Едвин Сугарев: Костов трябва да позлати Кабаиванов за досъсипването на СДС

Едвин Сугарев

© Валентина Петрова

Едвин СугаревЕдвин Сугарев е от лицата на СДС в началото на демократичните промени, активист на "Екогласност". Той е поет, общественик и политик.  Депутат във Великото народно събрание, 36-ото и 37-ото Обикновено народно събрание. В периода между 1997 и 2002 г. е посланик на България в Индия и Монголия.


В момента е един от редакторите на сайта svobodata.com и преподавател в Нов български университет.


"Дневник" потърси мнението му по повод сътресенията в СДС.
Г-н Сугарев, така ли си представяхте затихването на СДС, това ли е краят?


- Естествено, че не си го представях така. Да свърши по един такъв жалък и безподобен начин... Едва ли някой от хората, които са участвали в създаването на тази структура, която олицетворява надеждите на България, е очаквал това. Но очевидно това е краят, поне краят като нормален и самостоятелен политически субект. Вече като някаква патерица може и да послужи в много близко бъдеще. Може и да не послужи, разбира се, зависи от ситуацията.


Как и защо се стигна дотук?


- Историята е дълга. Когато казвам това е краят, имам предвид, че това е краят на една агония. Всъщност реалният край на СДС започна с изборите през 2001 г. Тогава се промени цялата политическа система, която се унищожи до упадъчния модел и всичко на политическата сергия беше извадено за продан. Оттогава досега СДС непрекъснато губеше. Губеше избори, губеше и хора, което е по-лошото. И в крайна сметка в структурите останаха само някакви апаратчици и кариеристи.


Най-тежкият удар, разбира се, беше разцеплението на СДС, предизвикано от Иван Костов с образуването на "Демократи за силна България". Това е политически проект, който вероятно е имал намерение да заеме това политическо пространство, като се прехвърлят всички грехове на управлението на Костов върху СДС и новата партия се яви на бял кон. Трагедията е, че в момента в дясното пространство няма политическа партия, на която десният избирател би могъл да гласува доверие.


Каква ще е съдбата на СДС оттук нататък, какво ще се случи с партията?


- Най-вероятно няма да прескочи изборната бариера. Ще постои мъничко като извънпарламентарна партия и ще се изгуби. Другият вариант е да бъде избутана напред с електорално преливане от ГЕРБ с идеята да послужи като някаква легитимация на действителните намерения на ГЕРБ и като участник в някоя следваща коалиция. Това е по-малко вероятният вариант според мен. Всъщност, ако Иван Костов е справедлив, трябва да позлати Кабаиванов, тъй като очевидно негова е заслугата за досъсипване на СДС. Нещо, което той през 2005-2006 г. не успя да направи.


Идеята на Иван Костове била да съсипе СДС?


- Това беше съвършено очевидно, след като при правенето на ДСБ той обяви СДС за политически труп. Костов носи голяма част от вината за състоянието на СДС още във времето, когато се правеше партията, защото тогава начинът, по който се направи партията СДС, беше дърварски. Хората, на които се възложи да правят тази партия, от сорта на Христо Бисеров, допуснаха да бъдат изгонени старите седесари, а на тяхно място нахлуха някакви кариеристи, за които това бе път към властта, нищо повече. Той беше отговорен и за това, че в СДС антикомунизмът стана забранена дума, както и за очевидната загуба на доверие от страна на привържениците по време на неговия мандат. Разбира се, това не означава, че той няма заслуги към България. Това, което стана по време на неговия мандат, беше основата на всички реформи в България.


Кои са сега кариеристите в СДС?


- Погледнете ги всички, които в момента са в Националния изпълнителен съвет и в Националния съвет, какви са според вас? За съжаление почти няма хора, на които може да разчита човек в тази партия. Няма нещо, на което да може да се опре. Всъщност тя постепенно деградира до нещо, което иска да оцелява, иска да бъде в следващия парламент, но не дава сигнал, че е създадено да променя България.


Има ли лидери и личности в СДС в момента? Какво мислите за сегашния председател на партията Емил Кабаиванов?


- Сегашния лидер не го познавам. Никога не съм го виждал през живота си. Мога да съдя за него само по публичните му изяви. Това, което виждам, ми говори за нещо доста бакалско, нещо не особено достойно. Това е така, защото номинирането на Петър Стоянов очевидно беше направено под диктовката на ГЕРБ, а да допуснеш твоята партия да служи за избърсване на ръце след кашата, която някой друг е забъркал, не може да се нарече достойна постъпка. Що се отнася до другите сегашни лидери – не съм особено очарован от тях. Мисля, че лидери няма. Включително и тези, които бяха изключени или напуснаха СДС. Те имат доста тежки грехове в годините, в които тази партия деградираше.


Правилно ли бе решението за изключването на Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков от СДС?


- Формално така прави всяка партия, когато неин член не се подчинява на партийни решения. Освен формалната логика обаче има и морална. От гледна точка на морала не е особено справедливо за една демократична организация. Това не е и особено умно решение. Когато не е ясно дали партията ти ще мине през изборната бариера, да доказваш как в стремежа си да се присламчиш към държавната трапеза си готов на всичко, включително и да изключваш членове, които мислят различно, е, меко казано, глупаво.


Как ще коментирате скандала около избора на Венета Марковска за конституционен съдия?


- Нещата започнаха именно от този скандал, който доказа, и то пред външния свят, че уж обективният избор на Народното събрание за конституционни съдии всъщност се крепи върху задкулисни договорки. След като тази номинация изгърмя, Бойко Борисов продължи в същия дух все едно, че не е разбрал защо Европейската комисия го заплаши с извънреден доклад. Това е един много срамен момент. Може би най-срамният през целия му мандат, тъй като безочието просто беше извадено съвсем видимо за останалия свят. И освен всичко друго това просто е принизяване на целия Конституционен съд до марионетен театър. Оттук нататък аз не виждам вече кой ще повярва, че решенията в този съд се взимат безпристрастно и обективно, след като се вижда как биват избирани неговите членове.


Как ви се струва ходът на президента Росен Плевнелиев, с който той попречи Марковска да положи клетва?


- Постъпката на президента Плевнелиев е леко скарана с конституцията, но пък тя беше отчаян опит да се извади България от тази ситуация. В някакъв смисъл той рискува да спаси изобщо имиджа на България и по някакъв начин да се отървем от възможността тази кандидатура да се окаже реална. Всъщност не оставаше друго средство за постигането на това освен в момента на самия избор.


Как ще коментирате отказа на Петър Стоянов да бъде предложен за конституционен съдия?


- Отказът му беше очакван и логичен. Само не мога да разбера защо му трябваше да постави на риск цялото си политическо достойнство с явяването в централата на СДС с Емил Кабаиванов и с искането на три дена за размисъл. Мисля, че можеше да откаже веднага.


Трябва ли СДС да се коалира с ДСБ на предстоящите парламентарни избори през 2013 г.? Не е ли именно това обединение спасението и за двете партии?


- Ако искат просто да оцелеят – да, това е спасението. Само че има едно друго обстоятелство, за което много малко хора говорят, но което важи със страшна сила. Декласирането на ГЕРБ минава през даването на власт на БСП, което едва ли е по-доброто за България. Мисля, че десните хора би трябвало да мислят в този аспект, а не кой как ще оцелее в следващия парламент.


Ще се коалира ли СДС с ГЕРБ, за да влезе в следващия парламент?


- Не мога да прогнозирам дали ще се коалират. Ако се стигне до ситуация, в която тази коалиция е неизбежна, много интересно какви ще бъдат мотивите да не го направят и да оставят властта на БСП.


Какво остана зад трите букви?


- СДС не са някакви апаратчици, които се разпореждат в сградата на "Раковски" 134. СДС беше волята на хората да превърнат България в нормална държава и продължава да бъде това. Тези три букви олицетворяват гражданската енергия, която се появи през 1989 г. Тя вече отглъхна, но не е изчезнала напълно и се надявам да не изчезне. Аз продължавам да мисля за себе си като седесар, но вече различавам своето мислене от глупостите, които прави тази партия.


Какво се случи по време на т.нар. преход в България? Как бихте определили миналите 23 години?


- Преходът беше извратен. Има разлика между начина, по който институциите, по-специално тайните служби на бившите източни държави, са си представяли този преход, и начина, по който са си го представяли хората. От гледна точка на хората, които се надяваха на по-нормален, по-свободен и по-демократичен живот, българският преход се оказа извратен. Той се оказа по-близък до сценария на Държавна сигурност. Това е трагичното.


Иначе преходът постигна първоначалните си цели. Постигна ги обаче по един изпразващ ги от съдържание начин. В момента има пазарна икономика, член сме на Европейския съюз и на НАТО, какво повече може да се иска? Само че всичките тия неща са изпразнени от съдържание. Те са нещо като фасада, зад която се крият съвършено различни неща. Това е трагичното в българския преход. Той бе може би най-несполучливият преход в сравнение с всички източни страни.


Каква беше цената?


- Цената беше нравствено и ценностно изтощение на хората, девалвацията на всички ценности,  неслучването на гражданското общество. Това според мен е най-тежкият резултат.


Как трябваше да премине българският преход?


- Като в Полша, Чехия и Унгария. Трябваше хората да имат малко повече кураж и малко повече личностна самоинициатива. Трябваше да не се страхуват толкова, защото България се оказа първата страна, в която хората доброволно със свободни избори избраха пак комунизма, което е абсолютен прецедент. Трябваше малките моменти, в които десницата имаше цялата власт в свои ръце, да действат по-решително, по-безкомпромисно, но и с по-дълбока вътрешна перспектива.


Кои са главните герои на прехода и те всъщност герои ли са?


- Разбира се, че преходът си има своите герои. Разбира се, че си има и задкулисните играчи, които са теглили разни конци. Невинаги обаче героите са тези, които са най-почитани и най-уважавани. Например Филип Димитров – министър-председателят на първото демократично правителство. Той е човекът, който се опита да направи всичко възможно, но го спънаха още на първите няколко стъпки.


Кои са длъжниците на българския народ? Кои са отрицателните герои на прехода?


- Най-големият длъжник си е самият български народ. Той не участваше достатъчно активно, не беше достатъчно мотивиран да участва и просто се надяваше да остане като зрител, докато други променяха нещата. Така не става. Длъжници сме и всички ние, които участвахме. Направихме много глупости.


Кое можехме да си спестим?


- Можехме да си спестим например периодът между 1992 и 1997 г., когато мафията натрупа мускули и икономическите групировки укрепнаха, както и когато се реставрира цялата мрежа на Държавна сигурност и когато комунистите набраха кураж, за да се появят отново на власт.


Свършил ли е българският преход?


- Винаги съм казвал, че един от най-важните ефекти на прехода е създаването на гражданско общество и тъй като такова още не е създадено, преходът продължава. Надявах се, че ще има моменти като през 1996-1997 г., в които се формира гражданска енергия и тя ще бъде рационално използвана, включително и от политическите сили, които идват на власт, за да се доизгради гражданското общество. Това обаче не се случи. Започвам да мисля, че постигането на гражданското общество и гражданско самосъзнание ще бъде дело на някое от следващите поколения.


Протестите на Орлов мост бяха истински и неподправени. Това обаче са само първите искри, огъня още го няма.

Коментари (437)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Закривай !

  И СДС, и ДСБ са за закриване !

  Вехти партии , заченати от времената когато основната идея е била борба с комунизма.

  Не успяха да се адаптират към 21 век , и да правят това което се очаква - да се занимават с проблемите на хората сега и тук.

 3. 3 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ
  на НИС и членове на МСДС
  срещу неадекватната и ликвидаторска политика на ръководството на господата Кабаиванов, Арабаджиев, Марков и компания.
  Затова замразяваме членството си в СДС, спираме плащането на членския си внос в знак на протест срещу вашите ликвидаторски действия и като израз на категоричното ни разграничаване от това ръководство, неговото поведение и изявления, до момента на подаването на оставка от ваша страна.
  Присъединяваме се към Национален съюз „Единство” като изразител на автентичното СДС -некорумпирано, некомпрометирано и независимо!
  Засрамете се господа и се оттеглете, преди да е станало непоправимо късно!
  http://www.peticiq.com/protest-declaration_msds

 4. 4
  h3llf1r3
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 5. 5
  uchuden.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 6. 6 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Управлението на Костов беше национална катастрофа и предателство към националните интереси. Пладнешки обир под одобрителния поглед на разни евро мошеници.

 7. 7 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "- Правилно ли бе решението за изключването на Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков от СДС?

  - Формално така прави всяка партия, когато неин член не се подчинява на партийни решения..."

  Няма такова нещо, г-н Сугарев, объркали сте се.
  Дори в БСП не изключват за инакомислие.

 8. 8 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 893 Весело

  Определено става ясно на всички, че...

  ...КОСТОВ Е ВИНОВЕН!!!


  Бухахахахаха! Буууухахахахахаха!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Сугарев е вреден за СДС и тогава и сега.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2160 Разстроено

  "Всъщност реалният край на СДС започна с изборите през 2001 г. Тогава се промени цялата политическа система, която се унищожи до упадъчния модел и всичко на политическата сергия беше извадено за продан. Оттогава досега СДС непрекъснато губеше. Губеше избори, губеше и хора, което е по-лошото. И в крайна сметка в структурите останаха само някакви апаратчици и кариеристи."

  Няма кой да обори това, нито с думи, нито с дела. За съжаление

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Винаги когато човек отделя (прекалено) голямо внимание на миналото, припуска настоящето и не мисли много за бъдещето.
  СДС и ДСБ са вехти партии натоварени с много лични проблеми, вражди, каузи ... неща които не касаят 99% от хората.
  Затова и отмират , бавно и мъчително.

  Все още ги крепи на повърхността познатите и запазени марки (СДС, ДСБ, Костов , СК), които по инерция предизвиква някакъв легаси вот.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4277 Неутрално

  [quote#6:"gusinci"]Управлениео на Костов беше национална катастрофа и предателство към националните интереси.[/quote]

  Управлението на Костов извади България от две национални катастрофи, предизвикани от некадърни и крадливи комунистически правителства: Лукановата зима и Виденовия провал.

  Всеки, който твърди друго, е или много голям глупак, или много крадлив комунист.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 450 Гневно

  Айде пак лошият Костов е виновен, за разлика от "добрия" Стоянов, който се изложи като последна кифладжийка!
  А и най-малко очаквах точно Сугарев да агитира за ГЕРБ, като "дясна" партия! Резил!

 14. 14 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#4] от "h3llf1r3":
  "Пак Костов им е виновен."

  Костов в момента е ненужен на България.
  Няма какво да предложи, което хората да им трябва и да "купят".

 15. 15 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Ей го, и на тоя Иван Костов му виновен. Опротивяхте на всички с това дванадесетгодишно мрънкане: Костов, та Костов. 'Айде, със здраве.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ще се коалира ли СДС с ГЕРБ, за да влезе в следващия парламент?

  - Не мога да прогнозирам дали ще се коалират. Ако се стигне до ситуация, в която тази коалиция е неизбежна, много интересно какви ще бъдат мотивите да не го направят и да оставят властта на БСП.


  Правилен въпрос!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Цитат от интервюто: ".. България се оказа първата страна, в която хората доброволно със свободни избори избраха пак комунизма, което е абсолютен прецедент. ..."
  Как да не изберат, като при Тато повечето хора си живееха добре, имаха работа, имаха и хляб и масло, освен това алтернативата на Луканов беше една зелка и ред брадати козли...

  Къде сте видяли в края на 20 век сериозен, избираем политик, на който хората да повярват, с брада като енорийски свещеник?
  Освен това кои бяха в СДС, опозицията, рестипути, гещефтари, фашета или наследници на фашета, национализирани, спекуланти от войната пострадали от народната власт 1944-47, но всичките войнстващи реваншисти от типа "стани ти, да седна аз"......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "dodge_ram":


  Нищо не е извадил, разпродаде държавата за жълти стотинки с които временно закърпи бюджета колкото да не измрем от глад. С което обаче обрече децата ни на вечна мизерия. Истински палач на българите, модерния вариант на поп Кръстьо.

 19. 19 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Глупости - когато е създавано СДС през 1990 г, в него са влизали 50 партии и движения с една единствена цел - да няма комунизъм. После съвсем естествено започва роенето, щото някакви леви земеделци не могат да имат общо с консерватори.
  Роенето започва още 1991 г.
  Когато Костов се отделя, той не е Бог, за да попречи на СДС да продължи да се развива и да печели. Костов не е Супермен, че да съсипва партия, когато нито е на власт, нито има някакви мафии или други оръжия.
  Костов бил казал, че СДС е труп??? Ами Така говори Петьо Блъсков от 1990 г. - що не обвинят него и още 1000 човека, че са съсипали СДС???
  Костов си направи партия и толкоз. Същото преди него правиха Каракачанов, Петко Симеонов, Дертлиев, Софиянски, Бакърджиев, Сидеров, Воденичаров и още куп личности. Те ВСИЧКИТЕ НАПРАВИХА ПАРТИИ И НИКОЙ НЕ ГИ ОБВИНЯВА, ЧЕ СА СЪСИПАЛИ СДС!!!!
  Как така точно Костов бе, Сугарев? Ти си такъв невъобразимо непрактичен човек, че от позицията на книжен човек раздаваш оценки, без да имаш капка практически опит в управление на пратия и държава.
  ДСБ си е отделна партия - защо Пешо Стоянов, Надежда, Сао Йорданов и 1000 стари кримки не съхраниха СДС? Да не би да са слабосилни и Костов да е ходил нощем да ги бие и да краде хора????
  Що за злоба към човека, който преобърна България от сателит на Русия и напълно подчинена на мафията и ДС държава към НАТО, ЕС и Симеон каза в началото: "МНОГО ВИСОКО ОСТАВЯТЕ ЛЕТВАТА, ГОСПОДИН КОСТОВ - ТРУДНО Е ДА СЕ СТИГНЕ!"

  СРАМ, СРАМ ЗА СУГАРЕВ!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 20. 20 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Глупости - когато е създавано СДС през 1990 г, в него са влизали 50 партии и движения с една единствена цел - да няма комунизъм. После съвсем естествено започва роенето, щото някакви леви земеделци не могат да имат общо с консерватори.
  Роенето започва още 1991 г.
  Когато Костов се отделя, той не е Бог, за да попречи на СДС да продължи да се развива и да печели. Костов не е Супермен, че да съсипва партия, когато нито е на власт, нито има някакви мафии или други оръжия.
  Костов бил казал, че СДС е труп??? Ами Така говори Петьо Блъсков от 1990 г. - що не обвинят него и още 1000 човека, че са съсипали СДС???
  Костов си направи партия и толкоз. Същото преди него правиха Каракачанов, Петко Симеонов, Дертлиев, Софиянски, Бакърджиев, Сидеров, Воденичаров и още куп личности. Те ВСИЧКИТЕ НАПРАВИХА ПАРТИИ И НИКОЙ НЕ ГИ ОБВИНЯВА, ЧЕ СА СЪСИПАЛИ СДС!!!!
  Как така точно Костов бе, Сугарев? Ти си такъв невъобразимо непрактичен човек, че от позицията на книжен човек раздаваш оценки, без да имаш капка практически опит в управление на пратия и държава.
  ДСБ си е отделна партия - защо Пешо Стоянов, Надежда, Сао Йорданов и 1000 стари кримки не съхраниха СДС? Да не би да са слабосилни и Костов да е ходил нощем да ги бие и да краде хора????
  Що за злоба към човека, който преобърна България от сателит на Русия и напълно подчинена на мафията и ДС държава към НАТО, ЕС и Симеон каза в началото: "МНОГО ВИСОКО ОСТАВЯТЕ ЛЕТВАТА, ГОСПОДИН КОСТОВ - ТРУДНО Е ДА СЕ СТИГНЕ!"

  СРАМ, СРАМ ЗА СУГАРЕВ!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 21. 21 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#6] от "gusinci":

  "Управлението на Костов беше национална катастрофа и предателство към националните интереси"

  Не, не беше катастрофа, а това което трявваше да се направи тогава - през 1997. След това Костов и другите знакови лица от СДС ако бяха по умни, трябваше да се оттеглят, защото това са тежки реформи и ги прави непопулярни.

  Така стана с Валенса, Балцерович, Хавел и подобни политици от Източна Европа от началото на 90-те години.
  Такъв е хода на историята.

 22. 22 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#4:"h3llf1r3"]Пак Костов им е виновен.[/quote]
  Разбира се,че Костов е виновен,ама не е единствен!Нима Желю Желев не е виновен?Ами Софиянски или Антоан Николовци,Бисеровци,Цонев-ентата-всички те са виновни за да няма сега СДС

 23. 23 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#6:"gusinci"]Управлениео на Костов беше национална катастрофа и предателство към националните интереси.[/quote]
  Лъжеш и много добре го знаеш ! Или не си бил в България по времето на Виденовата зима! А ако твоите интереси са на мужик от Задунайска губерния, националните интереси не са!

 24. 24 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 941 Неутрално

  "Трагедията е, че в момента в дясното пространство няма политическа партия, на която десният избирател би могъл да гласува доверие."
  Трагедията си ти, Сугарев, и всички като теб. А дали няма или има политическа партия, на която десният избирател би могъл да гласува доверие, това най-ясно ще видим на изборите. Поне аз се идентифицирам твърдо като десен избирател и съвсем определено знам за кого ще гласувам! И познавам много такива като мен!!!

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 25. 25 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1288 Гневно

  Сугарев, и ти си един от тези, които докараха СДС до сублимация! Освен Иван Костов трябваше да споменеш и другите влъхви на СДС. Ако Костов беше черният демон на СДС, какви бяха ДРУГИТЕ? Ако искаш да кажеш, че единствено той съсипа СДС значи, че ДРУГИТЕ сте били марионетки!!!

  Защо не кажеш, КОЙ ПРЕЕБА ХОРАТА ОТ ОНЗИ МИТИНГ, който започваше от Орлов мост и стигаше до хотел Плиска? Никой не се нагърбва с този отговор, ЗАЩО????

 26. 26 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Хайде пак Костов виновен! Всички разбрахме, че Бойко диктува на Кабаиванов какво да прави, днес и Яне Янев се появи с поредната поръчка на Бойко. Костов беше прав, като напусна СДС преди 10 години и отказа да влиза в договорки с НДСВ.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 27. 27 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#20:"Хипчо"]Костов си направи партия и толкоз. [/quote]
  Точно! Ама кой, ако не Костов ще е дежурният заподозрян за провала на СДС ? Постъпи дори много лоялно - като се оттегли от СДС, но явно това, че изобщо е жив, "пречи" на СДС !

 28. 28 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Сугарев с това, че гореше книги на площада през 90-те години за мен се е компроментирал завинаги като нормален човек.
  Има някакви лични мании, които се опитва да представи за национални каузи.

  Понякога говори разумно, но трябва да се помни , че същия се беше пошашавил и гореше книги като през средновековието. Не се знае кога пак ще избие...

 29. 29 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Повечето в този форум знаят, че съм "костовист", всъщност в думите на Сугарев има много много истина. Няма управдание за нито един от управляващите за последните 23 години, но наистина няма оправдание и за самия народ.
  Това което политиците направиха и не направиха е изключително с поддръжката на избирателите

 30. 30 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Костов и да се беше оттеглил през 2001-ва никой нямаше да гласува за крадливата шайка. Хората видяха с очите си как разграбиха България и не позволиха никога повече това да се повтори. Бог да пази България от такива хора!

 31. 31 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#16] от "mr.wonderworld":

  Такъв въпрос изобщо не стои. Герберастите повтарят стъпка по стъпка историята на царистите. Готви се нова тройна коалиция и само силно представяне на СК може да принуди ГЕРБ да се откаже от този сценарий. Те затова рушат целенасочено и методично всичко в дясно. И засега успяват

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 32. 32 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#14:"Малката Пица"]Костов в момента е ненужен на България. [/quote]
  Нещо много си фундаментален! То не може всички да са полезни като твоя Бойко!

 33. 33 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  "Костов носи голяма част от вината за състоянието на СДС още във времето, когато се правеше партията, защото тогава начинът, по който се направи партията СДС беше дърварски."

  А как да се направи по-елегантно, след трябваше за 2-3 месеца да стане партия, ако иска да управлява. Припомням, това стана в края на 1996 - началото на 1997 г. А трябваше да е партия, защото опитът именно на Филип Димтров показа, че като коалиция на партии СДС е неспособно да управлява.

  "Хората, на които се възложи да правят тази партия, от сорта на Христо Бисеров, допуснаха да бъдат изгонени старите седесари,"
  А на кой да се възложи след всички вие, от партиите в коалицията СДС искахте да си запазите партиите и бяхте против създаването на партия СДС? Да се обяви конкурс за честни, чисти идеалисти, способни да изграждат партийни структури ?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 34. 34 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1403 Весело

  Някой хора сериозно смятат, че Костов се събужда със свежа доза зъл смях- МУАХАХАХА, 2 литра кръв на млада християнка и обедни контакти с духовете на Хитлер и Джак Изкормвача.

  Следва обяд- 2-3 малки момченца, алангле със ориз и сладко кисел сос.

  Следобеда е посветен на срещи с действащи илюминати, еврей, банкери и масони, които по цял ден потриват ръце и кроят планове как да съсипят България.

  Следва игра на билярд (нека не пропускаме огромното шато в което Най-Черния на републиката живее) с няколко истински дявола от Царичината дупка, които губят навързано с Костов.

  Вечерята е с цялата му рода, която пристига в позлатени Ламборгинита, още людоедство, последвано от няколкократно изгаряне на Българския флаг.

  Вечерта завършва със обиколка на столицата след 12 и 3-4 изнасилвания на малолетни, бърз душ и сладък сън до следващия ден.

 35. 35 Профил на iskrenlv
  iskrenlv
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#21] от "Малката Пица":

  Така е,да се оттегли,ама като вижда че няма такъв политик и държавник като него друг?Няма друга партия с толкова последователна политика!Като ДСБ!Всичко друго е търговки дружества!

 36. 36 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Първата глупост беше, Че СДС-арите бяха прекалено агресивни. Затова БСП спечели '1990 - е, и с малко машинации. Втората - отделянето на СДС-либерали и СДС-център. Точно г-н Сугарев беше сред тези 39, които излязоха навън, подкрепиха Филип Димитров и започнаха отлюспването. И после - народът бил виновен. Ами изберете си друг народ г-н Сугарев, ако този не изпълнява високите Ви очаквания!

  Никола Йорданов
 37. 37 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#20] от "Хипчо":

  точно така +++++! Всеки неуспял търси вина и оправдание в Костов.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 38. 38 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Този път Еди мисля, че направи досат добър анализ на това, което се случваше в СДС през годините. Само ще ти напомня, че още на Националната конференция на СДС през пролетта на 1992 г., Иван Костов предложи разпускане на местните организации (клубовете на симпатизанти) на СДС, защото вече сме управляваща партия. Същият през есента на 1992 г. е съветника на Ф.Д. да поиска вот на доверие. Най-после мисля, че СДС е на път да се оттърве от хората на кукловодите и да тръгне по честен и открит път. Мисля, че и твойто място е отново в СДС и твойто честно и блестящо перо би помогнало много отново

 39. 39 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#23:"solaris69"]Лъжеш и много добре го знаеш ! Или не си бил в България по времето на Виденовата зима![/quote]

  Каква зима бе философ? Всеки може да продаде на майка си имуществото за жълти стотинки и да си купи дърва за зимата. Но след това? Какво ще продава?

  Бог да пази България от синята шайка!

 40. 40 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#18] от "gusinci":

  От такива хора със мисленото на Ким Ир Сен като теб, които 23 години гласуват за БКП, ДПС, Симеон, БСП, Жорж, Атака, и други Крали Марковци сме в това положение!

  НАРОДЪТ СИ ЗАСЛУЖАВА КОМУНИСТИЧЕСКОДИКТАТОРОМАФИОТСКОТО УПРАВЛЕНИЕ, КОЕТО СИ ИЗБИРА ОТ 1944 Г. ДОСЕГА.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 41. 41 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#7:"cup_of_tea"]Дори в БСП не изключват за инакомислие. [/quote]

  има един такъв момент......другия е, че Костов го изключваше...изводите всеки да си прави сам

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 42. 42 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ако СДС и ДСБ са вехти партии годни само за закриване то тогава какво ли трябва да направят с БСП? И защо антикомунизмът е неправилна теза - защото ни очаква пак комунизъм ли ? Нее - благодаря!

 43. 43 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#26:"soave"]Костов беше прав, като напусна СДС преди 10 години и отказа да влиза в договорки с НДСВ.[/quote]
  И за много други неща е прав! А колкото е по-прав, толкова повече е трън в очите на разни Бойковци и Сугаревци!

 44. 44 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 450 Любопитно

  [quote#41:"beatles"] че Костов го изключваше...[/quote]
  Кого "го" изключваше?

 45. 45 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#34] от "Трезвен":
  Не, още по-зле е работата! На първото гласуване в НС 2005 всички блокираха БСП и ДПС. И после г-н Костов каза "с тези не искам да си играя" и всички в куп получихме тройна коалиция!
  А после 2009 взе да намира плюсове и на Сидеров, и на Янев. ама беше малко късно!

  Никола Йорданов
 46. 46 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#40] от "Хипчо":


  Да прав си, нас ни обраха БКП с помощта на Иван Костов който им свърши пъкленото дело по разграбването на Бълагрия за шепа семки и бонбонки. Затова казвам - Бог да пази България от синята шайка!

 47. 47 Профил на h3llf1r3
  h3llf1r3
  Рейтинг: 450 Разстроено

  До коментар [#14] от "Малката Пица":

  Пицо : ДСБ с или без Костов е единствената алтернатива на ДС!
  Няма друга опозиция! Няма и да има. Докато нас от ДСБ ни има ще има и надежда че има 4-5% мислещи хора в кочината до която ни докарахте вие простите ченгета и чиновници от село!
  От както има Бойко от тогава аз и десетки мой приятели напуснахме Българиа не от добро - за наше добро!
  Дясното е ДСБ. Другото е милиция-корупция-лайна!

 48. 48 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "Декласирането на ГЕРБ минава през даването на власт на БСП, което едва ли е по-доброто за България. Мисля, че десните хора би трябвало да мислят в този аспект, а не кой как ще оцелее в следващия парламент."

  Всички които лаете и плюете наливате вода в мелницата единствено на БСП. Ама толкова ви е акъла. Ако си мислите, че помагате на ДСБ или СДС по тоя начин жестоко се лъжете. А някои го знаят това и лелеят връщане на БСП на власт и само подклаждат със съчки огъня на недоволството.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 49. 49 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#28:"Малката Пица"]Понякога говори разумно, но трябва да се помни , че същия се беше пошашавил и гореше книги като през средновековието. [/quote]

  никога не съм имал особено уважение към мнението на сугарев, но с голямо учудване установих, че съм съгласен с над 90% от това което е казал горе.......

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 50. 50 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Голям си бате Иване!
  От една твой дума, партии и царства минават в небитието...


  Абе, ревльовци, ние ли сме ви виновни, че не ви се хващат заклинанията против нас. От първия ни ден, вещаете разгром и забвение и така вече 12 години... Сменете си вещиците, дето сте насъскали срещу нас.

 51. 51 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Пък и разни любители на малките италиански ястия правят паралел с горенето на книги в Германия - клети ми Македонски що не загина при Гредетин ? - Пицарите са забравили секретния списък с книги на Политбюро и кой автор може да се издава и кой не - това е много ама много по-лошо от изгарянето на вече издадени книги.

 52. 52 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#12] от "dodge_ram":

  Не си заслужава да си хабиш нервите.
  Тези са чугунени глави.
  След тоталното съсипване на една държава от 1944г насам,продължават да имат наглостта да се обаждат. Костов беше много прав преди 2 седмици при Карбовски-Основната грешка на този преход е,че комунизмът не беше заклеймен като престъпен режим.На бяха осъдени виновните,а жертвите бяха забравени.
  Сугарев е прав за едно нещо:Народът на БГ избра пак комунизма само след 5 години и Всеки заслужава да си носи кръста

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 53. 53 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 558 Неутрално

  [quote#47:"h3llf1r3"]Няма друга опозиция! Няма и да има. Докато нас от ДСБ ни има ще има и надежда че има 4-5% мислещи хора в кочината до която ни докарахте вие простите ченгета и чиновници от село!
  От както има Бойко от тогава аз и десетки мой приятели напуснахме Българиа не от добро - за наше добро! [/quote]

  С подобни словесни диарии и мании за величие само показвате колко сте зле. Алооо, елита...

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 54. 54 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#48] от "donchoquihote":

  Всички гербери са безподобни лъжци и разхитители на народното богатство!

 55. 55 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 739 Неутрално

  От написаното от Едвин разбрах,че за разпада на СДС е виновен Костов.Ето последния от десетилетие е далеко,далеко от тази организация.Някой да ми каже СДС да цъфнала,вързала,родила плодове......

 56. 56 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Депутатите на СДС не са просто инакомислещи, те са опозиция на собствената си партия и нямат място в нея. Колкото и оплювания да му струва на Кабаиванов изключването им мисля, че това е единственият правилен път, защото иначе такива хора продължават да рушат отвътре.

 57. 57 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Според мен
  Кабата е платен
  кретен!

  www.berbenkov.hit.bg
 58. 58 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#39:"gusinci"]Бог да пази България от синята шайка![/quote]
  Пази я, ама не Бог, а вашия любим алчен Кремъл! И още по-любимата вечна ДС!

 59. 59 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#57] от "berbenkov":
  Бербо, колко пъти ще ти повтарям дан ми читеш мислите, веее))

 60. 60 Профил на h3llf1r3
  h3llf1r3
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#22] от "kamski":

  Важното е че има алтернатива! СДС има шанса да започне на чисто както направи ДСБ отцепваки се от СДС.Чистота!Без агенти!

 61. 61 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#17:"boby1945"]Как да не изберат, като при Тато повечето хора си живееха добре, имаха работа, имаха и хляб и масло, [/quote]
  боби1945, върни се в 1990 г.на едномилионният митинг на СДС на орлов мост,когато булеварда до Плиска беше почернял от хора и им кажи,че са живяли досега добре и да видиш какво щеше да ти се случи-жив щяха да те разкъсат!!!Стига с тез лъжи-"живеели добре"!Всички знаем кои живееха добре при Тато!

 62. 62 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#43] от "solaris69":

  съгласен.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#57] от "berbenkov":

  СДС беше на "командно дишане", а КабаГЕРБов само спря тока!!!

 65. 65 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#12] от "dodge_ram":

  Ами за мен Костов наистина има голяма вина, пък не съм комунист. Значи сигурно съм тъп
  Вярно, стабилизира България, но в един момент реши, че е много велик, и направи това което прави сега и Бойко (държа се арогантно и нагло с народа).
  Нищо не направи срещу престъпността, корупцията и кадрите на ДС. А имено последното беше съществено да се измъкне държавата от ръцете на БКП. Което пък ме навежда на мисълта, че и неговата работа не е чиста. Да не говорим за масовата приватизация.
  И логичното се случи - загуби изборите 2001.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 66. 66 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 450 Любопитно

  [quote#56:"ekip"]защото иначе такива хора продължават да рушат отвътре.[/quote]
  А кой е "отвътре"? Шепа платени Бойкови лингии ? Виж какво става с членовете на СДС в страната!

 67. 67 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Идеята на Иван Костове била да съсипе СДС?

  - Това беше съвършено очевидно, след като при правенето на ДСБ той обяви СДС за политически труп. Костов носи голяма част от вината за състоянието на СДС още във времето, когато се правеше партията, защото тогава начинът, по който се направи партията СДС, беше дърварски. Хората, на които се възложи да правят тази партия, от сорта на Христо Бисеров, допуснаха да бъдат изгонени старите седесари, а на тяхно място нахлуха някакви кариеристи, за които това бе път към властта, нищо повече. Той беше отговорен и за това, че в СДС антикомунизмът стана забранена дума, както и за очевидната загуба на доверие от страна на привържениците по време на неговия мандат.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 68. 68 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1403 Весело

  [quote#45:"Никола Йорданов"]Не, още по-зле е работата! [/quote]
  Знам, знам, той открадна и слънчевото детство на мнозина.

 69. 69 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 736 Весело

  Без всякакво съмнение Синята коалиция е представлявала някаква опасност за ГЕРБ на следващите парламентарни избори.С оглед на протестния вот,който правителството кумулира.Явно не е представлявало особена трудност за Бойко да предотврати това.Просто той,а и всички тук,познаваме слабите им места.
  Сугарев го помня от 1992 г.,когато СДС изключваше цели партии.Тогава той беше депутат,и заедно с Васко Нубиеца,Дончо Папазов,Валери Цветков,натоварени на 2 парламентарни мерцедеса дойдоха в къщи да си говорим.
  Чудех се какво да им кажа-бяха изключили Партия Либерален Конгрес на Янко Янков от СДС,заради което аз доброволно бях напуснал поста председател на КС на СДС в Община Созопол,бях издал архивата и ключовете,абсолютно културно и без обструкции.
  Тогава Валери Цветков,който ръководеше Центъра за стратегически изследвания ме дръпна настрана,за да ми каже:"Какво им обясняваш на тези?Няма смисъл,в СДС се блъскат 3 мафии,гледай си Либерален конгрес,тука нищо няма да се получи!"

 70. 70 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 941 Неутрално

  [quote#47:"h3llf1r3"]ДСБ с или без Костов е единствената алтернатива на ДС! Няма друга опозиция!
  Дясното е ДСБ. Другото е милиция-корупция-лайна! [/quote]
  Точно, кратко, ясно и абсолютно ВЯРНО! Твърде болезнена истина за милиционеро-комуноидната паплач, на която все Костов й е виновен, вече повече от 11 години...

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 71. 71 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Костов от много време работи доста по-целенасочено в политиката за разлика от СДС, който си остана на старите лаври.
  Истината е, че СДС беше една твърде нееднородна организация, обединена по линия на антикомунизма. След падането на режима превес взеха ревизионистите и това доведе до разпада на организацията ( който беше очакван) и до загубата на идентичност за бъдеща политическа дейност.
  Освен това в СДС на пръсти се брояха хората, които имаха подготовка, идеи и опит в управление на държава, което си пролича още в момента, в който се налагаше да се вземат практични решения. Болшинството си останаха на нивото на предизборната "анти" риторика, което е видно и до сега. За съжаление това никога не е било градивно.

 72. 72
  Скакауец
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 73. 73 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 395 Неутрално

  на горния - химията е точната наука - затова и масовата приватизация не бе извършена по Костово време а по времето на Виденов

 74. 74 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Истинската причина СДС да се окаже в отвъдното винаги е била само и единствено една - електората се отдръпна след 4 годишния пладнешки обир и повече никога не се сети за тази шайка.

 75. 75 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 863 Весело

  [quote#7:"cup_of_tea"]Няма такова нещо, г-н Сугарев, объркали сте се.
  Дори в БСП не изключват за инакомислие[/quote]
  ИнакоМИСЛИЕ и инакоДЕЙСТВИЕ са мнооого различни неща!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 76. 76 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 450 Разстроено

  [quote#48:"donchoquihote"]Всички които лаете и плюете наливате вода в мелницата единствено на БСП.[/quote]
  Никога не ми е минавало през ума, че мога да кажа това: БСП не е най-лошото за страната. ГЕРБ е още по-лошо!

 77. 77 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#72:"Скакауец"]Излиз тогава, че си или ченге или глуп@к. [/quote]


  По-добре "глупак" отколкото обран до шушка.

 78. 78 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#7] от "cup_of_tea":

  Извинявай, но това инакомислие ли е ???
  Издигнат си в листите за избори от тази партия, депутат си в СК, защото тази партия те е посочила, не ходиш на форумите на тази партия /за да проявиш инакомислието си/, не следваш политиката на тази партия, не зачиташ решенията на нейните органи, подиграваш се с тях ... тогава, ЗАЩО СИ В ТАЗИ ПАРТИЯ ???
  Преди време предложи да създадеш фракция в тази партия, предложението не се прие, защо не напусна тази партия, щом нямаш общо с идеите й ???
  Това ръководство е избрано в съответствие с устава на тази партия, защо не го приемаш, или обжалваш /ако не мислиш така/ ???
  И когато те изключат /защото си направил всичко, за да те изключат/, вдигаш вой до небесата колко недемократична е тя ???
  И как така пък ВСИЧКИТЕ депутати такова единомислие ???
  Само защото виждат и знаят, че няма да участват в следващите избори ?!
  За идеи ли се борят, за ценности, или очевидно за себе си ?!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 79. 79 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#57] от "berbenkov":

  Според мен е по-зле: безплатен кретен е.

 80. 80 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много бяс ще се излее върху нас! Още не са включили Желев, Луджев, Инджова , до изборите ще вампирясат само при мисълта, че ще сме си пак в Парламента и с това ще опропастим „Национално отговорната политика“ им политика с която се канят да пристанат на БСП и ДПС....

 81. 81 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 1072 Весело

  До коментар [#72] от "Скакауец":

  Ченге не съм със сигурност, Сигурно съм глупак щом казваш

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 82. 82 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 506 Весело

  Сините са наскачали по клоните и с неистови крясъци защитават "божеството" Костов,благодарение на което станахме,това което сме - държава,разпределена между вклинилите се във властта мафиотски структури ...

  Liberate Your Mind!
 83. 83 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 450 Любопитно

  [quote#81:"alchemist"]Ченге не съм със сигурност, Сигурно съм глупак щом казваш[/quote]
  Що не си решаваш сам екзистенциалния проблем, а? Малко сте гебавите, ами ...

 84. 84 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#82:"baghatur"]Сините са наскачали по клоните и с неистови крясъци защитават "божеството" [/quote]


  Ние отдавна сме слезли от клоните и идоли нямаме! За разлика от вас дето ви събра Тиквата като ви събори от клоните с няколко появявания по ТВ с черна тениска...

 85. 85 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#82:"baghatur"] държава,разпределена между вклинилите се във властта мафиотски структури ...[/quote]
  Чак разпределена.... Основно ТИМ е.

 86. 86 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Мойта баба е костовистка, защото е живяла дълго и знае 2 и 200.
  Тя улавя аурите и енергиите на хората много надълбоко и усеща кой има добри помисли към България и българите. Баба е уловила аурите на всички полтици от времето на Живков досега. Тя знае много добре на всеки душата с какво е пълна или празна. Плюс това чете по 200 книги на година и е много образована.
  Тя казва, че Костов е много труден като характер и доста наивен спрямо хората, но като човек с чисти помисли, държавническо мислене, има далечни цели за народа и държавата, много устойчев на негативизма, силно вялващ в Бог и доброто Костов е най-добрият политик на прехода.
  Сега, аз цитирам баба ми, но пожелавам на всеки такава умна, добра и трудолюбива баба, която всеки момент може да те хосъветва какво да сготвиш, какво да купиш, коя девойка е подходяща за женене, кои съседи са приятели и за кого да гласуваш.

  Дудо ви обича!
 87. 87 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#18] от "gusinci":
  1. Приватизацията на ОДС спомогба за погасяването на част от външния ни дълг - брейди облигациите.
  2. Приватизацията беше обременена с около 2 млрд лв. в бонове от масовата и работническо-мениджърскат приватизация, които в крайна сметка трябваше да бъдат покрити с приватизационни активи.
  3. Бяха издадени също толкова - около 2 млрд. лв в реституционни книжа - за национализирана индустриална собственост и земи, които не можеха да бъдат върнати. Тези книжа също трябваше да се покрият с активи.
  Приходите за бюджета са едва на четвърти място.
  Главната полза от приватизацията беше, че се извърши дълбока структурна промяна в икономиката ни. Оцеля това, което имаше переспектива на новите пазари и това са същите тези предприятия и заводи, които днес създават по-голямата част от БВП в индустрията. Повечето ПЧИ през годините досега са в приватизирани предприятия, в които новите собственици са инвестирали в нови машини, технологии, разширяване. Паралелно с това "духът на приватизацията" дъхът на пазарна икономика докара и инвестиции "на зелено".
  Можеше ли всичко това да се свърши по-добре? Да, Полша, Чехия, Унгария, Словения, даже Словакия, се справиха по-добре и ПО-РАНО!!! Но ако не беше приватизацията днес щяхме да сме на нивото на Беларус, приемрно.

 88. 88 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Не бе толкова отдавна времето когато според едни хора "духа на СДС напуснал тялото". Та духа си търси ново тяло и като не го намери се върна в старото. И картинката стана малко като във филм на Хичкок . Сега имаме парламентарна група която не била нито на едните нито на другите и още по-малко обща, имаме и две партии които си нямат депутати, щото те са избрани като нещо друго.
  Сега тялото реши да напусне духа и се почна една пак ....

  Проблема на едните бил скандала Марковка, за десетките и стотици Марковки в тяхните редици разбира се не иде реч. А техните Марковки бяха ехееее.
  Депутатите на СДС пък, които не били депутати на СДС според тях, не искали някой да ги кара насила да се държат като депутати на СДС и да помагат на тяхна сестринска партия в ЕС, издигайки на висш пост техния си бивш президент. Същите разбира се никога, ама наистина никога не са гласували за къде по срамни кандидатури.
  И след 5-6 месеца и духа и тялото ще искат ние да гласуваме убедено за тях, както сме го правили 20 години.
  Ами не знам!

 89. 89 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#86] от "dudo":
  дай я за едно кръгче +++

 90. 90 Профил на h3llf1r3
  h3llf1r3
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#76] от "solaris69":

  Много е неприятно даже да си го помисля... Истината боли.Бойко и простаците около него по-нахални от КОМУНИСТ.Това е зборът от комунист+милиционер+бързимръсникинти.

 91. 91
  stg
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 92. 92 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#39:"gusinci"]Каква зима бе философ? Всеки може да продаде на майка си имуществото за жълти стотинки и да си купи дърва за зимата. Но след това? Какво ще продава? [/quote]
  Държавата никога не е добър собственик. Печелиш две неща:
  * пари
  * освобождаваш държавата от непривични задължения да плаща заплатите на работниците в нея

  А Виденов просто щеше да закрие държавата ако губещите предприятия от списъка му бяха закрити.

 93. 93 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#87] от "Дамян":

  откоровенно ти се чудя, защо си тръгнал да се аргументираш и да привеждаш факти, сякаш не виждаш че написаното от тебе е прекалено сложно за повечето четящи , те са свикнали да думи прости, тоя е лош тоя краде тоя е велик той строи , всичко друго е много над тях

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 94. 94 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Бля бля бля . Дежурни клиширани изявления , вече блестящи от употреба . На нито един въпрос, засягащ индивидуалности не споменава нито едно лице , с изключение на Стоянов и Димитров. Конформизъм, с всички да съм добре , да не се отварят фронтове . ПОЕТ, общественик и политик. Като общественик и политик е ясен на хората , но като поет съм го запомнил с една строфа от негово стихотворение "....чиновника яде киселец и пърди ".Един от върховете в поезията. След Карбовски ,разбира се .

 95. 95 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  [quote#85:"solaris69"]Чак разпределена.... Основно ТИМ е. [/quote]
  хайде да кажем ТИМ и Доган и така ще обхванем нещата почти в тяхната цялост, никога досега Доган не е получавал повече икономическа мощ за толкова кратко време

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 96. 96 Профил на h3llf1r3
  h3llf1r3
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#91] от "stg":

  Сега ще питат всички ст-ари СДС-ари които ще пускат пяна и секрети.Да не ги изброявам.Следва продължение...=>

 97. 97 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#87] от "Дамян":

  Главната полза от приватизацията беше, че се извърши дълбока структурна промяна в икономиката ни.

  Дамяне, защо се опитваш да им обясняваш на тези????
  Готов съм да споря с тях, само ако кажат: "алтернативата на политиката на ОДС по приватизацията беше такава и такава защото.........". Да си чул някой да се обоснове защо не трябваше бързо да се приватизират тези предпиятия???? Минаха 15 години от тогава и една дума не са казали как трябваше да стане.

 98. 98 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#65:"alchemist"]Нищо не направи срещу престъпността, корупцията и кадрите на ДС. [/quote]
  Името Методи Андреев да ти говори нещо?

 99. 99 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#86] от "dudo":

  браво на баба ти!

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 100. 100 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#6] от "gusinci":
  Пладнешки обир? Помисли малко, наистина!
  Някой може да обвини за същото и сегашния бургаски кмет, задето задига премества изоставените таралясняци от бургаските улици.
  Много е трудно да се говори с не малко от нашите съграждани, пенят се, викат, и не мислят. Отказват да мислят. Викат, че полуфалиралите предприятия можело да бъдат укрепени,забравяйки, че това не става нито с парите на Тато, нито Жени живкова би дала дори и левче. А и те самите биха ли закупили едно ООД с дългове превишаващи 2 пъти активите му?
  Странен ми е Едвин. Костов има грехове, но очернянето му няма да ни помогне.
  Особено да ни плашат с алтернативата ГЕРБ или БСП? Да ме извини Сугарев, но само заради този въпрос бих му го казал в очите, че е ВРЕДЕН! Защото и двете партии са 2-те лица на една и съща монета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK