Образователната комисия ще изслуша Игнатов по скандала с фонд "Научни изследвания"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plasticman
  plasticman
  Рейтинг: 367 Гневно

  Игнатов, подай си оставката!!!

  Ти чел ли си новите учебници по история за 11 клас???
  Да ти цитирам ли последното изречение от последната страница.

  "2009 г - ГЕРБ печели категорична победа на парламентарните избори"

  И това е!!! Следваща значина дата не съществува! Честно, надминахте и нацистите!!!

  Българи, турци, цигани - ЗАЕДНО срещу ДПС! ДОГАН (с Бойко) се готви за единствените му възможни държавни порции - МЕСТНИ ИЗБОРИ 2015!
 2. 2 Профил на zloster
  zloster
  Рейтинг: 470 Весело

  Пак ще замазваме положението. Поне едно от десетките изслушвания на тоя и оня през последните месеци да беше довело до резултати .

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Игнатов е министър-калинка.....

 4. 4 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Дневник, вие сте провокатори. За хиляден път в този форум се каза, че протестите нямат нищо общо с Кортенска. Вашето не е просто незнание а лизане.

 5. 5 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 572 Весело

  Предсказанията на проф. Рангел Гюровв.Стандарт ЧЕТВЪРТЪК, 20 Октомври 2005 )
  - Проф. Гюров, направихте много апокалиптично предсказание за разрушителен трус в София с над 50 хиляди жертви. На какво се базира вашата прогноза?

  - Тя е резултат от една нова хипотеза за устройството на земното кълбо. Натрупани са нови факти, към които съвременната наука вече трябва да се придържа. Теорията, на която аз и доц. Бойко Рангелов от института по сеизмология сме автори, условно я наричаме "Тирбушон". Ако трябва да го обясним популярно, досегашната теория представяше Земята като футболна топка, съшита от парченца. Ние отричаме това. И твърдим, че това не са свързани парченца, а отделни въртящи се кръгове, подобни на кръгове вода...
  Ха-ха-ха !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 6. 6 Профил на Иван Хараланов
  Иван Хараланов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Рядко учените са имали търговския усет на Пастьор (Луи), но неоспорим факт е че наука може да се прави и без държавно финансиране. Стига човек да има желание за наука повече от желание за пари.
  Разбира се- държавата е мощен стимул- стига да има последователна политика и воля за взимане на решения, които ще дадат плодове в следващите правителства....
  Като прибавим и отличото представяне на нашите подрастващи математици и множеството студенти в чужбина се оказва, че потенциал за българско чудо има- остава само хората да развият уважение и желание за развитие на науката.

  http://ivan.haralanov.com
 7. 7 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 418 Весело

  Таман наглецът Игнатов ще навика комисията на каква се прави и що не си гледа работата.

 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Какво има да го изслушват...ясно е, че нищо няма да произлезе след другарската среща с елементи на порицание, ми направо да му врътнат една с*ирка...и да заблестят коледните звезди

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2298 Весело

  Да го питат Игнатов за "бельото като дискурс"Значима тема в контекста на управлението на герб

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2298 Весело

  Т.Е. кой ми с-а в гащите?

 11. 11 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#10:"hodounski"]Т.Е. кой ми с-а в гащите?[/quote]
  и "Чуждите кирливи ризи - винаги по-кирливи от Гербавите!"

 12. 12 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Какво казваше Радой Ралин за сития търбух? Правилно, помните - за наука е глух. Не само за голяма наука, глух е изобщо за образование. Вижте изнесените тази сутрин данни за децата до 4-ти клас. Отстъплението ни в областта на образованието и сриването ни към дъното е "забележително". Не съм привърженик на конспирациите, но след ликвидация на селското стопанство в една, на практика селскостопанска страна, след буквално продаване за скрап на де що имаше промишленост, независимо от нивото й, след постепенното нагнетяване на етнически проблеми, сега е ред на образованието. На всичко отгоре по последни данни населението на страната вече е под 7 милиона. Какво става? Освобождаваме територия за циганско-турска държава може би?! Ще стигнем до нов Народен съд, но този път истински, а не "под щикове".

 13. 13 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Зависи какво го питат депутатите, а има за какво:
  - При предварителното отсяване и при окончателното решение рецензентите от какво научно направление преглеждат всеки проект по отделно?
  - Кои рецензенти реално са гледали проектите и по-колко пъти?
  - Защо се крият резензиите и имената на конкретните рецензенти? Сравненията начина на рецензиране в авторитетни научни издания е неуместно. Тук става въпрос за харчене на обществени пари.
  -Самите резензенти иматли видими цитирания в издания с импdкт-фактор или са Бокови калинки?
  -Как се взимат решения за одобряване на всеки проект и има ли протоколи?
  - След като Кошлуков показа избирателно информация за един проект - включая хонорара на участниците, нека се покаже същата информация за спечелилите проекти. Иначе става демагогия.

  Миша
 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2601 Весело

  Псевдоученът-шарлатанин Рангел Гюров става само за завеждащ рубрика забавни четива в жълтите вестници където да ни забавлява с теорията на тирбушона, предсказването на земетресения и откриването на диаманти в Родопите.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Причината за тези спорове се крие в това, че проектите се оценяват от ХОРА. Следователно върху тях може да се влияе (не само с пари, но и по друг начин). За да се "обезвреди" донякъде субективния фактор може да се опита по два начина. Първият - оценяване (рецензиране) от по-голям брой специалисти. Вторият - оценяване с помощта на компютърна програма. Повтарям - донякъде.
  А това, че качеството на българската наука поради неграмотно управление спада е факт.

 16. 16 Профил на woodshed
  woodshed
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Абе Дневник, вие наистина се оляхте с тая Кортенска.
  Всички медии вече разбраха, че причина за избухването на скандала не е тя, а публикуването на скандалната класация.
  Все пак учените не са от любимия материал на Боко и могат сами да преценяват. Отделно проявявате странна незаинтересованост по темата.
  А пък доскоро минавахте за опозиционен вестник без много цензура.

 17. 17 Профил на Martin Veselinov
  Martin Veselinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван Хараланов":

  Не може да се сравнява времето на Луй Пастьор с днешно време. Освен това, в 21ви век най-много открития има в държавите, в които се плаща за това. И да - българските млади учени се реализират точно в чужбина по тази причина. Колкото и да се хвалим с умните си кадри, реално нищо не правим, за да стимулираме развитието им и съответно развитието на българската наука. Един истински малд ум трудно би имал желание да създава нещо, получавайки заплата от 500-600 лева, с които едвам си плаща квартирата, и работейки в някога славния СУ, гърмящ днес с чалга и пияни преподаватели.

 18. 18 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 492 Неутрално

  интервю със Светлин Тасев - инициатор на петицията "За да има наука в България!" на младите български учени, работещи в чужбина.

  http://bulgaria.indymedia.org/article/41319

 19. 19 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 492 Неутрално

  [quote#13:"Миша"]След като Кошлуков показа избирателно информация за един проект[/quote]
  Гарнирана и с откровени фалшификации...Управителят на ФНИ Христо Петров е от неговата партийка от царистки люспи "Новото време", присъдружна сега на ГЕРБ

  Гл. ас. Виктор Атанасов:
  "Никога не съм имал досега проект във фонда, нито една стотинка не съм взел оттам. Откакто се върнах от Франция, сега за пръв път кандидатствах с проект за 330 000 лв. с екип от 9 учени, не е одобрен и е много недостоен ход да ни обвиняват за каквото и да било. Ако искаха да покажат кой за какво взема пари, да бяха показали план-сметките на тези фирми и кръгове, които са спечелили в конкурса. Министърът каза, че одобрените проекти са такива, каквото е нивото на науката в България. Много позорно изказване. Нека да погледнем нивото на науката у нас, нека да ми покажат каква част от международно признатата българска наука е направена от тези фирми, които фондът сега финансира.
  Аз започнах да работя върху графена, преди да дадат Нобелова награда за него през 2010 г. В Софийския университет съм имал един проект за 1800 лв. и участвах в друг за още толкова. В рамките на проекта успях да произведа графен за 20 000 лв. Това е. Колкото хонорар съм взел, май бяха 600 лв., съм го вложил за изследванията, защото те са много скъпи, а парите ни са малко. Щом си служат с такива машинации спрямо нас, значи нямат никакви аргументи за това, което правят. Според мен интересът на хората в България е да има нови технологии, да има развитие. А не да има търговия с влияние, каквато има във фонда. Аз искам да работя в България и за България, нямам намерение да се връщам във Франция. Май стана така, че борбата за фонда в МОМН е борба за България".

  http://www.duma.bg/node/44542

 20. 20 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#15:"ivan_granichar"]Първия - оценяване (рецензиране) от по-голям брой специалисти[/quote]

  Доколкото разбрах от доклада на проф. Хорозов (дано не бъркам името му), по процедура са предвидени 5 (пет) рецензии, но за някои проекти 3 от тях са били скрити (покрити) от администраторите. При подобна измама - все едно колко (много) специалисти ще рецензират.

  Изобщо не става дума за "грешки" в оценките, а в манипулиране на резултатите (и фалшифициране) на тези оценки. Същото може да се направи и при компютърните методи за оценка. Отделен въпрос е, че компютър не може да оценява НИЩО ново, особено научно изследване. Компът няма собствен интелект.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 21. 21 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  За да си министър на МОМН не е задължително условие да си професор. Сергей Игнатов стана професор имено поради това, че е министър и написа правилата (закона) за израстване на научните кадри в България. Според него, доцент и професор не са научни звания, а са административни длъжности. От това произтекоха редица безумия, като например:
  1. Новоизбраните на тази длъжност лица искат да бъдат назовавани "доцент", респ. "професор", а щом те не са звания, следователно искането им е незаконно.
  2. Счетоводител, шлосер и чистачка са "длъжности", а не "звания", поради което никой не се обръща към тях такова обръщени.
  3. Новоизбраните "доценти" и. "професори" получават за целта от съответното ВУЗ ДИПЛОМИ, с които кичат кабинетите си.
  4. Тогава счетоводителите, шлосерите и чистачките би трябвало също да получават ДИПЛОМИ и да се кичат с тях.
  Абсурди на абсурдите, мила Родино! Поради това смятам, че министърът проф. С. Игнатов е едно недоразумение и като министър и като професор!!!!!

 22. 22 Профил на science123
  science123
  Рейтинг: 418 Неутрално

  мнозинството в парламента е отхвърлило създаването на анкетна комисия: http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=1009528
  Между другото, във фонда дават готови бланки за рецензиите, та ако искате допълнителна информация за проектите си, подгответе отделно заявление за това.

 23. 23 Профил на science123
  science123
  Рейтинг: 418 Неутрално

  update: който предварително не е написал заявление получава бланка. Искайте всички възможни документи от сесията - освен връзките "име на рецензент - проект", нямат право да ви отказват нищо друго! Има си закон за достъп до обществената информация и са длъжни да го спазват, независимо какво мрънка игнатов за членовете на ВНЕК и натиск и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK