Президент и премиер се срещнаха за еврочленството на Македония

Президент и премиер се срещнаха за еврочленството на Македония

© Юлия ЛазароваБългария няма да е сред страните, които ще предложат дата за започване на преговори с Македония за членство в Европейския съюз. За тази позиция на България се разбрали на среща днес президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов. За необявения предварително разговор съобщи прессекретариатът на държавния глава.


Срещата на Плевнелиев и Борисов е била тази сутрин в сградата на президентската администрация и е ден, след като вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обяви в телевизионно интервю мнението си, че "президентът е само протоколна длъжност".


Плевнелиев и Борисов са обсъдили позицията на България за определяне на дата за начало на преговори за членство на Македония в ЕС, което ще бъде акцент на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък. "България ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори с югозападната ни съседка. Росен Плевнелиев и Бойко Борисов са категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението  на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения", пише в съобщението.
Според президента и министър-председателя перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и "маркетингови кампании", а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония. За да се постигне напредък в тази посока, България предложи на Македония двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г., да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекрати антибългарската кампания и подмяната на исторически факти, напомнят от прессекретариата на държавния глава.


Премиерът Бойко Борисов е запознал президента Росен Плевнелиев с решението на ГЕРБ да не подкрепи номинацията на Галя Гугушева за член на Конституционния съд. Според министър-председателя прозрачните процедури имат своя ефект и няма да се допусне в Конституционния съд да влезе съдия, който не е с безупречна репутация. Бойко Борисов е информирал държавния глава, че процедура за номиниране на конституционен съдия от парламентарната квота ще започне след Нова година.


По време на срещата президентът Росен Плевнелиев е запознал премиера с мотивите си да наложи вето върху закона за инвестициите, които предстоят да бъдат публикувани до края на тази седмица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK