Кметът на Монтана е обвинен в отклоняване на 700 000 лева от такса смет

Кметът на Монтана е обвинен в отклоняване на 700 000 лева от такса смет

© Юлия ЛазароваКметът на община Монтана Златко Живков е привлечен като обвиняем за отклоняване на средства от таксата за битови отпадъци за други цели и за нарушаване на служебните правомощия при провеждане на обществена поръчка, съобщи за БТА окръжният прокурор на Враца Светозар Лозанов.


Разследването е по сигнал на Сметната палата след одитен доклад на общината за 2010 г. и на общински съветници от Монтана. Проверката на сигналите бе възложена на Окръжната прокуратура във Враца в началото на тази година от Апелативната прокуратура в София заради служебното положение на Живков и с цел обективност, уточни Светозар Лозанов.


Привличането на монтанския кмет като обвиняем е по чл. 254а от Наказателния кодекс (НК) за отклоняване на около 700 хиляди лева от средствата, събрани от таксата за битови отпадъци, което е станало в нарушение на чл. 27 от приетия общински бюджет на Монтана за годината, обясни окръжният прокурор на Враца.
Другото обвинение е по чл. 282, ал. 2 от НК - за нарушение на служебните правомощия от Живков при осъществяване на обществена поръчка с установен конфликт на интереси за един от участниците в търга, който го е и спечелил. Според прокуратурата монтанският кмет не е изпълнил докрай служебните си задължения и е сключил договор с избрания участник в обществената поръчка, въпреки че е трябвало да бъде отстранен, допълни Светозар Лозанов. По думите му разследването продължава и ако бъдат събрани достатъчно доказателства за вината на Живков, обвинението ще бъде внесено в съда.
"Шум с политическа цел, защото идват избори" - така кметът на община Монтана Златко Живков коментира пред"Фокус" повдигнатите му обвинения. "Радвам се, че на това нещо ще бъде сложена точка най-сетне, защото това е още отпреди изборите и е грозна политическа поръчка", каза той. 
Живков е убеден, че няма никакво нарушение и това ще бъде установено в евентуален процес.
На въпрос от кого е политическата поръчка кметът отговори: "В Монтана всички знаят от кого е. Няма никакво извършено престъпление и поръчителите много добре го знаят".


Преди местните избори през 2011 г. Централната избирателна комисия отказа за регистрация на коалициите на десните кандидат - кметове в Плевен и Монтана.
Златко Живков участва в изборите с регистрация от друга партия и отново спечели кметския мандат в Монтана. Няколко месеца по-късно специализираната комисия му установи конфликт на интереси.
"От изборите за местна власт досега съм подложен на постоянни проверки, компромати и нелепи обвинения. ГЕРБ не може да преглътне, че загуби вота в Монтана и се опитва да ме елиминира задкулисно", коментира през юли тази година Живков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK