Процедурата по избор на нов главен прокурор е бутафорна, смятат в партията на Кунева

Процедурата по избор на нов главен прокурор е бутафорна, заяви днес зам.-председателят на "Движение България на гражданите" Йонко Грозев.

Снимката е архивна

© Надежда Чипева

Процедурата по избор на нов главен прокурор е бутафорна, заяви днес зам.-председателят на "Движение България на гражданите" Йонко Грозев. Снимката е архивнаПроцедурата по избор на нов главен прокурор е бутафорна, тя се прави, за да ни убеди, че изборът е прозрачен и демократичен и че реално се взимат решенията. Това заяви зам.-председателят на партията на Меглена Кунева - "Движение България на гражданите", Йонко Грозев.


Той заяви на пресконференция днес, че изборът на главен прокурор е свързан с честността на парламентарния вот догодина. Защото вотът през 2013 г. ще определи кой ще управлява страната, а изборът на главен прокурор - дали този, който ще управлява, ще носи отговорност за злоупотреби с власт и корупция.


Съдебната система се управлява от мрежа от зависимости, която периодично ни гърми в лицето и от нея се носи тежка смрад. Това няма да се промени, ако няма изчистване, установяване на факти и търсене на отговорност, каза още Грозев.
Председателят на сдружение "България на гражданите" Георги Атанасов представи списък от въпроси към кандидатите за главен прокурор, от които 12 са към сочения за фаворит Сотир Цацаров. Атанасов изрази недоволство от нежеланието на Висшия съдебен съвет (ВСС) да конституира действително функциониращ Граждански съвет, което е следвало от решение на Министерския съвет от септември тази година.


"Съвсем наскоро беше взето решение да има такъв съвет, който да е към Комисията по публична комуникация към ВСС. Тази комисия не обвързва ВСС с решенията си и така Гражданският съвет ще има само консултативни функции", коментира Атанасов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK