Протестите ни – "всяка коза за свой крак"

Учените протестираха в сряда срещу начина на провеждане на конкурси от Фонда "Научни изследвания".

© Юлия Лазарова

Учените протестираха в сряда срещу начина на провеждане на конкурси от Фонда "Научни изследвания".Около 200 учени протестират пред министерството на образованието и скандират "Мафия" и "Оставка", съобщиха вчера повечето медии. Поредният протест пред някоя от държавните институции като че ли вече не е кой знае каква новина. Защото почти всеки ден недоволни граждани се събират някъде, за да изкажат несъгласието си с едно или друго решение на управляващите. Днес протестират учени, вчера бяха младите учени, онзи ден недоволни хвърляха развалени домати срещу парламента, преди това майките, преди тях бащите срещу високите цени на горивата, родителите им – срещу своеволията на монополите... И така нататък... Полицаите са недоволни от заплащането си и условията на труд. Военните – от промените в условията за пенсиониране...


Има нещо странно в тези протести. От една страна, всеки от тях е справедлив и защитава интересите на дадено съсловие или на големи групи от населението. От друга, всеки протест е слаб, рехав и единичин. И е чудно защо, след като има толкова недоволни хора от едни или други политики и действия на управляващите, протестите са почти символични, без изгледи да доведат до каквато и да било промяна. Затова и властта не се впечатлява и не чува исканията.


Казват, че поговорките и пословиците са концентриран израз на мъдростта на един народ. Също - че те изразяват в чист вид и дефектите на манталитета. Ние имаме доста странни "мъдрости", които биха били неразбираеми за представители на други нации. Като например: "Всяка коза за свой крак".
Вероятно вековният навик на българите да се спасяват поединично в кризисни ситуации пречи на всички тези хора да проявят солидарност и съпричастност едни към други. Защо например бащите с колите не излязат да подкрепят протеста на майките? Майчинските не касаят ли семейния бюджет? Защо военните не застанат до полицаите? Защо учените на подкрепят протеста на "антимонополистите", та нали и те са жертва на същите разпищолили се уж доставчици на услуги за гражданите? Защо мятащите гнили зеленчуци срещу парламента заради цялостната политика на управляващите не отидат да подкрепят протеста на учените, отношението на властта към които също е част от тази цялостна политика?


Цъкаме с език, като гледаме по медиите многохилядните бурни демонстрации на недоволните и несъгласни граждани в Гърция, Испания, Италия... А защо всички недоволни българи не могат да се съберат на площада пред триъгълника на властта и ясно да заявят с какво не са съгласни и искат да се промени? Едно е по 200 - 300 души да се събират всеки ден някъде и да повикат. Съвсем друго е 20 хиляди гневни граждани да застанат под прозорците на властта с настоятелни искания. Кой е забравил, че е суверен и работодател на хората, които управляват държавата и нашите съдби? Властимащите ли, които се крият зад дебелите стени и си правят оглушки? Или самите ние, народът, който е делегирал доверие и има пълното право да иска отчет за взиманите решения, налаганите политики и разходването на парите на данъкоплатците?

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 374 Весело

  Протестите ни – "всяка коза за свой крак"
  .....................

  Това е БГ модел ..всеки се спасява поеденично

  И когато се стъжни работата - пак има някои ,

  които "изчакват да не се набутат"

  за това и е робството ни е истинско -
  750 год от историята са робство ..........

  Българин е измислил системата :
  "Всеки срещу всеки

  циганите казват : българска работа

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 2. 2 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Основната разлика с Гърция, Испания и подобните е, че там "синдикат", "солидарност" и т.н. не са мръсни думи.

 3. 3 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Егати простотията е тази статия.. и разсъждения, които подхождат на в. Дума, а не на Дневник... "недоволните и несъгласни граждани в Гърция, Испания, Италия" какво са постигнали?? Всъщност една от причините Европа да стигне до тук е че политиците даваха всичко на всеки, който излезе да повика малко..

  Авторката не се ли замисля, че от гледна точка на останалите граждани промените в кодекса за пенсиониране на военните или ниските заплати на полицаите (които отказват да намалят щата и да се реформират) са всъщност правилни?! Г-жо Дафинова, ще ви кажа и една дълбоко пазена тайна - НЕ ВСЕКИ ПРОТЕСТ Е СПРАВЕДЛИВ.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 4. 4 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#3:"FvH"]недоволните и несъгласни граждани в Гърциянедоволните и несъгласни граждани в Гърция, Испания, Италия" какво са постигнали??, [/quote]


  Какво са постигнали ЛИ ???

  още двадесет години ядене и пиене на корем + пенсии от 800 евро минимум !!!

  това постигат Нациите ,

  които знаят , че няма безплатна победа !!


  Населенията , стадата , раята

  постигат "финансова стабилност" и "снажни фигури" от нередовно хранене

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Така е, като това ни е насаждано от години. Комунистите деляха хората на по всевъзможни начини и ги настройваха едни срещу други. Деляха ги на : партиини и не партиини членове, деляха ги на граждани и селяни, деляха ги на работници и интелигенция, деляха ги на наши и врагове, въобще дехяха хората по всевъзможни начини и ги настройваха едни срещу други по вевъзможни причини. Сега, резултата е - всяка коза за свой крак.

 6. 6 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#5:"442"]Така е, като това ни е насаждано от години. Комунистите деляха хората на по всевъзможни начини и ги настройваха едни срещу други. [/quote]

  Комунисти има от 1940 год (с активно присъствие в БГ)

  този синдром (робско-предателският) е формулиран от

  Цар Борис Първи през Девети век !!!

  За това за една нощ "Слага " целия си антураж от боляри и семействата им под ножа ,

  но предателите се множат на геометрична прогресия

  през 1018 комунисти ли предадоха Цар Самуил ??

  а Левски,Ботев........

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 7. 7 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#3] от "FvH":

  Е гати простака FvH които е написал това .Всеки ден в София има поне по 2 протеста .И тези хора не знаят за какво протестират .Сигурно на Вас Ви е кеф да Ви управлява и съсипва държавата един пожрникар и още епитети които ще разберете след няколко седмици от Европейския парламент .

 8. 8 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 628 Гневно

  Що да протестирам за полицаите, военните и друг хрантутници, че са им намалили малко абсурдно големите привилегии при пенсионирани? Че нали тия пари идват от моя джоб!

  Също и за майчинските и за пенсиите. Нали имам пенсионери в рода, малки са пенсиите, ама не и спрямо заплатите. И майки има в рода. Малки са майчинските, ама основно за тези дето не са се осигурявали.

  Учените са може би вторите в последните 5 години на които симпатизирам, защото протестират против откровената кражба на пари (част от тях събрани от мои данъци) с благословията на министерския съвет.

  До коментар [#4] от "Fidoskow":
  Стига с тая Гърция бе, май не сте чували вица за скочилия от 10-тия етаж, и както си падал край първия етаж си казал "Дотук добре!" ...

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  В болно общество хората се държат като болни в болница. Всеки говори за своята болка и не ще да чуе за болата на другия.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на katarama
  *****
  Неутрално

  Така ще е,докато нямаме професионални организации! Неможе без някой,който да поеме нещата! Партиите гледат само личните си интереси.Не ги интересува отделният човек.

 11. 11 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#5] от "442":

  Ами обществото поначало е разделено.. или както е казала Маргарет Тачър - няма такова нещо като общество, само индивиди и семейства... и аз бих добавил групи със специални интереси

  Забележи, че ако си държавен служител, полицай и майка имаш малко по-различни "интереси" от тези ако си зърнопроизводител, фармацевт или инвеститор в соларен парк.. И не е задължително това което за теб е правилно да е правилно и за всички останали.. Освен това, всички протестират за повече пари от държавата за собствената си група.. никой не протестира срещу несправедливата и бавна съдебна система, която ощетява всички.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#3:"FvH"]Авторката не се ли замисля, че от гледна точка на останалите граждани промените в кодекса за пенсиониране на военните или ниските заплати на полицаите (които отказват да намалят щата и да се реформират) са всъщност правилни?![/quote]

  Нима?
  Нима едностранната промяна на правилата на играта от страна на държавата е правилно?
  Нима това не заплашва и "гледната точка на останалите граждани", които също могат да станат обект на своеволието на държавата?
  Всъщност, днес ставаме свидетели как държавата, разбирай една съвсем тясна група от хора, с ограничен мандат, вилнеят из общественото пространство като мангали из чужд двор. Това вилнеене бе през целия мандат. Вилнеене из трудовото законодателство, из административното и специализираното такова, касаещо всички, но обявявано за реформаторско и в интерес на всички. Противопоставяйки всички на всички и всеки на всеки.
  Дали държавата, разбирай шайката мангали във властта, реализира някакъв обществено значим резултат? Ако погледнем съвсем формално, през публичните финанси и числата в тях, ще видим че постната пица е била съвсем постна за мнозинството, на безобразно блажна за мангалското вилнеещо малцинство, хванало властта здраво като сопа и ползващо я съвсем арогантно за интереса си.
  Аз пък ще ви кажа за една още по-пазена тайна. Във всеки протест има повече справедливост, отколкото във всеки ред на "глаголещите" за абстрактното и общо право и интерес на абстрактните "граждани".

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  [quote#1:"Fidanko Fidoskow"]750 год от историята са робство [/quote]Аман от българомразци - нямат почивен ден.
  Българите нямат робство и никога не са имали ! Дори крепостничество в чист вид са нямали. Правите ли разлика между васалитет, иго, гнет ... Цялостна загуба на суверинитет (пълно анексиране) се събира общо около 120 години.
  По тая идиотска логика = сега сме под васалитет на ЕС и брюкселци вилнеят по сукаците над три синжира бели българи тъпкани от натовски ботуш. Хайде по-сериозно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Защо тази журналистка си въобразява, че може да говори от името на народа? Някой да я е упълномощил?
  Ами да иде да протестира за общата политика, с полицаите, военните и червените "защитници" на какво ли не. Заедно с лумпените, които са на всеки протест и селските автобуси на БСП. Демократично е. Но да не се чуди, че нормалните граждани не се включват.

 15. 15 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 481 Любопитно

  номер 13:
  Българите нямат робство и никога не са имали ! Дори крепостничество в чист вид са нямали. Правите ли разлика между васалитет, иго, гнет

  Ами,те и държава по тази логика не са имали и наистина са си "всяка коза за свой крак"...затова гражданско общество...няма.То граждани няма...та общество!

  И...дамата изказва мнение...не говори от името на народа!

  haokarapora
 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#14] от "valbe":

  Спокойно партиецо. "Народът", каквото и да значи това може и да е разединен на полето на протеста, но след седем - осем месеца ще е принуден да се разходи до едни кутии. Майки, военни, полицаи, учени, пенсионери и работещи, студенти и безработни, чиновници с орязани права и излъгани от дребния и среден бизнес, пушачи, купувачи на касови апарати...
  Всичкото гореизброено има какво да си спомни от "цирка" ГЕРБ.
  А аз съм убеден, че някои са и много злопаметни.

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на kalina_kapka
  kalina_kapka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Абсолютно съм съгласна с автора! Малки капки, които потъват в морето от безразличие.

 18. 18 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Не е вярно, че се не вдига нашият народ -я какъв масов и свиреп протест имаше против регулирането на казаните с ракията, с виното , а да не говорим за цигарите. Ще ми казвате, че бил безразличен! Ама ха! Я колко е личен и гръмогласен, когато брани насъщния си!

 19. 19 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "Graf":
  Е, и?

  Who Is John Galt?
 20. 20 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#16] от "Graf":
  И ти ли говориш от името на народа, лъжливо червено овчарче. Започнаха да зачестяват заканите на съселчетата.
  Но предполагам, че ще се наложи да кажете "збогом" на розовите сънища и мечти за слава.

 21. 21 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "В Германия нацистите най-напред се разправиха с комунистите. Аз не се противопоставих, защото не съм комунист. После се разправиха с евреите. Пак не се възпротивих, защото не съм евреин. След това разгромиха профсъюзите. Аз не се противопоставих, защото не съм профсъюзен деец. Тогава се заеха с католиците. Не казах нищо, защото не съм католик. Накрая дойдоха за мен, и тогава вече не бяха останали хора, за да ме защитят."

  протестантския свещеник Мартин Нимьолер

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 22. 22 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всеки има право на своята лична война, но... "Съединението прави силата". Това не бива да забравяме догодина на изборите!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 23. 23 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  За съжаление,тъжна и много вярна картинка.Българския народ отдавна спря да се бори и само гледа собствения си двор.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 24. 24 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Разделяй и владей у нас става много лесно, защото властта внушава на всяка протестираща група, че тя може да получи повече САМО ЗА СМЕТКА на другите протестиращи. Така се подклажда завист и раздори между различните прослойки и гилдии.

  А истината е друга - протестиращите могат да получат повече само ако се обединят срещу върхушката и заедно изтръгнат кокала от устата на властта, който тя стиска и гризка сякаш е неин.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  [quote#15:"haokarapora"]То граждани няма...та общество![/quote]Гражданин не означава "селянин живеещ в града" ... Гражданин означава свободен човек с независими доходи - това ни отнеха и за това няма гражданско общество = поради липса на свободни граждани ! Кръговете, обръчите и чемберите за които говореше Доган вкараха мнозина (все едно колко са богати) в някакви нео-феодални зависимости + административни.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Смисъла на протеста е да се привлече вниманието ная обществото върху даден проблеим и да се окаже натиск върху правителството ,като се демонстрира колко гласове завсят от решението по този проблем.Всичко друго е шоу.
  А правителство се сваля само при ясна алтернатива и при услови,че трябва да се спрат опасни вредни действия с дългосрочни последици.Сега положението не е такова,не мога да кажа нищо добро за сегашното правителство,но е напълно достатъчно на следващите избори да се избере парламент,който да излъчи по-читаво.

 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Весело

  [quote#20:"valbe"]И ти ли говориш от името на народа, лъжливо червено овчарче. Започнаха да зачестяват заканите на съселчетата. [/quote]

  Такова дърво ще ядете...
  Здраво.
  Съселчетата ви дишат във врата, злобни са, щото мразят портиери и пазванти да им танцуват по дансинга, та паднете ли им...
  Аз, портиерино, само ви предупреждавам.
  През 90-те само ви изгониха от районните управления. Сега ще ви разкатят фамилийките до девето коляно.
  Бе кво съм седнал да ти обяснявам. : ) Знаеш какви са, знаеш и какво ще сторят като ви върнат обратно на плаца.
  Аз само ще гледам сеир.

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 628 Любопитно

  [quote#25:"bay Tan"]Гражданин означава свободен човек с независими доходи - това ни отнеха и за това няма гражданско общество[/quote]
  Да, отнеха го преди 65 години още, и за това да са проклети комунистите до 9-то коляно...

  А че ГЕРБ са паразити и вредни е по съвсем друга причина.

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Българинът протестира само когато заплатата му стане 3 долара

 30. 30 Профил на xxxx1963
  xxxx1963
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Вместо една всенародна стачка, ние правим минипротестчета, на които никой не обръща внимание. Причините за това са много. Първо, за да се организира един протест, трябва някой да се заеме с организацията му. В Гърция, Испания и т.н., това са главно големите профсъюзни обединения. Тук нямаме профсъюзи. Тук те са лакеи на властимащите. Освен това трябва да има и силна опозиция на управляващите, а тук опозицията е апатична и вяла. И най-важното, хората трябва да са солидарни и да се подкрепят в протеста, което в Булгария няма как да се случи.

 31. 31 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#21] от "Настрадин Ходжа":
  протестантския свещеник Мартин Нимьолер
  .........
  Това трябва да го постнеш на БСП и ДСБ, на другарите, да ги питаш къде бяха по времето на НРБ. Ще падне голям смях.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 32. 32 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":
  Нямам никакви връзки с ГЕРБ, защото съм от сините, но последното нещо, което бих искал да видя е БСП, ДПС и кукувицата на власт.
  Има едно лицемерно съселче на Позитано, което люто се заканва. Но явно възможностите му са слаби. Личи си, че си му фен. Предполагам, че скоро ще останете в миналото, както е в цивилизованите страни.

 33. 33 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Една голяма обща кауза, която в момента получава едностранна интерпретация и коментар е БелеНЕ. А такъв мащабен проект няма как да не засегне всички, да не БРЪКНЕ В ДЖОБА на всички.

  Чуват се главно лъжите на Р. Овч. и Станишев, подпомагани от мълчаливия колаборационизъм на Бойко и Кунева.

  Дават ли ви се едни 5-10 хиляди лева на Кремъл и на родните еничари, за да ни нахлузят потенциално взривоопасен ядрен хомот за още няколко петилетки напред?!

  Ако отговора ви е "НЕ" - подкрепете инициативния комитет на "Зелените" с подписа си ДНЕС, 16:00-20:00, на метростанцията на Софийски университет, за да могат те с участие в обществените дебати по референдума да изобличат лъжите на енергийната мафия!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Човек може да излезе на протест (масов, какъвто бленува авторката), първо когато има реални причини, които засягат много хора. Да се съберат на общ протест военните, защото искат ранно пенсиониране и майките защото искатъ по-големи социални придобивки е напълно възможно. Слава Богу хората имат все пак чувство за реалност и знаят какви са нашите ( на държавата, независимо кой е на власт) възможности. Всички да се вдигнем, пенсионери, работещи, военни, майки и т.н., парите няма да паднат от небето. Преди десетина години един обеща да ни оправи за 800 дни и .. без протести, с нормални избори ни „оправи“, припомням го на тези които са гласували за него. Сега за следващите избори, все още няма подобни обещания, но със сигурност някъде ги пишат.
  Та мисълта ми е, че докато не се появи някой сладкодумен мошеник или (невероятно) но субект с реалистичен и обещаващ проект, няма кой да изкара (разбирай подлъже ) хората на масов протест, който да свали днешното правителство и го даде в ръцете..., ако някой може да каже в чии ръце. Няма партия, водач, да не споменаваме профсъюзите, които да предлагат реална и различна програма, път или поне посока. Наличните вождове и организации са проиграни на живо, с доста изразителен неуспех за нас, избирателите и само хора с много къса памет могат да клъвнат повторно. Така че тайната на отсъствието на протести е доста прозаична и се крие в днешните дни – това е реалното положение, това са реалните възможности и всичко друго като обещания и алабалистики не хващат място. В този смисъл хората, нашия народ си е даже доста умен, да не кажа мъдър.

 35. 35 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#3] от "FvH":

  Какво политическо невежество се излива върху безмозъчните читатели!
  Разликата между протест в защита на права и протест в защита на интереси е невидима само за манипулаторите или глупаците.

 36. 36 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Пари и деца не се правят с протести!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK