Родители протестират срещу задължителна ранна предучилищна

Родители протестират срещу задължителна ранна предучилищна

© Юлия ЛазароваРодители и граждани се събират на протест пред парламента днес срещу текстове от проектозакона за предучилищно и училищно образование, който предстои да бъде приет.


Основните притеснения, които предизвикаха публичен дебат и сериозно гражданско недоволство, са залегналите в проекта задължителна ранна предучилищна за деца на 4 години, както и ограничаването на частни алтернативи за отглеждане на децата, извън системата на образованието.


Протестът е организиран от Родителски инициативен комитет, който обединява родители, граждански организации, учители и представители на родителски кооперативи. Участие ще вземе и новосформирана Асоциацията за родителски кооперативи.
Основните искания на протестиращите са:


– отпадане на задължителния характер на предучилищното образование за четири годишните като се даде право на избор на родителите по този въпрос;


– отпадане забраната за съществуване на частни алтернативи форми на предучилищно образование. В закона да се зачете правото на българските родители да инициират отглеждане и образование на децата си, съгласно Конвенцията на ООН за правата на човека.


Конституционно съобразно ли е искането да се наложи задължителния характер на предучилищното образование след като ал. 1 на чл. 53 от основния ни закон постановява, че образованието е право на всички граждани, а не задължение. Задължителен характер има само училищното образование (ал. 2), припомнят от Асоциацията за родителски кооперативи.  


Те настояват за признаване на родителските кооперативи като еманация на конституционното право и задължения на родителите да отглеждат и възпитават децата си. "В тази си разпоредба, а именно, чл. 47, ал.1, Конституцията дава приоритет на родителската воля (като право и задължение) по отношение на отглеждането и възпитанието на децата, като постановява, че тези дейности се подпомагат от държавата," мотивират исканията си от асоциацията.


Час след началото на протеста, в парламента ще се проведе и кръглата маса по темата, където участие ще вземат и представители на протестиращите граждани. Дебатът ще може да се гледа на живо на страницата на събитието във фейсбук. Във вторник вечер присъствието си на протестаса заявили 2 562 души.


Идентични протести по същото време ще има и в други градове от страната като Бургас, Варна, Велико Търново.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK