Родители протестират срещу задължителна ранна предучилищна

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (297)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Във Великобритания винаги децата са започвали училище на 4.
  Не виждам какъв е проблема и без това има недостиг на градини на много места.

 2. 2 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 482 Гневно

  Ранното вземане на децата в институции, защото само институцията "възпитавала правилно" е силно характерно за тоталитарните общества, за фашизма и комунизма. Семейството е естествената среда за нормално! и здравословно развитие на едно толкова малко дете, така че да изгради привързаност и увереност.
  Виждам какво е качеството на институционалната грижа и съм твърдо против тя да се разширява.

 3. 3 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 418 Гневно

  Абе, що направо не взимат децата от родителите им още от раждането и да ги наблъскат в разни институции... Държавата се опитва все повече и повече да отнеме ролята на родителите. Разбирам необходимостта от социализация и защо началното и основно образование са задължителни, но никой не трябва да задължава родителите да пращат детето си на градина. (Крайно време е и да се узакони хоумскулинга...)

  До №1 - как точно това ще облекчи недостига на места в градините - къде според теб ще се провежда тази "предучилищна подготовка"?

 4. 4 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 367 Весело

  дано се съберат поне 50 човека -
  да могат да ги снимат и
  утре да ни покажат Страшния протест ,
  след който всичко е постарому

  поредното "пиене на кафе"
  --------------

  ученик пита Мъдрец:
  Учителю - колко трябва да чакаме , ако искаме да се оправим ?
  -----
  Мъдрецът: - Ако само ще чакате ..........много , много ще чакате ,за да разбирете че с чакане нищо не се постига

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 5. 5 Профил на Boris Popov
  Boris Popov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Продължават опитите на държавата да се меси където не и е работата.Очевидно нашите премъдри управляващи продължават да се съмняват в способностите на народа си да мисли и да взема сам решения,та са решили всичко да му измислят те-това ще правиш,на толкова години ще си дадеш детето на предучилищна,задължително ще го дадеш еди къде си на предучилищна...Ако това бъде прието,задължително трябва да отиде в конституционния съд..

 6. 6 Профил на Лили Иванова
  Лили Иванова
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Да видим дали на този протест ще им повече хора, отколкото на този срещу забраната за пушене.

 7. 7 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Разстроено

  Тия "оправиха" задължителното образование ,та тръгнаха да оправят и предучилищното. След усилията на "демократичните" правителства сривът на образованието започва още в 4 клас и стигнахме дотам,че голяма част от децата могат да четат,ама не разбират текста. Продължаването с напъните да се бърка навсякъде ще доведе до там, че и повечето африкански страни ще ни изпреварят по грамотност.

 8. 8 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  А бе децата имат едни 6-7 безгрижни години, пък и тях искат да им вземат. Не съм ходил на детска градина и не мисля, че това ми се е отразило зле.
  Айде една година предучилищна преди пълви клас как да е, ама чак две, та три, уж да се социализирали децата - дрън дрън.
  Гладни, полуобразовани, стресирани от ниското заплащане и постоянният тормаз лелки и учителки, как ще ми възпитат и социализират децата.
  Който иска да води децата на ясли, градини, предучилищни да води, задължително само една година предучилищна и т.н. Любопитно ми е да видя как ще вкарате на Бай Мангал отрочетата в схемата!

  ура и да живей!!!
 9. 9 Профил на Boris Popov
  Boris Popov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лили Иванова":
  Много се съмнявам...Ние сме едни говеда,дето никъде ги няма..

 10. 10 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И от родилния дом да ги взимат и да ги вкарват в учебни заведения - все тая. Няма как да не обвържа поста си с обявената тази сутрин класация. Според нея, още в четвърти клас децата вече са закъсали. За 15 годишните да не говорим. Сериозно сме паднали в класациите за грамотност. Ще рече, имаме сериозен проблем със програмите и поднасянето на учебния материал, с оценката на наученото. Имаме и сериозен проблем в отношенията родители - учители, който се мултиплицира в отношение ученици - учители, ученици - училище. Децата не искат да учат. Познавам дете, което още от първи клас започна да се тръшка и да реве, че не иска да учи и да ходи на училище. Проверих. Няма проблеми с други деца, или с учители. Просто, не иска. Не му харесва! Това какво ще рече? Понеже не е само това дете с такава нагласа. Ще рече, че трябва по коренно нов начин да се преподава, съвсем нови дисциплини да се въведат, сериозно да се работи и с родителите. Проблематиката е тежка и съпроводена с демографската картина - търси спешно решение. То не е в ранното тръгване на училище! Така само ще се прекъсне твърде рано връзката родители - дете! Тук не е Северна Корея и не е нужно да се промиват бебешките мозъци. Те трябва да се научат да живеят в тази опасна, вредна среда и да запазят, да развият качествата, с които са родени. Значи, обща задача за родители, училище, извън училищни центрове, производители на играчки, помагала, детски продукти за интелектуално развитие - книжки, електронни игри, филмчета... Много, много работа трябва, от много заинтересовани страни и да няма разнобой. Малък намек за такъв и детето е изгубено!

  goblenka
 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#8] от "пуц муц":Ще ги вкарат за да ги хранят.Освен детските. За сметка детските на българчетата. Така се бори "българското" правителство с демографската криза.

 12. 12 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#1] от "yokicha":

  Първо, "винаги" е твърде силна дума. Второ, ако реша с усмивка да посоча къде е проблемЪТ... ами, ето на: имаха си империя, над която Слънцето не залязваше, сега си нямат, а и Шотландия иска да се цепи

  От друга страна, ако имаше и капка надеждица, че това би помогнало за усвояването на простичките правила при употребата на пълен член, които - виждам - убягват и на Вас, бих приветствал експеримент с "институционализирано обучение" още в ембрионален стадий.

  Поне системата да беше читава и да можеха да бъдат спокойни хората, че изпращат децата си в сигурни и читави "заведения". Но и това не е точно така. Е, защо тогава да бъдат доволни и да не протестират?

  Свобода за Надежда Савченко!
 13. 13 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Не това е проблема на родителите и не за това трябва да се протестира. Цялостното управление заслужава един хубав протест и то не само от родителите

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 14. 14 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това е поредната дивотия на Игнатов и сие. Замяната на специалните училища с ресурсно обучение, играта с интегрираното и приобщаващото обучение (а не образование), снемането на учебното съдържание от по-горните класове към началната степен и много още тъпотии натоварват все повече и учениците и учителите. Търсят се компенсаторни мерки, но те пак са за сметка на децата, на учителите и на родителите. Получава се така, че обществото обслужва образователното министерство, а не обратно, при което всяко отклонение от исканията на последното се изтъква като причина за общото неблагополучие на образователната ни система. Заедно с това се мачкат правата на родителите и децата за свободен избор на образователна среда. И не на последно място - нищо от необходимото за "обучение" на 4-5 годишни деца не е подготвено, а още по-малко - апробирано."Дим, дим, дим, под който ний тъй сладко спим!".

  effi
 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#2] от "red.mary":


  [quote#2:"red.mary"]Ранното вземане на децата в институции, защото само институцията "възпитавала правилно" е силно характерно за тоталитарните общества, за фашизма и комунизма. [/quote]Като Япония и Финландия ли?!

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Само да спомена,че тази мярка се предлага преди всичко заради циганчетата,които иначе влизат в 1-ви клас без да знаят дори български.Как ще се научат да четат и пишат,тогава-никак!

 17. 17 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#2] от "red.mary":

  Явно не сте чели Хъксли. Това е характерно за "Новия прекрасен свят"! Да напомням ли че по време на социализма, който масово бъркате с комунизъм, на училище се тръгваше на 7 годишна възраст и детската градина не беше задължитлна. Ноооо след като влязохме в "новия прекрасенсвят" може децата и от родилния дом да ги пращаме направо на училище. Та отрано да научат правилния език, забавлението и потреблението.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 18. 18 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3014 Любопитно

  "извън системата на образованието." - а КОЙ ще усвоява ФИНАНСОВИТЕ ресурси, отпускани по разните безсмислени програми на МОМН, бая хрантутници са на клона?! Децата се ВЪЗПИТАВАТ от родителите през първите 7, а учителите(ИСТИНСКИТЕ) регулират и надграждат емоциите и уменията им.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 19. 19 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Нормално е да протестират родителите, децата на 4години още имат мляко по устата си, а ще се учат да четат и пишат, чак на около 7 годишна възраст децата се научават да говорят правилно и какво искат да ми кажат, че тогава вече ще са втори клас ли?!

 20. 20 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#12] от "GogoPG":

  ПроблемЪТ в употребата на пълниЯ член е , че аз съм започнал училище на 6 , ако бях на 7 щях да съм по запознат , а ако бях на 12 - сигурно щях да съм и филолог. Дадох пример с държава в която съм живял и не виждам нищо ненормално в това възрастните да работят , а децата да ходят в някаква форма на училище , градина , забавачница или каквото и да е там.
  И да завършват училище на 16 , а оттам да решават какво искат да правят с живота си.

 21. 21 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 418 Гневно

  Еееееййй ограбихте децата... вече и детство не им остана............

 22. 22 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "yokicha":

  "Умнико",не виждам в БГ някой да се грижи за децата като визирам държавата в случая,фин.мин. реже майчинство и детски,а се пробват да ми казват как да си гледам децата,няма логика в нито едно решение и действие на днес управляващите,нещо като ще се пуши в заведенията не няма да се пуши и още куп тъпотии сътворени от мозъци ...............

 23. 23 Профил на petsim
  petsim
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Като е за циганите ,да напишат че е за тях и готово.
  Какво ще се направи за все по-малкото българчета ???
  Или всеки да се грижи за децата си, а държавата знае за кои да се грижи???

 24. 24 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#8] от "пуц муц":
  "Гладни, полуобразовани, стресирани от ниското заплащане и постоянният тормаз лелки и учителки, как ще ми възпитат и социализират децата. "

  Баш. Не виждат чист въздух цял ден и се научават да се бият и да си крещят... поне по мои наблюдения.

 25. 25 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 763 Неутрално

  естествено, че ще протестират. Децата са на родителите си, не на "държавата", и съответно държавата не може да им налага подобни задължения
  Глупостта на проектозакона лъсва още по ярко поради факта, че той просто няма как да се приложи за всички - в големите градове няма места в детските градини за всички 4 и 5 годишни деца. В София, доколкото знам, няма дори за половината. Така че като начало държавата може да се самозадължи да осигури такива места.
  Според мен е добре децата да ходят на градина, но това в никакъв случай не може да е задължително.

 26. 26 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#1] от "yokicha":

  А ти знаеш ли какъв зор е да си вкараш детето в хубаво училище в Англия като я даваш за пример? И по коя скала техните деца са по щастливи от нашите ходейки от по-рано на училище???

 27. 27 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Изследване на Отворено общество ( с извинение) от 2008 г. посочва, че циганчетата са 10,5 % от учениците в страната.
  Не съм чул последните 4 години раждаемостта при циганите да се е намалила примерно 5-6 пъти, а при българите да се е увеличила с толкова.
  След още 20 години ще има огромна маса , неговореща български език и тотално извън обществото. В Сърбия това доведе до отделянето на Косово. В Македония - до фактически федеративна държава, крепяща се на магия.
  Изборът е наш - да ги образоваме и интегрираме с цената на много средства , да им заделим една територия от огромните ни 111 000 кв. км., или да почнем да произвеждаме сапун. Само дето привържениците на последния вариант винаги очакват някой друг да им свърши мръсната работа.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 28. 28 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар 1 - В Англия може, ама защо избирателно даваш тази страна? Виж в САЩ например няма такова нещо, в Германия няма... Те детски градини не могат да осигурят за всички, а искат от рано да ги вкарат в кошарата. Аз и на ясла съм ходил и на детска градина на 3 години ме пратиха и лошо няма да ги има като опция ама това да те задължават е противоконституционно.

 29. 29 Профил на lady_flower
  lady_flower
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Абе какво училище на 4 години! Това е смешно, та децата на тази възраст още не знаят на кой свят са!

 30. 30 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#22] от "remover":

  Явно за Вас е по - важно системно за роптаете , вместо да се замислите и отворите към промените , които в крайна сметка може и да са за добро.

 31. 31 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 527 Гневно

  Добре де, хора българи, нали само мрънкаме, че няма реформи? Нали всички само нариват как образователната система е стара и т.н.? Не е ли стъпка напред това ДЕЦАТА ВИ да започват образованието си 3 години по-рано? А за ограничаването на частните училища - ми ако утре забранят частните уроци, сигурен съм, че пак ще има 100 изкукали даскалици, които да протестират срещу възможността родителите да им плащат 20лв/час, вместо даскалите да си вършат работа в училище, както трябва! Но не - те (даскалите) твърдят, че материалът е с твърде голям обем, и не може да се покрие "само в училище". Ми ето ви - предложение децата да почват от по-рано!

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 32. 32 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Лично аз съм ходил на предучилищна 3 години - 2 години с по-големи от мен деца и 1 година - с моите връстници, т.е. точно както предлагат в момента, от 4 годишен. Не питайте как, просто нашите са успели да го уредят на времето. Не съм ходил на детска градина. От дистанцията на времето, оценявам факта на моето ранно тръгване на предучилищна като изключително положителен фактор в моето развитие.

 33. 33 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#26] от "doria":

  Какво значи "хубаво училище".
  И защо си мислиш , че ходенето на училище/градина/забавачница води до нещастие????
  Според мен почти всички деца на 4г са в градина или поне родителите им искат да бъдат в градина и си мисля , че с новия закон държавата се задължава повече , а за родителите и децата няма да има кой знае каква разлика

 34. 34 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#1] от "yokicha":

  А тва, как ше го коментираш?

  "както и ограничаването на частни алтернативи за отглеждане на децата, извън системата на образованието"

  freedom is another word for nothing else to lose
 35. 35 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#30] от "yokicha":

  Не, системно не роптая. Преценявам, че детето ми на 4 годишна възраст е прекалено малко, за да седи по цял ден в затворено помещение, с изтрещяла лелка, която му пуска филмчета вместо да го учи (факт в БГ). Предпочитам да тича в парка, да си цапа ръцете, да чупи ако щеш прозорците на съседите. Това може и да ме прави лош родител, но искам да имам правото да избирам.

 36. 36 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Аз съм категорично против всяко обучение преди 7 годишна възраст! Обучението отнема инициативата на децата. Отнемеш ли им я до тази възраст им я отнемаш завинаги и те стават пасивни, немислещи и чакащи друг да им каже кое как е и какво да правят. Целодневното обучение и след 7 годищна възраст пак не е хубаво. Децата имат нужда да играят, сами да си избират на какво и сами да си организират играта. Четенето на 6 години не е нужно. Защо трябва на 6 години цяла година да губят за това, когато на 10 или 11 ще се научат за 1 месец. Пълна тъпня е това образование и става все по-голяма с тая тенденция на снижаване на възрастта за обучение. Щчх да кажа, че не нашите министри чавка им е изпила ума, но се сетих, че Игнатов и останалите соросоиди никога не са имали такъв.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 37. 37 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#33] от "yokicha":
  "Какво значи "хубаво училище".
  И защо си мислиш , че ходенето на училище/градина/забавачница води до нещастие????
  Според мен почти всички деца на 4г са в градина или поне родителите им искат да бъдат в градина и си мисля , че с новия закон държавата се задължава повече , а за родителите и децата няма да има кой знае каква разлика"
  Две неща ме притесняват:
  - първо възрастта (прекалено малка). Аз не съм расла в нашата система, но и тази в която съм била почваше със забавачница на 5 (игри и тичане, не писане и смятане).
  - качеството на предлаганата услуга в България. Няма как ниско платен служител да се отдава на работата си. Просто го следя по моето дете.

 38. 38 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#28] от "UK graduate":

  Давам този пример , защото това е държава , която познавам.
  Не виждам нищо лошо в идеята и щом работи някъде не виждам защо няма да работи у нас и по този начин ще има места за всички деца в забавачниците , а нали това е което искаме.

 39. 39 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#35] от "doria":

  Значи вие не живеете в апартамент, а в къща с двор, където детето "по цял ден да тича и да чупи прозорци". Браво. И явно не ходите на работа, щом можете да го гледате. Но са малко тези като вас.

  Защото би било глупаво да го оставяте само, затворено в апартамент, вместо да го пратите да се занимава с другите деца.

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 40. 40 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#34] от "pixela":

  Не питай мен - питай протестиращите , те са го формулирали.

 41. 41 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "yokicha":
  Че като във Великобритания децата започвали на тая възраст, и ние ли трябва да си дигаме крака като жабата, а да не говорим за възпитателната система точно в тая Великобритания, така че да са върнем на нашите стоиности, разбира се, че човек трябва да се учи от другите, но не по тоя начин. Успех на протестиращите майки!

 42. 42 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#35] от "doria":

  Не знам забавачницата да е навредила на някое дете и не виждам как едното пречи на другото - имам в пред вид тичането в парка.

 43. 43 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#40] от "yokicha":

  Формулирала го е държавата! Нема значение..

  freedom is another word for nothing else to lose
 44. 44 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#36] от "kihano":

  Точно така. Дискусиите ще са много. Но факт е, че децата и на Запад все по малко знаят да четат, макар че ги учат още от бебешка възраст. Това трябва да ни накара да се размислим всички, но това абсолютно не значи, че детето трябва да започне "да учи" или "учи играейки", както е дивизът на Запад, в много ранна възраст. Пак копират Запада, без да отсеят положителното от отрицателното.

 45. 45 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#37] от "doria":

  На 4 год децата ще правят точно това което правят и сега , а няма да решават квадратни уравнения.
  А по логиката на нископлатените служители - то тогава никога не трябва да пращаме децата си в държавно училище.

 46. 46 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#42] от "yokicha":

  Тука не става дума за забавачница. Тя не е навпредила на никого, напротив

 47. 47 Профил на puss_in_boots
  puss_in_boots
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Единствената полза от детската градина беше, че "възпитателките" ме шамариха здраво. Не знам за какво. Те явно по друг начин не можеха да се оправят с едно дете, освен с физическа сила.

  На едно нещо ме научи: никога да не си давам детето на такива садисти или на "държавата" да го възпитава.

  Сега ако я хвана тая учителка, бих й ударил с удоволствие 10 бастуна по гърбината, нищо, че може и пенсионер да е вече. Мамицата ви!

 48. 48 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#7:"cobanmaala"]повечето африкански страни ще ни изпреварят по грамотност.[/quote] офтопик - те вече са ни изпреварили. Африкански университети са по ранг преди Софийският, за какво говорим.

  За задължителната предучилищна от 4. Най-добре още от родилният дом да ги вземат децата така де да им дадат на родителите да ги видят и да ги прибират в институции - нещо като Лебенсборн на Хитлер. Така тоталитарната държава си мисли че ще си отгледа послушни и неуки по държавен стандарт роботчета ...

 49. 49 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#45] от "yokicha":

  Тука се слъжеш. Ще започнат едни концепти, едни проекти, а и забавачницата ниеокга не е била задължителна

 50. 50 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#41] от "danea":

  Никаква жаба , просто дадох един пример , на място където според мен системата работи и няма причина да не работи и у нас.

 51. 51 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Правилно са се досетили някои протестиращи, че склонността да не бъдат изпращани децата на училище и детска градина от страна на родителите преобладава предимно откъм някои малцинствени групи. Не мога да разбера защо искате да вземате пример от тях?

 52. 52 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#47] от "puss_in_boots":

  Не си прав, но те разбирам.

 53. 53 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#43] от "pixela":

  Според статията по - горе това са го формулирали протестиращите , а не държавата.

 54. 54 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#51] от "Отнесен":

  Не смесвай нещата и не сравнявай круши с ябълки.

 55. 55 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#46] от "danea":

  Напротив - става дума за забавачница.

 56. 56 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Георги Марков беше писал в "Репортажите" нещо в смисъл, че най-сигурния начин една добра идея да опротивее на всички е държавата да се заеме с нея. Децата в предучилищна възраст наистина трябва да се социализират и детската градина е много добро място за това. Но системата с детските градини в България и сега изпитва огромна липса на подходящи помещения и обучен персонал дори и за тези деца, чиито родители ТРЯБВА да работят и нямат друг избор.
  Получава се нещо като с ваксините - в Германия ваксините не са задължителни, но почти всички си ваксинират децата, защото хората са добре информирани, държавата ги предразполага и има обществен натиск за това. Детските градини също НЕ са задължителни. Но има много и непрекъснато информация за ползата от социализация, детските градини са уютни и добре обзаведени, на много места вече се предлага био-храна, различни курсове, музикални занимания като допълнителни услуги, работното време бива разчупено и нагодено към нуждите на родителите, на децата се дава дълъг период на адаптация, когато родителят го придружава в детската градина... И хората са предразположени сами да пратят децата си без да бъдат задължавани за това.
  Така че скъпи парламентарни гении, създайте условия за добра предучилищна грижа и родителите ще дойдат сами.

 57. 57 Профил на m......
  m......
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Не е нужно от 4-ри годишна възраст.
  Достатъчна е година преди тръгване на училище.
  Щом е задължителна трябва и да е безплатна.
  А що се отнася за циганчетата,
  там е необходима отделна социална политика от по-ранна възраст, за да могат да започнат училище на равни начала на образование с българските деца.

 58. 58 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не е вярно, че всички родители така или иначе си пращат децата на детска градина. Едни ги пращат. Други - имат възможност да си ги гледат сами. Защо вторите да бъдат третирани като престъпници заради това, че искат да дадат на децата си най-ценното - лично време прекарано с тях? Тук няма никакво значение какво е материалното положение на хората, които предпочитат да си гледат децата - дали са в апартамент, или в къща с двор, дали са безработни, или работят от къщи. Правото на родителя да възпитава децата си е защитено в Конституцията и в всички международни актове.

 59. 59 Профил на rakovina
  rakovina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  От какъв зор трябва да тормозят децата сякаш им предстоят много хубави неща от момента, в който тръгнат на училище.

 60. 60 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#49] от "danea":

  Не се лъжа , убеден съм , че за децата , които ходят на градина нищо няма да се промени . А това , че забавачницата не е била задължителна не е довод и всички родители , които познавам искат децата им да ходят на градина и със сигурност има такива , които мислят обратното , но има и родители , които искат да раждат в дома си без лекар и такива , които не ваксинират децата си и т.н. , но трябва да има правила и те да се спазват , държавата да може да планира и да не изпадаме в положение да няма места в градините за децата , да сме на челни места по детска неграмотност , да изключваме огромна група от хора от образователната система.

 61. 61 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#16:"yanne"]тази мярка се предлага преди всичко заради циганчетата,които иначе влизат в 1-ви клас без да знаят дори български[/quote]

  ха, в такъв случай би трябвало да обвържат получаването на помощи за деца с посещаването на предучилищна - както направиха с имунизациите, нали... ама не би... в градините се плаща такса, за разлика от задължителните имунизации поемани от здравната каса.

 62. 62 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#53] от "yokicha":

  "Основните притеснения, които предизвикаха публичен дебат и сериозно гражданско недоволство, са залегналите в проекта задължителна ранна предучилищна за деца на 4 години, както и ограничаването на частни алтернативи за отглеждане на децата, извън системата на образованието"

  Къде пише, че "граничаването на частни алтернативи за отглеждане на децата, извън системата на образованието" е формулирано от протестиращите бе, пич? Не ми отговаряй, ако не си сигурен!

  freedom is another word for nothing else to lose
 63. 63 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ходенето на ясли и градини е хубаво, защото помага на децата да се социализират и по-лесно усвояват хигиенни навици, говор, рано се откриват техните интелектуални влечения. Но, да става задължително децата от толкова малки да отиват в детско заведение - не! Много са удачни родителските кооперативи, но ето, за да са законни, трябвало да станат филиал на градина. Значи, децата трябва да усвояват програмите на тези заведения. А, точно те са проблем! На запад може и в къщи да си обучаваш детето, ако имаш време и възможност и пак да му легализираш ценза. Значи, преди да се предприемат " Задължителни" стъпки, трябва да се преработи учебната програма, да се поосвежат преподавателските знания и подходи, да се промени инструментариума подкрепящ преподаването. Това го няма. Така че, няма смисъл и от ранното тръгване на децата на градина/училище. Бъдещето е на индивидуалното образование. Програма, съобразено с възможностите и интересите на всяко дете, ползване на много електроника при преподаване и изпитване, постоянна проверка, дали детето е усвоило трайно материала и едва тогава да се подаде нов... И, всичко това, в контекста на нуждите на трудовия пазар, спорта, и т.н. С ясна визия къде ще се реализират тия деца. Говоря за сектор, а не за конкретна фирма.

  goblenka
 64. 64 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#50] от "yokicha":

  Ангичаните не са пример за възпитаване на децата си, това го знае всеки, който се занимава малко по вече с възпитанието на деца. Не желая да задълблчавм темата тука. Но не желая на моите българчета да растат във "възпитателна" среда на английски интернати или задължителни "училища" в тая ранна възраст!

 65. 65 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  От една страна няма нищо лошо да съществува алтернативата с по-ранно започване на училище. От друга страна, това не трябва да е задължително - в тази възраст за доброто развитие на детето е по-важно семейството, отколкото образованието. Все пак, нали не отглеждаме еничари?

  И доколкото първата точка е спорна и има някаква логика в нея, то втората е безумна. Родителския кооператив не само, че не трябва да бъде забранен, а трябва да бъде поощряван по всевъзможни начини. Това е грижа за децата на много по-високо ниво от всичко, което държавата може да им даде.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 66. 66 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#63] от "goblenka":

  Звучи хубаво на хартия!

 67. 67 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  [quote#54:"danea"]Не смесвай нещата и не сравнявай круши с ябълки.[/quote]
  Знаеш ли какво, не знам каква краста те сърби да спреш детето си от детска градина и от училище. Но имаш ли представа от какво ще лишиш детето с тези действия? Това са дузина прекрасни приятелства за цял живот. А ако си мислиш, че има институция на света, която е успяла да пречупи децата - лъжеш се. Няма къде децата да се научат да са солидарни едно с друго, няма къде другаде да се научат на смелостта да се плезят и да правят физиономии зад гърба на учителката, и повярвай ми - няма учител, който да се е справил с това. Лишиш ли детето си от такива умения, не държавата, а ти лично ще го осакатиш за цял живот.

 68. 68 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#39] от "GM":

  Ни най-малко. И работя, и детето ми ходи на ясла. Точно затова казвам какво не ми харесва. Не бих могла да давам мнение ако си седях в къщи, имам двор, и 5 детегледаяки, нали>??

 69. 69 Профил на Johnace
  Johnace
  Рейтинг: 367 Неутрално

  @yokicha

  България не е Великобритания и по нищо, повтарям - нищо не може да се сравнява с нея. Нито като стандарт на живот, нито като качество на предлаганите социални услуги. Въобще не разбирам защо даваш такива примери. Може за англичните системата да действа, но провери моля колко получава социален работник там и колко тук. След това провери какъв контрол се упражнява там и какъв тук. Все едно да ти измисля закон, който те задължава на всеки 4 години да си сменяш колата с нова, защото видиш ли в Япония така било........!

 70. 70 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#62] от "pixela":

  Родители и граждани се събират на протест пред парламента днес срещу текстове от проектозакона за предучилищно и училищно образование, който предстои да бъде приет.

  Основните притеснения, които предизвикаха публичен дебат и сериозно гражданско недоволство, са залегналите в проекта задължителна ранна предучилищна за деца на 4 години, както и ограничаването на частни алтернативи за отглеждане на децата, извън системата на образованието.


  Къде пише , че законодателя е формулирал горенаписаното.
  Притеснения / публичен дебат / гражданско недоволство - това е мнението на протестиращите

 71. 71 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#60] от "yokicha":

  За забавачницата си напълно прав както и за правилата. Но това ли е тамата тука?

 72. 72 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#70] от "yokicha":
  Ти дете имаш ли или говориш на теория? Има един хубав виц.
  преди да имам деца имах 6 теории за възпитанието им. Сега имам 6 деца и нито една теория за възпитание

 73. 73 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#70] от "yokicha":

  Къде е текстът на законодателя?

 74. 74 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#63] от "goblenka":

  Не мо'ем те разбра...ся 4-годишните не 'одат ли у деЦката?Настроението е кат че ся загре'еме водата.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 75. 75 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#64] от "danea":

  Защо да не са англичаните за пример на възпитание и какви са тия пансиони - 2012 - края.
  Коментирате нещо , от което нямате представа.
  Аз дадох един пример и толкова.
  Не е за мен да решавам кое.
  Според мен реформа в образованието трябва да има и гореспоменатата промяна е стъпка в правилната посока и до сега не прочетох нито един довод , да ме убеди в обратното.

 76. 76 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#15] от "yanne":

  Не, като Хитлерова Германия и комунистическа България. Пък и винаги, когато държавата въвежда "задължителност", на мен ми мирише на фашизъм.
  Основно право на родителя е да гледа и възпитава собственото си дете.

 77. 77 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#69] от "Johnace":

  Но тук не става дума само за пари, може да си беден, но какво означава това, може да си значи беден, но въпреки това ценностната ти система да е друга в духовно отношение, все по парите ли трябва да се мерим един с друг? Това ли е еталонът на измерванене, на измерване на какво, на щастие, на реализация, на какво, ви питам аз?

 78. 78 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  По принцип младите майки са особено податливи на внушения, особено ако някой дойде да ги лъже, че ако не протестират, държавата непремено в най-скоро време ще направи нещо много лошо на децата им. Спомням си миналата година, разговарях с една майка с няколкомесечно бебе, която отиваше на протест против закона за детето, който се дебатираше тогава. Спомняте ли си, как ни се кълняха, че само след месец ще тръгнат ченгетата (начело с Борисов) по апартаментите наред, ще бият бащите, ще изтръгват децата от ръцете на плачещите им майки и ще ги отвеждат завинаги на неизвестно далечно място, където тайно ще се гаврят с тях за удоволствие. Е, какво стана?

 79. 79 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1299 Любопитно

  [quote#1:"yokicha"]Не виждам какъв е проблема и без това има недостиг на градини на много места.[/quote]

  Герберите нямате никакви проблеми.
  А това е повече от притеснително. Подобна "безпроблемност" понякога е знак за дълбоки отклонения от някои норми. Предимно психологични и психични. За способност за мислене не се и надявам. Примерът с Великобритания показва това.
  Да създадем проблемна среда с няколко въпроса.
  Колко са подготвените педагози за работа с деца на тази възраст?
  Колко са подготвените сгради за прием на деца в такава възраст?
  Къде са учебните програми?
  Къде са площадките за игра, съобразени с нормативната уредба?
  Как ще се осигури оптималния хранителен режим за деца в тази възраст?
  От къде ще намерите специалистите за работа с "контингента" от гетата и ще гарантирате що годе приемлива среда от гледна точка на хигиена и здравно обслужване?
  Колко ще струва експеримента?

  Ecrasez l’infâme
 80. 80 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#76] от "red.mary":

  Те така мисли и Асан от Факултето...Само дека не мо'е го рече "стилно"...И в прЪви клас кат' са с'берат нЕколко такива 'а ти е драго да ги учиш дека не са единствени на света...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 81. 81 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#66] от "danea":

  За жалост, това ми виждане е предоставено на съответните фактори още през 2002ра. За това време няма еволюция нито в мислите, нито в действията на министерството, макар да се смениха толкова правителства. Значи, експертите не са стигнали до такова световно ниво. Е! Щом те определят концепциите и са назад в развитието си, странно ли е, че губим позиции всяка година? Значи, на тях не може да се разчита. Следва да се заемем сами. Видяхте как майките предизвикаха дебат с депутатите за майчинските. Не постигнаха успех, но показаха път към предизвикване на дебат. Това е първата стъпка. Втората стъпка е ясната представа, какво точно се иска от образователната система. Остава да се дебатира начинът по който да се постигне. Има начини и това да стане. Ще отнеме поне няколко години, но си струва! Така ще се спасятмного родени деца и бъдещите, неродените. Младите родители, на малки деца са на ход! Обединете се и изчистете визията си за новото образование. От там на сетне - следващите стъпки.

  goblenka
 82. 82 Профил на mayabaya
  mayabaya
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#1:"yokicha"]Във Великобритания винаги децата са започвали училище на 4. [/quote]
  Във Великобритания има равноправно действащи частни училища, а домашното образование е напълно легално. Не че съм привърженик на последното, но родителите трябва да имат свободата да решат.

 83. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#75] от "yokicha":

  Щото избягваш да четеш. Реформа в образованието безспорно е нужна, но чисто аритметическото прибавяне на време към образованието няма как да даде повече качество. Като пример - след въвеждането на 12ти клас, нивото на образование спадна. Какво ин кара да мислим, че удължаването с още 2 години ще доведе до нещо добро?
  Местим проблема от болната на здравата глава.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 84. 84 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#69] от "Johnace":

  Според теб да е по - добре да се почерпи опит от Сомалия или Монголия , за да го приложим у нас????!!!!!
  Естествено , че трябва да се целим на високо и да вървим напред , да има дългосрочна стратегия , а не козметични промени през месец , които допринасят само за по - слабо ограмотяване на населението и липса на достъп на част от децата до образование.

 85. 85 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#76] от "red.mary":

  Мирише ти на фашизъм или на комунизъм, защо не спомена и втория? И да не отиваме в крайности, за които тия два мирогледа са харакатеристични, както виждаш форумците цитират Англия, която не е познава ужким тия два мирогледа, но тука става дума за възпитание на децата в ранна възраст, и Англия също не е никакъв пример за подражание! Така че както пише един форумец, всеки родител на първо място е задължен морално да се грижи за благоденствието на детето си, после идва и законът.

 86. 86 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#75] от "yokicha":

  Доводи: (само едно допълнение - детска градина не е равно на предучилищна)
  - Няма достатъчно детски заведения към днешна дата. как утре ще намерят къде да обучават децата в предучилищна?
  - Кои са тези специалисти, които ще занимават с тези деца?
  - По кои програми ще се обучават, или всеки каквото му скимне?
  - Какво ще учат 3 години преди първи клас? И следователно, какво се очаква да научат в първи клас?
  - Защо да е задължително? Кое му е преимуществото?
  - и т.н. след малко....

 87. 87 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#74] от "dzwer":

  Одат, бе Дзвер! Ама не сички! И, кат одат, учат съ само да не цапат памперса и да турят лъжицата в устата! Друго - колкот да не е без ич. Има деца в първи клас не познават цветовете! Не моат да държат молив! Ама, моат да псуват, да съ бият и апат!

  goblenka
 88. 88 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#79] от "Graf":

  Е Графе...таА работа сА дели на две...И ся тиА малчугани 'одат на деЦка.Кучето е заровено те там дека нема места за дЕцата.Не мо'а те разбра...Кат че ли ся на деЦка тръг'ат само 5- годишни...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 89. 89 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#84] от "yokicha":

  А защо за тебе Англия е "най високото"? Знаеш ли какво е ставало и сигурно става в английските интернати? Нека всяка жаба си знае гьола, да се учим от другите, напълно съм съгласна, но да ги копираме безусловно, това е имитация, и всяка имитация е лоша!

 90. 90 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#87] от "goblenka":

  Ми и тАва го има...Не мо'е да е стерилна средата...И сигур мислиш дека даскаля ги учи 'а пцуат по програма...а не тате , па мо'е и мама...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 91. 91 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  [quote#83:"Тони!"]Като пример - след въвеждането на 12ти клас, нивото на образование спадна.[/quote]
  Аз не съм сигурен, че е заради въвеждането на 12-ти клас. Преди това образованието също си спадаше, а и продължо в абсолютно същото темпо след това. Като че ли общото спадане на обществената култура изигра решаващата роля и най-вече масмедиите, които са очите и ушите на обществото.

 92. 92 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#79] от "Graf":

  Гербери????
  Това не е политически дебат

  Колко са подготвените педагози за работа с деца на тази възраст?
  Недостиг на педагози няма , дори обратното
  Колко са подготвените сгради за прием на деца в такава възраст?
  Достатъчно към влизането на закона в сила - това решава проблема с недостиг на детски градини , а също държавата ще може да планира и да знае колко помещения ще са необходими и никога повече няма да изпадаме в сегашното положение
  Къде са учебните програми?
  Те и в момента се практикуват
  Къде са площадките за игра, съобразени с нормативната уредба?
  Около детските градини
  Как ще се осигури оптималния хранителен режим за деца в тази възраст?
  Както и до момента
  От къде ще намерите специалистите за работа с "контингента" от гетата и ще гарантирате що годе приемлива среда от гледна точка на хигиена и здравно обслужване?
  От някъде трябва да се започне
  Колко ще струва експеримента?
  Без значение защото става въпрос за бъдещето на нашите деца

 93. 93 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 527 Любопитно

  Абе вие що не си пишете в бг-мама?

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 94. 94 Профил на Johnace
  Johnace
  Рейтинг: 367 Неутрално

  @Danea

  За да не си губим излишно времето в писане, моля да прочетете коментар 79 на Graf.
  В случая моето мнение напълно съвпада с неговото.
  За да проработи подобен "експеримент" са необходими всички предпоствки, изброени в коментар 79. И пак остава проблема със "задължителното". Аз не съм съгласен да нямам алтернатива, а да съм задължен, без право на избор.
  Приятен ден!

 95. 95 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#86] от "doria":

  Коментар 92

 96. 96 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1299 Весело

  До коментар [#88] от "dzwer":

  Дзвер, само в София не стигат 15 000 места.
  Аз обаче зададох прости въпроси. На които искам отговор.
  Ще ти помогна с още един въпрос.
  Защо ДеЦките градини не приличат и архитектурно на училищата?
  Иначе, когато иде реч държавата да размаха тоягата си и сред тази възраст, еле пък когато е влачена от капацитети като Египтолога...
  Мани, мани... дзверско няка ми изглежда, а аз съм жалостив човек...
  Знаеш ли, даже Маркс е писал гневни филипики срещу идеята за такова тотално участие на държавата в образованието и възпитанието. Рекъл, че имайки предвид характеристиките на пруската държава, тя трябвало да се държи възможно най-далеч от децата.
  Имайки предвид характеристиките на държавата на Цвъ, ББ, Лъчо Доцента и сие..
  Ма мое ли да не ги повреждаме чак пък толкуз малки, а?

  Ecrasez l’infâme
 97. 97 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#75] от "yokicha":

  Доводи (продължение)
  - Аз ако мога да си позволя детето ми да расте с гувернантка, която го учи да пише, чете, рисува, да ходи на разходки, да играе с други деца и т.н. защо трябва задължително да го давам в държавно заведение? (има хора, които могат да си го позволят)
  - На 4 години детето трябва да си ИГРАЕ.... не да смята, пише, чете.
  - Ако имаш спомен от онези години (паралелка А - 6-годишните) в повечето случаи бяха назад.

 98. 98 Профил на subesednik
  subesednik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  не стига че сме най- необразованите в Европа, ми и протестираме

 99. 99 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#89] от "danea":

  За пореден път пиша , че просто дадох един пример за система , която работи там няма никакви пансиони за деца на 4 г в 2012 и малко в страни от темата - не е лошо да откриете разликата между Англия и Великобритания , за да не се излагате

 100. 100 Профил на Johnace
  Johnace
  Рейтинг: 367 Неутрално

  @yokicha

  Уважаеми, да се целиш високо е чудесно, но все пак трябва да имаш трезва преценка за възможностите си. И аз искам да съм гениален математик, ама пусто не ми се получава......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK