БСП и ДПС искат анкетна комисия да провери конкурса във фонда за научни изследвания

Лютви Местан

© Надежда Чипева, Капитал

Лютви МестанБСП и ДПС искат временна анкетна комисия да проучи "многобройните сигнали за нарушения във фонда за научни изследвания и твърденията за опороченост на конкурса" за финансиране на научни проекти.


Научната общност никога не е била разтрисана от толкова сериозен скандал, заяви зам.-председателят на образователната комисия Лютви Местан от ДПС. Според него тази комисия трябва да отговори на няколко въпроса: как от 1024 проекта са класирани тези около 100 и по какъв признак – научна стойност или собствени критерии като приближеност до министъра, властова сервилност или академично погалване на ръководството на фонда.


Защо министър Сергей Игнатов крие рецензиите, с които са оценени проектите, попита още Местан. Той отбеляза, че временната комисия няма да провери просто документация, а ще търси дали са налице рецензиите, дали рецензентите не са формално назначени и дали са имали достъп до всички проекти.
Скандалът е международен и хвърля сериозно петно върху учените в България, добави Местан.


От опозицията заявиха, че ако ГЕРБ отхвърли искането им за комисия, това означава, че има от какво да се безпокоят.


Михаил Миков от БСП коментира, че скандалът с научния фонд ще даде една друга истина за незаконността и самозабравянето на различни административни структури.


От опозицията смятат, че отговорността не е на директора на фонда, а вече е на ниво министър, съответно на правителството на Бойко Борисов и очакват неговия коментар.


Вчера близо 200 учени протестираха с искане за оставка на министър Сергей Игнатов заради последния конкурс за проекти на фонда, който според тях е опорочен. По този повод президентът Росен Плевнелиев призова просветния министър Сергей Игнатов да даде обяснения в парламента по случая с класираните проекти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK