Парламентът ще поправя Изборния кодекс отново на среднощни заседания

Архив

© Георги Кожухаров

АрхивПарламентът отхвърли предложението на ДПС да отпадне изискването за уседналост на местни и евроизбори. Депутатите отхвърлиха и искането на БСП да се върне изборът на районни кметове в София, Пловдив и Варна. Това стана при гласуването на второ четене в пленарната зала на поправките в Изборния кодекс.


С гласовете на ГЕРБ днешното пленарно заседание беше удължено до 22 часа, като намерението на управляващите е измененията в кодекса да бъдат приети до края на седмицата. Така и поправките в Изборния кодекс, както и приемането му в края на 2010 г. ще стане на среднощни заседания на парламента.


Четин Казак от ДПС възрази срещу удължаването на работното време. Нищо не налага това бързане, освен да претупате Изборния кодекс в полупразна зала, заяви той. Павел Шопов от "Атака" също се обяви против удължаването на работното време на парламента. Целта е криминално приемане, по тъмно, набързо, заяви депутатът. Целта е смачкване на опозицията в тъмните часове, каза още той.
Повече от два часа депутатите спориха за това да се върне ли прекият избор на районните кметове, отменен с кодекса през 2010 г., и дали да отпадне уседналостта.


Според Четин Казак (ДПС) принципът за уседналост лишава гражданите от конституционното им право на глас. С двойствена и лицемерна политика към нашите съграждани вие ги лишавате от конституционните им права, заяви депутатът. Огромен проблем е вътрешният изборен туризъм, който е много по-опасен, коментира Янко Янков от ДПС.


Цвета Караянчева от ГЕРБ заяви, че хората по населени места не искат да го управлява някой отвън. Искаме уседналостта, защото няма нищо по-хубаво от това да ги управлява местен човек, а не да бъдат накарани насила да гласуват за някой, коментира тя. Принципът за уседналост е такъв, какъвто всички избиратели го искат, заяви тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Да го поправят когато си искат,но да отговорят на избирателите,защо продължават да не позволяват на избирателя да избере за кой от листата да гласува,а не те да ми редят листите?

 2. 2 Профил на siskata_mar
  siskata_mar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Предния път, когато се говореше за среднощни заседания и цялата държава ги ореваваше, още преди 10 половината си бяха по къщите.

 3. 3 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За това е по нощите - за да го прекроят за свое удобство и употреба!

 4. 4 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Весело

  ГЕРБ казах че те така няма да правят и си изпълниха обещанието, ей!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 5. 5 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Порнографията в България или избори 2011.
  Избори 2011-огромен брой грешки в избирателните списъци, сбъркани бюлетини, купуване на гласове, контролиран вот.
  Лишаване на хиляди хора от конституционното им право на глас поради грешки на ЕСГРАОН, а по-вероятно на политически противници.
  Лишаване на хиляди хора от конституционното им право заради спазване на посочения в закона краен час.
  Недопускане за пръв път от 20 години на електронните медии в ОИК.
  От ПАСЕ посъветваха властите да създадат по-професионална и дълговременна избирателна комисия от експерти, които не са партийно обвързани.
  http://yphalachev.blogspot.com/2011/10/2011_25.html

 6. 6 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 927 Неутрално

  По-добре да направят гласуването задължително.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Искам преференциално гласуване!Искам електронно гласуване!Да го видя тогава цв.цв с чувалите1

 8. 8 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Пак ще има фиркане до зори

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 9. 9 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Защо трябва да поправят Изборния кодекс?

 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Весело

  Ей, да намалите долната граница на 0,5 % та Костов дано да има шанс да влезе в следващия парламент

 11. 11 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Чрез ЦИК ГЕРБ си гласува 2 милиона, за да пропагандира тезата на БСП за референдума:

  Централната избирателна комисия (ЦИК) взе поредно решение за предстоящия в края на януари идната година референдум, което обслужва управляващата партия ГЕРБ. След дълго мислене и обсъждане изборните специалисти решиха да дадат възможност на всеки регистриран инициативен комитет, независимо дали защитава тезата за ядрена енергетика със строеж на нова централа, или против нея, да ползва за разгласяване на вижданията си 2 000 000 лв.

  Според решението на ЦИК, регламентиращо информационно-разяснителнта кампания, 76-те народни представители от ГЕРБ, които внесоха в НС контравъпрос за допитването, който впоследствие бе уеднаквен с въпроса на Инициативния комитет на БСП, също получават статут на инициатори и ще имат право да ползват 2 млн. лв., за да популяризират тезата си.

  В решението си Централната избирателна комисия не обяснява и мотива за огромната сума, която ще бъде непосилна на опозиционните застъпници на едната или другата теза. Заради поредицата от неясноти в закона за референдумите, доста от решенията на ЦИК са на база Изборния кодекс.

  Най-често обаче провеждането на допитване се приравнява с парламентарен вот. Според чл. 155 от кодекса инициативните комитети имат право на 200 000 лв. финансиране на кампанията си по време на парламентарен вот. Комисията обаче странно защо приравнява разходите по агитация на такива в кампания за президент и вицепрезидент. От опозицията допуснаха, че решението се взема в полза на управляващите, които ще могат да даряват средства от държавната си субсидия и на 76-те депутати, приравнени на инициативен комитет.

  Финансирането

  Според решението на комисията Инициативните комитети и 76-те народни представители финансират информационно-разяснителнта кампания по въпроса на референдума със собствени средства на членовете на инициативните комитети и 76-те народни представители, инициирали референдума, и дарения от физически лица.

  Регламентът, оповестен от ЦИК, не пречи да бъдат дарени средства от субсидията на ГЕРБ. По този начин управляващите ще успеят да си позволят най-голямо медийно присъствие и ще излязат от референдума с печалба "2 в 1". Едновременно ще си присвоят инициативата на БСП за ядрената енергетика и почти няма да позволят да се чуе гласът на ДСБ и партията на Мария Капон, които регистрираха инициативни комитети, застъпващи антитезата на допитването.

  До 21 декември инициативните комитети и депутатите от ГЕРБ трябва да представят банкова сметка, която да служи за целите на информационната кампания.

  В срок от 30 дни след деня на референдума, 27 януари 2013 г., участниците в информационно-разяснителнта кампания представят пред Сметната палата на хартиен и електронен носител отчет за приходите, разходите и поетите от тях задължения за плащане във връзка с информационно-разяснителнта кампания. Към отчета трябва да бъде прикрепена и разпечатка от банковата сметка на комитета.

  Кампанията

  Веднага след като от ЦИК регламентираха крупната сума, която може да се използва за агитация, на страницата на комисията се появи и решение, регламентиращо начина на провеждане на самата кампания.

  Изборните специалисти преповтарят положенията в специалния закон и кодекса – за пълната информираност, която трябва да имат гласоподавателите както про тезата, така и за контра тезата.

  Според решението на ЦИК общините предоставят безвъзмездно на инициативните комитети и на народните представители (76-те депутати от ГЕРБ, бел. ред.) помещения за провеждане на обсъждания и други прояви по въпроса на референдума. Кметовете и кметските наместници определят помещенията и времето на ползването им при спазване на принципа на равнопоставеност.

  В решението се дефинират и отношенията на инициативните комитети с частните медии. От ЦИК обаче пропускат обществените – БНТ и БНР, в които са дефинирани задължителни дебати и тяхното времетраене. Според Изборния кодекс националните радио и телевизия предоставят 180 минути за спор между страните.

  ЦИК обаче не регламентира разпределението на времето между участниците в референдума, което предпоставя възможност за спекулации и неясноти, които в самата комисия преди време не успяха

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  №10 shileto, добре че се сети за Костов, за да обясниш всичко.

 13. 13 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "Принципът за уседналост е такъв, какъвто всички избиратели го искат, заяви тя."

  А 2-та милиона гурбетчии, които единствени спасяват България от колапс в кризата?!

  Нали на тях ходи Бойко да се подмазва през 2009-та? Защо сега ги реже, и все по-упорито ухажва мат'ряла?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Типично комунистически - всичко се приема по тъмно и на скрито. Не е за пръв път.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Съгласен съм с принципа на уседналост.

 16. 16 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#1] от "moloko_":

  И защо не въведат ограничение на хора без образование да не могат да гласуват! С тия цигански катуни и продажба на гласове, никога няма да имаме нормално правителство със свестни хора.

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#16] от "The_Fly":

  Защото не е демократично. Демокрацията е справедлив строй, а не готин.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#16] от "The_Fly":

  Може да нямаме, но може и да имаме. Въпроса е в тежестта на тия катуни. Ако гласуват всички граждани на България, тежестта ще е малка и ще се обезсмисли купуването, но когато гласуват малко хора, тежестта им е голяма и е стимул за тяхното купуване. Вместо ограничаване правото на глас, по-скоро задължително гласуване.


  До коментар [#7] от "hodounski":

  Електронното гласуване е още по-лесно за манипулиране, то е само олеснение за хората, но не средство против измамите и купуването на гласове. Преференциалното е добро, но само ако и хората в парламента са със съвест, т.е. да гласуват така както повелява конституцията, а не както им наредят от партията.

  Има много неща, които биха били добри, не виждам смисъла в разделението на райони, след като и без това народните ни представители не представляват даден район, а партията от която са издигнати. Аз бих подкрепил задължителен вот и електронно гласуване заедно, но по отделно не. Бих подкрепил и образователен ценз на народните избиратели, субсидия, която да е за партията, а не с народният избраник, когато е избран пропорционално без преференции.

 19. 19 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тони!":

  И двамата разбираме, че това е само параван за да не се направи. Моето мнение е, че догодина ще станем свидетели на най- "скъпите" избори в страната. Яне, Болен, Костов и тн, всички те твърдят, че ще влязат в парламента. Как ще стане освен ако не си купят гласовете!

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#19] от "The_Fly":

  Не може демокрацията да е параван за нещо, тя е фундаментална основа, а не просто повод за нещо си. Ако въведем такова изискване, ЕС ще ни шамари както никога досега.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK