Съдиите от Пловдив опитват да излъскат образа на началника си, коментира правозащитник

Михаил Екимджиев

© Георги Кожухаров

Михаил ЕкимджиевПодписката на пловдивски съдии до Висшия съдебен съвет (ВСС) цели по инфантилен начин да се излъска вече доста засенченият морален образ на председателя на Окръжния съд Сотир Цацаров.  С тези думи адвокатът Михаил Екимджиев от "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" (Eurorights) коментира пред "Фокус" обръщението на магистратите. 


В писмото, подписано от две трети от съдиите в Районния и Окръжния съд в Пловдив, те негодуват срещу негативни публикации за работата на съда, зачестили според тях след като председателят на окръжния съд Сотир Цацаров беше номиниран за главен прокурор. Те изказват подозрението, че източник на всички атаки е "една адвокатска кантора в Пловдив". 


С уговорката, че не разпознава себе си в "това пасквилно съдържание", Екимджиев припомни, че  със 77 решения на Европейския съд по правата на човека присъдите срещу България са заработени от пловдивските съдии и това са само делата, попаднали в неговата кантора. Допълни, че делата са много повече, защото и много други негови колеги работят в тази сфера.


Според парвозащитника без оздравителна критика съдиите няма как да подобрят дейността си, а работата на съда трябва да се оценява отвън, а не от ВСС.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 631 Любопитно

  "С уговорката, че не разпознава себе си в "това пасквилно съдържание", Екимджиев припомни, че със 77 решения на Европейския съд по правата на човека присъдите срещу България са заработени от пловдивските съдии и това са само делата, попаднали в неговата кантора. Допълни, че делата са много повече, защото и много други негови колеги работят в тази сфера."
  Направо му повярвах на Екемджиев,винаги съм знаел,че адвокатите са най-честните и морално хора в държавата!

 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Весело

  Всички поздравяват качващия се
  и подритват слизащия по стълбата!!!!

 3. 3 Профил на tikvarnik
  tikvarnik
  Рейтинг: 0 Весело

  След като стана известно колко имотен е основният кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров, неговата съпруга нотариус декларира за последната петилетка средно по около 300 000 лв. годишни доходи, или около 1.5 млн. лв. за пет години

 4. 4 Профил на tikvarnik
  tikvarnik
  Рейтинг: 0 Весело

  Обяснението, което се даде на въпроса "Защо е вписана тази фиктивна цена?". Той каза: „Ами така настояваше продавачката“. Ами, по същата логика някой подсъдим примерно за трафик на наркотици, може да каже пред него: „Ами нас на улицата ни срещна дилърът и ни предложи да купим наркотици или незаконно оръжие“. Това ще бъде ли унивиняващо или смекчаващо отговорността обстоятелство? Именно те, като юристи, като публични личности, трябва да настояват за спазването на правилата. До тук аз виждам една връзка с казуса Марковска- демонстрирането на този сбъркан манталитет, че те- съдиите, са хора, които прилагат законите и правилата спрямо другите, но те не се отнасят за тях самите. Значи, ако подобен казус попадне при г-н Цацаров, той няма да отсъди в полза на хората, които са сключили тази фиктивна сделка, но когато той и хора от семейството му са я направили, казваме: „Ние просто го направихме, защото тя ми предложи такава цена или защото тя настояваше на тази цена“.

  Според мен, по-важни са другите проблеми. Проблемите, че г-н Цацаров ръководеше наказателните състави на пловдивския окръжен съд като една мини прокуратура. Той периодично си правеше съвместни съвещания, в които участва шефът на окръжна прокуратура или апелативната прокуратура и директорът на полицията. И на тези срещи се избистря общата наказателна политика на институциите. Това е тотално противоконституционен и сбъркан модел от един съдия. Това означава, че той е вече отвъд ръба на конституцията, защото ролята на съдията е да бъде арбитър.

 5. 5 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Като гледам направо и нещо друго да хванат да му излъскат

 6. 6 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  искат, ама с плюнка и омазнен парцал не става!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 7. 7 Профил на tikvarnik
  tikvarnik
  Рейтинг: 0 Весело

  представете си, че сте един начинаещ съдия или младши съдия. Вие знаете, че вашият шеф, дългогодишен съдия, с утвърдена репутация, от който зависи вашето кариерно развитие и израстване, се среща през седмица-две с шефовете на полицията и прокуратурата и си говорят как заедно ще громят престъпността. Освен това на организационни срещи това се афишира като една добра практика. Хвалим се с висок процент на осъдителни присъди. Оттук този млад съдия е подложен на натиска да постъпва така, каквито са очакванията към него. Тоест, освен със закона и вътрешното си убеждение, той да се съобрази с тази наказателна политика. Ами, аз съм чувал съвсем откровено казани реплики, без чувство, че има нещо нередно в това млади съдии да казват: "Е, какво? Вярно, че няма достатъчно доказателства, но ако не го задържим под стража и не го осъдим, това означава да бламираме работата на цялата пирамида под нас- на прокурори, следователи, на колегите от прокуратурата, съда и полицията". Това не са разсъждения на съдии в истинския смисъл на думата. Това е една формирана субкултура. Точно в резултат на тази , в кавички, наказателна политика, с която толкова много се гордее председателят на окръжния съд. И естественият резултат от тази наказателна политика, от този начин на мислене, който битува и се налага в съда, е изключително висок брой осъдителни решения на съда в Страсбург.

 8. 8 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Екимджиев е прав. Статистиката говори сама по себе си, стига да не се подхожда към нея с предубеденост.
  Писмото на съдиите е изпълнено с повече квалификации, отколкото оборващи факти.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 9. 9 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Съдиите от пловдивските съдилища могат да спечелят уважение едва след като престанат да се държат като подчинени на силните на деня и започнат да правораздават според закона, доказателствата и вътрешното си убеждение, а не с идеята да угодят на МВР и прокуратурата. Другото е писък на ощипана мома.

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2897 Разстроено

  "и това са само делата, попаднали в неговата кантора." - ТЕ и затова пишат ли, пишат писма. Другите им колеги тихомълком се спотаяват. Индулгенция обаче няма кой да им даде, защото присъдите срещу България не са СРЕЩУ ТЯХ... ОМници, но търпим, чакаме и ИМ плащаме вересиите... Да са живи и здрави ВСИЧКИ и да мислят за нас - като за огън!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Истината е че България страда от остър недостиг на осъдителни присъди! С удоволствие давам съгласието си да се изплатят смешните 770 хил. евро за тези 77 присъди!

 12. 12 Профил на Kaschei Bezsmertni
  Kaschei Bezsmertni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "tikvarnik":Колега ти ако си от Пловдив ,имаш някакъв сериозен,а и по-малък бизнес ,коя кантора ще избереш...аз ще отида веднага при г-жа Цацарова .Така постъпват явно доста хора ,затова не й е пробле да отчита по 300хиляди на година,пък защо не и повече..Прекалено често се случва магистратски съпрузи(ги),дечица, да са нотариуси или ЧСИ или да се явяват по дела с голям материален интерес като адвокати..Ако на въпросните категории роднини не им се напъва на нивата в частния бизнес,мама или тате веднага ги правят(чрез честен и безспорен конкурс(магистрати).Магистатските фамилии няма да ми стигне цял час да ги изреждам,но емблематичен е Урумов от ВАС(и дъщеричката и синчето)..Съпругите на Георги Колев ,на бившия председател на СРС Красимир Влахов са нотариуси, синчето на Марковска също е нотариус(засега на морето,скоро и в други градове,както има една дума)..да ги изброяваме ли още..Както наскоро отчете един юрист в съдебната система се върти оборот (под масата),който може да конкурира приходите от Митниците,дори и да е по-голям....Затова мандатност,забрана за работа в системата на повече от 1 член на семейството в пряка роднинска връзка,забрана за явяване по дела в един и същи съдебен район ,където е половинката или тате..поне като за начало!!

 13. 13 Профил на Kaschei Bezsmertni
  Kaschei Bezsmertni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#9] от "bobo_bobo":Съдиите от Пловдив са много силни,когато трябва да осъдят някой безпомощен или такъв без позиции и пари.Но ако им погледнеш административното и гражданското правосъдие-пълен кошмар.Работата на тамошната прокуратура срещу сериозните престъпления каквито са общинските подаръци към Свинара(Гергов) или ДДС-измамника Ветко Арабаджиев и много други подобни-кой е пипнал там ,да ми каже някой...Дилърчетата с по 1-2 дози ,някой хулиган или шофьор с малко повече алкохол или дребен крадец -това са пълнежите на статистиката на прокуратурата(в интерес на истината не само в Пловдив)

 14. 14 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Според парвозащитника без оздравителна критика съдиите няма как да подобрят дейността си"

  В грешка си Мишо! Не оздравителна критика, а здрав, оздравителен ритник за тези тунеядци!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 15. 15 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#7:"tikvarnik"]И естественият резултат от тази наказателна политика, от този начин на мислене, който битува и се налага в съда, е изключително висок брой осъдителни решения на съда в Страсбург. [/quote]
  Които присъди плащаме ние, а трябва да плащат ТЕ, от заплатите си, които им плащаме пак ние!!!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 16. 16 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Такава любов към "шефа" от подчинените му ми напомня на „железния закон на олигархията” от Роберто Михелс от Уикипедия чета следното : "Управляващите разполагат с повече и по-пълни знания за организацията; колкото по-дълго заемат длъжността си, толкова повече реална власт концентрират в ръцете си; те съумяват да манипулират информацията и дори конкретни събития в своя полза.В резултат на това подчинените в организацията или членовете на политическата партия са принудени да отдадат още власт на управляващите, които укрепват още повече позициите си и процесът се задълбочава" .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 17. 17 Профил на vidolov
  vidolov
  Рейтинг: 237 Неутрално
 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Не е ли крайно време виновните за осъдителни решения срещу страната ни в ЕСПЧ да плащат от джоба си ???
  В крайна сметка, винаги, когато БГ трябва да плаща по някое дело, е известен магистратът, който е нарушил закона по някакъв начин ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на riko777
  riko777
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Екимджиев и Георги Цанков са от партията на Кунева - инсинуации и развален боб...

 20. 20 Профил на klisarq
  klisarq
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Какво още ще ни каже защитникът с три брака, два развода и шест деца?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK