Частните съдебни изпълнители са събрали 2.3 млрд. лева за шест години

Георги Дичев<br />

© Надежда Чипева, Капитал

Георги ДичевТази година се очаква частните съдебни изпълнители да съберат около 1 млрд. лв., а водените от тях дела да надхвърлят 200 000, което е рекорд за системата, съобщи председателят на контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Георги Дичев, цитиран от БТА. За изтеклите шест години, откакто работи частното съдебно изпълнение, са събрани 2,3 млрд. лв., уточни той.


Според Дичев обаче над 500 000 са висящите съдебни изпълнителни дела у нас, като по данни на браншовата организация изпълнителните дела ежегодно нарастват с около 20%. Заради кризата е регистрирано чувствително нарастване на трудно събираемите дела.


При старта на частното съдебно изпълнение през 2006 г. е имало 37 000 дела, през 2009 г. те са достигнали 110 000, през миналата година са били 180 000, а само през първото полугодие на 2012 г. те са 106 000, коментира Георги Дичев.
Въпреки големия брой дела реално има намаление на ефективността, смята Дичев. По думите му сроковете за приключването им растат, а принос за забавянето им освен обективните причини имат и някои нормативни разпоредби.


Преди близо две години с промяна в Гражданския процесуален кодекс е въведено изискване кредиторите по делата да заплащат всяка информация за длъжника, изисквана от съдебния изпълнител от държавни и общински органи. Практиката показва, че изтичат 1-2 месеца, докато съдебният изпълнител се снабди с необходимите документи за недвижим имот на длъжника, минавайки през задължителните служби. През този период длъжникът има достатъчно време и обикновено си прехвърля имота на близки, роднини или доверени лица. Напоследък това е доста често срещана практика, посочи Дичев.


Въвеждането на еднократна такса за недвижимите имоти би пресякло възможността длъжниците да ги прехвърлят под носа на своите кредитори, смятат съдебните изпълнители. Те предлагат да се въведе механизъм за еднократна държавна такса - кредиторите да плащат на бюджета, който от своя страна да разпределя сумата между органите, предоставящи различни справки.
В момента най-безнадеждна е ситуацията с налаганите запори на моторни превозни средства, където противоречие между ГПК и Законът за движение по пътищата блокира прилагането на мярката, посочи Дичев. По данни на браншовата организация са запорирани няколкостотин хиляди коли.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мутри облечени в законови права- чСИ.

 2. 2 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Държавата трябва да си наеме ЧСИ ,май ,за да си върне раздаденото на мутрополитиците. Ха дано ,ама надали.

 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  За некои са събрали....за некои - 'ич.

  Имам издадено съдебно решение, де ги тея частни изпълнители да ги питам...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  Лесно е да се каже: "Частните съдебни изпълнители са събрали 2.3 млрд. лева за шест години", но никой не желае да анализира ЗАЩО се стигна до това дередже??? Не е ли това резултат от бизнес-климата у нас, наложен от тройната ламя и ГЕРБ? Фактът, че 500 000 са висящите съдебни изпълнителни дела у нас, като делът им ежегодно нарастват с около 20% е притеснителен. По този показател сигурно сме на първо място в света на глава от населението. ЗАЩО - никой не иска да каже!?!?!

 5. 5 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#2:"cobanmaala"]Държавата трябва да си наеме ЧСИ ,май ,за да си върне раздаденото на мутрополитиците. Ха дано ,ама надали.[/quote]
  Не може да ги наеме. ЧСИ действат след съдебно решение, а не са съдебна инстанция. То и в противен случай всеки би казал, че иска да му съберат едни пари от теб срещу процент.

  Проблемът с мутрите е в това, че държавата не ги съди(или поне не за реалните им престъпления). Топлото беше оправдан за закупуване на синьо сирене. Никой не го съди за измами с гориво, материали или фалшиво отчитане на инвестиционни разходи на ТЕЦ-а, които всъщност е единствения начин да придобие над 100-150 милиона в сейфове(При това не говорим за сметка, а сейф, т.е. без отчет в банката каква сума има вътре.) плюс енергиен бизнес за 80ина милиона на майка си плюс имоти. Прокуратурата "забрави", даже и след връщане на иска от съда с изрично указание да се допълни сума на нанесените щети, да каже колко е откраднато и как, за да не стане да лъснат политически задни части(Как ли никой толкова години не е виждал далаверите? Дали Топлото не е бил просто комисионер към партийни каси?). Масларова, Калинка и т.н. бяха оправдани по подобен начин. Какъв ЧСИ да им влезе в имотите, ако са невинни според съда и парите им са 100% законни? Най-много да им отиде на гости на кафе.

 6. 6 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#1:"trikebapceta"]Мутри облечени в законови права- чСИ.[/quote]
  Ако се стигне до ЧСИ, значи вината си е твоя освен в редки случаи като такса мощност- не ползваш услуга, но дължиш пари за нещо си. В крайна сметка никой не дава пари като благотворителна организация. Банките, колкото и да правят номера и да дерат кожи, не са фондации. Да, имат нужда от регулиране(Не е нормално някой да ти даде нещо, на което ти не знаеш каква е цената, и да сменя сумата по свое усмотрение.), но в крайна сметка никой не те е карал да подпишеш договор и да вземеш кредит. Същото е като на теб да ти дължат пари- ще си ги търсиш до откат.

  ЧСИ са просто инструмент за събиране на дълговете и са си спасение- без тях ще вървят масово момчета с бухалки по улиците, а така културно ти запорират сметки и имаш някаква законова защита. Ако закон, по който те осъждат или определят сумата на дължимото, е лош, то това не е по вина на изпълнителя на наказанието. Все едно полицай да е виновен, че трябва да води до затвора осъден за престъпление, който всъщност е натопен или законът го определя като престъпник въпреки това, че е набил крадец при самоотбрана в спалнята си.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  "Частните съдебни изпълнители са събрали 2.3 млрд. лева за шест години"

  А далаверите, които са направили, са няколко пъти повече!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#4:"Дедо Либен"] Не е ли това резултат от бизнес-климата у нас, наложен от тройната ламя и ГЕРБ? Фактът, че 500 000 са висящите съдебни изпълнителни дела у нас, като делът им ежегодно нарастват с около 20% е притеснителен.[/quote]
  Абе, бизнес климатът наистина е лош. До 2009 се дишаше, макар че беше по-скоро напук на държавата и до подем в целия свят, докато нашите политици просто се носеха по вълната и трупаха дивиденти- излишъци и допълнителни безотчетни харчове от бюджета на края на годината при стабилна икономика въпреки цялата тромава и корумпирана администрация.

  Проблемът с изпълнителните дела, обаче, не е само до бизнес климата. Огромна част дългове са:

  - към мобилни оператори- взимаш телефон за 50лв с договор 2 години, спираш да плащаш таксите и те съдят. Много хора висят и с някакви стотинки, които с лихви и съдебни такси стават огромни суми. Това е по-скоро до хората, които не си спазват подписания договор, лошите доскоро регулации, които позволяваха срочен договор с подновяване при условия, при които нямаш почти шанс да го прекратиш(Между 7мо и 10то число на месеца преди изтичане отиваш да дадеш молба за прекратяване или се продължава пак за 2г.) и неуредици при самите оператори- в последна сметка не са ти дали дребна сума, а после те гонят за нея с лихвите без ти да знаеш до идването на писмо от ЧСИ, че дължиш нещо.

  - Дългове към НАП. Там са полудели. Проблем има огромен в това, че реално дълговете много често са неправилно отчетени партиди- внесено ти е грешно(Много често го виждам напоследък- собственик счетоводителят пускал по партида за работници и въпреки упоменато ЕГН и текст за какво е човекът е гонен за дължими осигуровки.), нещо в системата не е отчело вноска, запорират ти сметките, искат ти лихви и т.н., а ти почваш да търсиш стари платежни да доказваш. Тук е до лоша организация в НАП- не следят какво ти се внася по всички партиди и къде има несъответствие, та да те предупредят навреме да кажеш как да се оправи, а не да почват с мутренските изпълнения. Но пък и явно имат депеша да събират до откат от дребните длъжници(Олигарсите с протекции си ги знаем, че не се гонят.).

  - сметки към ТЕЦ. Тук куп хора дължат за такса мощност, макар че от години са с изключени парно и топла вода. Това пак е проблем до Закона за Енергетиката.

  - сметки към енерго и ВИК. И от бизнес климата е и високата безработица, но и хората са си виновни, че не плащат навреме. Надутите цени, акцизите в тока и т.н. са си проблем, но пък защо няма протести срещу тях?

  - дължими суми по лизинги, кредити, бързи кредити. Тук е ад, но пак кой е виновен, че си взел парите, а не си мислил, че трябва да се връщат? Ако бърз кредит носи при вноска 50лв и лихва реално над 100%(То уж е 30-40% годишно, ама плоска, та е равна на банкова поне 100%.) наказателна глоба за закъсняла вноска 200лв, то кой ти е виновен, че за 200лв дълг ти търсят 1000лв преди дело и ЧСИ?

  Та неуредиците са не само с икономическата политика. Вина имат и длъжниците, че се лъжат(И сега се купува яко на лизинг техника въпреки лудите лихви, теглят се бързи кредити.), и куп закони в полза на монополите. Това са проблеми, които и преди 2000г ги е имало. Не са усещани заради еуфорията от ръста на икономиката и това, че все пак длъжниците имаха доходи да си плащат масрафа. Никой от 1990 насам почти не се е опитвал да промени законите, които ощетяват гражданите, напротив, такса мощност се въведе, приеха се нови акцизи и т.н. Ни сини, ни червени, ни жълти, ни пембени или на раета някога са си давали зор да защитят хората и да отнемат права на банки и монополи. Ако стане нещо, то е след як натиск отвън. Българите така или иначе си мълчат и само се оплакват под сурдинка, като опре ножът до кокала, но пак протести няма, че и си гласуваме за същите политици и лобита.

 9. 9 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Любопитно

  [quote#7:"lz2"]А далаверите, които са направили, са няколко пъти повече! [/quote]

  Това отнася ли се за най-големата ЧСИ ?
  За ЧСИ намбър уан?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  [quote#2:"cobanmaala"]Държавата трябва да си наеме ЧСИ ,май ,за да си върне раздаденото на мутрополитиците. Ха дано ,ама надали. [/quote]
  Наивно е да вярваме ,че частни съдебни изпълнители ще въранат заграбеното от мутрите и "чуждестранните инвеститори".

  Но пък с напредването на кризата на всички с дългове ще им се отнеме собствеността това е сигурно !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1137 Гневно

  [quote#1:"trikebapceta"]Мутри облечени в законови права- чСИ.[/quote]

  При нас ЧСИ-то така ремонтира офиса си че сега прилича на скъп бижутерски магазин - да се смееш да влезеш вътре - то, да не ти се налага де!

  Пълна мутра и КОМПЛЕКСАР!

 12. 12 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В сраната на Андрешко, Хитър Петър, Бат Борат, Бат Бойко и Бай Ганьо подобни кръволоци нямат бъдеще ако работят само законно.

 13. 13 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ОНЯ ДЕН ЗА ДА УГОДЯТ НА ЧЕРЕПА,ДВАМА ТАКИВА КРАСАВЦИ,ПРОТИВОЗАКОННО ИЗХВЪРЛИХА,ДВЕСТА И ПЕТДЕСЕТ ЧОВЕКА НА УЛИЦАТА ,ОТ КАЗИНОТО НА РАДИСОН

 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#8] от "атанас":

  Браво, бой за анализа!!!

  Дано написаното от теб бъде прочетено от повече хора!!!!
  Да чакаме реакция от Институциите!

 15. 15 Профил на martin_ine
  martin_ine
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хората трябва да се научат да не си купуват неща, които не могат да си позволят. И да живеят под доходите си, за да не бъдат въвлечени в порочния кръг на съдебното изпълнение.

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  [quote#8:"атанас"]Никой от 1990 насам почти не се е опитвал да промени законите, които ощетяват гражданите, напротив, такса мощност се въведе, приеха се нови акцизи и т.н.[/quote]

  +++++++++++++++++++

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  №1 "Мутри облечени в законови права- чСИ." Явно на тебе не ти се е случвало някой да ти дължи пари и да не ти ги дава след като е осъден. ЧСИ са законната форма да си върнеш парите от недобросъвестни длъжници.

 18. 18 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Андрешко бирници не харесва.

 19. 19 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1391 Весело

  Премитането на хамбара от последните зърна продължава.

  Внимавайте другари, накрая освен мишки, друго няма да остане.

 20. 20 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тея ходят и взимат на бедния последното ,а на мутрите нищо.

 21. 21 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Нищо не сте събрали на фона на общо търсеното. Събирате само първоначални огромни такси, а после ако длъжника е оод или няма пари никога няма да съберете нищо. Най- срамното е убийствената такса за въвод в имот, която е убийствения 1% от оценката. Наскоро влязохме в склад чрез смяна на катинара от съдебен изпълнител , но платихме 5 000 лева, заради далавераджийската норма която Г-н Дичев сте си прокарали някак през парламента.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  Имам мои добър познат ,които работи като частен съдебен изпълнител!Преди време ми каза,че той и неговите колеги са претрупани с работа и по всичко личи ,че така ще е в продължение на години!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK