Спорът около фонд "Научни изследвания" продължава с нови обвинения

Спорът около фонд "Научни изследвания" продължава с нови обвинения

© Анелия НиколоваМинистърът на образованието Сергей Игнатов и председателят на изпълнителния съвет на фонд "Научни изследвания" Рангел Гюров да подадат оставки. Резултатите от конкурса за финансиране на научни проекти да се касират, одобрените да върнат парите и да кандидатстват пак, но при прозрачни условия.


За това настоя проф. Мирослава Кортенска пред журналисти днес. Тя беше отстранена от изпълнителния съвет към фонда миналата седмица, заради заведени дела срещу нея, свързани с различни нарушения. Скоро след това ръководството на фонда за научни изследвания сезира прокуратурата и обвини Кортенска, че е присвоила най-малко 30 хил. лева.


В отговор Кортенска опита да изобличи Игнатов и Гюров за злоупотреби с над 14 млн. лева, предназначени за научни разработки и проекти по фонда. Тя представи писмо, за което твърди, че е изпратила на Игнатов през септември, но така и не е получила отговор. В него тя посочва нередности в управлението на фонда - например, че въпреки наближаващите тогава крайни срокове за кандидатстване и оценка на научни проекти, все още липсват ясни правила и изисквания към кандидатите.
Кортенска освен това обвини председателя на изпълнителния орган Рангел Гюров в некомпетентност, като оспори научните му титли и публикации. По думите й победителите в конкурса са негови приближени. Два проекта за 600 хил. лева например са спечелени от Нов български университет, където Гюров преподава.


"Вече имаме и научна мафия в България", заяви Кортенска. Тя обясни, че нападките срещу нея са дело на "обръча от ченгета", който контролира средствата по фонда.


Гюров, от своя страна, коментира: "Кортенска е абсолютно права, че има корупционни схеми и точно тя беше корупционната схема на фонда и точно затова беше махната." По думите му тя е подала сигналите си срещу Игнатов и изпълнителния съвет на фонда, след като е разбрала, че срещу нея текат процедури във връзка с нейните корупционни схеми и това не е нищо друго освен опит за спасяване от нейна страна.


По рано днес министър Игнатов пък нарече обвиненията на Кортенска "клюкарска кампания" преди избори. "Съжалявам, че българските учени се подвеждат под писанията само на един човек и учените, които работят с факти, съвсем емоционално започват да горят" каза Игнатов.


Над 1200 учени вече са подписали искането за анулиране на конкурса, което също е инициатива на Кортенска.


Игнатов и Гюров обаче са категорични, че нередности по разпределението на парите във фонд "Научни изследвания" няма и няма основание проведеният конкурс да се касира. Председателят на изпълнителната комисия добави, че по проектите вече се правят разплащания и това няма да се прекрати.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1254 Весело

  Креатури като Гюров са срам за научната общност и университетското образование.
  Шефовете му от НБУ трябва да му връчат трудовата книжка заради уронването на престижа на университета възможно най-скоро.

  CONTADOR GRATUITO!
 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Този фонд е толкова корумпиран, че нямам думи..
  Видях в справките някакви над 100 000 за Петко Симеонов за да опазвал демократичната памет или нещо подобно,- разбирай - за подръжка на сайта му ОМДА ; видях за депесарската подлога Стоянчо Делчев - пак някакви 200-300 000 за безмислени "анализи"..
  Всякакви частни фирми свързани с НБУ на министъра - също са се облажили със стотици хиляди.. За реални изследвания в матем,атика, физика, химия, биология - почти никакви пари. А сигурно 60% отиват за хуманитарни изследвания - щшото словоблудствениците от разни фондации са им свършили парите..

 3. 3 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Кражбите на ГЕРБ са безкрайни. Тук са гепени едни 21 милиона Лева. Скандалът е толкова огромен, че дори най-старото, най-сериозното и най-уважаваното списание за наука, Списание " Нейчър " е отделило няколко страници за невиждания скандал с парите за наука раздадени на близки на властта фирми създадени в последния разрешен от закона срок и след това спечелили пари по изследователски програми. Повечето от фирмите са регистрирани в апартаменти на 9 - я етаж в квартал " Люлин " и други подобни екзотични места. Председател на фонда е Анголски професор ( не се шегувам ) типично Герберско назначение:

  http://www.nature.com/news/funding-protest-hits-bulgarian-research-agency-1.11902

  Как се прави наука според Герберите:

  http://kanal3.bg/?v=10032

  http://kanal3.bg/?v=10091

  http://kanal3.bg/?v=10052 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Игнатов е най-големия боклук в това правителство.. Само скландали и простотии.. Ама така е - какво да очакваш от НБУ и египтология..

 5. 5 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Абе и Кортенска не е стока, понеже я махат от сладкото място, се опитва да се прикачи към сериозен човек, който от около 2 години се опитва да разръчка далаверите на фонда - известния математик проф. Емил Хорозов, бивш шеф на фонда. Тук има аргументирано, подробно, с факти обяснение на далаверите от него:
  http://goo.gl/6L5hO

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Все пак не може да се отрече, че ГЕРБ направи българската наука световно известна:

  http://www.nature.com/news/funding-protest-hits-bulgarian-research-agency-1.11902

  Мисля, че анголският " професор " Гюров трябва да бъде българският кандидат за Нобелова награда в областта на гепенето.

  Темата на Нобеловата му лекция трябва да бъде " Теорията на Тирбушона или как да гепиме едни държавни пари " .

 7. 7 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дневник, не лъжете в хор с Игнатов!

  Протестът на учените няма нищо общо с Кортенска.
  Искането за анулиране на конкурса НЕ е инициатива на Кортенска.
  Битката на учените с ментетата от НБУ и ФНИ не е от днес.

  Писанията ви по повод скандала с ФНИ са епизодични, подбрани, повърхностни и манипулативни. Ето - цяла страница за Кортенска - едно довчерашно протеже на Игнатов и Гюров. Кортенска е театровед, журналист, тя не е учен и мястото и също не беше в управлението на фонда.

  Крайно време е Игнатов да подаде оставка! 8. 8 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#5] от "Вени Г.":


  [quote#5:"Вени Г."]Абе и Кортенска не е стока, понеже я махат от сладкото място[/quote]

  Важното, е че най-после нещата се размирисаха и всички тези уникални кражби излязоха наяве. И на всичкото отгоре сега ние знаем само за кражбите през последната година. А какво е ставало през предишните 3 години? А преди това? 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2900 Любопитно

  Наистина ли Гюров е професор от анголски университет?

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  От ЕК започва проверка

 11. 11 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Много е интересен подходът на ГЕРБавите - да се правят на ударени.
  Но скандалът няма да отмине от само себе си. Има много интересна комбинация - Кортинска, Хорозов и недоволните учени.
  До това ниво скандала стигна благодарение на Кортинска, която даде първоначалния тласък. Но същата е най-слабото звено - могат да я купят с длъжност и си има свои грехове.
  Хорозов щеше да си пише до прокуратурата и толкова. Никой нямаше да му обърне внимание. Кога прокуратурата в България е действала срещу действащ министър? Но Хорозов реално най-много знае за далаверите. А в момента не могат да го пренебрегнат.
  Учените пък ще създадат най-големите главоболия за мошениците - те са многобройни и имат връзки с авторитетни учени по целия свят.
  Бойко има основно за приятели фолкпевици, репортерки, футболисти и подобни. Неговите приятели "учени" са бъдещият професор Божидар Димитров и други калинки. Западноевропейските политици имат приятели истински учени, които познават нашите по- качествени. Калинките на Бойко никой не ги познава извън България. Международен скандал е силно възможен. Статията в "Нейчър" е само началото.

  Миша
 12. 12 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#9] от "hodounski":


  [quote#9:"hodounski"]Наистина ли Гюров е професор от анголски университет?[/quote]

  Самият Рангел Гюров е геолог, работил е години наред като професор в Ангола. Из медиите е известен предимно с апокалиптичните си - за щастие несбъдващи се - предсказания за разрушителни земетресения. Фондът за научни изследвания може да се оглавява единствено от хабилитирано лице. Гюров не е такова според националните изисквания, затова е бил обявен по спешност за професор от Университета по библиотекознание и информационни технологии. 13. 13 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#9] от "hodounski":

  Калинки, венетки, рангели.

  http://www.webcafe.bg/id_1848105315_Kalinki_venetki_rangeli__

 14. 14 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#9] от "hodounski":

  Бельото като дискурс част 1 :

  http://ebox.nbu.bg/unclo10/view_lesson.php?id=190

  Бельото като дискурс част 2 :

  http://ebox.nbu.bg/unclo10/view_lesson.php?id=191  660 00 Лева, Hodounski, как ти се струва за горната безмозъчна пръдня.

 15. 15 Профил на bravo_vn
  bravo_vn
  Рейтинг: 367 Неутрално
 16. 16 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#11:"Миша"]много интересна комбинация - Кортинска, Хорозов и недоволните учени.
  До това ниво скандала стигна благодарение на Кортинска, която даде първоначалния тласък. [/quote]
  Не. За учените първоначалният тласък беше публикуването на списъка на класираните проекти - само бегъл поглед бе достатъчен, за да се установи огромната и нагла далавера.

  Раздухването на скандала с Кортенска и опита на Игнатов да я закачи за сериозния протест е много евтин трик. Сороската мумия си е свикнала нагло да лъже, но понеже всички телевизии, които обикаля като пеперудка, се контролират от управляващите, това му се разминаваше. Не и този път!

 17. 17 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1254 Весело

  До коментар [#9] от "hodounski":

  Гюров е ченге, което под прикритието на хидроинженер работи като политически инструктор в Ангола. Размахва карта на полковник от ДС и се гордее с това. Твърди, че титлата "професор" му е дадена от Общността на страните, говорещи португалски език.
  За щастие, изритан навреме от СУ.

  CONTADOR GRATUITO!
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#17] от "foster":

  Ужас. Тоя не е калинка ,а торен бръмбар

 19. 19 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#10] от "hodounski":

  Тройната криминална "академична" далавера НБУ-Библиотекарския-Фонда е толкова мръсна, нагла и отвратителна, че дори малкото разравяне в купищата "научни" екскременти издават ужасяваща воня, която стигна и Брюксел, че и отвъд океана...Не искам да съм лош пророк, но "случаят Марковска" ще ни се види като невинна детска закачка в следващите седмици....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#14] от "helleborn_2":

  Това не е истина!

 21. 21 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1951 Весело

  До коментар [#14] от "helleborn_2":

  "И в тоя смисъл аз съм склонен да мисля, че гащите, кюлотите и всички тия неща биха могли да имат ядро на ставане там – в понятието човешко или ОЧОВЕЧАВАНЕ. А?" - няма такава ДЪРЖАВА...
  Толкова е смешно, че тъжното чак изпада в потрес...

  Коментиране на анализираното, вече...
 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#14] от "helleborn_2":

  Май ще им се развее мръсното бельо

 23. 23 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 572 Разстроено

  До коментар [#14] от "helleborn_2":

  И уви, това е само върха на айсберга....

 24. 24 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#16] от "petrov9":
  Излизането на резултатите вбеси добросъвестните учени. Но без медийните възможности на Кортенска, всичко щеше да мине много по-тихо и бързо. Лично аз не смятам, че тя е подставено лице на Игнатов. Напротив, предполагам, че съжаляват че я отрязаха от кокала.
  Но тя продължава да бъде най-слабото звено. Затова само за нея говорят и с нея се оправдават. Дори могат да я купят.

  Миша
 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#19] от "appen 13":

  Лошото е,че у нас всеки скандал се затрупва от следващ.Имам надежда в проверката от ЕК

 26. 26 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#24] от "Миша":

  Абсолютно точно, но вече духа е изпуснат от бутилката и за нея няма връщане назад. Мирата отлично го знае това, тя е вряла и кипяла в доста такива баталии и тука вече ще е битка за оцеляване на принципа "Кой кого". Пък и нещата вече са излезли от местен контрол....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 27. 27 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#22] от "hodounski":

  Hodounski, Вече дълбоко се съмнявам, че ще има, каквито и да било последствия за крадливите ГЕРБЕРИ. На народа му харесват. Ще видиш на изборите догодина. 28. 28 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До # 14
  Благодарности за линка. Нямам думи, за такива глупости на НБУ да се прахосват народни пари.

 29. 29 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално  На всичкото отгоре управляващите са били предупреждавани за кражбите от същото това списание " Нейчър " преди повече една година в брой 19 от 2011 година:

  http://www.nature.com/news/2011/110406/full/472019a.html 30. 30 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#24:"Миша"]Но тя продължава да бъде най-слабото звено. Затова само за нея говорят и с нея се оправдават. Дори могат да я купят.[/quote]
  Тя не е "звено", а си е отделна единица и дали ще я купят или не, няма никакво значение.

  Подценявате младите физици от ФзФ, които започнаха протеста и без всякаква медийна шумотевица покрай Кортенска събраха 1240 подписа. Междувременно няколко института в БАН приеха протестни декларации и инициираха извънредно заседание на Общото събрание на БАН. Дневник не счете за нужно да отрази тези събития.

  Затова пък и днес надълго и нашироко ни занимава с Кортенска, но не обелва и дума за разпространеното до журналистите изявление на професор Емил Хорозов:

  "Понеже в някои вестници написаха, че скандалът се проучва в Европейската комисия, бих искал да уточня данните. Зависи кой скандал.

  "Информирана съм от българските си колеги за този въпрос и в момента той се проучва на ниво Европейска комисия", пише проф. Глоувър" (в. Сега).

  Истината е, че не сега, а преди повече от 20 дни написах писмо на проф. Глоувър, т.е. аз съм този колега. Всъщност това е съкратен вариант на моето писмо до Главния прокурор. На 10.11.2012 имах възможност да се срещна лично с нея в Берлин и за моя голяма изненада тя беше проучила цялото ми писмо и знаеше детайлите. Тя е инициирала проучването на ЕК. Иначе аз пратих и на други ръководители на европейската наука и в Берлин се срещнах и с някои от тях, напр. проф. Хелга Новотни. В Берлин бях поканен на кръгла маса в Министерството на външните работи върху проблеми на европейската наука. За корупцията у нас направих едно съвсем кратко изложение. Така че "случаят" всъщност е корупцията във фонда въобще, а не скандал, който според министъра е предизвикан от Кортенска."


 31. 31 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#28:"canuck99"]До # 14
  Нямам думи, за такива глупости на НБУ да се прахосват народни пари.[/quote]
  И продължават да се прахосват - на въпросния "конкурс" една от авторките на точно тези глупости е "спечелила" нови 260 000 лв с частната си фирма. В същото време нито един проект по физика на Университета не е финансиран.

 32. 32 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#30] от "petrov9":
  Ние двамата не си противоречим. Аз пиша, че учените ще създадат най-големи неприятности на мафията в науката. Не знаех, че вече много сте направили. Тепърва ще направите още повече.
  Вас ви познават, вас ви ценят. Разбира се не от мутрогените в България.
  Но за това масирано първоначално представяне по телевизиите и по някои други медии има пръст и Кортенска. Просто тя има там лоби. До вас е затворен пътят до българските медии. Освен кратки интервюта по някои медии лично не ви допускат. За подписката не могат да премълчат.
  Борбата за кокала - Кортенска срещу Игнатов и Гюров ви е само от полза. Вярно сега я използват. Но така са научени в специалните школи на ДС. Казва се "Активно мероприятие по дезинформация". Но срещу умни хора нищо няма да постигнат. А вашата сила в чужбина е безгранична.

  Миша
 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#27] от "helleborn_2":

  Аз съм оптимист.Мат'рала наука не го интересува,но тока и свинското ще свършат работа

 34. 34 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#33] от "hodounski":

  Ха - ха.

 35. 35 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално
 36. 36 Профил на science123
  science123
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Игнатов, цялата научна общност иска оставката ти и разтурване на фонда не заради Кортенска. Детайлно бяха посочени правните и процедурни нарушения, направени за да се манипулира конкурса.
  Кортенска си е казус сам по себе си, не ни я тикай под носовете в опит да смесиш нещата.
  Няма медиа, която да не е отразила подробностите около тазгодишната селяния, която назначените от теб хора направиха. Хвърлай оставка и бегом към Ангола, с Гюров под ръка. Мизерничето Х. Петров да остане тук, трябва ни за нещо.

 37. 37 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Любопитно

  До коментар [#17] от "foster":

  И къде да се "хабилитира" този, ако не при библиотекарите на Денчев, който изобщо пък не е ченге

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 38. 38 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1296 Разстроено

  Поредния скандал с Герберски некадърник. Оставка на Игнатов!

  До коментар [#14] от "helleborn_2": не мога да повярвам - за това 660 К лв?

 39. 39 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#38] от "kkk_20":


  [quote#38:"kkk_20"] не мога да повярвам - за това 660 К лв[/quote]

  660 000 Лева , я. Ама имаше някакъв още по-фрапантен проект за 480 000 Лева.

 40. 40 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#39] от "helleborn_2":

  Неееееее. Да, спомням си, че някой / а може и ти да си бил/ коментираше някаква глупост на Ст. Денчев за подобна сума под статията "Ако Левски днес почука на вратата". Тогава си мислех, че е единичен случай, но се оказа практика.

 41. 41 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално
 42. 42 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "Над 1200 учени вече са подписали искането за анулиране на конкурса, което също е инициатива на Кортенска."

  Ангелино това твърдение е върха на тъпата ти статия.Протестът на истинските учени няма нищо общо с махленските разправии на Кортенска .
  Алоу, Дневник, май кат става дума за дружките ви от ПУЦ-а НБУ, или хубаво или нищо...Баси и гузолизническия вестник сте станали. Опозиция, ма само кат ви изнася...

 43. 43 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Молба

  Уважаеми Професор Игнатов,

  Знам, че ситуацията е много напрегната и сигурно нямате време да четете форумите, но все някой от екипа Ви ще прочете и тази моя смирена молба, а после ще Ви я предаде накратко.

  Ето каква е работата: Вчера обядвахме с приятели в едно прилично университетско заведение с хубава храна и учтив персонал. Правим го рядко, защото сме хора заети и то в разнородни професии. Както винаги и днес атмосферата беше спокойна и хармонична, разговорът течеше гладко и без напрежение, засегнахме различни важни за нас и за обществото теми. Неминуемо стана дума и за конкурса на подчинения Ви Фонд за Научни изследвания, резултатите от който подписвате Вие. Предполагам, че като подписвате, първо четете, особено щом става дума за 14 милиона, срещу които стоят поискани стотици. Също и за оцеляване на последните отломки читава наука, срещу настъпващата сурогатна такава. Съзнаваме, че и Вие съзнавате това и то Ви дразни, а добрият служител винаги разпознава раздразнението на шефа си, и така се стигна и до посочване на въпросните останки наука - физиците и химиците от СУ. Сигурно има и други, но тези някак си дразнят най-много. И мене ме дразнят понякога. Наредили някои от тях по 3-4000 цитата, пък на мойта възраст, че и по-млади. Сигурно има нещо, може пък и да паразитират. Аз да Ви кажа, не одобрявам, дето не са си давали отчетите навремe. Няма страшно, Физическият факултет в тази сесия не е спечелил нито един проект, няма вече и да се бавят с отчетите. Истинските учени и отчет ще напишат навреме и нов проект ще спечелят, дори в БАН да ги затвориш, да ме прощавате за армейските алюзии. Ей ги тези от ИПОИ-то, откак Стенмарка се върна там, и Рогът на Изобилието ги засипа. Големи са, да им е жива и здрава Юлия, пък и тя да не е, други агенти винаги ще има. Отплеснах се малко, но пък аз не бързам, събота сутрин е, след малко ще пия едно хубаво шварц кафе, 100% био-арабика и ще поработя върху изследванията си, нищо, че не се финансират, но пък и няма къде да ходя през уикенда, нали знаете, парите не са много в науката, трябва да се пестят, празници идват. Нищо, нека има пари за УниБИТ и НБУ - дано учените там малко живнат и след още години и още конкурси и още милиони ги стигнат физиците и химиците от СУ, онези и на европейски проекти все пак разчитат. Може поне мене да пробват да стигнат, ама няма как срещу тях да тичам, иначе да помогнех. Как да разберете дали някого стигат - има едни такива бази данни и там пише, даже в министерството Ви някаква жена работела специално с тях. Можеше да помогне за конкурса, ама надали. Дано някой ден попаднете в тези бази и Вие и дн Гюров, Господ е милостив. А, забравих, можете да си преброите и цитати и то от Нейчър [Nature 491, (2012) 649]. Малко завиждам, още не са ме цитирали там, да не говорим за публикуване. Пак се отплеснах, ама нали стана дума за цитиране, викам си, дай да погледна д-р Ралица Берберова, беше таковата, докторантка, де, на дн Гюров, ако се сещате, сега била шеф на Департамент в НБУ-то, дали има някакви цитирания. Ами няма! Излизат 4 изследователки с тази фамилия, две от Москва и две от София, но с "Р" няма нищо. Е нищо, де, за тези 200 000 лв. може и да се стигне до цитиране, работи се усилено, тематиката й е богата - теренни изследвания по кукерската традиция в Перник, туризмът в Актарктида, тектоничната плоча на Америка. Абе толкова народ живее по този американския континтент, що не се интересуват тези хора от тектониката си не знам! Щото те ако се интересуваха, да ги позлатяха от цитати и д-р Берберова и дн Гюров и проф. Б. Рангелов. Нищо, нищо! Има време! То, като проверявах за д-р Берберова, викам си, я да погледна за Игнатов и за Гюров. Ами няма, има един Игнатов от Нижни Новгород, ама не вярвам да сте Вие. Гюров съвсем няма. Нищо, не е страшно, ако има воля и упоритост, всичко става. Я как стана доктор на науките, никой не вярваше, само Проф. Денчев повярвя в него, привлече и съмишленици, един Аврам колко само струва, той ли не се ориентира в науките, на цялата БАН главен атестатор й беше.
  Хептен се отплеснах, каква ти кратка молба, цял ферман излезе!
  Та си обядваме в онова заведение тримата приятели (не беше в Монтаржи, уви!) и дискутираме спокойно конкурса и В (няма да му пиша името, че е публична фигура и може да не иска) вика: Абе казвам ти аз, няма да си подаде Игнатов оставката, този е .. (тука спестявам точните му думи, не за друго, ами сте ги чували сигурно, не е удобно някак си и аз да ги повтарям). Аз викам: Абе то верно, че е .., а също и .., да не говориме за Гюров к'ъв е тотален .., а пък този Христо Петров, той пък е пълен .., да, да, нещо подобно на това, което си помислихте. Другият приятел пък вика: Абе не ги знам аз тези Игнатов, Гюров и Петров, ама така, както ги описвате, изглежда са големи .., няма да се изненадате какво каза и той, иначе е спокоен човек и умерен, отдавна е тръгнал по Пътя и други води.

  Накрая първият приятел вика: Айде да се хванем на бас на бутилка уиски, че Игнатов оставка няма да подаде, нито Борисов ще го махне. Абсурд, вика, те тази власт .. тук пак малко ще изпусна, пък и сами сме си виновни, като се замисля. Не толкова като тези, които гласуваха за тях, но виновни сме, това е! Аз викам: Да вземем да се хванем на бас и дали ще махне Гюров и Петров, за този .. конкурс (пак пропуснах малко, но не се сърдете, тя д-р Христова ви е казала веднага какво мисля за конкурса - да, да, онова с тестиса, с извинение).
  Така или иначе, хванахме се на бас, все едно запис на заповед подписах, две бутилки уиски, по една за Вас и дн Гюров. Висят ми сега те със страшна сила, до изборите или ще ги купувам или ще ги пия. Аз не пия, де, ама ако трябва да ги купувам, не знам как ще се оправям, че ако и догодина заплатите са същите, а проекти пак няма, просто не знам. Нейсе някакви европейски минават поне, все нещо и до мене ще стигне, светът е голям и проекти дебнат отвсякъде. Добре, че и децата работят.

  Като обядвахме, отидох да поработим с един колега по наши си изследвания, посмяхме се доста, не за Вас, де, а за някой си Гр..чо, щели музей да му правят, вече за сграда се оглеждал, и се прибирам вкъщи, то не вкъщи точно, ние къща нямаме, нали наука правихме, ама не е нито библиотекознание, нито земетръси, пропуснахме ги земетръсите, ей го и Проф. Милошев дописен член стана, а продукцията му на Гюровата подобна, и ми се обажда онзи приятел и вика: Май ще купуваш двете бутилки уиски, гледах го този Игнатов по телевизията, този е още по-голям .. отколкото на обед ти казвах. Вика, направо нема такъв .. в държавата. Мене ми се подкосиха краката, ама нейсе, още не е всичко загубено. Мислих, мислих, викам си, ще взема да му напиша на Проф. Игнатов една молба, белким уволни онези двамата ... стана дума вече, пък после и оставка ако подаде, с две бутилки уиски напред ще съм. Знам, че шансовете не са големи, но бях длъжен да опитам. Пък и, две бутилки уиски са това, къде са няколкото милки, дето настрана се сложиха. Знам също, че ако не подадете, това няма нищо общо с гьонсуратлъка, некомпетентноста или, не дай Боже, някакви престъпни намерения, не сте такива вие, не сте! То, ако до 5-ти не сте подали, ние ще минем, повечко ще сме тоя път, таман да си взема входящния номер, ако са я входирали.
  До вторник!

  С уважение

  (п.)

 44. 44 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#4] от "bestbuy":

  А ти пък какво знаеш за НБУ?! Държавните университети само реват за пари, а какво дават в същност?! Корупция и преподавателски методи, застинали във времето на комунизЪма.

  П.П. Великият СУ все още ли приема за "елитните" си специалности с малоумните си изпити по история и литература, за които се зазубрят "теми" писани от други?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 45. 45 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#5] от "Вени Г.":

  Благодаря за линка! Беше ценно да научим, че

  "[...] Конкурсът се обявява с такива ограничения, че да съответства изцяло на профила на този, който кандидатства. СУ е един такъв печеливш. Както и Техническия и Медицинския университети. Така е обявен конкурса, че никой друг не си е подал документите. Има и още три, спечелени от институти на БАН.[...] "

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 46. 46 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#10:"hodounski"]От ЕК започва проверка [/quote]Откъде имате тази информация? Бих се радвал, но не съм чул за това. Проблемът е, че фондът разпределя национални средства, а не такива на ЕС.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Рангел Гюров е един шарлатанин и далавераджия достоен да се появява само по страниците на жълтите вестници но не и в научните среди. Нека там да излага авангардните си идеи за предсказване на земетресенията и за диамантите в Родопите.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK