Светият синод прие обратно разколника Инокентий

Покаялият се Крупнишки епископ Инокентий, смятан за глава на т.нар. Алтернативен синод, дойде в Светия синод днес малко след 9.30 часа.

© Юлия Лазарова

Покаялият се Крупнишки епископ Инокентий, смятан за глава на т.нар. Алтернативен синод, дойде в Светия синод днес малко след 9.30 часа.Светият Синод прие епископ Инокентий обратно в лоното на Българската православна църква и ще бъде викариен епископ на старозагорския митрополит Галактион. Това съобщи сайтът от българската патриаршия.


"След като разгледа покайната молба на Крупнишкия епископ Инокентий и неговата писмена декларация, с която се отрича от титлата "Софийски митрополит и Наместник-председател на Св. Синод", и от всички извършени от него хиротонии след 1. 10. 1998 г., реши: Приема Крупнишкия епископ Инокентий в лоното на БПЦ – БП и по молба на Старозагорския митрополит Галактион му определя църковно послушание да бъде негов викарен епископ, считано от днешна дата", гласи съобщението на сайта на синода.


Епископ Инокентий се смяташе за глава на т.нар. Алтернативен синод и за един от създателите на разкола в Българската православна църква, които оспорваха легитимността на патриарх Максим.
Преди седмица Инокентий изпрати молба за покаяние до митрополит Кирил, който ръководи синода до избора на нов патриарх.


Още най-малко 15 свещеници от Софийската епархия, които са били към синода на Инокентий, са готови да се върнат в Светия синод, както и духовници от други епархии. За такива потвърди преди два дни наместник-председателят на църквата Кирил Варненски и каза, че молбите им ще бъдат разгледани от съответните епархии и митрополити, от които са били преди това.


Източници, близки до алтернативния синод, заявиха пред "Дневник", че покайни писма са пратили 4-5духовници, а не 15 и те не били от синода на дядо Пимен, откъдето са изключени още през 2004 г. Разколниците продължават да чакат решение на Софийски градски съд за регистрация на вероизповеданието им.


След заседанието си на 26 ноември Светият синод призова отделилите се да се завърнат в лоното на Българската православна църква. Още същия ден Инокентий заяви намерението си да се покае.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lanistar
  lanistar
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Само си представете какъв сериал би станало от това! За чудо и приказ! Ще засенчи всички останали.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Ако няма досие,как така са го приели обратно?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Ако няма досие,как така са го приели обратно?[/quote]

  Или има?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Yulian Evtimov
  Yulian Evtimov
  Рейтинг: 501 Весело

  Я, го гледай ти, че и металяга!

  The man on the Moon
 5. 5 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Ква е разликата между разколник и развратник

 6. 6 Профил на Dumont d'Urville
  Dumont d'Urville
  Рейтинг: 506 Весело

  Имаме сделка-а-а... сега остава да видим коя ли епархия ще бъде ощастливена с нов митрополит

  If you understand, or if you don’t, If you believe, or if you doubt; There is universal justice, and the eyes of Truth are always watching you...
 7. 7 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Най–накрая хубава новина от БПЦ.

 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2469 Весело

  До коментар [#6] от "Dumont d'Urville":Първо да изберат патриарх и тогава ще знаем коя овакантена епархия ще поеме светиня му!

 9. 9
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 10. 10 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 506 Любопитно

  А дали това не е търговия с влияние за предстоящия избор на патриарх?

 11. 11 Профил на Dumont d'Urville
  Dumont d'Urville
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "patsis": Дума да няма - очевидно е, че двете неща са свързани или, ако предпочиташ, че "играем на вързано"...

  If you understand, or if you don’t, If you believe, or if you doubt; There is universal justice, and the eyes of Truth are always watching you...
 12. 12 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#9] от "Соколов":
  [quote#9:"Соколов"]И преди да врекнат някои, същото е и в БПЦ. [/quote]
  Не съм забелязал да е същото. Има всякакви хора и в безвремието на прехода се развихриха всякакви самозванци, но това не значи, че БПЦ са те.
  БПЦ са Христос и светиите, а и всички живи и починали православни християни.
  Относно дядо Инокентий - радвам се, че се връща в Църквата. Историята за пореден път показва, че неспазването на каноните не води до нищо продуктивно.

 13. 13 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#12] от "peter1878":

  О страшни светии са в БПЦ, за това между тях няма един да не е бил предател и да не е доносничил.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 14. 14 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#13] от "Соколов":
  [quote#13:"Соколов"]О страшни светии са в БПЦ[/quote]
  Вие знаете ли какво значи светия, защото аз говоря за хората, които Бог е прославил като светии - св Иван Рилски, св Климент, св Паисий, св Софроний ....
  [quote#13:"Соколов"]няма един да не е бил предател и да не е доносничил.[/quote]
  Аз, целият ми род (майчина и бащина линия) не сме били предатели и не сме доносничели (нито сме членували в БКП). Ако бяхте в Църквата, щяхте да знаете, че имаше едни хора, които сътрудничеха на службите, но повечето хора - не.

 15. 15 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "peter1878":

  Светиите нямат нищо общо с БПЦ. Тази "църква" е пропита от предатели и алчни душици. За това всичко в нея е с ценоразпис а кутията за дарения стои почти винаги празна. Каквато църквата такива и хората.

  Не знам къде са тези които не са сътрудничили, след като в момента всички кандидати за патриарх са били такива! Да, с изключение на един, ама не се знае дали неговата папка просто липсва.

  Тези за многото добри и малкото лоши някъде другаде...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 16. 16 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#15] от "Соколов":
  [quote#15:"Соколов"]Светиие нямат нищо общо с БПЦ.[/quote]
  А кой е основал БПЦ, след като светците нямали нищо общо?
  [quote#15:"Соколов"] е пропита от предатели и алчни душици[/quote]
  Пропита е от членове на обществото в Република България. Колкото калпави лекари, учители, полицаи, общественици имаме, толкова и калпави свещеници.
  [quote#15:"Соколов"]За това всичко в нея е с ценоразпис[/quote]
  Основните тайнства, които водят към спасение са без ценоразпис или най-малкото аз познавам достатъчно свещеници, които ги извършват безплатно (говоря за изповед и евхаристия)
  [quote#15:"Соколов"]кутият за дарения стои почти винаги празна. [/quote]
  Стои празна, защото българинът е :
  1. беден
  2. стиснат
  [quote#15:"Соколов"]Какват църквата такива и хората. [/quote]
  Т.е. вие казвате, че Църквата е причина за неморалността на обществото? Значи хората искат Църквата да влезе в дома им и да вземе да им свърши домакинската работа (докато те си цъкат дистанционното), после да отиде в училището и да направи децата им морални (а правителството в това време не допуска предмет религия или поне етика) и накрая да вземе да им свърши и професионалните задължения (докато те седят на салатка и пият ракийка)? Що за мислене е това? Църквата спасява тези, които искат да се спасят. Тя никого не насилва. Тя проповядва Христовото учение, хората преценяват дали да го следват.
  [quote#15:"Соколов"]Не знам къде са тези които не са сътрудничили, след като в момента всички кандидати за патриарх са били такива[/quote]
  Аз ви дадох пример за хора от БПЦ, които не са. А вие откъде знаете кои са кандидати за патриарх, защото все още няма решение за това? Още нещо - хора от ДСБ изразиха мнение, че има владици с картонче, които реално не са сътрудничели.
  [quote#15:"Соколов"]ама не се знае дали неговата папка просто липсва. [/quote]
  По същата логика мога да кажа, че не се знае дали вашата папка просто липсва?
  [quote#15:"Соколов"]Тези за многото добри и малкото лоши някъде другаде...[/quote]
  Това си е ваше мнение. Аз и повечето хора, които сме отраснали в Църквата имаме различно.
  В крайна сметка Христос ще прецени кой е прав.

 17. 17 Профил на mils56
  mils56
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И каква беше ролята на починалия патриах Максим (бог да му прости греховете) и защо нямаше досие? Ами запитали ли сте се партийците на различните нива имаха ли досиета? Не, разбира се. Защо да им правят на тях досиета- та те по собствено желание са станали партийци и те доброволно донасяха където и на когото трябва. Досиетата бяха необходими за другите нечленуващи в партията, за да могат да ги държат изкъсо да не би да извършат нещо на своя глава. Има ли още някой, който да се чуди защо дядо Максим се оказа чист като сълза. Всички свещеници които защитаваха каноните на Българската Православна Църква след 9ти септември 1944г бяха избити от комунистите без съд и присъда като на някои не им се знаят и гробовете дори. И без да сте високоинтелигентни пак няма да е трудно да се досетите какви свещеници служеха по време на комунистическата диктатура 1944-1989г. Или са били съгласни с другарите или са си траяли страхливо да не си загубят енорията. През това време къде беше морала на тогавашната църква? Къде бяха патриарха и митрополитите когато партията забраняваше да се ходи на църква, да се честват религиозните празници? Да сте чули някой от тях да е възроптял на глас против нарушаването на религиозните права и свободи? Не, нали? Щото и аз. А след 10 ноември кой най-много се застъпваше за Максим и традиционния синод? Бившите комунисти , разбира се. За бившите комунета е ясно-те по правило са си демагози. Аз обаче питам какви са духовниците станали доброволно или не дружки на другарите? Мисля, че отговора е ясен. Именно за това беше направен опит да се регистрира нов синод, който да измие срама на досегашния и да се започне на чист(друг е въпроса какви духовници влязоха там). Та ми стана интересно с какво право едните свещеници са праведни, а другите(от алтернативния синод) ги дамгосаха като разколници. За мен и едните и другите са един дол дренки, но давам бонус за Алтернативния синод защото те имаха доблестта да се възпротивят на статуквото което все пак е нещо.

 18. 18 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#17] от "mils56":
  [quote#17:"mils56"]Има ли още някой, който да се чуди защо дядо Максим се оказа чист като сълза[/quote]
  Спекулирате. По същата логика ще ви питам и за всички "демократични" лидери на партии и въобще за всички хора в България?

  [quote#17:"mils56"]високоинтеигентни пак няма да е трудно да се досетите какви свещеници служеха по време на комунистическата диктатура 1944-1989г.[/quote]
  По това време служеха дядо ми, баща ми и чичо ми. Дядо ми беше уволняван от няколко места, защото ходел на църква, за да стане накрая свещеник и да го местят и като такъв, но това не му попречи да е най-начетеният от града, в който служеше (по мнението на митрополита). Майка, леля и вуйчо са изкарвани пред цялото училище, за да им се присмиват, че вярват в Бог, баща ми и чичо ми не са най-съвършените свещеници, но не си спомням да са проповядвали нещо различно от православие. Имам сведения за много читави свещеници, които въпреки всичко са изпълнявали задълженията си.
  [quote#17:"mils56"]Или са били съгласни с другарите или са си траяли страхливо да не си загубят енорията.[/quote]
  Дядо ми никога не си е траял. Винаги е проповядвал срещу безбожието на комунистите и дори заплашван от партийния секретар (с пистолет) не се е отрекъл от вярата си!
  [quote#17:"mils56"]През това време къде беше морала на тогавашната църква? Къде бяха патриарха и митрополитите когато партията забраняваше да се ходи на църква, да се честват религиозните празници?[/quote]
  Моралът на Църквата е морал на учението и.
  Патриархът и митрополитите бяха в Църквите, когато се е забранявало. Това не е малко (съгласен съм, че можеше и повече, но ... това имаме). Аз бих попитал къде беше обществото, когато се забраняваше?
  [quote#17:"mils56"]а сте чули някой от тях да е възроптял на глас против нарушаването на религиозните права и свободи?[/quote]
  Чувал съм, но това не значи, че Работническо дело е отразявало тези роптания.
  [quote#17:"mils56"]А след 10 ноември кой най-много се застъпваше за Максим и традиционния синод? Бившите комунисти , разбира се.[/quote]
  Да, защото видяха, че действията на СДС са противоканонични и че в дългосрочен план е глупаво да се противиш на каноните на Църквата. Имайте предвид, че аз и много мои познати се отдръпнахме от СДС след разкола, но това не значи, че сме гласували за БСП.
  [quote#17:"mils56"]Та ми стана интересно с какво право едните свещеници са праведни, а другите(от алтернативния синод) ги дамгосаха като разколници.[/quote]
  Прочетете каноните на Църквата и ще видите, че там не се говори за праведност, а за каноничност. За ваше сведение беше свикан Всеправославен събор , който единодушно реши кой е каноничен и кой не.

 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#9] от "Соколов": Говориш за така наречения бандит Брат Джон

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  До коментар [#16] от "peter1878":Пропита е от членове на обществото в Република България. Колкото калпави лекари, учители, полицаи, общественици имаме, толкова и калпави свещеници.

  Петре, предполагам, че Ви е известно сравнението на Църквата с кораб на спасението във водите светското море. Докато корабът е във водите - добре. Но когато светските води влязат в кораба, това вече не е кораб на спасението, а кораб на погибелта. А Вашите думи означават, че колкото вода има около кораба, толкова и в него.

  Писах Ви вече, че твърде неумело защитавате БПЦ и православието. Моля Ви отново братски, обмисляйте какво пишете, за да не предизвиквате обратен на желания от Вас ефект.

 21. 21 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#20] от "patsis":
  Църквата е спасителен кораб. Навигатор и капитан е сам Христос. Учението Му е съвършено и затова няма опасност от влизане на вода в кораба. Всеки човек, който не следва учението на Христос пада сам зад борда.
  Това, че има членове (само на хартия) на Църквата, които не са читави (паднали зад борда), не значи, че Църквата е калпава.
  Когато съм болен - отивам на лекар. Ако видя, че не получавам адекватно лечение - избирам друг лекар. Подобно е и със свещениците.

 22. 22 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#20] от "patsis":
  Въобще, аз искам да ви питам за вашата дефиниция за Църква, защото ми се струва, че имаме различни дефиниции.
  Аз съм учил, че Църква е Бого-човешки организъм с глава - Христос и тяло - всички апостоли, светии, праведници и всички (живи) християни, които участват истинно в Евхаристията.

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  До коментар [#21] от "peter1878":Петре, не пишете глупости! БПЦ определено не е цялата Църква, а само едно поместно, сиреч локално нейно подразделение. Можем да я сравним с пробита спасителна лодка, спусната от кораба. Можем да я сравним и с клонка на плодородна лоза /по Христовите думи/. Но такова клонче може спокойно да засъхне, ако се отстрани и самоотлъчи от Христа. И ако не принася плодове.
  Когато Христос казва, че портите адови няма да надделеят на Църквата няма предвид едно местно подразделение.
  Спомнете си колко славна е била Североафриканската Църква в началото на 5-ти век. Къде е тя сега?

  Ако желаете, продължавайте да пишете /и вероятно да говорите/ според социалистическия принцип:"Партийо, ти си права дори когато грешиш", но така нанасяте повече вреди, отколкото полза.


 24. 24 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#23] от "patsis":
  [quote#23:"patsis"]БПЦ определено не е цялата Църква, а само едно поместно, сиреч локално нейно подразделение.[/quote]
  Безспорно, но си остава част от Едната, Свята, Вселенска, Апостолска Църква.
  [quote#23:"patsis"]Можем да я сравним с пробита спасителна лодка, спусната от кораба. [/quote]
  Защо все ми се струва, че вие смятате БПЦ само за някаква земна организация? Защо виждате само грешните и служители, а не виждате тези, които се стараят? Кой свети отец ви научи на това?
  БПЦ са св. мъч. Боян Енравота, св. Иван Рилски, св. братя Кирил и Методий и учениците им, св княз Бориз, св цар Петър, св. Паисий, св. Софроний, св Прохор, св. Теодосий Търновски, св патр. Евтимий, св. Георги, Георги и Николай Софийски,св Гавриил, св Висарион, св. Прокопий, св Петка, светите Баташки и Новоселски мъченици. БПЦ е моят дядо, праведниците - българи, които са живели във всички времена та и до днес. БПЦ е дядо Добри, отец Иван ...
  Още бих ви попитал - вие на колко от митрополитите видяхте в сърцето? В предишно мнение казахте, че знаете за лошите им дела, а аз ще ви питам - колко пъти влязохте в скришните им стаички? Колко пъти надникнахте в сърцата им?
  Разберете, че аз не защитавам лошите дела на някои митрополити, но и не мога да ги съдя.
  Ще ви препоръчам да се върнете назад в Църковната история и да проследите поведението на някои светии спрямо еретици (забележете - ЕРЕТИЦИ, а не сътрудници на ДС). Има случаи на епископи (ЕПИСКОПИ, а не МИРЯНИ), които не са смеели да нарекат своя събрат - еретик (да не говорим пък за епитетите, които се отправят към нашите митрополити), а са го наричали -брате в Христа. Осъждали са ереста, но към епископа са оставали с огромно търпение и любов (дори когато онзи е анатемосвал нееретиците). Чак след произнасяне на голям събор по случая си позволявали да се обърнат към отпадналите с мирско обръщение (но дори тогава не ги наричали с епитети, които виждам днешни "миряни" да наричат нашите митрополити).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK