Съдиите от Пловдив опитват да излъскат образа на началника си, коментира правозащитник

Михаил Екимджиев

© Георги Кожухаров

Михаил ЕкимджиевПодписката на пловдивски съдии до Висшия съдебен съвет (ВСС) цели по инфантилен начин да се излъска вече доста засенченият морален образ на председателя на Окръжния съд Сотир Цацаров.  С тези думи адвокатът Михаил Екимджиев от "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" (Eurorights) коментира пред "Фокус" обръщението на магистратите. 


В писмото, подписано от две трети от съдиите в Районния и Окръжния съд в Пловдив, те негодуват срещу негативни публикации за работата на съда, зачестили според тях след като председателят на окръжния съд Сотир Цацаров беше номиниран за главен прокурор. Те изказват подозрението, че източник на всички атаки е "една адвокатска кантора в Пловдив". 


С уговорката, че не разпознава себе си в "това пасквилно съдържание", Екимджиев припомни, че  със 77 решения на Европейския съд по правата на човека присъдите срещу България са заработени от пловдивските съдии и това са само делата, попаднали в неговата кантора. Допълни, че делата са много повече, защото и много други негови колеги работят в тази сфера.


Според парвозащитника без оздравителна критика съдиите няма как да подобрят дейността си, а работата на съда трябва да се оценява отвън, а не от ВСС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK