Представляващият ВСС: Изказването на Дянков е непродуктивно

Представляващият ВСС Соня Найденова

© Юлия Лазарова

Представляващият ВСС Соня НайденоваНамирам, че направеният коментар от страна на министъра на финансите по повод решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) относно бюджета на независимата съдебна власт е непродуктивен начин на взаимодействие между институциите".


Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова по повод репликата на финансовият министър Симеон Дянков от по-рано днес, че исканията на представителите на съдебната власт са "гнусни".


"Бонуси се дават не когато се работи добре, защото това е задължението на всички служители, а когато се работи още по-добре. В съдебната система трябва да се засрамят от искането си, предвид свършената работа", обясни Дянков. 
Седмица след като съдебният съвет реши за първи път от десет години да не раздава по една допълнителна заплата на магистратите като коледно възнаграждение, съветът промени позицията си. Той реши да поиска от финансовото министерство отблокиране на 10 млн. лв. от бюджета на съдебната власт, с които да бъдат осигурено по половин премия на магистратите.


"Заявихме, че съзнаваме собствената си отговорност за успешното реформиране на съдебната система, с цел гражданите да получат справедливо правосъдие. Както и съзнаваме, че съдебната реформа е продължителен процес, който е започнал и с който процес новият състав на ВСС е ангажиран", заяви Найденова.


След това тя не даде възможност за въпроси по темата и се оттегли.


По-рано днес Дянков, който няма как да откаже да разпише тези пари, защото те са от преходния остатък на бюджета на съдебната власт, заяви: няма механизъм, с който да спре даването на бонуси и магистратите ще получат бонусите, които имат всяка година. "Става дума за 10 млн. лева, но те можеха да се ползват да се вдигна с 10 лева парите за всяко дете", пресметна Дянков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK