Вестник "Гардиън": България - гнили политики, гнили домати

Протестиращи хвърляха домати към сградата на парламента.

© Красимир Юскеселиев

Протестиращи хвърляха домати към сградата на парламента.Британският вестник "Гардиън "излезе с коментарна статия озаглавена "България: гнили политики, гнили домати", в която разказва за акциите за замеряне на институциите с развалени домати.


На 14 ноември Николай Колев, български поет с брада като на Толстой, пише изданието, уведоми управляващите, че ще изрази несъгласието си с провежданите от техните институции политики като хвърли домат по всяка от тях. "Не мога повече да бъда пленник на надеждата и възпитанието", цитира вестникът думи на Колев. Според Гардиън след като хвърлил първия домат по парламента, Колев е бил "връхлетян" от 40 полицаи и арестуван. Последвалите демонстрации са наречени в социалните мрежи "доматената революция".


Вестникът коментира, че няма перспективи такава революция да се случи, но Колев има право.
Гардиън цитира "Трансперънси интернешънал", според която България е задминала Гърция и е станала най-корумпираната държава членка на ЕС, а Центърът за изследване на демокрацията е изчислил, че българите плащат средно по 150 000 подкупа на месец.


"Премиерът Бойко Борисов, бивш пожарникар и телохранител, с черен колан по карате, който обеща в предизборната си кампания да се бори с корупцията, след три години управление все още не е показа, че е достатъчно твърд за да се справи с проблема", пише вестникът.


Според изданието много българи предпочитат да се доверят на Европейския съюз, но преговорите за присъединяването са били прибързани и станата не е била реформирана.


"За щастие София има малко дългове и икономиката на страната е стабилна". Гардиън споменава статистика на Световната банка, според която в началото на кризата една трета от домакинствата е трябвало да намалят използването на основни комунални услуги, а 8% от българите е трябвало да намалят и броя хранене на ден. Според изданието европейските партньори на София трябва да съсредоточат усилията си, за да провокират реформи, като в същото време убедят българите, че няма европейско членство втора класа.


Вестникът пише, че преходът след разпадането на Съветския съюз е трагедия от хаос и грабителство, за което са виновни както местните елити така и Вашингтон. "Гостите на София днес виждат колко малко, освен моловете, е построено за обществото. Българите, живели през комунизма, си обявяват своята носталгия във всякакви анкети и допитвания. А стотици хиляди от децата им просто са емигрирали, намалявайки населението на страната, но осигурявайки приток на средства за семействата си.


Гардиън завършва обзора си с думите "земята, която е изваяла своята култура от злато преди по-голямата част от Европа изобщо да остави свои отпечатък и която е създала и разпространила кирилицата, не бива да бъде подценявана. Българите с право гледат към Европа, защото съдбата на България зависи преди всичко от това дали европейският проект ще се провали или дали европейската демократична култура ще надделее. От това и може би от още малко домати".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK