Какво се случи (въпроси и отговори за историята "Икономедиа" - Алфа банк)

Какво се случи (въпроси и отговори за историята "Икономедиа" - Алфа банк)

© Анелия НиколоваПубликуваме текста, който излезе в съботния брой на в-к "Капитал"


Вече цяла седмица читателите на "Капитал" и "Дневник" са сериозно притеснени, че, както те ни писаха на форумите на уебсайтовете, "има опасност една от последните зони на свободното слово да изчезне". Това стана, след като миналия четвъртък Алфа банк, кредитор на "Икономедиа", необосновано и в противоречие с подписаните договори и закона поиска да поеме контрола на дружеството. Софийският градски съд спря изпълнението на процедурата, след като "Икономедиа" заведе иск за установяване дали кредитът е изискуем и предостави доказателства, че всички дължими лихви и главници са погасени, преди Алфа банк да предприеме своите действия.
Като благодарим на всички партньори и читатели, които тази седмица почувствахме като приятели, обобщаваме информацията по случая в следващите въпроси и отговори.


Откога има отношения между "Икономедиа" и Алфа банк?
От 2007 г. Алфа банк става кредитор на "Агенция за инвестиционна информация" и "Пи Ейч медиа", по това време акционери на "Икономедиа" - фирмата, издател на вестниците "Капитал" и "Капитал дейли", сайта dnevnik.bg и други издания.
Тогава кризата още беше далеч, а пазарът, в това число и медийният, вървеше нагоре. С този кредит Алфа банк финансира част от покупната цена за обратното изкупуване от страна на българските съсобственици на дела на германската група "Ханделсблат".


Положението на медийния пазар се промени драстично през следващите две години.
През 2011 г. при финализирането на сделката по промяна собствеността на "Икономедиа" (влизането на фирмата на Теодор Захов - "ТЗмедиа" ЕООД като акционер) търговското предприятие става обезпечение по договорите за кредит на фирмата.


Как започна всичко?
Съвсем случайно при справка в Търговския регистър издателите, мениджмънтът и журналистите в "Икономедиа" разбраха, че Алфа банк е предприела процедура за назначаване на управител и "усвояване" на "Икономедиа", която като търговско предприятие е обезпечение по договора ни за кредит.


От писмо на Алфа банк, което виждаме в Търговския регистър, разбираме, че банката твърди, че е налице неизпълнение на договора за кредит и затова обявява "всички просрочени вноски за предсрочно изискуеми".


Действието на банката е изненада за издателите, защото преди депозирането на искането за пристъпване към изпълнение всички дължими вноски по кредита са били платени. Противно на всякаква логика и закони, след като плащането е направено, Алфа банк внася искането за назначаване на нов управител и пристъпване към изпълнение върху търговското предприятие на "Икономедиа". Тогава в изявление членовете на съвета на директорите на "Икономедиа" коментираха: "Решението на банката е изненада за нас. Към момента на подаване на иска "Икономедиа" е изплатила в пълен размер всички дължими суми според договорения погасителен план. В потвърждение на това към вчерашна дата в Централния кредитен регистър кредитите ни фигурират като редовни."


Какво се случи впоследствие?
"Икономедиа" заведе иск срещу Алфа банк, чиято цел е да установи, че няма основание за предсрочна изискуемост на кредита.


Паралелно с това фирмата поиска от съда да спре вписването в Търговския регистър на влизането на нов управител и пристъпването към изпълнение от страна на Алфа банк.


В понеделник съдът уважи молбата на "Икономедиа" и спря вписването, като възприе тезата, че има спор между фирмата и банката и преди неговото приключване Алфа банк не може да твърди, че е налице предсрочна изискуемост на кредита. Съдът записа в определението си, че "наличието на преюдициален спор относно заявените за вписване обстоятелства, представляващи промени по партидата на дружеството и подлежащите на обявяване актове", е една от предпоставките вписването да се спре.


С две думи, в понеделник следобед, когато Софийският градски съд се произнесе, в редакцията имаше много щастливи хора.


Какво следва?
Има съдебен спор между "Икономедиа" и Алфа банк, по който ще трябва да се произнесе съдът. Това ще стане на две инстанции, а делото може да стигне и до Върховния касационен съд.
По-късно през седмицата пред журналисти мениджърите на Алфа банк заявиха, че уважават решението на българския съд.


Междувременно няма пречка страните да постигнат търговско споразумение помежду си.


Защо случващото се може да е много опасно?
Основното опасение е, че зад действията на банката може да се крие опит за принудителна смяна в собствеността на "Икономедиа". Ако вписването на нов управител и пристъпването към изпълнение се беше случило, Алфа банк можеше да продаде предприятието (като съвкупност от права и задължения и фактически отношения, както е правното клише) на когото си поиска. А това със сигурност щеше да има последствия и върху редакционната политика и независимостта на журналистите, които работят в изданията. Всъщност основните опасения бяха, че именно натиск от евентуален купувач е предизвикал действията на банката. Управителят на клона на Алфа банк за България Евангелос Литрас коментира: "Това, което може да се случи при такива случаи, съответства на стандартните практики, когато една банка вземе такова решение, а именно да запорира залога, собствеността, която се изземва, обикновено не се изземва в полза на банката, а се търси някакъв вариант да я реализира на пазара и единият от тези начини е да намери купувач. Но това е само единият от стандартните методи."


Заложена ли е редакционната политика?
Това вероятно беше най-коментираната тема в редакцията и не само. Някои редактори дори самоотвержено предложиха да се предадат сами на Алфа банк.


Истината е съвсем прозаична – става дума за техническа грешка при описването на активите в списъка към договора за особен залог. И не е заложена редакционната политика, а редакционната система – това е софтуерът, в който всеки журналист пише текстовете си. През тази програма те стигат до редактора, коректорите и страньорите (които наливат текстовете на страниците.) Първоначалната стойност на софтуера е била 100 000 лева, остатъчната е 25 000 след три години амортизация.
Редакционната политика няма как да бъде заложена. Тя е функция от качествата и вижданията на журналистите и редакторите в "Капитал", "Капитал дейли", dnevnik.bg и capital.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 940 Любопитно

  Ама аз изобщо не съм притеснен ))) До момента не съм чувал за мераци за загриване на газетата, а само за смяна на чорбаджиите... Трябва ли да се притеснявам, че няма да има къде да се спами?

 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Икономедия не плаща известно време. Алфа банк изпраща предупредителни писма. В четвъртък вечерта Икономедия заплаща цялата дължима сума. Няма време за реакция и в петък е започната. В понеделник всичко е приключило , но има 2 дни за тъп ПР от страна на Икономедия

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Аз лично ви препоръчвам да направите реплика на базата данни, която сте събрали през годините и ако стане нещо непредвидено, да знаете, че тя няма да бъде загубена и ще е достъпна, защото представлява историческа и културна ценност, която принадлежи на българския народ.

  ДНЕВНИК, ЗАЩО ПРЕЦАКАХТЕ АРХИВА? СЕГА КАК ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАКВО СЕ Е СЛУЧВАЛО И КАКВО СЕ Е КОМЕНТИРАЛО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ?
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 492 Неутрално

  "Редакционната политика няма как да бъде заложена. Тя е функция от качествата и вижданията на журналистите и редакторите в "Капитал", "Капитал дейли", dnevnik.bg и capital.bg."

  У-ф-ф !
  Успех !

 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Не знам кой го е писал този текст но ми е ясен - вижда света като цветя и рози, а новините за пребити журналисти, заплашвани редактори и подобни си ги пуска покрай ушите. Това си е нормална гангстерска война бе, байно. Ще ви изедат със все парцалите ако имат шанса. Толкова ли е трудно да го разберете?
  Не им ли стъпите на шията на управляващите и останалите шуробаджанаци точещи се за властта, че включително и тия моите - ще ви стъпят те на вашата, а тогава жална ви майка, отиде та се невиде.
  Една медия се гради с години а може да се съсише буквално за часове. Така че вие не умеете ли да парирате всеки удар срещу вас - категорично и на момента - трудно ще минете през бурното море на следващите избори. Въобще, действие му е майката и много добри юристконсулти.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 586 Весело

  А един мармот завива шоколада в станиол

 9. 9 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 553 Весело

  До коментар [#2] от "Karelson":да,съгласен съм,просто си прочетох мнението преди седмица,написано на твоята клавиатура.

 10. 10 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Икономедиа, не прочетохте ли какво ви казаха хората в коментарите под статията в Капитал? На думите ви вярват малко хора. Повече детайли и къде е другата страна в спора?

  Не цъкам плюсове и минуси.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Смешен плач!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 17. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 18 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Рейтинг: 883 Неутрално

  "Основното опасение е, че зад действията на банката може да се крие опит за принудителна смяна в собствеността на "Икономедиа".

  Дрън-дрън! Просрочват си задълженията към банката, а после пищят: "Кой ми ... в гащите?!" Егати "десните" медии!

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 20. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 20 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Ами от тази статия се доказва, че Алфа Банк са били прави. Оправданията, че е дошла кризата и затова не плащаме и съвсем случайно научаваме, че от банката са предприели действия, те ни изпратиха писма, ама ние милехме, че се шегуват.
  Залогът на Редакционната политика била техническа грешка, вероятно е така, но много станаха грешките, а това буди съмнения.

 22. 21 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 606 Любопитно

  До коментар [#17] от "be_google vs политБАН-ване!":

  Трябва да има разследване и за соросоидните организации тип "Отворено Общество" - всякакви институтчета, центрове и комитети - там наистина ще изскочат много интересни неща.

 23. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 24 Профил на kras 059
  kras 059
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Съдебната процедура е цивилизован начин за разрешаване на възникнал спор в отношенията между две равнопоставени и равноправни страни в процеса. Няма пречка в хода на процедурата спорещите да постигнат съгласие за начина на регулиране на спора, като това може да стане и по извънсъдебен път. Пожелавам Ви успех.

 26. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  [quote#7:"Десен"]Не им ли стъпите на шията на управляващите и останалите шуробаджанаци точещи се за властта, че включително и тия моите - ще ви стъпят те на вашата, а тогава жална ви майка, отиде та се невиде. [/quote]
  МНого си прав но има едно
  "НО" !

  Медиите за да са спешни трябва да правят 2 неща да бъдат дружелюбни с управляващите и да се мазнят на корпоративните рекламодатели и обратното !

  Иначе финансирането спира и пазара се сгромолясва!

  А и българите са народ които не търси истината са икономическата реалност и действителните събития !

  Българите се кефят на новини от рода на кой коя чалга звезда нае*ал , кой с кого е в развод или кои от какво е болен ... това е либерастията е повсеместна!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 26 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#21:"_dan_"]Трябва да има разследване и за соросоидните организации тип "Отворено Общество" - [/quote]
  Няма кой да ги разследва,защото всички трупат пари под техния чадър,а пък те вземат милиони от бг бюджета на държавата ни всяка година одобрено от парламента-т.е, ние им плащаме харча ,а само броени другари и другарки се обогатяват през тях; Вкл. премиера. Виж кой кой е там;

  http://valentinfortunov.com/wordpress/wp-content/uploads/2010/04/GlobalBG_E.jpg

  Златев,Бориславова,Прокопиев,Дончев,Гергов и др. ''ГЕРОИ НА ТРУДА'' са председатели и членове в това Политбюро.

 28. 27 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 692 Неутрално

  www.reduta.bg - какво е написал един от авторите за себе си - изключително пасва на историята с Алфабанк:

  "Д-р Филипов ....В момента се укрива от последния си работодател, който е заплашил да закупи всяко издание, което го вземе на работа."

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 29. 28 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 555 Весело

  Не знам за вас, ама на мен вече започва да ми писва да чета за гледната точка на Икономедия в този казус. Никой не е толкова глупав да вярва, че вие сте последният остров на свободното слово, а Алфа Банк ви посягат. Това не беше атака към изданията, а закуснели вноски по кредит!

 30. 29 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 553 Неутрално

  абе тоя народ се е загрижил силно за една само от собственостите на една червенобузкина мутра...леле-малеее,че харен чиляк и харни собствености били?! )

 31. 30 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 553 Неутрално

  22,23 ..напротив!! напротив,трябва поголовно банване за да...бъдат изкарани хората от виртуалната си летаргия ,за да бъдат изкарани и накарани да излязат на улиците ..за да РЕАЛНО променят нещата!!
  чрез пълно виртуално банване- към пълно РЕАЛНО участие и промяна в нещата!!

 32. 31 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 940 Весело

  [quote#17:"be_google vs политБАН-ване!"]или късно някой ще направи журналистическо разследване за ролята на тази фондация в бългаския политически живот и ще смърди дълго време!!! [/quote]

  Ами то не е сложно. Поне тези от Фондацията си показват къде харчат парите, и са си честни по своему. По са ми интересни получателите на паричките

  Ако ти е любопитно, хвърли оченце. Най са ми хубави усвоителите по грант "Гражданско общество и демократични институции"
  http://www.americaforbulgaria.org/grants/area/civil/year/all

  Е, питах едни "приятелчета" дето си направиха сайт за 1 милион щатски парички, че е готино това, а те ми викат "нали не ги дава българският данъкоплатец", ръйш ли Кои са тези приятелчета, лесно е за ориентиране

  А после Хилърито ще мърмори, че руснаците са поотрязали такова отявлено явно плащане. Така де, лобиране, за да ти правят пропагандата
  Че то обикновенният подкуп е по-малко вреден от това! Поне става на тихо, врътват се едни пари, хората си свършват работата, и забравят за историята. А не да ти проглушават главата с глупости!

 33. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 37 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 773 Любопитно

  ...Какво се случи (въпроси БЕЗ отговори за историята "Икономедиа" - Алфа банк)...

  Пак нищо откъм отговори...
  А въпроси много...:
  Нито дума колко пари са взети, за какво ТОЧНО са използвани, колко са върнати?
  Сумите, с които се изплаща кредита, от приходите на Икономедия ли са, или не? (Тук МНОГО се съмнявам..!)
  Де го годишния баланс на Икономедията - тука уж бяхте много добри на чуждите сметки?

  Дали аджеба, Прокопиев и Захов нямат и някое друго "кредитче" от същата банка?

  До онзи ден плюхте КТБ.. Сега - Алфа банк.. Кои са следващите? И кой плаща тази ПР сметка?

  И как става номера - да напишеш като гаранция по кредит нещо, което се амортизира до стойност = 0 във времето?
  Щото това, с "редакционната политика" много ще му отива на Прокопиев, което е и основното подозрение на форума, де...

  И как и кога се "самопроизведохте" до инстанция на "свободното слово", след като при вас теми като ВЕИ и "Глобално затопляне" очевадно се фаворизират, а на обратните не се дава трибуна? И други подобни...

  Въобще - въпроси много, но "светът е голям и не се управлява от Сингапур", а и "спасение НЕ дебне отвсякъде"!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 39. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 40 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#38] от "Polusa":

  Това, с плюсовете и минусите няколко пъти вече го предлагам тука - да се сложат + и - за оценка на статиите, или авторите, ама "нямат гащи" за тази работа... По си е удобничко да си пишеш, без да те оценяват. А ако се намери и някой баламурник да се абонира - ще си платим кредита

  А иначе - Икономедията имаше една друга игра: Преди 2009 много често се спрягаше името на Прокопиев, даже и за министър-председател. Постоянно му лансираха "кандидатурата", ама като не го огря, смениха "посоката на вятъра". Сега не ми се рови назад във времето в архивите, но любознателните сигурно помнят! За журналистите се съмнявам - те имат къса памет, а и често ги сменят!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 42. 41 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1379 Неутрално


  ИМА среден път >


  или
  изповядвате левичарско-комплексарскат
  идеология за "опозиционна журналистика"

  или
  изцяло изповядвате олигархичните повели
  под формата на "опозиционна журналистика"


  ДНЕВНИК съчетава и двете = среден път.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 43. 42 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Чета Дневник от 2004г. и наблюдението ми е че откакто се разделиха с ханделсблат вестника все повече се доближава до "жълт парцал" докато преди имаше новини от цял свят свързани най-вече с икономика, бизнес и финанси сега се засягат теми преписани незнайно от къде и носещи двусмислени полит. послания.

  Too much цензура Баце.
 44. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 44 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 773 Весело

  ...редакционната политика и независимостта на журналистите...

  Не може да си собственост на някой си (Прокопиев, Захов) пък и да си независим.
  Не може да "висиш" на кредит и да си независим.
  Не може да разчиташ на постъпления от рекламодатели и да си независим.
  Независимите журналисти пишат в блоговете, но от тях нищо не зависи!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 46. 45 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#1] от "Федор Венедиктович Езерский": ами сигурно , не се знае кои интереси обслужва Алфа банк.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 47. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 47 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#25] от "comandante":
  Е, не си прав и самото ни пребиваване тук, а не в Сега, Бнюз, вести и подобни го доказва. Пазар има, новини и то кадърно написани се търсят, а още повече се търсят свестни анализи на социалната политическата и икономическата реалност. Дневника и Капитала са силни в това и заради това хората ги търсят.
  Че имат още бая леб да ручат - безспорно е така, но поне се мъчат да са добри и честно казано - справят се доста добре.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 49. 48 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  [quote#47:"Десен"]Дневника и Капитала са силни в това и заради това хората ги търсят.
  Че имат още бая леб да ручат - безспорно е така, но поне се мъчат да са добри и честно казано - справят се доста добре. [/quote]
  Абе как ще стъпят на шията на управляващите???
  Такива неща се случват обикновено преди избори ако някой разтвори по-голяма кесия... а това се случва често у нас !
  Сега обаче е различно защото преди изборите освен ГЕРБ никой няма да извади по-голяма кесия ... а е наивно да очакваме ,че медиите ще се водят от загриженост за народното благополучие. Напротив те се насъскват от този който плаща и поръчва по кого да лаят !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 50. 49 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Ей, тука комунист до гербер се наредили и все недоволни, че свободната преса продължава да оцелява. Трайте бе, поне не се разконспирирайте така явно бе, партизаните.
  Дневник успех.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 51. 50 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#49] от "zrenaxby":

  Като казваш свободна преса, кои точно издания имаш предвид? Защото докато Трайков опъваше чадъру над бизнеса на Прокопиев, не можеше да се говори за свободна и независима преса. Както не може и сега. Това че Икономедия се задъхва финансово не е плод на атака срещу свободата на словото. Та кажи за кои издания иде реч?

 52. 51 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#31] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Под нивото ми е да ги питам за пари, защото съдържат в името си неодобреното име на страната, а пък аз предлагам то да се смени. После не мога да кажа - взех пари от тези.

 53. 52 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#50] от "geneva_1980":

  Недейте толкова плоско бе, ГЕРB, ли алфа ли, тв7 ли сте ...
  Нали сме чували новите реклами на еврофондовете: "ние правим"
  Кои вие бе? ГЕРБ ли? С вашите пари ли? Или с европейските и моите данъци? Парите за България ли са или за ГЕРБ, та ВИЕ да правите? За тв7, ктб да продължавам ли?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 54. 53 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 665 Неутрално

  И последно:
  намирам журналистиката на Дневник за определено мека спрямо властта, поне в оценките. Но все пак може да се нарече свободна, понеже вади същите тези сериозни проблеми на показ. Иначе като твърдост на изказа, мисля са нивото на Евро-докладите. Или и те са платени?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 55. 54 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#51] от "lessonsoftime":

  Недейте така се излага бе господа. А годината на руската "култура" в България одобрена ли е? Не и от мен! Година на 1 страна която ни е осободила(но не сама), давайки 20 000 жертви, но преследвайки собствения си интерес и после държала ни 45 години в робство и още 20 в зависимост. С това ли е заслужила одобрението си/ви? Или не ви е приятно, когато някой иска да възтанови завзетата свобода на словото у нас? На кое място сме в международните индекси?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 56. 55 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 665 Неутрално

  И защо въобще протестирате във форум на вестник който, очевидно не харесвате и го правите системно? Да не би аз да идвам в руско-комунистическите ви форуми? Да не би да пиша под сайта на бареков, който не понасям? Но вие сте тук разочаровани? Това не ви е БНТ, та да сте си давали данъците(нито тв7, където също сте си давали данъците).

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 57. 56 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 665 Неутрално

  И последно(наистина): аз не мога да ви забраня да пишете. Дори да можех, това не би било ограничаване на словото, защото вие ще продължавате да имате форуми и вестници с вашата насоченост, такава каквато я виждаме в коментарите ви. Още повече, че медиите с подобни на вашите коментари са не просто мнозинство, те са почти изключително мнозинство. Но, ако на мен ми отнемат този вестник, това би ме лишило от свобода на словото, понеже медии в неговия стил - критикуващи управлението от дясно, от западно-европейска позиция няма много, да не кажа въобще. Поне няма цели издания, а само отделни блогове, списвани от един автор.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 58. 57 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Цялата история остави грозно впечатление и усещането за нещо премълчано.

 59. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 59 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#56] от "zrenaxby":
  Фарисей!...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 61. 60 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Следя случая от начлото му и накрая реших и аз да напиша нещо.
  Първо: В моя личен договор за кредит към Алфа банк пише, че кредита може да стане изискуем в случай, че се пропусне 1 (една) вноска. От банката ми се обаждат всеки месец, за да ми го напомнят. Не знам какво пише в договора на Икономедия, но ако е същото, като в моя това означава, че това, че Икономедия е платила към момента на внасяне на искането на банката в ТР е без значение. Задължението е да се внесе НА ПАДЕЖА, а не по- късно.

  Второ: Съдебното решение, за което става въпрос в статиятя единствено констатира наличието на нерешен спор (преюдициален). Това е лесно за констатиране, тъй като има внесена молба. Съда на този етап не се е произнесъл, дали Алфа има право да направи договора изискуем т.е. радостта от победата е малко преждевременна.

  Трето: Абсолютно ясно е, че цялата работа е постановка, целата на която е да се придобие контрол върху Икономедия- никой не разваля договор за 8 млн. заради една или две пропуснати вноски. Има начини за предоговаряне на кредита, преструктуриране и т.н. Да не говорим, че Алфа няма икономическа изгода да развали договора и да реализира обезпечението (дори да има право). Най- вероятно просто някой ги е натиснал да се възползватот правото си и този някой да си купи Икономедия от тях.

  Единственият ми въпрос е защо Икономедия не е разбрала за постановката (която в никакъв случай не е нещо сложно) по- раничко и съответно не е взела мерки. Например да си плати вноската по кредита.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 62. 61 Профил на djin_snqg
  djin_snqg
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#4] от "Отнесен":

  Направо да вземем да преписваме на ръка тая ценност, ако искаш. И да започне да се издава като учебник. Айде стига, моля ви се. Умрял българския народ за мнението на Прокопиев.

 63. 62 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#60] от "Dexx":

  ++++++ Успех и стискаме палци на Икономедия и всички журналисти в нея!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 64. 63 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#61] от "djin_snqg":

  Какво търсиш тук, а не си четеш Тошо Тошев и Уикенда на Кръстева?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 65. 64 Профил на djin_snqg
  djin_snqg
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#63] от "Хипчо":

  Чета всичко. Не навсякъде обаче се заяждат, когато си кажеш какво мислиш. Тук това е задължително.

 66. 65 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  "Съвсем случайно при справка в Търговския регистър издателите, мениджмънтът и журналистите в "Икономедиа" разбраха, че Алфа банк е предприела процедура за назначаване на управител.." Аз само да ви питам (не че нещо) как така "съвсем случайно" Икономедия е превела сума един ден (и то чрез онлайн банкиране) преди алфа банк да предприемат действия, като по този начин алфа банк не могат да реагират и да разберат веднага, че има плащане? Дали е "съвсем случайно" или някой от Алфа играе с икономедия и "съвсем случайно" е звъннал да предупреди какво предстои? Брей .. мн случайности бре, но аз до колкото знам в българия нищо не се случва случайно

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 67. 66 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 591 Неутрално

  [quote#28:"geneva_1980"]
  Не знам за вас, ама на мен вече започва да ми писва да чета за гледната точка на Икономедия в този казус. Никой не е толкова глупав да вярва, че вие сте последният остров на свободното слово, а Алфа Банк ви посягат. [/quote]

  ++++++ Особенно за второто изречение!

  Моралът не е порок!
 68. 67 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#61:"djin_snqg"]Направо да вземем да преписваме на ръка тая ценност, ако искаш. И да започне да се издава като учебник. Айде стига, моля ви се. Умрял българския народ за мнението на Прокопиев.[/quote]
  Нямах предвид точно статиите, по-скоро коментарите под тях. Ама нейсе.

  ДНЕВНИК, ЗАЩО ПРЕЦАКАХТЕ АРХИВА? СЕГА КАК ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАКВО СЕ Е СЛУЧВАЛО И КАКВО СЕ Е КОМЕНТИРАЛО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ?
 69. 68 Профил на djin_snqg
  djin_snqg
  Рейтинг: 224 Весело

  До коментар [#67] от "Отнесен":

  "Коментарът ви беше изтрит" наистина е ценен показател за свободата на словото

 70. 69 Профил на hristos
  hristos
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#55] от "zrenaxby":

  Смисълът на протеста е да го правиш там, където се случва това, което не харесваш. Иначе хората щяха да протестират от правителството на Боровец, а не пред Министерски съвет. Нъл тъй?

 71. 70 Профил на pilat.pontiiski
  pilat.pontiiski
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Оф, наистина се изтърка това вече с последния свободен пристан.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK