ГЕРБ финално се отказа от преференция на вота през 2013 година

Искра Фидосова

Снимката е архив

Искра Фидосова Снимката е архивНа парламентарните избори догодина ще се гласува с интегрална бюлетина, без възможност избирателите да посочват предпочитан кандидат. След трикратно отлагане, с гласове на депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП и в отсъствието на журналисти правната комисия днес все пак реши на вота догодина бюлетината да е интегрална без преференция, вместо отделни бюлетини за партиите с възможност за минимален мажоритарен вот с преференциално гласуване, каквото само преди две години мнозинството на ГЕРБ въведе в Изборния кодекс.


Не стана ясно кой точно е направил предложението, след като формално такова няма в промените на кодекса, които комисията обсъжда на второ четене. Най-вероятно обяснението е в притесненията на партиите от вътрешнопартийни боричкания за местата в листите, особено в избирателните райони с малко депутатски места.


В предложенията за промяна в кодекса Мая Манолова от БСП иска да се върне интегралната бюлетина като мярка срещу т.нар. индиански нишки при гласуването с отделни бюлетини, но да се запази и преференциалното гласуване. Темата беше обект на продължителни дискусии в правната комисия, която все отлагаше решението, а председателят ѝ Искра Фидосова дори се допита и до журналистите, отразяващи работата на звеното.
И след като вчера с намесата на ДПС решението беше отложено за днешното заседание, достъпът на журналистите до сградата на бившия Партиен дом, където работят парламентарните комисии, беше препятстван за половин час. Охраната на сградата спря репортерите, тъй като нямаше информация, че има заседание на правната комисия, а журналисти се допускат в сградата само тогава. В крайна сметка когато влязоха на заседанието, Фидосова вече подлагаше на гласуване предложение на евроизборите през 2014 г. да се гласува с отделни бюлетини и да се запази преференцията, както беше на вота за евродепутати през 2007 г. и 2009 г.


ГЕРБ не е против преференцията, но не я подкрепи за вота догодина


След края на заседанието Фидосова не успя да си спомни как са гласували представителите на различните партии за връщането на интегралната бюлетина и отпадането на преференцията, проведено само час по-рано, тъй като се приема "текст по текст" и имало много гласувания. "Всичко, което е, ще го изнеса в стенограмата от заседанието", заяви Фидосова. Попитана как точно е било гласуването, тя отговори: "Така, както сте го чули вчера, така беше гласуването". Попитана колко общо са били "за", "против" и "въздържал се", тя заяви: "Чела съм текст по текст, как да ви го кажа, не го помня, в стенограмата го има".


На въпрос групата на ГЕРБ "за" или "против" е гласувала, Фидосова каза: "Нашата парламентарна група гласува, както мнозинството, което се събра в правната комисия". На уточняващ въпрос, че ГЕРБ е против преференцията, Фидосова видимо се раздразни и нервно заяви: "Не не сме против преференцията категорично го заявявам".


Депутати от правната комисия си спомниха, че 9 представители от ГЕРБ са гласували срещу преференцията, двама или трима са се въздържали. Двама от представителите на БСП са били против, двама са се въздържали. Гласовете на представителите на ДПС, които не присъстваха на заседанието на комисията, са били преброени против преференцията.


Съмнителен кворум


При допускането на журналистите на заседанието присъстваха 12 депутати от 25 членове общо. Това поставя под въпрос кворума и работата на звеното изобщо. Попитана колко депутати е бил кворумът на заседанието, Фидосова още по-изнервена заяви: "Разбира се, че съм имала кворум. Къде 12 души, всички, които са били, са заявили как гласуват, четири човека са ми заявили изрично писмено как гласуват". Сред тях тя посочи депутатите от ГЕРБ Кирил Калфин, който имал работа в избирателния си район Кюстендил и варненския му колега Емил Радев.


Фидосова отказа да мотивира днес защо след като категорично твърди, че ГЕРБ е за преференцията, я премахна за парламентарните избори.


Предисторията


Макар формално такова предложение за промяна в Изборния кодекс да нямаше, въпросът беше повдигнат преди седмица. Фидосова твърди, че дискусията започнала след изказване на изборния експерт Михаил Константинов, който наскоро беше назначен от правителството за шеф на "Информационно обслужване" АД, което традиционно брои резултатите от избори.


Той повдигнал въпроса, че ако преференцията е с висок праг - над 3-5%, няма смисъл и не сработва. Според действащия кодекс за парламентарни избори 9% от гласувалите за листата могат да я пренаредят, ако посочат един и същи предпочитан кандидат. Така в малките изборни райони - с по 4-6 депутати, и под 1000 гласа биха били достатъчни за пренареждане на листата, което обаче ще създаде вътрешнопартийни междуособици. Затова и партиите нямат интерес.


Фидосова заяви на предишни заседания, че е за връщане на интегрална бюлетина, след като за две години Централната избирателна комисия (ЦИК) не е успяла да измисли и поръча модулните кутии, които фабрично да пускат само една бюлетина. За да не се върне практиката на изнасяне на бюлетини от изборното помещение, тя се обяви за общата бюлетина, в която със знак "Х" със пишещ синьо химикал, избирателят да посочва партията.


За да се има възможност за преференция, в бюлетината трябва да се изпишат и всички кандидати на партиите, което означава или бюлетина няколко метра, или книжка. Според аргументите на управляващите обаче има вероятност избирателите, които трябва да отбелязват партия и кандидат, да се объркат, това да доведе до много недействителни бюлетини и хаос при броенето в секционните избирателни комисии. "ГЕРБ няма да поеме политическата отговорност за това", заяви Фидосова на заседанието във вторник.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Най-добре да се откажем от изборите.

  Governments never learn. Only people learn.
 2. 2 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 450 Неутрално
 3. 3 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят

 4. 4 Профил на ga6tisperka
  ga6tisperka
  Рейтинг: 450 Весело

  Най-добре професията политик в БГ да се забрани със закон, всички държавни и общински кърлежи да бъдат сритани отзад и да се премине под директно управление на ЕС...представете си колко пари за заплати и рушвети ще се спестят...

 5. 5 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Защо толкова ги е страх българските политици от вота на народа? Какво лошо има в преференцията без праг?

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Гневно

  "с гласове на депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП" - Ясна е работата!.........

 7. 7 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  http://vbox7.com/play:9e920188
  Много сме "честни"! Най-доблестните!..Те за затвора плачат, ама ние кметове ги правим..тц..тц..Ето как Иват Тотев хвали разбойниците си от ГЕРБ-вата банда на хаирсъзите!

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Електронен подпис за всеки, ... и край с този абсолютно излишен разход - "народно събрание".

 9. 9 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  ...с гласове на депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП...

  ОП-ПАА, новата тройна коалиция се готви за изборите.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2566 Весело

  "не е против преференцията, но не я подкрепи за вота догодина..." - е, да де, за в бъдеще ЩЕ, тогава ЩЕ, заради ВАС ЩЕ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  След като няма мажоритарен вот нека тогава тези депутати които в последствие напускат партиите и парламентарните си групи да напускат и парламента, все пак ни е не сме гласували за тях персонално за да казват 'народът ме избра и ме иска тук'. Гласували сме за партии и листи и не ни интересуват личностите особено ако не желаят да са от партията за която сме гласували. Ставайки 'независими' те подменят вота ни.

 12. 12 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#6] от "dobrich":

  За жалост, тя отдавна е ясна.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 13. 13 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  монархия ли да станем!? ех просо просо ....

 14. 14 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#13:"baba_meca1"]монархия ли да станем!?[/quote]

  Шегувам се, хора

  Governments never learn. Only people learn.
 15. 15 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "четири човека са ми заявили изрично писмено как гласуват"

  и такова чудо ли имало в комисиите на нашия парламент?...Че то значи само балъците там ходят на работа...

 16. 16 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Гледам снимката и си мисля: Криза, а?

 17. 17 Профил на bviv
  bviv
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Каквато е да е бюлетината ГЕРБ догодина ще загубят на изборите.

 18. 18 Профил на baba_meca1
  baba_meca1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#14] от "vladimirkarolev":

  Отдавна никой не ме е наричал човек в този студен и враждебен Интернет!!!! Благодаря ви г-н Каролев, лошото време ме е направил хумурозагрубял......

 19. 19 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Е то направо си стана "Гасете свещите..".Като треснат и по 15 "застъпници"от партия в секциите,може направо г-н Константинов още утре да обяви резултатите от изборите,нищо че са догодина.

 20. 20 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]След трикратно отлагане, с гласове на депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП и в отсъствието на журналисти правната комисия днес все пак реши на вота догодина бюлетината да е интегрална без преференция [/quote] След като избра Венета Марковска за конституционен съдия, новата коалиция "Гьонсурат" започна работа и по подготовката на изборите догодина

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 21. 21 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#3] от "trikebapceta":

  Изборите могат да променят тоталитарните общества и затова са забранени там или се фалшифицират. Примери много, дори и в най-новата ни история.

  При демократичните общества правото на избор е основополагащо. Дай боже всекиму...

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 22. 22 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#21:"Чоко и Боко"]При демократичните общества правото на избор е основополагащо. Дай боже всекиму... [/quote]
  споко. и в САЩ фалшифицират..

 23. 23 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Не помня, ах колко отдавна беше - преди цял половин час!

  Тия за пореден път ни се подиграват съвсем откровено!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Любопитно

  На Фидоска ѝ били казали как ще гласуват. Кажете имената на хората ,които гласуват дистанционно.За какво ги избират -да си седят в къщи?

 25. 25 Профил на panta22
  panta22
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Винаги ми е било смешно че някой купува избори.Когато аз се шмугна зад завесата дали някой ми брои парите отвън ?Колкото и пари да ми дават пак ще гласувам за който си искам.Лошото е че досега никой не ми е предлагал.Същите глупости и каква бюлетина ще бъде .Щом съм тръгнал да гласувам , аз вече съм на ясно за кого.

 26. 26 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Преференциален вот е същата шашма както и пропорционалният вот. Щом захапят кокала и спират да говорят за мажоритарни избори защото пропорционалният урежда всички - и тия дето вече са в парламента и тия дето са извън парламента. А най-урежда хора като Фидоската защото няма да се изтапанят пред избирателите, а ще се надиплят в партийните листи. Харесва се и на лидерите защото чрез подредбата на листите си въртят партийните игри и държат апаратчиците като Фидосова послушни. Всички, включително и журналистите си мълчат, и така си я караме с подбрани рендета в парламента.

  Иначе как да си обясним че при положение че ГЕРБ в мажоритарните райони спечели срещу БСП с 27 на 0 все пак премахна мажоритарния елемент вместо да го засили. Премахнаха най-сигурните си места и единственият си шанс да управляват отново самостоятелно. Само защото Бойко е малко по-зле с математиката и остави това прасе Фидосова да решава вместо него. Или пък...?

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 27. 27 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  Всъщност е така - ако за една голяма част от населението няма избори, това не само ще реши проблема, това е РЕШЕНИЕТО.

  Освен 25-те процента от населението - тези под 18 г., трябва и тези над 60 г., и незавършилите 3-6 клас да не гласуват.
  Това ще е най-малко шестия вид ОИП след четирите разпространени и някои по-незначителни:

  - по минимална възраст;
  - по местоживеене;
  - бариерата за влизане в парламента;
  - бонусът за партията, спечелила най-много гласове (в Гърция);
  - криминалните;

  Така, както за горните 5 вида ОИП всички са съгласни, че са нужни, така са нужни и предложените от мен.

 28. 28 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Весело

  Госпожа Фидосова изглежда иска още веднъж да бъде депутат. С преференция не би

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 29. 29 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  подстрекател сиииии

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 30. 30 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Когато Фидосова ходи по стълбите, последните се затварят за обикновените люде....

 31. 31 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 526 Неутрално

  СЕГА!! До цялата УРОДЛИВА, ПОЛИТИЧЕСКА ПАСМИНА!!
  Лично от мен, на следващите избори имате един прав и здрав 'среден пръст', а ако това не ви стига, мога да го допълня с един здрав, десен ритник! БОКЛУЦИ!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 32. 32 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Монтанското право в действие.

 33. 33 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#31] от "rumata":+++++.Взе ми думата от устата.

 34. 34 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Електронно гласуване трябва да се въведе,не в ерата на атома,да сме още с газени лампи и прашки

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 35. 35 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#5:"purple_rain"]Какво лошо има в преференцията без праг? [/quote]
  Как какво? Ще падне цената на скъпоценната позиция "водач на листа".

 36. 36 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#31] от "rumata":

  На това най-много разюита БСП браво на теб

 37. 37 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#17:"bviv"]Каквато е да е бюлетината ГЕРБ догодина ще загубят на изборите. [/quote]
  Недей така. Затова ли увеличиха бюджета на МВР? Само на МВР.

 38. 38 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Защо ни занимават с детайли , след като всичко се решава от партиите ? Толкова ли не светва , че в решенията на Парламента ни липсва най-отчайващо , Общество . По дяволите , такава "демокрация" ! За повече Общество в собствено Политиката !!!...

 39. 39 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 526 Неутрално

  [quote#26:"emil"]Иначе как да си обясним че при положение че ГЕРБ в мажоритарните райони спечели срещу БСП с 27 на 0 все пак премахна мажоритарния елемент вместо да го засили. Премахнаха най-сигурните си места и единственият си шанс да управляват отново самостоятелно. Само защото Бойко е малко по-зле с математиката и остави това прасе Фидосова да решава вместо него. Или пък...? [/quote]

  Или пък са се споразумяли и баницата е вече разпределена - на три части.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK