Разнобой между депутати и здравния министър за отпадане на забраната за пушене на закрито

Разнобой между депутати и здравния министър за отпадане на забраната за пушене на закрито

© Надежда ЧипеваРазнобой между депутати и здравния министър за отпадане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Министър Десислава Атанасова за пореден път днес заяви, че няма да подкрепи връщането на пушенето на закрито при никакви условия, докато депутатът от ГЕРБ Емил Димитров очаква връщане на стария режим - със зони за пушачи и непушачи. В четвъртък парламентарната здравна комисия ще обсъди на първо четене измененията в закона за здравето, внесени на 26 септември от отцепилите се от "Атака" независими депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, предвиждащи възстановяване на залите за пушачи и непушачи.


Според министър Атанасова здравната комисия в парламента също не би застанала зад връщането на стария режим за пушене на закрито. Не следва да бъдат противопоставяни бизнесът и здравето и да се коментират загубите на заведенията вследствие на забраната, смята министърът.


Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, цитиран от "Дарик радио", обаче очаква да се върне старият режим за пушене на закрито със зоните за пушачи и непушачи в заведенията. Той неведнъж се е обявявал за равни права на пушачите и непушачите, защото според него с въведената от 1 юни т.г. тотална забрана първите били дискриминирани.
В неделя премиерът Бойко Борисов каза, че "щом темата е толкова важна, тя трябва да се обсъди отново в Народното събрание.


Емил Димитров ще обсъди и ще участва във внасянето на предложения между двете четения на измененията в закона за здравето, които се надява останалите в групата на ГЕРБ да подкрепят.


"Винаги съм казвал моето мнение, че пълната забрана е крайна мярка. Тогава просто премиерът се опита да се погрижи за здравето на нацията, но така или иначе имаме тежка криза, която удря малкия и средния бизнес. Имаме нормално недоволство от пушачите, които не са втора категория хора, за да излизат навън на студа, и трябва да отидем към по-логично решение", каза той.


Димитров изрази мнението си, че през следващата година може да остане зонирането в съотношение 50:50 пушачи и непушачи в заведенията, но след това площта, разрешена за цигарен дим, трябва да се свие до 30 на сто. Малките заведения пък трябва да изберат дали да са за пушачи или непушачи, но ако решат в тях да има пушене, то да може да се осъществява след 22 часа или в обособено помещение.


В баровете според Димитров също трябва да има разделение на зони за непучаши и пушачи. На работното място също може да се върне старият вариант с помещения, в които да се пали цигара. "Хората да не слизат по десет етажа, да губят работно време и да пушат на студа - мисля, че е логично", каза той.


Ако има промени в закона за отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене, те трябва да бъдат приети с голям консенсус, коментира в парламента депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев. По думите му трябва да се намерят разумните компромиси, баланси и да не се политизира въпросът.


"В икономическа комисия ще се чуят претенциите и фактите от бранша, ще коментираме конкретни предложения с колегите от всички партии. Има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш. Всичко ще бъде коментирано и може би ще се търсят разумните баланси за обособяване на зони за пушачи и непушачи, така че всички права на непушачите да бъдат абсолютно гарантирани, както е било досега, но да има и разумни компромиси в обратната страна", добави Червенкондев.


"Предстои дебат, тъй като знаем позицията на Министерството на здравеопазването, на премиера, който също е против, но все пак, ако това е полезно за държавата и икономиката, нека да го коментираме и дебатираме. Ако се приемат такива текстове, те трябва да бъдат приети наистина с голям консенсус", каза депутатът.


Ресторантьори и хотелиери са най-ударени от тези забрани. Ако там намерим консенсусни текстове, ще бъдат гласувани и ще бъдат разгледани в зала, посочи още Червенкондев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK