Николай Вълканов: Хонорарът на Доган не е платен за "Цанков камък", а за други проекти

Николай Вълканов

© Юлия Лазарова

Николай ВълкановХонорарът на Ахмед Доган не беше за проектът "Цанков камък", каза бизнесменът Николай Вълканов в предаването "Нека говорят... с Росен Петров", където беше поканен да разкаже за постиженията си, наградени с приза "Мистър Икономика" за тази година.


Лидерът на ДПС получи консултантски хонорар от 1 млн. лева за услуги, предоставени на дъщерното на "Минстрой холдинг" дружество "Институт за строителство и минно дело", за което беше оправдан по дело за конфликт на интереси.


Николай Вълканов отново повтори, че Доган е изключителен експерт по хидроинженерство. Той заяви, че е изплатил хонорара за проекти, разработени между 2006-2008 година, но не и за хидровъзела "Цанков камък", като обясни, че за пръв път прави това разяснение.
Попитан какви са проектите, за които е изплатен хонорарът, бизнесменът обясни, че те все още не са разработени. "Това са проекти на хартия, не са реализирани". Той изброи прехвърлянето на водите от р. Места в каскадата Въча и проекта за язовир Тунджа.


"Язовир Тунджа е проект на Доган, той е много важен за турската страна. Доган си го намери, той го измисли и го осъществява, но никой не говори за него", каза Вълканов. Той коментира, че въпреки че двамата са приятели, те са избрали да не се срещат през последните няколко години.


В предишни разговори, Вълканов твърдеше, че Турция е готова да плаща и България да печели всяка година 14 милиона евро от продажбата на вода и 2 млн. от електроенергия.


"При последващите проверки се видя, че нито едно от контролираните от Доган министерства не са дали пари на наши фирми. Ние не бъркаме приятелството с бизнеса", каза бизнесменът.


Връзките между Вълканов и Доган датират от времената на компанията "Мултигруп", когато бизнесменът беше неин вицепрезидент. Бизнесменът пое концесията и задълженията на "ГОРУБСО-Мадан" от Валентин Захариев. В момента Вълканов е собственик на "Минстрой" на "ГОРУБСО - Златоград", както и има концесия над мина "Върба". Месеци след като пое задлъжнялото предприятие, собственикът на "Горубсо-мадан" - "Върба-Батанци" АД получи концесии да добива оловно-цинкови руди от находищата "Печинско" и "Шахоница".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK