Кризата е направила българите по-взискателни към хотелите

Успехът сред чужденците зависи от начина,  по който правителството ще рекламира България по света като туристическа  дестинация, смятат от бранша<br />

© Красимир Юскеселиев

Успехът сред чужденците зависи от начина, по който правителството ще рекламира България по света като туристическа дестинация, смятат от браншаБългарите са станали по-взискателни към базата и района, който посещават, а заради финансовата криза почивките в петзвездни хотели в чужбина са заменени от такива у нас, казва в интервю за БТА Антон Пенев, представител на голяма българска туроператорска фирма. Ограничените финансови възможности са накарали българите и да намалят броя на дните за почивка.


Извън страната любими дестинации за Коледа и Нова година са Гърция и Турция, като постепенно се засилва интересът към Сърбия и Македония. По-заможните българи пък все по-често избират екзотичните дестинации - Куба, Тайланд, Бали и Доминикана. Българска реч все по-често се чувала и на круизните кораби в района на Средиземно море.


Българските туристи все по-често предпочитат чартърните полети. Тази година хитът са били Испания и Италия, където като стимул за посещение са въведени програми за хора над 55 години. По последни данни на работещите в бранша се забелязва повишаване на интереса на чуждите туристи към България.
Очакванията са в края на годината да бъде отчетен ръст от около 10 на сто, като броят на гостите от чужбина вероятно ще е между 3 и 4 млн. души. Антон Пенев обаче припомня, че в най-силната за туризма година - 1989 България е била посетена от 10 милиона чужденци.


Пазарът на туроператорските фирми у нас е пренаситен. При активно население от около 6 милиона души, от които организирани почивки ползват 1,5 милиона души, имаме регистрирани 3000 туроператорски агенции. Имаше фирми, които се сринаха и това се отрази негативно и на останалите, обобщава Пенев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK