Все повече хора в България отиват да живеят на село

Все повече хора в България отиват да живеят на село

© Надежда Чипева, КапиталАз смятам, че има и позитивни промени през последните десет години в демографското развитие", казва министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, при представянето на отчета за демографското състояние на България в сряда, показа стенограмата от днес. Примери за това според Младенов са повишеният коефициент на раждамеост, намалената смъртност при децата и родилките, както и забавянето на миграцията в страната ни. 


"Миграцията вътре в страната намалява, като за първи път се наблюдава засилено движение към българските села. Намалява миграцията на населението извън страната. Намаляват емигрантите от страната в чужбина. Намаляват емигрантите под 20-годишна възраст. Нараства броят на завръщащите се от чужбина в нашата страна", казва Младенов.


Според данните на НСИ за 2011 г. общо 90 хиляди българи са се преместили да живеят в друго населено място в България. За сравнение през 2010 г. това са направили над 150 хил. души. Намалява отрицателният механичен прираст на населението, който се формира като разлика между броя на заселилите се и изселилите се от страната. 
Движението на вътрешната миграция е обърнала посоката си за пръв път от 2005 г., когато механичният прираст в полза на селата е около 3000 души. През 2011 г. броят на тези хора е двойно по голям - над 7000 души. За сравнение, през 2010 г. 2413 души повече са отишли да живят в градовете. Най-силна е била тенденцията през 2003 г., когато 19 335 повече човека са напуснали градовете и са се пренесли в провинцията. 


Освен това предпочитаните дестинации се увеличават. През 2010 г. с положителен механичен прираст са само две области – София и Варна, а през 2011 г. те са вече шест – София  и София-област, Русе, Бургас, Варна, Пловдив.


Тоталният коефициент на плодовитост (средният брой на деца, родени от една жена) вече е 1.51, отбелязва още Младенов. Това е най-високата стойност на коефициента за последните три години и е близка до тази от 1991 г. - 1.65.


Нивата на детска и на майчина смъртност са най-ниски за последното десетилетие. При децата през 2011 г. смъртността е 8.5 промила при 17.5 промила през 1997 г. Майчината смъртност пък е 2.8 при 17.6 през 2000 г.


Продължителността на живота на мъжете е с 1.9 години повече спрямо 2002 г., а на жените - с 2 години. 


"Най-големият проблем си остава трайното застаряване на населението", казва още социалният министър. През 2001 г. всеки сто човека, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 124 млади хора на пазара на труда. По данни от преброяването през миналата година това съотношение се е променило на 100 към 68.


"В тази връзка беше направена и съответната реформа в пенсионната система, за да можем да мотивираме хората да останат колкото се може по-дълго на пазара на труда", коментира Младенов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK