Продължават проверките на магазините за риба заради Никулден

Ако рибата е прясна хрилете ѝ трябва да са червени, не тъмни, обясняват от Агенцията по безопасност на храните в Русе.

© Красимир Юскеселиев

Ако рибата е прясна хрилете ѝ трябва да са червени, не тъмни, обясняват от Агенцията по безопасност на храните в Русе.Агенцията по храните ще извършва проверки на рибните магазини и в днешния празничен ден. До момента са направени 363 инспекции в София, като в 6 обекта са установени нарушения, съобщи БНТ.


За Никулден магазините са заредени с различни видове риба, но най-предпочитаната си остава шаранът. Ако рибата е прясна, хрилете ѝ трябва да са червени, не тъмни, обясняват от Агенцията по безопасност на храните в Русе.


"Годната за консумация риба трябва да бъде със запазена цялост, без видими наранявания по нея, люспите трябва да са гладки, блестящи, здраво прикрепени към кожата, очите трябва да са бляскави, слузта по рибата трябва да е прозрачна, да не е мътна и да е със специфична миризма, да няма неприятна миризма", заяви д-р Людмила Атанасова от агенцията.
През изминалите няколко от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) също са извършени 341 проверки в страната на водоеми, постоянни и временни обекти за търговия с риба и рибни продукти.


Иззетата риба от бракониери и нерегламентирана продажба е над един тон. Инспекторите на ИАРА са съставили 24 акта за извършване на незаконен стопански риболов, за нерегламентирана продажба и транспорт на риба.


От утре започват инспекциите на агенцията по храните за коледните празници.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK