Eтичната комисия към ВСС "смутена" и в "деликатна" ситуация около Гугушева

СДС представи кандидатура на Галя Гугушева за конституционен съдия.

© Красимир Юскеселиев

СДС представи кандидатура на Галя Гугушева за конституционен съдия.Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) се оказа "смутена" и в "деликатна" ситуация след като близо два часа изслушваше прокурор Галя Гугушева, която вчера оттегли кандидатурата си за член на Конституционния съд.


На днешното заседание на комисията Гугушева трябваше да даде обяснения по трите сигнала, постъпили срещу нея. Срещу нея трябваше да застане и един от подателите на сигналите срещу нея – адвокат Петър Ванев. Той обаче не се появи.


На влизане в съвета Гугушева заяви, че нищо в нейния живот не я притеснява.
По думите на председателя на комисията Ясен Тодоров появяването на израза "пране на пари" (бел. ред., става въпрос за един от сигналите) е много смущаващ. "Не мисля, че ще бъде единодушно решението по този казус. Ситуацията е много деликатна – много съмнения са струпани и няма да ни е лесно да приемем кое е истина и кое не е истина", обяви още Тодоров. Становището на комисията ще бъде представено в понеделник.


"Правомощията на нашата комисия се свеждат дотам да преценим дали г-жа Гугушева е нарушила етичните правила, разписани в кодекса за етично поведение на българските магистрати, и дали с това е извършила дисциплинарно нарушение", заяви още Тодоров.


Самата Гугушева призова преди два дни да й бъде направена пълна данъчна, имотна, финансова проверка, както и да се установи дали е изпадала в конфликт на интереси. В понеделник от НАП обявиха, че вече проверяват имущественото състояние на Гугушева и ще изследват доколко притежаваното от нея имущество отговаря на официално декларираните доходи.


Вчера стана известно, че и.д. главен прокурор Бойко Найденов е разпоредил също Гугушева да бъде изцяло проверена, а административният ръководител на специализираната прокуратура, където Гугушева работи - Борислав Сарафов - е предложил ВСС да я освободи като негов заместник. Сарафов е един от тримата кандидати за главен прокурор.


Комисията за конфликт на интереси към ВСС вече е установила, че Гугушева е допуснала нарушение на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, като не е попълнила правилно и пълно свои декларации. Така например в тях не е вписано, че синът й е адвокат. Самата Гугушева обяснила, че синът й не се занимава с наказателно право.


Разбунен кошер
Има вариант проверката на комисията да се развие като дисциплинарно производство и не искам да огласявам факти и обстоятелства, заяви още Тодоров. Той посочи, че заемът от фирмата на майката на Гугушева – Тохка Ахчийска - "Лигъл партнърс", е обоснован и произходът на средствата не буди някакви съмнения. 


"Житейски защо е правено аз не мога да си дам отговор на този въпрос, зададох го на г-жа Гугушева и на сина й. Те дадоха своите отговори. Адвокат Стефан Гугушев, който е на 33 години и развива дейност за милиони, предостави данни, че неговото адвокатско дружество е проверявано обстойно от ДАНС през 2012 г. по закона за мерките срещу изпирането на пари и според него и според заключението на ДАНС – всичко в неговото дружество е наред", каза Тодоров.


Той обясни, че го притеснява защо се е наложило да бъде взет заем. "Моят въпрос към г-жа Гугушева беше – "как ще обясните, че вземате заем от фирмата на сина си, а после вашият син ви дава пари, с които да погасите този заем към неговата фирма. Това е притеснителното за мен в цялата история", каза Тодоров. 


"Тя отговори, че в семейството са обсъждали вземане на заем, но поради големите лихви по-големият й син е решил да даде заем на майка си и на баща си", каза Тодоров. Той посочи, че днес малкият син на Галя Гугушева е бил на държавен изпит, на който професорът го попитал какво ще каже за Конституционния съд. "С този казус сериозно се разбуни кошерът и пак съдебната власт е в полезрението на медиите и то негативно, но трябва да бъдем изключително прецизни и обективни в преценката на фактите. Да не даваме предварително квалификация", смята председателят на комисията. По думите му в Инспектората към ВКП е имало още два сигнала срещу Гугушева – единият е на битова основа - наематели в къща на майка й в Казанлъшко са се оплакали от нея, а другият е в качеството й на прокурор по делото срещу бившият шеф на групировката "Клуб 777" Атанас Мъндев. По тези сигнали няма нарушения, каза Тодоров. 


Гугушева е обявила, че няма да си подаде оставката, защото е била прокурор 23 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK