Депутати предлагат да падне забраната за пушене и да се създаде фонд за превенция

Депутатити настояват за бързо връщане на стария режим, за да се спрат фалитите на заведения

© Дневник

Депутатити настояват за бързо връщане на стария режим, за да се спрат фалитите на заведенияНезависимите депутати, внесли предложението за отпадане на пълната забрана на пушене на закрито, днес лансираха идеята с пари от акциза от тютюневи изделия да се финансира фонд за превенция на пушенето. Отцепниците от "Атака" Кирил Гумнеров и Стоян Иванов искат 5 до 10% годишно от събраните средства от акцизи да се насочват към този обществен по думите им фонд, който да организира превантивни кампании и да стимулира бизнеса да отваря заведения за непушачи. Според Иванов подобна стъпка ще има много по-голям ефект за бюджета, отколкото пълната забрана.


"Убеждения и икономически стимули - това ще има много по-голям ефект, отколкото пълната забрана. В държавите, в които пушенето е забранено напълно, преди това е имало кампании в продължение на 15-20 години", поясни Стоян Иванов. Попитан как точно ще се сформира фонд институционално и на чие подчинение ще бъде, депутатът коментира, че това са детайли, който тепърва ще се уточняват. По думите на Иванов предложението за създаването на фонда ще бъде внесено догодина.


Според Гумнеров и Иванов в момента е много по-важно внесените от тях през септември поправки в закона за здравето, които предвиждат да се върне старият режим със зали за пушачи и непушачи, да се разгледат и приемат максимално бързо, защото времето вече е студено, а заведенията фалират. По думите на депутатите забраната вече е донесла на бизнеса загуби за 238 млн. лева. Очаква се утре здравната комисия да обсъди на първо четене предложените промени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK