Етичната комисия към ВСС ще изслуша тримата кандидати за главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет

© Цветелина Белутова

Членовете на Висшия съдебен съветЕтичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще изслуша тримата кандидати за главен прокурор на редовното си заседание днес от 9.30 ч. Галина Тонева, Сотир Цацаров и Борислав Сарафов ще се запознаят с постъпилите към момента сигнали срещу тях и ще дадат обяснения. В едноседмичен срок комисията ще изготви справка за нравствените качества, която ще бъде предоставена на номинираните. След това те ще имат три дни, за да реагират.


Срокът за подаване на сигнали е 13 декември, а изслушването пред всички членове на съвета и гласуването - 20 декември.


От сайта на ВСС става ясно, че срещу председателя на окръжния съд в Пловдив - Сотир Цацаров, има един сигнал от двама журналисти от сайта "Биволъ" във връзка с имотното състояние на кандидата.
В петък Българският хелзински комитет (БХК) изпрати отрицателно становище за Цацаров. Според организацията той не зачита върховенството на закона и конституционните права на личността "и не следва да бъде главен прокурор".


В подкрепа на Цацаров има становище от организацията "Юристи срещу корупция".


Към Галина Тонева е постъпил един въпрос по електронна поща от съдия, който не е посочил името си. Той обръща внимание на нейния коментар, че "съвсем правилно и законосъобразно" срещу прокурор Стойчо Ненков е образувано досъдебно производство. Преди две седмици стана известно, че той е решил оправдателната присъда по делото САПАРД да не бъде протестирана. По думите на и.ф. главен прокурор Бойко Найденов и на заместника му Галина Тонева това е станало противно на решението на екипа от наблюдаващи прокурори.


Въпросът към Тонева е: "Какво е становището ви по няколко дела на Мирослава Тодорова от СГС, покрила ги абсолютната давност. Не смята ли, че прокуратурата, на която е заместник главен, бездейства" по приложението на същия член, по който е разследването срещу Ненков (бел. ред. чл. 294, ал.4 НПК). Към третия номиниран Борислав Сарафов няма постъпили въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Неутрално

  започва големото театро за наивници !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Тримата кандидати ще изслуша...
  От всичко това ни дойде до гуша!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Доста късно са се сетили да използват етичната комисия, но аплодисменти, че все пак са започнали! Препоръчвам да я натоварят още. Има много етични казуси за разглеждане! Крайно време е тази комисия, както и Конституционен съд, ВАС, атестационните комисии, агенциите за защита на потребителите и защита от дискриминация, дори Омбуцмана да започнат далеч по-ефективно да работят. Медиите бълват казуси ежедневно! Социалните мрежи са пълни със сигнали! Всичко това трябва да се проучи и да намери отговор. Не е задължително всичко да е с подпис! Анонимките трябва да пораждат съмнение, а то - проверка! Работата им трябва да се отчита публично след завършване на всяко проучване! Задължително!

  goblenka
 4. 4 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 848 Весело

  организацията "Юристи срещу корупция".  Звучи повече от странно, нещо като "търговци срещу печалби", или "футболисти от А група срещу чалгата"....

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 5. 5 Профил на Лили Иванова
  Лили Иванова
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Какво ще слуша тая комисия бе, батко? Нали всички там са хора на Тиквата... Всичко е "мижи-да-те-лажем" за пред публиката.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3980 Весело

  Ха-хаааа...
  Както би казал Бай ни Ганьо

  НАЙ-ОБИЧАМ КРЪГЛИТЕ МАСИ.СОФРИ ИМ ВИКАТ.СТАВАТ ЗА МОАБЕТ....

 7. 7 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Само със слушане не ставааа......

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 8. 8 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно  ... в блога на Калинката,

  оправдал Марио Николов

  няма ли "постъпили сигнали" ..... или там само

  м'Орален д'Ебат ще се практикува .. ??!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 9. 9 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело  Какъв морал може да има

  магистрат защитавал "на инат"

  уволнена съдийка ................... ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Етична комисия? И какво ще установи тази "комисия"? Че всички кандидати са дълбоко морални хора, обаче разни "завистници" ги клеветят непрекъснато.

 11. 11 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#10] от "Каишков":

  Ами, нали и отчетите им по различните проучвания ще се коментират? Поне, така трябва да е!

  goblenka
 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Е гати смеха етична комисия , няма ли кой да им изкара надареното от матряла на тези от "етичната" комисия да ги видим колко обич са събрали, и колко проспериращи бизнесмени са етична комисия .

 13. 13 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Етичната комисия към ВСС"


  Това е някакъв фарс, ВСС да имат "етична комисия".

 14. 14 Профил на riko777
  riko777
  Рейтинг: 388 Весело

  Разпространява се невероятната небивалица, че Тончева щяла да продължи реформата в прокуратурата започната от Велчев??? Каква реформа, какви 5лв.? Налице са: корупция, професионална тъпота, злонамереност, далавери, безотговорност и безотчетност! Това ли са резултатите от реформата на Велчев? Единствената реална реформа е, че вратите на съдебните сгради са двойни и могат да влязат фадроми, защото боклуците вътре не могат и с лопати да се изринат. Проблемът е, че няма кой да подкара фадромите! Това е съвременен вариант на един от великите подвизи на Херакъл – изчистването на "Авгиевите" обори!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на obektiven_da
  obektiven_da
  Рейтинг: 8 Неутрално

  колеги и аз Ви приканвам да прочетете коцепцията на Сотир Цацаров. Много истина има в нея, имам и дречни забележки, но е прав за почти всичко.

 17. 17 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Галина Тонева: Борисов и Цветанов не са лицата, които ще изберат главен прокурор , каза пред журналисти кандидатът за главен прокурор Галина Тонева след като беше изслушана от Етичната комисия към Висшия съдебен съвет. Разбира се, че двамата не са лицата, които ще определят кой да бъде гл.прокурор,нещо повече - тяхната поддръжка е противопоказна. Такива ще бъдат т.нар. независими адвокати като Й.Грозев и Атанасов (нали и двамата са аполитични и не членуват в никоя партия или сдружение, г-жо Тонева ?),адв. Екимджиев и Петър Ванев, също адвокат, както и ССБ и СБГ. Така ли да разбираме, г-жо Тонева? Адвокатите играеха и играят основната роля на форлойтери, разчистващи вашият път към поста гл.прокурор, заедно с активистите от ССБ и шест други НПО! Т.е. те разглеждат най-внимателно документите по служебната дейност на съдия Цацаров, хващат някои заплетени или несъвсем изрядни от тяхна гледна точка дела и ги публикуват в близките до тях медии: Медиапул, Правен свят (най-вече), Днес.бг, Дневник, 24 часа и Труд. Бих ви казал,г-жо Тонева, че така позиции не се печелят и реноме не се създава. Все пак сте човек на години - каквото досега сте сторили, с това ще застанете пред ВСС. А лобистите и поръчковите журналисти нека си лаят - това им е работата. Бих предпочел енергичен, рутиниран магистрат пред жена, която няколкократно е сменяла професията прокурор-съдия-прокурор и е водила външните дела на Главната прокуратура, още повече като зная кои юристи я защитават, оплювайки работата на другия кандидат.

 18. 18 Профил на sitnilski
  sitnilski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой имат в главата само конспирации!Когато има достоен кандидат веднага започва оплюване ,защото не им е удобно да има мислещи и можещи хора

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK