Едва 23% от българите в трудоспособна възраст са висшисти

За 76% от ключовите длъжности в предприятията се изисква висше образование, а за останалите 24% работодателите очакват най-малко хора със средно специално образование. В същото време кандидатите в професионалните гимназии продължават да намаляват, показа изследване на БСК.

Едва 23% от българите в трудоспособна възраст са висшисти

© Николай ДойчиновЗа 76% от ключовите длъжности в българските компании се изисква висше или професионално образование. От тях над една трета са отредени за хора с магистърска степен, а за такива с бакалавърска - 41%. Останалите 24% са за специалисти, завършили професионална гимназия.


Това показват проучвания на Българската стопанска камара (БСК), разработени в рамките на проекта  по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за определяне на професионалните стандарти в 17 сектора. Предвидено е до края на 2014 г. по проекта вече да са разработени общо 600 такива професионални модели за общо 50 професии и специалности.


БСК изрази тревога, че въпреки нуждите на българския бизнес, отливът на кандидати за обучение в професионалните гимназии в страната ни, продължава да расте и по-този начин да продължава да се увеличава пропастта на пазара на труда. 
Тенденцията е валидна и за Европа. До 2020 г. висшистите в трудоспособна възраст в Европа трябва да са надкочили 40%, за да може да се откликне на икономиката. По наблюденията на БСК, "България и сега, и тогава ще изостава от този показател". Прогнозата за страната ни е висшистите през 2020 г. да достигнат 34%, а към момента са едва 23% от всички българи в работоспособна възраст. 


Неотдавнашно международно проучване на анализаторската компания McKinsey потвърди, че недостигът на високо квалифицирани хора, ще бъде една от най-силните и проблемни тенденции на пазара на труда през следващото десетилетие. През 2020 г. работодателите ще имат нужда от 18 млн. повече служители с висше образование, отколкото ще има реално на пазара на труда. Най-силно недостигът ще се усети в Южна Европа.


Заедно с това ще има бум на хората с ниска и средна квалификация в трудоспособна възраст. Това е синоним на засилваща се безработица, намаляващи възнаграждения и остър дефицит за хора с високо образование, коментират от БСК. 


Изследване на Европейския център за развитие на професионалното обучение (CEDEFOP) пък прогнозира, че дори да се навакса броят на подготвените кадри, с развитието на технологиите "жизненият цикъл" на професиите ще се скъси.


Това означава, че например сега завършващите ядрени инженери ще изостанат от тенденциите в тази специалност само за осем години, ако не полагат усилия да се информират. При инженерите в електрониката и автоматизацията срокът е около седем години, при IT специалистите - четири години, при юристите - шест и т.н. 


Така че освен всичко друго трябва да се оцени значението на продължаващото обучение и ученето през целия живот, а за съжаление, в България тази система е твърде остаряла, казват от БСК.


Една от целите на техния проект е да се създаде информационна основа за развитие на политиката на пазара на труда и в тази посока, както и да се насърчи професионалното образование и обучение и да се формират обективни опори на професионалното ориентиране за младежите. БСК предлага с налагането на тези стандарти да се приеме специален закон и да се създаде Национален съвет за умения и компетенции (НСУК), в който да си сътрудничат бизнесът и държавата. 

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  "Едва 23% от българите в трудоспособна възраст са висшисти"

  Колко трябва да са според вас? 93%?!

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на _
  _
  Рейтинг: 466 Разстроено

  До коментар [#1] от "Beyond":

  50% примерно? В момента с тройка приемат и с тройки можеш да си вземеш диплома и въпреки това наш Ганьо се затруднява. И после - няма работа... Всичко, де, що, е по-неквалифицирана работа се поема от машини.

 3. 3 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 585 Неутрално

  [quote#1:"Beyond"]Колко трябва да са според вас? 93%?! [/quote]

  E, ako 93% са неграмотници с оснвоно ще е най-добре, нали? Ще е просто идеално за определни хора.

  Aз НЯМА да се ваксинирам. Ваксинираните сте овце.
 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Това, че компаниите искат висшисти да работят като чистачи, калкулаторчици и др. подобни не е проблем в броя висшисти!
  Съмнявам се в процента, ама се съмнявам, че и броя в тези проценти, които да са с адекватни знания дали надвишава половината от тези 23 % ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 631 Неутрално

  На другия полюс има голямо мънкяне, че прекалено много са висшистите и няма каквато и да е работа за тях, камоли по специалността.
  Пък то за висшистите трябва работеща икономика, не съставена разни компанийки подизпълнители на чуждестранни гиганти, дошли тук заради евтината работна ръка или мутробизнесмени, които перът мръсните си пари, имитирайки легална дейност.

 6. 6 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А и поне половината от тия 23% са завършили поне такова "вишу", че само за министри стават.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Абсурд.
  Я пак си проверете сметките.

 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Разстроено

  "Едва 23% от българите в трудоспособна възраст са висшисти"
  И какво от това щом:
  От висшистите завършили в България около 20 % са безработни, около 40% работят като консултант продавачи в МОЛ-овете /или други неотговарящи на образованието им дейности/, 20% мият чинии в чужбина........

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Ако между "висшистите" се броят и завършилите АОНСУ, ВИФ, Милиционерското училище или разни мутреси с дипломи по "дизайн" от Свободния силистренски университет, реално образованите хора няма да са и 10%.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Разстроено

  Проблемът е , че 80% от циганите с основно и начално образование са 100% неграмотни и не могат да напишат дори малкото си име!!!Тези хора не само ,че не стават дори за тежък физически труд , защото нямат изградени трудови навици , но и управляват придобитите си с престъпна дейност купени шофьорски книжки, без да знаят Закона за Движение по Пътищата и представляват опасност за живота и здравето на хората...

 11. 11 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1323 Гневно

  В случая количеството не означава качество. Щом като в ТУ - София ще приемат само с оценката от матурата по БЕЛ !!!, качеството просто го отпишете...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 12. 12 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Разстроено

  Пък иначе , не 23% от българите в трудоспособна възраст , а 100% от българите в трудоспособност да са с КАЧЕСТВЕНО висше образование , реална полза за държавата , няма да има , защото поне 90% от тях , ще потърсят на мига добре платена реализация в чужбина, гарнирана с поне десетократно по-добър стандарт на живот...

 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#11] от "the_flea":

  цедката трябва да е на изхода на ВУЗ-а, а не на входа.

  интересно, как е направено проучването?

  включва ли студентите в България и в странство, и "туристите" (т.е. гурбетчиите) като процент от населението?

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  [quote#2:"_"]В момента с тройка приемат и с тройки можеш да си вземеш диплома и въпреки това наш Ганьо се затруднява. И после - няма работа..[/quote]
  Е не е точно така. Фирмите търсят млади и квалифицирани. Ако толкова много са затруднени, защо не назначават по-възрастни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Бе то и останалите са едни "висшисти" та дръж ми шапката.

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Повече вишисти = повече безработни ...
  Не остана нито едно високо технологично производство в България. Няма търсене на нищо квалифицирано, дари за ИТ инженери е вятър и мъгла. Нищо не иска да прави и нищо не му трябва на легендарния с бездарие български бизнес. Станахме страна на пазачи, мазачи и сервитьорки. Търсят се танцьорки на пилон.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Весело

  Не ни трябват терористи , имаме си икономисти и др вишисти

 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  [quote#1:"Beyond"]"Едва 23% от българите в трудоспособна възраст са висшисти"

  Колко трябва да са според вас? 93%?![/quote]
  Не, поне 110%! Като имам предвид, че броят на местата за прием са повече от абитурентите явно се гони такова съотношение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Неутрално
 20. 20 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1323 Любопитно

  До коментар [#13] от "хм":

  Не мога да се съглася с теб напълно, просто защото в Бг цедки няма. Който влезе и си плаща, него цедка не го лови. И какъв ще е тоз ЕнжЕнер, дето тепърва ще учи математиката за 9 клас в университета? Ти би ли се доверил на подобен специалист? А, ако е лекар ще му повериш ли живота си?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 21. 21 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Весело

  До #9-dodge_ram- Къде забрави и такива като Черната Златка ,и нейната магистратура по финанси изкарана със сексуални технки в Бургаския Свободен Университет??? Ми след резилите'и , би трябвало да се премахнат всичките му дадени акредитации на мига , а издадените му дипломи да се анулират!!! Ама как да стане това , като депутатите от ДПС ще останат до един без дипломи за висше образование , а метресите на мутрите, политиците и олигарсите на другия ден ще се събудят такива , каквито са си ,- обикновени простакеси!!!Представяш ли си я приета на работа Черната Златка с магистратската 'и диплома по финанси и шефът да 'и нареди ,да прати някакъв паричен превод в Абърдийн и тя да го засили в Абу Даби???? Ми представяш ли си , някоя друга Черна , или Руса Златка изкарала със сексуални техники медицински китап , да лекува теб, или детето ти??? Интересно ми е , как пък някоя Златка не се записва да следва където е силата 'и , а именно СЕКСОЛОГИЯ!!! Ама то и за професионален избор на специалност се иска акъл....

 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Имах взъможност да погледна едни тестове на 3-ти курс студенти по химия, като си бях миналото лято в България. Някои не можеха да изравнят химични уравнения (учи се в гимназията !), други не знаеха какво точно изразяват хибридните състояния на въглерода и елементите от 4-та главна група (учи се в гимназията !). Много не могат да изразят правилно свързана мисъл в писмен вид (!!!).
  Професор леля ми писа две тройки и май една четворка на този тест. Останалото скъса.
  Та тоз "матрял" ще има диплома един ден ! Та не е проблемът толкова за процентите вишисти, а какво има в главите им, като достигнат заветната тапия.

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Весело

  До #14- Храбър- "Фирмите търсят млади и квалифицирани..."


  Търсят ги , ама за да им работят без пари!!!И за това младите и квалифицираните , бягат да бачкат за пари на Запад!!! Щото , ако наистина търсят КВАЛИФИЦИРАНИ , ще си отворят портфейлите и ще си наемат такива от Оксфорд и Кембридж!!! Пък иначе и аз искам "Млад" едногодишен , качествен "мерцедес" за 1000 лева + Нова двегодишна къща с 500 квадрата застроена площ,два декара двор, три гаража и 50 метров басейн на пазара за 10000 лева, АМА НЯМА!!!! С ТРИЦИ , МАЙМУНИ НЕ СЕ ЛОВЯТ!!!

 24. 24 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Весело

  ...и 23% от тези 23% са "калинки"

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 25. 25 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Положителното при дългия престой в образователната система е отлагане на челния сблъсък с пазара на труда.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 26. 26 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#16:"bay Tan"]Повече вишисти = повече безработни ...
  Не остана нито едно високо технологично производство в България. Няма търсене на нищо квалифицирано, дари за ИТ инженери е вятър и мъгла.[/quote]
  Напълно си прав. Бях си пуснала сивито на една среща организирана за насърчаване на българите в чужбина да се завърнат в България. Преди около месец ми се обадиха от една българска фирма за набиране на персонала с предложение за работа ... в колцентър, на база знанието ми на определени езици Това е май върхът, към който според тях се стреми един добре образован българин и за който му е нужно висше.

 27. 27 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Неутрално

  ..............До 2020 г. висшистите в трудоспособна възраст в Европа трябва да са надкочили 40%, за да може да се откликне на икономиката.По наблюденията на БСК, "България и сега, и тогава ще изостава от този показател". ...................."

  Ама да не би да искат да кажат ,че за да се "откликне на икономиката" почти от половината от чиляците между 18 и 65 години требе да с вишу???????
  Много народ плаче за доктор- и у Брюксел и тука.
  Баси взискателната икономика!
  Тая икономика само ядрен синтез ли ще се забавлява?


  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 28. 28 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 865 Весело

  Напомня стария лаф:" Като се знам какъв съм инженер,ме е страх да отида на доктор".

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#23] от "kimba3":
  Говорех за това, че в страната има висококвалифицирани, но възрастни специалисти. Проблемът на фирмите в България е, че искат да имат достатъчно време за да доквалифицират специалистите за специфични техни условия и след това да имат достатъчно време да ги използват........
  Ами да избират! Значително по-високи заплати или не толкова високи на по0-вързастни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  [quote#16:"bay Tan"]Нищо не иска да прави и нищо не му трябва на легендарния с бездарие български бизнес. Станахме страна на пазачи, мазачи и сервитьорки. Търсят се танцьорки на пилон.[/quote]
  Това е резултатът от кофарчетата на Луканов и всички галени и хранени от БСП "бизнесмени". Докато имаше възможност да строят бетонвили на морето и в планините правеха някакви пари. Сега се изисква интензивно развитие на бизнеса, ама те това не го могат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  [quote#30:"Храбър"]Това е резултатът от кофарчетата на Луканов[/quote]
  Хе-хе! Исках да напиша кУфарчетата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  [quote#26:"heliana"]за работа ... в колцентър, на база знанието ми на определени езици Това е май върхът, към който според тях се стреми един добре образован българин и за който му е нужно висше.[/quote]
  Така е! И какво думкане по тъпаните настава само от политици, телевизия и вестници ако дойде някакъв такъв колцентър в БГ. Обявяват го едва ли не за висши технологии, изприщи ми се езика да обяснявам че фактически това са телефонистки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#32:"Fred"]И какво думкане по тъпаните настава само от политици, телевизия и вестници ако дойде някакъв такъв колцентър в БГ. Обявяват го едва ли не за висши технологии, изприщи ми се езика да обяснявам че фактически това са телефонистки. [/quote]
  Да, така е. Нищо против нямам колцентровете, но това е работа за студенти.

 34. 34 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#9] от "dodge_ram":Ма ти и за АОНСУ знаеш? Или само си чувал? Защото висшистите от АОНСУ сега са или пенЦионери или покойници. Виж ,преподаватели от школата на ЦК на Комсомола се изявяват върло по страниците на демократичния печат. Като мислителят от Миндя , паример.

 35. 35 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#27:"navy"]Тая икономика само ядрен синтез ли ще се забавлява? [/quote]
  А, и за мениджър продажби искат вишу. Пък тоя мениджър отговаря за няколкостотин артикула в търговска фирма .

 36. 36 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#3] от "puhpuhan4o":

  Направо манна небесна за политиците!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  [quote#24:"Питанка"]...и 23% от тези 23% са "калинки"[/quote]Старите не са "калинки" със сигурност Тогава професорите бяха : "балтии", "тесли", "бичкии", "сатъри" и доста добре одялани вишисти изкарваха!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Точно това си помислих и аз. Мисля че е нормално местата за висшисти в една икономика да са около този процент.

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  До коментар [#10] от "kimba3":
  Присъединявам се към твоето мнение!

 40. 40
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 41. 41 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колко да са с вишо?

  Любов и светлина!
 42. 42 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#37] от "bay Tan":

  Беше немислимо да си вземеш изпит ако не си чел, колкото и пари да имаш

 43. 43 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#22] от "PavelCZ":

  Аз съм сигурен, че и ти едва ли разбираш какво е хибридизация и как се обяснява това явление и защо е възможно, така че по-леко.

 44. 44 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#43] от "BohrMottelson":

  На нивото, което ми е трябвало, да си науча органичната химия в гимназията и след това в университета съм го разбрал. А тези студенти все пак учат специалност химия. Те трябва да го разбират с детайли. Така че няма полека.

  E PLVRIBVS VNVM
 45. 45 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#44] от "PavelCZ":

  Това, че си го учил в гимназията, не значи, че го разбираш.
  Ти в гимназията си учил и стоеж на атома, но гарантирам, че не може да обясниш защо електроните в атома не губят от енергията си, въпреки че класическата електродинамика го изисква.
  Така че наистина по-леко с високомерните твърдения.
  Ти разбираш явлението хибридизация точно толкова, колкото и тези на които се присмиваш.

 46. 46 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Приеми, че съм го разбрал в рамките, които ми е било необходимо. Това, което видях в тестовете на сегашните студенти, беше под всяка критика и дори не беше на гимназиално ниво. А нивото на владеене на български беше под всяка критика. Много от тях получават диплома с празно в главата.
  Ти да не си от ущипаните девойки, за които говоря, та толкова се впечатляваш ?

  E PLVRIBVS VNVM
 47. 47 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#46] от "PavelCZ":

  Ако не можеш да отговориш на моите въпроси, значи не го разбираш. Рецитирането на факти не е разбиране.
  Разбирането е бинарна величина- или го има, или го няма. В твоя случай го няма. Само не ми е ясно на какво се присмиваш- от моя гледна тояка ти си точно толкова неграмотен, колкото студентите, на които се присмиваш.

 48. 48 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Като знам какви висшисти завършват и как го завършват това висше..леле,малее!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 49. 49 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Хайде спрете се малко с това "висше". Какви са тия нормативи за определен процент хора с висше образование? Не става тази работа така...
  Нека никой не се сърди, но висшето образование не е за всеки! Дайте да си говорим честно. Има хора, дето се изпотяват повече от мислене, отколкото ако ти разтоварят един камион цимент.
  Университетите и те - от бедност и алчност - дай тук да приемаме вся и всьо дето е платежоспособно, пък да става после каквото ще....
  Предпочитам качество пред количество - във всяко едно отношение.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 50. 50 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело
 51. 51 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 751 Неутрално

  [quote#14:"Храбър"]защо не назначават по-възрастни.[/quote]

  Защото по-възрастните си знаят цената и правата. Аз примерно в момента съм магистър на 23 години и докато си уча 5 години (и работя на половин работен ден) един приятел програмист, който не влезе да учи висше си изкарва пари, които малко хора ще видят някъде ( говорим си за спестени шестцифрени суми за половин година ). За мен лично това, че си или не си висшист не е голям показател за това дали ставаш за някаква работа. Добре поне, че го няма тук в България проблема с "прекалената квалификация" - примерно ако имаш висше образование, в Щатите не можем да работиш продавач в Макдоналдс - по закон трябва да ти плащат повече (само защото имаш висше) и оставаш ненает за доста категории нискоквалифициран (но въобще не лошо заплатен!) труд. Ако и тук стане така, процента на висшистите ще спадне рязко... както и трябва да е

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 52. 52 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Под статията за празника на СУ - оди за прекрасния университет и образованието, което дава. Под тая тема - нападки по студенти и висшисти. Понякога си мисля, че харесвате само себе си, другите са паплач, харесвате само СУ, щото сте учили там 4 години, другите университети са паплач.

  Понякога сте прави, понякога не сте. Сега не сте.

 53. 53 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 638 Весело

  от години слушам( и в България са я запели тази песен-прогресистка и политически коректна"Университет-кчествен-публичен и за всички"!?!
  Що за всите???Университетското образование не е ли по дефиниция-елитарно???не във финансов смисъл, а ИНТЕЛЕКТУАЛЕН?
  всички ли имат "пипе" в УниверситетУ да отидат,всите ли деца които ритат топка трябва в Елитните футболни дивизии свършват??)
  колкото повече елитарни професии се социализират-масовизират,толкова повече нивото им спада!

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 54. 54 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Едва 23% от българите в трудоспособна възраст са висшисти"

  А Вие колко искате??? Те и сега са много! Ама наистина са много... па и некачествени! На къде се обърнеш все висшисти и всички искат лека работа за много пари! Е сори не е така както казва [quote#2:"_"]Всичко, де, що, е по-неквалифицирана работа се поема от машини. [/quote]
  Много малко се поема от машини! Всъщност неквалифицираната ръка създава БВП, а не квалифицираната. Айде всички да станем висшисти и всички да сме по ръководни постове ... кого ще ръководим и кой ще работи, като всички станем началници?

 55. 55 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 906 Весело

  [quote#49:"Другарката Михайловна"] висшето образование не е за всеки![/quote]

  -Висшето образование не е за всеки,в БГ само "университетите" са за всеки,който ги пожелае.

 56. 56 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 906 Весело

  [quote#48:"saseff"]Като знам какви висшисти завършват и как го завършват това висше..леле,малее!! [/quote]

  -Колкото повече са университетите на глава от населението,толкова по-малки са главите на специалистите.
  Мислите на такъв специалист приличат на онези на Буратино/Пинокио: "Мислите му бяха мънички-мънички, късички-късички, глупавички- глупавички."

 57. 57 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 719 Неутрално

  За абсурдно много длъжности в Татковината се изисква висше образование. При справка в ЕС , Канада и САЩ може да се уверим, че работещите на тези позиции завършват най-много курс в рамките на година или нещо в този порядък. И то не е задължително курса да е организиран от университет. От тук следва и невъзможността у нас хората да се преквалифицират бързо и да си сменят професията при безработица в сектора, в който са били заети преди това.

  malart.blog.bg
 58. 58 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  В Техническия в София ако ще с тройка по физическо да се влиза, не е това проблема.
  Имам познат, който учи икономика във Виена, и кара първи курс 3-та година (все пак му се налага да работи на момчето). На самите Виенчани, дето мама и тати им перат гащите, им отнема по 2 години да минат първи курс.
  Същото трябва да стане и тук - започваш да учиш каквото искаш, обаче цедката трябва да е жестока. Сам ще разбереш дали ставаш или не ставаш за нещо.
  Аз исках да стана юрист, но не бях добър по български език и литература - какво правим?
  Проблемът на българските университети е, че в опитите си да привличат държавни субсидии обявяват все повече места за все повече специалности. Само че това вече не работи - на фона на намаляващия брой млади хора и увеличаващия се брой учещи в чужбина. Може би само кризата сега е стопирала желанието на много младежи да учат в чужбина и е създало илюзорно чувство на комфорт в някои хора.
  А за това за програмиста и незавършеното висше не ми го хвалете - аз също съм програмист, но за нищо на света не бих си заменил годините в университета. Колкото и да е, там видях и се учих на неща, които едва ли ще видя в практиката, да не говорим за връзките, социалните контакти и чувството за академичност. Освен това не е случайно, че много фирми все още искат диплома за висше образование. Това, че си завършил, означава някои неща, като не говоря за компетенции. Освен това дипломата ми е от времена и от университет и от специалност, неподлежащи на съмнение.

 59. 59 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  И, колко от тях са с купени дипломи? Колко от редовно завършилите имат знания, покриващи норматива за този ценз? Аз не знам кое е по-страшно и по- лошо: Една Калинка с фалшива диплома, или една черна Златка - с редовна диплома, но без грам знание?

  goblenka
 60. 60 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  След толкова открити нови университети - само 23%???
  Юруш на висшето дряаги сънародници!!!
  Само дето преди да стигнеш до висше, трябва основно па и средно.
  Повечето от нашите младежи трудно избутват средното, да не говорим за една любима наша група обичливо наричана "роми", които и основно не изкарват!
  Та как ще просперираме в Европата - с неграмотност и гьонсуратлък.
  Друго не ни остана.

  ура и да живей!!!
 61. 61 Профил на НЕгласуващ
  НЕгласуващ
  Рейтинг: 539 Весело

  "Едва 23% от българите в трудоспособна възраст са висшисти" - А от тези 23% висшисти колко процента са с купени Дипломи ?

  Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
 62. 62 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#11] от "the_flea":

  Съгласен съм мнението ви. С толкова много университети, в които се влиза само с пари, докараха нещата до там, че СУ да приема тройкаджии а ТУ по бал. Преди 12 години, когато кандидатствах в СУ едвам влязох с 4.90 бал от приемните изпити на трето класиране а сега не могат да си попълнят дори и бройките.

 63. 63 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#22:"PavelCZ"]хибридните състояния на въглерода [/quote]

  Алотропните форми, може би имаш предвид - заяждам се ))

  Иначе си абсолютно прав. Матряла е зле - чалгизиран и няма учебни навици. Преподават му комунистически динозаври - доносници (университетите имам предвид) дето в огромната си част не са работили 1 ден по това, което преподават. Нищо - Чукча писатель, чукча не читатель... "Винаги верни на партията" - чувал съм го често от тях. България ще плати скъпа цена за това безхаберие. Станали сме нация на келнери и пачаври....

 64. 64 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#45:"BohrMottelson"]гарантирам, че не може да обясниш защо електроните в атома не губят от енергията си, въпреки че класическата електродинамика го изисква[/quote]

  Класическата електродинамика не се занимава с проблемите на атома, драги Бор. И бъди сигурен че Павел е с порядъци по-умен от теб (не се заяждай с очевидно по-умни използвайки форума като място, дето всеки може да се изходи)

 65. 65 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 906 Неутрално

  -От в-к "Труд", 21:16,01.12.12.:
  "Родените през 1988 година - последните грамотни"
  А това е най-важният пасаж в статията:"Те са учили по старите учебни програми и са били на 4-то място по грамотност сред връстниците си по света, показват изследвания, направени през 1997-1998 г.

  След това учебната програма у нас се променя и през 2006 г. тогавашните четвъртокласници вече падат с 14 позиции в класацията."


  "Родените през 1988 г. са последните грамотни българи, излезли от началното училище. Това са днешните 24-25-годишни младежи.

  Те са учили по старите учебни програми и са били на 4-то място по грамотност сред връстниците си по света, показват изследвания, направени през 1997-1998 г.

  След това учебната програма у нас се променя и през 2006 г. тогавашните четвъртокласници вече падат с 14 позиции в класацията.

  Данните са от анализ на просветното ведомство.Целта на анализа, с който “Труд” разполага, е да се установят причините за падащото качество на образованието, въпреки че през годините изпитите за грамотност и изследванията върху тях не следват една методика. През следващи години например е установено, че малчуганите, ходили на детска градина, получават повече точки повече от останалите.

  Също така голям процент от тръгналите на училище не говорят добре български език. Сред основните причини за ниската грамотност са липсата на заинтересованост от страна на семейството и слаб контрол от страна на директорите. Педагозите изпълнявали формално задълженията си, нямало достатъчно домашни, не се обръщало внимание на контролните тестове и т.н. В резултат децата не се научават да работят с информацията.
  Заради слабите резултати от т.г. просветното ведомство промени националния изпит за малките. Вървят и проверки в училищата с най-слаби резултати."

 66. 66 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Едва 23% от българите в трудоспособна възраст са висшисти, а от тях едва половината са грамотни и едва 5% вземат по-голяма заплата от чистачка в банка.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 67. 67 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 906 Весело

  - Каква е приликата между студент на изпит и куче?
  - И двамата гледат умно - аха и ще проговорят.

  Разсеян професор разпитва асистентката си:
  - Ходихте ли снощи на театър?
  - Не, професоре, прекарах вечерта в леглото си.
  - Ммм-дааа... - продължава професорът, - а много ли хора имаше там?

  Изморен и притеснен един студент излиза от изпит.
  Отвън чакащи го питат:
  - Как мина изпитът?
  - Ами, като в църква.
  - Е, как така? - го питат те.
  - Той ми задава въпроса, аз се кръстя. Аз му отговарям, той се кръсти.

  Двама студенти след изпит си говорят:
  - С колко го взе?
  - С тройка. В началото мислех да го взема с шестица, а после реших, че е по-добре с тройка, а спестените пари да ги дам за бири.

  - Професоре, какво мислите за студентките, които ползват много козметика?
  - Тези са ми любимите! Не плачат, като ги скъсам.

  Възрастен професор разказва на колегите си:
  - Оня ден спя и сънувам, че чета лекции на студентите си. Събуждам се и какво мислите? Наистина чета лекция на студентите си.

  Студентка влиза на изпит в медицинския, професорът казва:
  - Колежке, имам само един въпрос към вас, ако ми отговорите, ще ви дам изпита, ако не - ще ви скъсам. Бръкнете в тази торба с човешки органи и познайте само с опипване какво сте хванали...
  Момичето бърка в торбата, напипва нещо и казва:
  - Шпеков салам.
  Професорът се подсмихва:
  - Колежке, не се срамувайте, всички знаем, че това не е шпеков салам, моля назовете го с истинското му име.
  Студентка обаче казва:
  - Шпеков салам.
  Професорът се развеселил:
  - Колежке, моля бръкнете пак и го извадете, за да видят всички, че това не е шпеков салам.
  Момичето бърка в торбата и изважда щафета шпеков салам.
  Професорът втрещен бута асистента до него:
  - Абе, ние снощи какво ядохме, бе !?!


  В класната стая:
  - Защо закъсня за училище?
  - Трябваше да откарам нашата крава на разплод при един бик.
  - А не можа ли баща ти да я свърши тая работа?
  - Опита, ама бикът се справя по-добре.

  - Митко, вчера баща ми ме води на психиатър.
  - Защо бе, Пешо?
  - Уплашил се, че вече цял месец не съм получавал двойка или забележка в училище!

  Студент по ветеринарна медицина влиза на изпит и професорът му задава следния въпрос:
  - Може ли да се направи аборт на крава?
  Студентът много се замислил. Като видял това, професорът му казал да излезе навън в коридора, да си помисли и след малко да се върне, за да му отговори. Студентът излязъл и тръгнал да се разхожда по коридора много умислен. По пътя си срещнал един свой приятел, който го попитал за какво се е замислил:
  - Абе мисля си, дали може да се направи аборт на крава?
  - Ей, майна, в какво си се забъркал, бе!?

 68. 68 Профил на borovinka
  borovinka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И какво като са висшисти? За тях така или иначе по-трудно се намира заетост, ако загубят работата си. Нивото на пазара на труда е такова, че в 90% от случаите се търсят ниско квалифицирани работници. Факт е, че повечето българи работят работа, която е няколко пъти по-ниска от образователния им ценз (вижте само колко консултант-продавачи с висше образование има). Проблемът е комплексен - няма търсене на дадени специалности, а университетите бълват такива кадри с хиляди.

  Time is what you make of it.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK