Хелзинският комитет: Сотир Цацаров не зачита върховенството на закона

Хелзинският комитет: Сотир Цацаров не зачита върховенството на закона

© Цветелина БелутоваБългарският хелзински комитет (БХК) изпрати отрицателно становище за председателя на Окръжния съд Пловдив - Сотир Цацаров, който е кандидат за главен прокурор. Според организацията той не зачита върховенството на закона и конституционните права на личността "и не следва да бъде главен прокурор".  Това е първото негативно становище срещу кандидат за главен прокурор.


Срещу Цацаров има постъпил сигнал от журналистите от сайта "Бивол" Атанас Чобанов и Асен Йорданов, оповестен на сайта на Висшия съдебен съвет, както и становище за подкрепа от "Юристи срещу корупцията". Оттам заявяват, че са впечатлени от концепцията на Сотир Цацаров и подкрепят предложенията, които председателят на Окръжния съд в Пловдив дава.  Крайният срок за подаване на становища е 13 декември.

"По наша преценка той няма изискуемите високи професионални  качества. Това е така, защото той няма дължимото разбиране и уважение към  върховенството на закона и конституционните права на личността, а без това  юристът не е добър. Високите професионални качества на прависта включват, на   първо място, владеене, на теория и практика, на основните принципи на правото, на  конституционното право и на правото на основните права на човека, без които  законността и правото не са мислими", пишат от БХК.


Те подробно описват трите причини, поради които, смятат, че Цацаров не трябва да бъде избран аз главен прокурор. Това са водената от него "твърда наказателна политика" (по негови думи), фактът, че той провежда редовни съвещания с местни ръководители на полицията и  обвинението, за постигане на "институционално единодействие срещу  престъпността".


Третата причина, посочена от организацията е че Цацаров е известен, че като председател на окръжен съд "системно злоупотребява с властта си да разрешава използване на  специални разузнавателни средства (СРС) срещу гражданите, в нарушение на  закона и основното гражданско право на неприкосновеност на личния живот". На последно място, БХК посочва, че от поне две години Цацаров е фаворит на вътрешния министър Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов.


"Съдията Цацаров е системно рекламиран от премиера и вицепремиера като  юрист, който им харесва. И двамата са ноторни с дълбокото си неразбиране и тежко  незачитане на върховенството на закона и конституционните  принципи и права.  Тяхната положителна оценка за господин Цацаров, като юрист, говори, по значим  начин, зле за неговите професионални качества. На второ място, тази публична 
положителна оценка означава, че господин Цацаров е полезен, върши работа за  премиера и вицепремиера. Това вече говори много зле за неговите професионални  качества", продължават от БХК и цитират изказванията на Борисов и Цветанов.


Самият Цацаров няколко пъти заяви, че тези похвали не му вършат услуга. Цялото писмо на организацията вижте в прикачения файл. То завършва с това, че преставеният списък с причини Цацаров да не бъде избран, не е изчерпателен.


За другите кандидати
По-рано тази седмица в съвета постъпиха становища и за другите двама кандидати - настоящият заместник-главен прокурор Галина Тонева и ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов.


"Госпожа Галина Тонева оказа съществена подкрепа за работата на Националното бюро на България в Евроюст. Тя е участвала в редица координационни срещи в офиса на Евроюст, на които са присъствали и представители на Европол. По време на срещите бяха договорени няколко споразумения за създаване на съвместни екипи за разследване (JIT), които впоследствие се осъществиха и приключиха успешно. В хода на координационните срещи г-жа Тонева възприемаше активна позиция и заслужи уважението на всички участници", пише президентът на организацията Мишел Конинкс и изразява своята убеденост, че Галина Тонева има необходимите професионални и лични качества, за да се справи като главен прокурор.


Това е единственото становище от чуждестранна организация.


В подкрепа на Сарафов са писали от "Рискмонитор": "Г-н Сарафов е безспорен професионалист от висок ранг, доказал се в работата по едни от най-тежките и сложни дела в страната, както и успешен административен ръководител", пише от организацията. 


Според тях Сарафов е "изключително отговорен, организиран и коректен в отношенията си, успешно прилагащ екипния принцип на работа, проявяващ иновативност, утвърждаващ международните отношения и престижа на българската прокуратура, с подход за лично отношение и скъсяване на дистанциите в сътрудничеството с всеки един от чуждестранните прокурори и съдии, лектори по проекта и техните институции".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Не бяха ли техни изказванията, че мургавите братя могат да се настаняват в частна собственост, независимо какво смята собственика?

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  А аз казвам: БХК трябва да се съди за държавна измяна и членовете и да не излизат повече от затворите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "На последно място, БХК посочва, че от поне две години Цацаров е фаворит на вътрешния министър Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов"...
  --
  Що? Ше варят тугедър ракия от овощната градина ли?

 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Също и тези които им дават трибуна за изказване..

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Цацаров - Българският Вишински!

  Филченв ще ни се стори като морален стожер в сравнение с този индивид.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 6. 6 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  И аз мисля,че Цацаров не е най-подходящия кандидат,но тези от БХК не мисля,че някой се нуждае от мнението им!

 7. 7 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  БХК, за щастие, не са институция и тяхното мнение има нулев тегловен коефициент. Те са религиозен орден на либерастката религия и в някакъв смисъл нашето и тяхното щастие са в обратна зависимост - ако техният либерастки идеал се осъществи, ние ще се окажем под хомота на унтерменша, ако пък се осъществи нашето виждане за чиста и спретната държава, в която всеки получава това и само това, което е изкарал почтено в състезанието живот, те ще са нещастни, защото любимият им унтерменш никакъв го няма в житейското състезание.

  Ерго, колкото са по-недоволни уродите от БХК, толкова по-добре за нормалните хора.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#5] от "NPaine":

  Виж,има реланиум десетица заедно с две водки ще се почустваш като оня откачалник Филчев.

 9. 9 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  БХК е един от малкото последни защитници на свободата и демокрацията в България.

  Ако зависеше само от матриала, вече да се леят първите чугунени бюстове на Боко 1ви.

  Матриала излиза на протест само ако нещо го ударят в цената на ракийката, добре че е БХК да защитава човешките права.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 10. 10 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Може , съдията Цацаров , да не отговаря на условията за главен прокурор.Не мога да преценя. Но най-малко на Хелзинският комитет е работа да коментира кой може и кой не може да става за определен пост в държавата ни. Тази организация се компрометира със своите анти анти Български позиции по определени въпроси.

 11. 11 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Цацаров не спазвал законите, пишат.
  Борисов и Цветанов, не искат закони, а трибунал.
  Следователно Цацаров става (по критериите Им) за главен прокурор.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#7] от "the_sceptic":

  Свръхчовекът е целта на Живота.
  Това да си противоречиш тотално е нихилизъм.

 13. 13 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Цацаров е "човек" и на Георги Първанов чрез Георги Гергов.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на bai.marin
  bai.marin
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Каква е тази помия срещу Цацаров? Забравяте в какви условия се работеше преди 20 години, къде бяха сградите на съда и как се промени работната обстановка за времето на неговото ръководство. Промяната е резултат на неговата административна работа, а не е свише. След като 7 членове на ВСС са преценили качествата му кои сме ние да ги оспорваме? Не чета нищо смислено от критиците му, които са толкова долни, че си позволяват да намесят съпругата му в гадната си кампанийка.

 15. 15 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#9:"NPaine"]добре че е БХК да защитава човешките права. [/quote]

  Друг път.

  БХК защитава предимно (ама много предимно) правата на житейския отпадък. Цивилизованият, трудолюбивият, редовният човек (демек работливата пчеличка, която гради благосъстоянието на обществото) не може да се надява на тяхната защита. Техните погледи са вторачени в дегенерата, боклука, престъпника. Ако цигани изнасилят самотна баба, БХК мълчи. Това тях не ги интересува, ама хич. Ако циганска глутница пребие шофьор на линейка, също. Ако обаче полицията по случайност реши да си свърши работата и да защити нормалните хора (които и плащат заплатите) от агресията на дегенератите, БХК настръхва. Тогава чак забелязват, уродите либерастиви, че има нещо нередно.

  Всеки нормален човек, който е живял извън саксия знае, че понякога полицията трябва да бие, понякога да стреля, понякога трябва да изтезава, за да изтръгне информация, която може да спаси живота на нормални хора. Принципите, за които сега реват либерастите от БХК, на хартия са мноо добре и наистина е добре в повечето случаи да са ръководни, но няма как да се прилагат 100% и нормалните хора да не страдат от това. Всички гледахме как в Лондон полицията бяга пред вилнеещия унтерменш, унищожаващ плодовете на дълги години тежък почтен труд на почтени хора, наместо да открие огън и да защити нормалния порядъчен човек от вилнеещия боклук. Ето, това става, когато хартиените принципи на университетски мухъли станат догми. И тогава БХК са доволни...

 16. 16 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 399 Неутрално

  <<<Те подробно описват трите причини, поради които, смятат, че Цацаров не трябва да бъде избран аз главен прокурор. Това са водената от него "твърда наказателна политика" (по негови думи), фактът, че той провежда редовни съвещания с местни ръководители на полицията и обвинението, за постигане на "институционално единодействие срещу престъпността".>>>

  Аз нищо лошо не виждам в написаното по-горе. Да си срещу престъпността не те прави лош съдия, по мое скромно мнение.

 17. 17 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 506 Гневно

  БХГ също не зачита върховенството на закона, обясняват на папайците само правата им, но не и задълженията им!

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 18. 18 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  Сотир Цацаров е съдията, осъдил абсолютно невинен компютърен специалист за кражба в магазин, която не е извършил. Така е изпълнил поръчката за повече осъдителни присъди. Заради тази поръчка България беше осъдена в Страсбург от невинния подсъдим. Редно е сега тези пари да се удържат от тлъстите хонорари на дебеловратия пловдивски съдия. Цацаров изпълнява поръчки. Чудесен главен прокурор за Бибитко и Цвинокио. А БХК са също поръчкови изпълнители. Получава се "присмял се хърбел на щърбел".

  Gunter glieben glauchen globen
 19. 19 Профил на bai.marin
  bai.marin
  Рейтинг: 8 Гневно

  Истината е простичка - неистово се търсят компромати. Каквито и качества на професионалист и човек да има Цацаров, целта е да се обрисува като една морално негодна личност. На всяка цена. Не жена му, до братовчедите му ще се лее кал ,за да се обрисува така както Кунева реве на европейските ни партньори.Целта е да го смачкат. И като го направят-какво по-нататък. "Светицата" Галя Тонева ще се появи на бял кон.Дали пък нейното минало не е прекалено тъмно? А колко са задграничните й командировки за сметка на държавния бюджет за последните 3 години? Интересно е Асен Йорданов, сина на Недялко Йорданов, защо мълчи? А?

 20. 20 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#15:"the_sceptic"]Всеки нормален човек, който е живял извън саксия знае, че понякога полицията трябва да бие, понякога да стреля, понякога трябва да изтезава, за да изтръгне информация, която може да спаси живота на нормални хора. [/quote]

  Спорно съждение, колега.
  Пожелавам ви никога не се намирате от другия край на полицейската палка.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 21. 21 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  [quote#14:"bai.marin"]Не чета нищо смислено от критиците му,[/quote]
  Смисленото го каза адвокат Екимджиев и го подкрепи с посочването на 80 конкретни дела: Пловдивският съд е водещ по решенията, по които впоследствие България е осъдена в Страсбург. Освен това осъдителните присъди там са 99,8/% при 76% в ЕС.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 454 Неутрално

  [quote#18:"g_t_DimebagDarrell"]Соти Цацаров е съдията, осъдил абсолютно невинен компютърен специалист за кражба в магазин, която не е извършил. Така е изпълнил поръчката за повече осъдителни присъди. Заради тази поръчка България беше осъдена в Страсбург от невинния подсъдим. Редно е сега тези пари да се удържат от тлъстите хонорари на дебеловратия пловдивски съдия. Цацаров изпълнява поръчки. Чудесен главен прокурор за Бибитко и Цвинокио. А БХК са също поръчкови изпълнители. Получава се "присмял се хърбел на щърбел". [/quote]
  +++++++++++++++++++++

 23. 23 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  [quote#15:"the_sceptic"]понякога полицията трябва да бие, понякога да стреля, понякога трябва да изтезава[/quote]
  Това герберастите сте деградирали не до живковото време, а до сталиновото - полицията трябва да изтезава!
  Пожелавам ти да бъдеш на мястото на 29-годишният компютърен специалист от Пловдив Максим Савов, който бе назаконо задържан 5 месеца в ареста и осъден по измислено обвинение от този същия Пловдивски съд. Да те поизтезават малко, за да видиш как "трябва". Добре,ь че Апелативният съд в Пловдив (той не е управляван от Цацаров) отмени присъдата и осъди държавата да му плати 70 000 обезщетение.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 503 Неутрално

  "Съдията Цацаров е системно рекламиран от премиера и вицепремиера като юрист, който им харесва. И двамата са ноторни с дълбокото си неразбиране и тежко незачитане на върховенството на закона и конституционните принципи и права. Тяхната положителна оценка за господин Цацаров, като юрист, говори, по значим начин, зле за неговите професионални качества."

  Много точна констатация, но за съжаление именно първите двама дърпат конците (най-вече вторият), така че надали ще бъде взета под внимание.

 25. 25 Профил на miro6
  miro6
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Хайдее, милиционерите в акция: започнаха да обсипват с храчки и слюнки Цацаров! Аман от софийски плювачи! "Таралеж за възглавница и милиционер за приятел!" Това ли ви е лицето на милиционерската пропаганда?! И на това ли ви учиха във Висшия милиционерски институт? И кой позволи да има специалност Право в тази школа, че и завършилите тази специалност да заемат висши длъжности?! Стойте си в МВР , там ви е мястото!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 27. 27 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 760 Гневно

  [quote#15:"the_sceptic"]БХК защитава предимно (ама много предимно) правата на житейския отпадък. [/quote]

  Кой си ти пък точно, че да казваш кой е отпадък? БХК може и да са често дразнещи с менторското си поведение, може и да са склонни към сектантство, наистина често им липсва обективност, но все пак защитават човешки ценности. Аз в момента работя правя стаж в научната лаборатория на софтуеърен гигант, и предполагам, че доста от изследователите тук биха били квалифицирани като "отпадък". Хора с всякакъв цвят на кожата, водещ учен се омъжва за приятеля си и прочее различни от "нормалните" като теб.

  А за Цацаров са напълно прави БХК.

 28. 28 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#16] от "ogidogi":

  Добре е да си срещу престъпността, но за да е ефективна борбата срещу нея е измислено разделение на властите, чиято идея е да се затрудни максимално престъпността и недоброжелателни личности от вмешателство в системата. Да предположим, че шефът на полицията, съдията и кмета са в комбина за престъпни деяния, кой ще ги спре...или по същия пример няма нужда от премиер, парламент, съд и президен - назначаваме един човек да взима решения за всичко и готово....ТОТАЛИТАРИЗЪМ!

 29. 29 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#18:"g_t_DimebagDarrell"]Соти Цацаров е съдията, осъдил абсолютно невинен компютърен специалист за кражба в магазин, която не е извършил[/quote]

  Всъщност, до колкото знам, не той е бил съдия по делото, но той е постановил задържането му в ареста и въпреки безспорното му алиби предоставено от свидетели и адвоката му , наблюдаващият делото съдия не е вдигнал мярката му за неотклонение-арест, за да не скърши волята и непогрешивостта на началника си .....Сотир Цацаров

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 30. 30 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Ако Цацаров стане главен прокурор наказателният произвол на Гестапо ще ни се види като незначителна акцийка

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 31. 31 Профил на sitnilski
  sitnilski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемът на всички противници на цацаров е че той няма да е"парашутист" по една проста и елементарна причина-макар и да е съдия този човек е достатъчно подготвен и умен за да има визия за прокуратурата и нейните проблеми.Нека не се обиждат прокурорите- трябва ви външен човек като Цацаров,който ще направи прокуратурата работеща.Цацаров ще е силния административен ръководител от който разбирам всички прокурори и други юристи като Екимджиев изпитват изпитват панически страх,защото най-после нещата ще си дойдат на мястото.Това ще рече че прокурорите ще се научат да си пишат обвинителните актове,мързеливци и хора с корупционни практики няма на имат място в тази институция.Впрочем бих казала на работещите прокурори които също страдат до момента от слабо управление -подкрепете Цацаров защото отва е вашето спасени.На този пост ви трябва силен човек и наистина желязна ръка .Това трябва и на ограбената ни и нещастна държава.До оммента главните прокурори са били политически слуги и протежета.Нека не бъдем глупави!

 32. 32 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#31] от "sitnilski":

  Филчев чие протеже беше? Кой от досегашните Главни прокурори е бил преди това в прокуратурата?

 33. 33 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 791 Весело

  Големи милиционерски или просто чугунени глави са запенили едни усти да плюват БХК Я кажете кой друг / институция или неправителствена организация / се зае да осветли парашутистите -магистрати ? Кой ?

 34. 34 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 503 Неутрално

  [quote#31:"sitnilski"] по една проста и елементарна причина-макар и да е съдия този човек е достатъчно подготвен и умен за да има визия за прокуратурата и нейните проблеми.[/quote]

  Абе то и Нерон е имал една визия за Рим. Че даже и я осъществил май...

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#30] от "Stavrogin":

  Съчинителите на художествена литература за Третия райх обичат да пишат за терора на Гестапо в Германия и за кошмара,в който тази организация поставя обикновените германци.
  Но истината е,че няма никакъв кошмар.
  Немският гражданин не седи сгърчен и треперещ в очакване кога ще нахлуят юнаците в черни униформи,за да го отведат в "стаята за инквизиции". Онези,които са арестувани от служителите на Гестапо са врагове на държавата и престъпници. Например Йохан Елзер,който залага бомба в една бирария и убива 7 и ранява 63 души.
  Честният германец е вярвал на Гестапо.
  Но ти продължавай да ръсиш клишета.

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#34] от "a.sensible":

  Добре,че си сложил едно "май". Няма доказателства,че Нерон е подпалил Рим. Прочети Тацит,най-великият (според мен) историк.
  Всички гнусотии по адрес на Римската империя,са измислени от християнската църква.

 37. 37 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 848 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]А аз казвам: БХК трябва да се съди за държавна измяна и членовете и да не излизат повече от затворите![/quote]
  А ти представяш ли си - някакви хора в някакъв съмнителен комитет, които не е известно кой, кога и защо е избрал ще нареждат - "Ето този, който посочим, той ще главен прокурор". Няма такава наглост просто!

 38. 38 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 848 Неутрално

  "твърда наказателна политика" (по негови думи), фактът, че той провежда редовни съвещания с местни ръководители на полицията и обвинението, за постигане на "институционално единодействие срещу престъпността"

  А БХК не знае ли, че когато комуникацията между институциите се прекъсне започват да се случват повече процедурни грешки в различните звена, от които печелят само престъпниците? Естествено, че знае но в интерес на комитета е да бъдат допускани повече грешки и престъпниците да се ползват от максималните си права, тоест да са на свобода.

  "системно злоупотребява с властта си да разрешава използване на специални разузнавателни средства (СРС) срещу гражданите, в нарушение на закона и основното гражданско право на неприкосновеност на личния живот"

  А БХК не знае ли, че на края на 2012, където престъпните групи са доста "хай-тек" без използването на специална техника е по-добре да се разпусне полицията и да я няма? Знае рабира се, но в интерес на комитета явно е нашата полиция да работи със средновековните методи, за да не би без да иска да наруши правото на престъпниците да нарушават правата на обикновените хора.

 39. 39 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Т. нар. БХК са шепа жалки шарлатани, усвояващи външни средства. Не представляват никого и нищо. Тяхното мнение може да служи единствено за антикритерий.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK