ще, ама няма кой да ги похвали...

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK