Пропуски в електронната система раздуват щата на здравната каса

Пропуски в електронната система раздуват щата на здравната каса

© Георги КожухаровСлужителите на Националната здравноосигурителна каса на България (НЗОК) са два пъти повече на глава от населението, отколкото чиновиниците в други, по-големи европейски държави с подобни структури. Една от причините за това е, че въпреки информационната система за милиони левове, интегрерана в работата на касата, в нея все още има твърде много процеси и дейности, които трябва да се въвеждат и обработват на ръка. Затова е необходимо повече технологично време и повече хора, които да въвеждат информация. 


Това показва анализ на международната одиторска компания KPMG по проект "Провеждане на оптимизация в държавни институции", цитиран от в. "Сега".


За издръжка на чиновниците, всяка година касата харчи около 30 млн. лв. от здравните вноски на българите. Административните дейности на НЗОК пък се издържат с още около 20 млн. лв. от осигуровките. На 10 хиляди осигурени, в България има близо 4 човека, които работят в здравната каса. Общият им брой е близо 2300 човека, което е твърде много на фона на 6.2 здравоосигурени, констатира доклада. Това за сравнение е три пъти повече, отколкото в Полша, където живеят 37 млн. осигурени души.
Страната ни е съизмерима и с Естония и Унгария, където системите са сходни. И в трите държави регионалните каси са по-малко на брой от нашите 28. В Унгария например те са 19 за около 9.5 млн. осигурени. Общият персонал е от 1435 души. Здравната каса на Естония пък обслужва под 2 млн. осигурени с малко повече от 200 служители.


Анализаторите отчитат като голям проблем прехвърлянето на функции от здравното министерство към НЗОК, без това да се съпровожда със съответния трансфер от републиканския бюджет. Това според тях води до допълнително финансово натоварване за касата и създава риск от недостиг на пари за основни медицински дейности. Така се случи в последните две години.


За 2011 г. Министерството на здравеопазването изхарчи 340 млн. лева от вноските в НЗОК и още 50 млн. лева през 2012 г., за да покрие скъпи дейности, извън обхвата на здравното осигуряване. Става дума например за лечения на психично болните, онкоболните, диализа, инвитро терапия и т.н. Конституционният съд обяви тези трансфери за противоконституционни и МЗ трябваше да възстанови парите. От догодина такива трансфери на средства няма да има, но касата сама ще финансира всички скъпи дейности.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално
 2. 2 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 620 Разстроено

  Хрантутници! Защо нямаме електронно здравеопазване и защо нямат право частните каси да се конкурират с НЗОК за вноските на хората,пък да видим тогава какво ще е положението?

 3. 3 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  "Служителите на Националната здравноосигурителна каса на България (НЗОК) са два пъти повече на глава от населението, отколкото чиновиниците в други, по-големи европейски държави с подобни структури. Една от причините за това е, че въпреки информационната система за милиони левове, интегрерана в работата на касата, в нея все още има твърде много процеси и дейности, които трябва да се въвеждат и обработват на ръка"

  Не са само те. И служителите на МВР въвеждат и обработват на ръка клиентите си.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 4. 4 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Сега е моментът да се намали числеността на персонала на Здравната каса и да се оставят на работа само образованите и компетентни хора, а не връзкарите, които само запълват бройката.

 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Гневно

  Вижте тази на горната снимка, колко много книги е отворила и .... СПИ ! Поне да беше си включила компютъра!!!!!

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1393 Весело

  [quote#2:"moloko_"]Защо нямаме електронно здравеопазване и защо нямат право частните каси да се конкурират с НЗОК за вноските на хората[/quote]
  А ,не с лошо..Това си е хранилка за верни люде "България има близо 4 човека, които работят в здравната каса. ",не могат всички да ги направят директори на АЕЦ "Козлодуй" или членове на БОРКОР, я..

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#4:"Борислав"]Сега е моментът да се намали числеността на персонала на Здравната каса и да се оставят на работа само образованите и компетентни хора, а не връзкарите, които само запълват бройката. [/quote]
  +++
  На снимката това работно място е на някаква мърла !
  Тези просто не стават за тази работа не им достига административен капацитет което е сериозен проблем в обучението на персонала!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедо Либен":

  Там пише Наказателен кодекс. Снимката няма нищо общо с материала.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Весело

  "в нея все още има твърде много процеси и дейности, които трябва да се въвеждат и обработват на ръка" - ръка, която ГРЕШИ в полза на другата РЪКА! Как пък не се "одитираха"(европци сме все пак!) сами, ами и "международните" вече ще ги знаят?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#8] от "Stardust":

  Щом пише "Наказателен кодекс" трябва да я накажат, щото СПИ !!!

 11. 11 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#10:"Дедо Либен"]Щом пише "Наказателен кодекс" трябва да я накажат, щото СПИ !!! [/quote]
  Хахахаха

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално
 13. 13 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Колко от служителите на здравната каса имат необходимия образователен ценз?Защото за проверки и налагане на глоби заради една пропусната запетая може да вземете и едно момиче завършило реална гимназия.От създаването на касата се изредиха няколко правителства,каква работа са вършили министрите и чиновниците от МЗ та и до сега някои данни трябвало да се вкарват ръчно?За какво получават заплати?Служителите в касата са държавни служители.От къде накъде ,заплатите им,бонусите им и екстрите им ще се плащат от здравноосигурителните вноски?

 14. 14 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 921 Неутрално

  [quote#4:"Борислав"]Сега е моментът да се намали числеността на персонала на Здравната каса и да се оставят на работа само образованите и компетентни хора, а не връзкарите, които само запълват бройката.[/quote]
  А за останалите гладна смърт, нали? Все повече започва да ми допада патриотичната ви идея да се изтреби половината население, за да живее по-богато останалата половина.

 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Първият бюджет на касата,когато там изп. директор беше Софиянски,изглеждаше така:Приходи от глоби-7 млн лева,разходи за персонала-5 млн. лв.Беше публикуван в ежедневноя печат,вероятно да ни убеди че това животно ще се самоиздържа от контролната си дейност и нищо няма да ни струва.

 16. 16 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#12:"dobrich"]Същото е и в ХЕИ.... [/quote]

  И в НАП, и в статистиката, и в министерствата, и в агенциите...навсякъде на държавна служба е така...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  [quote#13:"neznaiko_2011"]Колко от служителите на здравната каса имат необходимия образователен ценз?[/quote]

  В тоталитарните държави да властваш и да администрираш образовани хора,образователен ценз не ти трябва.Дори е противопоказно.

 18. 18 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 574 Гневно

  И как няма да бъде така. Само ще приведа един съвсем скорошен пример - отчитането на хартия на лекари и зъболекари се преустанови от юли месец - вече всичко е електронно, всички бяха принудени да си направят електронни подписи, да изготвят отчета си за дейността в електронен вариант, да го подпишат с електронен подпис и след това... да го занесат до най-близката РЗОК на флашка, за да може служителката, която преди това приемаше хартиените отчети да си прехвърли от флашката съответния файл и да го въведе ръчно в тяхната система. Честно като го разбрах направо се удивих - какъв е смисъла от цялото това упражнение? Заменяме хартията с електронни файлчета, ама всеки месеци лекари, зъболекари и фармацевти тичат с флашка, вместо с папка в ръка до касата. Ако толкова им е трудно да създават някакъв интерфейс с акаунти, където всеки лекар, зъболекар, фармацевт да си може да влезе да си качи отчета, да има история какво е отчитал назад във времето и т.н., поне да създадат един и-мейл, на който да се изпращат отчетите с типов текст и да задължат да се връща потвърждение, че отчетът е получен и готово. Моментално спестяват на българските данъкоплатци няколко стотици хиляди човекочаса висене по опашки, няколко милиона разходи за транспорт и ако искат да са модерни - вследствие на това намалят и вредните емисии генерирани от работата на НЗОК. Малко акъл трябва, ама навреме.

 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  До коментар [#16] от "galla":

  Аз не мога да разбера - населението намалява, чиновниците се увеличават!? Само даскалите ги изпосекириха жестоко....

 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До създаване на Здравната каса всички лицензирани аптеки изпълнявахме лекарства с намаление или напълно платени.Веднъж в месеца единият кочан се описваше и фактурираше,носеше се в окръжна болница и там счетоводителката на болницата,която си имаше и куп други задължения,преглеждаше фактурата и описа на рецептите и веднага заплащаше в брой дължимата сума.
  Като чуето че някой ще прави реформи,грабвайте доматите и бой докато не обясни какво ще реформира.Иначе се работи на принципа:"Защо да е просто,като може да е сложно?".

 21. 21 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 676 Любопитно

  За сравнение старото социалистическо здравеопазване се е движело от 200 човека администрация. За сметка на това, сегашното не е по-добро, ако изключим някои подобрения, които са в резултат на техническия напредък, но не и на самата здравна система.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 22. 22 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Служителите на Националната здравноосигурителна каса на България (НЗОК) са два пъти повече на глава от населението, отколкото чиновиниците в други, по-големи европейски държави с подобни структури. "

  ЧЕСТИТ ПРЕХОД,ЧЕСТИТО ПОРЕДНО ПОСТИЖЕНИЕ НА ПРЕХОДА БОЛГАРСКИЙ!!
  ДА СТЕ ЧУВАЛИ ЗА ОПЕРАЦИЯТА "СКАНИРАНЕ" ,А..ДА ВИ СКАНИРАМ У НЕНАБОЗАЛИТЕ СЕ??!!! СКАНИРАНЕ ,СЛЕД КОЕТО СКАНИРАНЕ СИСТЕМАТА Е ТАКАВА ЧЕ ПОЛУЧАВА ВСИЧКАТА ИНФО ОТ СКАНИРАНИЯ ДОКУМЕНТ И ВСИЧКО Е ВЪВЕДЕНО ВЪВ ВЪПРОСНАТА СИСТЕМА,РЕГИСТЪР,БАЗИ ДАННИ!!??

 23. 23 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Еййй как се плюнчите,ще рече човек че тези администрации от филипинци бе не са българи,а и като се огледате повечето ви познати в такива служби!!!

  sdg
 24. 24 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Лелеееее то бива бива толкова слепи кучета, ама тва наЩо на нищо не прилича. И трябваше някой да ни го каже на края на мандата, А Бойко ???

 25. 25 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#14] от "Отнесен":

  Що бе, могат да ходят да копат. Като не стават за друго, ще копат. А ако не искат и да копат - да пукат от глад, ще бъде техен собствен избор.
  Не мога да разбера защо трябва да съчувстваме на хора, които получават кинти за да пречат.

 26. 26 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#22] от "triton123":

  Защо да има сканиране изобщо, като всеки документ е бил разпечатан? Тоест всеки бибипнат докумет съществува в цифров вид. И не е никакъв проблем да няма сканиране, а служителите да са не 2 а 5 пъти по малко, и да вършат 2 пъти повече работа!
  Да не говорим че вероятно 80% от документите изисквани от касата са напълно ненужни.

 27. 27 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#18] от "ugi":

  Прав си. Да не говорим че е елементарно, документа да бъде не само подписан от лекаря, но и криптиран с ключа на ЗОК, така че "информацията" ще стигне абсолютно сигурно до системата на ЗОК.

 28. 28 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Можем гордо да се наречем страната на Администрацията! За мен е истинска изненада, че всички не работим там!

 29. 29 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Леле, като си спомня що милиони потънаха в тая информационна система! Но не ме учудва. Навсякъде е така, във всички държавни структури - чиновниците са много повече, отколкото е необходимо. И всичките са все уредени по втория начин, нито един истински конкурс, нито една истински прозрачна процедура. Дори за чистачките.
  Естония с 200 човека обслужва 2 млн. Значи по 100 човека на милион. В България един милион се обслужва от 380 служители! Ако "обслужва" е точната дума в случая.

 30. 30 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#23] от "Svetlio":

  Това не означава, че е редно да е така.

 31. 31 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Това снимка от НЗОК ли е или от Министерството на "тежката артилерия"? Защо не ги проверят и тях? Колко са и какво вършат? Същото - справки, сведения, анализи и харчене на средства.

 32. 32 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  още преди 5-6 години ,всички договорни партньори на касата бяха принудени да си вземат електронни подписи ,да се отчитат на електронни носители ,да въвеждат всяка манипулация и прегледи на е носител,за всичко това всеки лекар плаща ежемесечно на служители ,които да вкарват денонощно информацията ,защото е невъзможно за един сам човек да направи това , така разхода за този труд се оказва най голям за първичните практики например ,където мед сестри ,фелдшери ,санитари вместо да си гледат медицинската дейност се занимават с набиране на информация за касата .Лично при мен като лекар в доболничната помощ е създаден информационен масив от 250000 прегледа за 10 години ,издадени са над 1 милион листа за дейност,досиета за всеки един пациент -повече от 9000 души ,всички мед данни за всеки един вкл имунизации ,операции рентгенови изследвания и изследвания ,подреждани са ежедневно в досиета ,които никой не чете ,от тях досега за 10 години на живо са проверени най много 100 листа ,за създаването на този масив моя разход за 10 години е около грубо казано 350000 лв за заплати ,разходи по и осугровки ,софтуер ,хардуер ,ремонти ,и т.н неща,около 80000 само за хартия и рецепти ,които доскоро струваха по 0.10 лв на брой ,които по никакъв начин на мен лично не ми трябват ,а трябват на здравната каса да ме контролира в началото на месеца по 20000 заложени параметри за електронния ми отчет и които разходи по никакъв начин не се заплащат от НЗОК,те заплащат само медицинска дейност и обясняват как лекарите са длъжни на пациентите за всичко и безплатно поне за 70% от тях ,нещо ,което е нереално и предизвиква ежедневни колизии между лекари и пациенти .Така се постига пълен комфорт за служителя от здравната каса ,който уж ме проверява ,приема ми фактура и отчет и аз трябва да съм му много благодарен ,защото видиш ли той ми дава парите ,които съм заработил в лекарския си кабинет и НЗОК ще ми преведе след проверките .В същия момент на сайта на НЗОК е заложена е програма ,с която те спокойно могат да ми приемат през интернет всички отчети и фактури и това е готово от поне 3 години, но ако това стане ,практически трябва да се закрият поне 27 офиса на касата по окръзите ,защото служителите там стават абсолютно излишни ,даже проверяващите финансисти и лекари там дублират дейността на РЗИ,които спокойно могат да вършат тази дейност ,още повече ,че всички разрешителни и проверки по закон са в тяхни ръце .Наши колеги работещи напр във Франция ни споделиха как е организирана там системата ,а именно лекаря се занимава само с прегледи и секретарката му пише само един документ -фактура за извършената услуга от името на лекаря ,която пациента си плаща на момента и след това си взема парите от здравния фонд ,в който е застрахован ,лекаря не се интересува да отчита каквото и да е било и да го проверяват каквито и да са били икономисти , учители ,мед сестри , лекари без компетентност и специалност или такива с измислен ценз,нито някой си позволява да го изкарва престъпник ,защото в е отчета му излиза напр преглед на пациент в болница или починал пациент и да го разкарват по полиции и прокуратури и съдилища ,като престъпник ,това просто няма как да стане ,защото там обществото си уважава лекарите и никой не се занимава с проверки ,с глупости и с това да губи на лекаря ценното време за работа и за почивка ,нещо което тук не е така .Просто ,който не харесва даден лекар ,не отива при него и не си дава парите на него ,а на друг.Така в крайна сметка излиза ,че нашето общество желае тази система ,тя е направена да обслужва изцяло касата ,аз като лекар съм намерил пари -в случая над 400000 лв за 10 години за създаване на готов масив ,които се ползва от чиновници да ме проверяват и глобяват за нещо си ,а в същото време аз не мога да си разкрия собствен частен кабинет ,просто защото за тази дейност по набиране на излишна информация касата ми плаща 0 лв ,тоест плащанията ми за медицински дейност отиват другаде ,а не затова ,за което трябва , аз се принуждавам да държа средно 6 човека на пълно работно време със заплати и осигуровки ,за да вършат това ,което на мен не ми трябва,то е необходимо на други след мен в системата и интересното тук е ,че системата е толкова неорганизирана ,че това ,коетопредаваме и отчитаме на НЗОК ,по нкакъв начин не достига до РЗИ и РИОКОЗ,те ни карат да пишем отделни дублиращи отчети всеки месец ,което пак си е същия труд ,на същите хора ,също незаплатен от никого ,но необходим за улеснение на чиновниците ,които са хиляди .Моите изчисления ,че излишните хора ,занимаващи се с набиране на тази информация са поне 4 ма души на 1000, което за 7 милионна България са поне 28000 души издържащи се изцяло от здравната система и ощетяващи именно висшия и среден и нисш персонал в болници и извън болничните заведения ,който пряко се занимава с медицински дейности ,прибавете и поне 70%от тези 40 или 50 милиона за издръжка на излишни чиновници и става ясно ,защо здравеопазването е в хаос и на този хал и до практикуващите лекари в болнична и извънболнична помощ след данъци стигат най много 3% от парите за здравеопазване ,тоест 97% от всеки 100 лв се харчат за друго ,те не стигат до медиците и не се ползват от тях ,затова и те бягат в други страни ,където нещата са организирани така ,че не други некомпетентни и незанимаващи се по никакъв начин със здравето на хората да прибират парите за здравеопазване .Това са фактите .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK