Надежда Нейнски обяви сформирането на гражданско сдружение "Единство"

Надежда Нейнски

© Красимир Юскеселиев

Надежда НейнскиСиният евродепутат Надежда Нейнски обяви в предаването на БНТ "Панорама" регистрацията на гражданско сдружение "Единство", което се е случило днес в Пловдив и по думите ѝ предложението е дошло от младите привърженици на дясната идея.


Нейнски подчерта, че смисълът не е сдружението да стане партия, а да организира дебати за обединение на дясното. "Съюз "Единство" не се създаде за да се формира поредната партия", подчерта тя и допълни, че неговата идея е била да катализира усилията за обединяване на дясното.


Със сформирането на гражданско сдружение беше положено началото на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите". Такова беше началото и на ГЕРБ.
Десният политик обаче подчерта, че това, за което настоява, е да съществува единен политически субект въз основа на "Синята коалиция", тъй като всички в нея са осъзнали нуждата от единство. Според нея няма значение как ще бъде изграден технологически този единен съюз и кой ще е неговият лидер.


Съюзът "Единство" на Мартин Димитров, Надежда Нейнски и Ваньо Шарков днес се събра за първи път на среща в Пловдив, на която трябваше да се реши какво ще бъде бъдещето на организацията. Това стана в деня, в който СДС празнува 23 години от създаването си.


В началото на тази седмица евродепутатът заяви, че в предстоящите парламентарни избори през лятото ще се съгласи да участва в листи само на единна десница, но не и на отделни партии.


През есента Мартин Димитров, Надежда Нейнски и Ваньо Шарков поискаха да регистрират "Единство" като фракция вътре в СДС, с която да се борят за единство в десницата. Идеята им беше това да е група за натиск в самата партия. В крайна сметка на национален съвет предложението им беше отхвърлено.


През ноември отношенията се изостриха. Поводът беше номинацията за конституционен съдия, която Кабаиванов успя да прокара след обещание на премиера Бойко Борисов за подкрепа от мнозинството в парламента. Ръководството издигна президента Петър Стоянов (1997-2002 г.), но парламентарната група отказа да го внесе.


Последва изключването на депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров. След тях Надежда Нейнски сама напусна, а редица други членове също подадоха оставки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK