ЕС ще наблюдава добросъседските отношения на Македония

ЕС ще наблюдава добросъседските отношения на Македония

© Цветелина Белутова, КапиталПътят на Македония към ЕС зависи изцяло от политиката, която правителството й ще избере да следва занапред. С тези думи министърът на външните работи Николай Младенов коментира пред журналисти в Брюксел решението на Съвета на ЕС по общи въпроси да не утвърди  дата за началото на преговорите със Скопие, съобщи БТА.


В заключенията бяха поставени няколко условия, между които спазването на добросъседските отношения и постигането на съгласие за името на държавата под егидата на ООН.


Догодина напролет ЕК ще оцени дали държавата отбелязва напредък, за да бъде обсъдено отново как тя ще продължи по пътя си към членство в Общността.
Когато една страна иска да бъде част от ЕС, тя трябва да положи повече от обикновените усилия - да ги удвои и утрои, ако трябва, за да реши проблемите със своите съседи и други тежки въпроси, коментира министър Младенов. Начинът, по който ще бъде отговорено на днешното решение, ще определи колко бързо страната ще се движи по този път, заяви Младенов и допълни, че колкото скоростта е по-голяма, толкова по-добре за Балканите като цяло.


По думите на българския външен министър на днешното заседание всички са се солидаризирали със забележките на България. "Балансът по тях е много деликатен и внимателен, той отразява нашето желание като държава от ЕС да подкрепяме Република Македония по нейния път към членство в Общността", посочи министърът.


Днешното решение означава, че въпросът с добросъседските отношения вече се превръща в тема на наблюдение от страна на европейските институции и държавите от ЕС, поясни Младенов.


В отговор на въпрос той отбеляза, че промяната на българската позиция ще зависи от действията, които властите в Скопие предприемат. По неговите думи това означава, че всекидневната антибългарска кампания, която в последните дни е достигнала някаква своеобразна истерия, трябва да се прекрати и хората в Македония, запазили своето българско етническо самосъзнание, да могат спокойно да изразяват своята принадлежност.


Трябва да намерим начин да се върнем към целите, които двете страни са си поставяли още през 1999 г., когато реално голяма част от въпросите, които обсъждаме днес, за България бяха приключени и затворени, заяви министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK