Иск за 750 хил. евро може да провали втория по големина проект за интегриран градски транспорт в страната

Иск за 750 хил. евро може да провали втория по големина проект за интегриран градски транспорт в страната

© Морски дневникИск за 750 хил. евро към общинското дружество "Градски транспорт" – Варна са предявили  акционерите в частният превозвач "Транстриумф холдинг" "Фрея турс" и "Болкан трейд бус". Това стана известно на днешното заседание на комисията по транспорт към Общинския съвет в града. Делото, заведено за изплащане на неустойката по договора в Арбитражния съд на Българската-търговско промишлена палата, хвърля светлина върху съдържанието на поверителна клауза в договор, сключен още през есента на 2011 г. между общинското дружество и частната компания. И до този момент той продължава да бъде пазен в пълна тайна.


През пролетта на т.г. "Дневник" поиска копие от документа по Закона за достъп до обществена информация, но то бе отказано от прокуриста на компанията Веселин Михайлов с мотива, че той съдържа клауза за конфиденциалност.


На 18 август 2011г. по време на предпоследната сесия на бившия Общински съвет във Варна взе решение, с което упълномощи Съвета на директорите на "Градски транспорт" ЕАД "да извърши всички необходими правни и фактически действия за закупуване на 100 % от акциите на "Транстриумф Холдинг" АД".
То бе мотивирано с твърдението, че според условие на европейските институции, за да бъдат получени 114 млн. лева за финансиране на Проекта за интегриран градски транспорт в града, автобусните линии във Варна трябва да бъдат обслужвани от дружество, което да е 100% общинска собственост. В същото време те бяха поделени между общинския и частния превозвач.


Идеята за купуването на "Транстриумф холдинг" бе лансирана от двама активисти, а след изборите от миналата есен и общински съветници от ГЕРБ. Първият от тях е Марио Шиваров, който същевременно бе съветник на кмета на града Кирил Йорданов (а по собствените му думи и на председателя на Общинския съвет) по фирмено управление. Вторият - Валентина Софрониева, бивш главен юрисконсулт и директор на  правната дирекция на община Варна.


Пред колегите си в съвета Шиваров и Софрониева заявиха, че без тази сделка проектът за модернизация на градския транспорт във Варна ще бъде провален. Тези твърдения по-късно се оказана напълно неоснователни, но така или иначе съветниците взеха решение за започване на процедурата за придобиване на "Транстриумф холдинг". Оказа се обаче, че то е използвано, за да бъде сключен  по-късно зад гърба им въпросният предварителен договор, който минира проекта за интегриран градски транспорт във Варна. По мнението на общински експерти евентуалното изплащане на неустойката от 750 хил. евро сега ще доведе до фалит общинския превозвач, който и без друго в продължение на години бе воден към ръба на финансов колапс.


На 22 февруари т.г. след серия скандали, Общинският съвет в града одобри текста на договор, според който "водещият партньор" в изпълнението на проекта за цялостно обновяване на транспорта във Варна - общинската администрация, ще си партнира с дружеството "Градски транспорт". "Това удовлетворява напълно европейските изисквания за отпускането на безвъзмездното финансиране по проекта и нуждата от придобиване на "Транстриумф холдинг" вече не е наложително", каза по този повод председателят на комисията по транспорт в ОбС – Варна Иван Луков.


Независимо от това обаче преговорите между двете дружества продължиха с пълна сила и при пълно информационно затъмнение.


На едно от първите съвместни заседания на комисиите по транспорт и бюджет и финанси в новия състав на Общинския съвет във Варна, състояло се в началото на тази година Веселин Михайлов публично и за пореден път отказа да предостави на принципала си - общинските съветници, договора, сключен с частната компания.


Повод за искането на достъп до документа стана именно публикуваната информация, че изпълнявайки формално решение на съвета, управителното тяло на "Градски транспорт" е сключило предварителен договор с "Транстриумф холдинг", чийто текст съдържа клауза, задължаваща общинския бюджет с 1.5 млн. лв. в полза на частната компания. При това независимо от изхода на сделката за придобиване на 100% от капитала й. По силата на сключения договор сумата на неустойката бе дължима, а изплащането й само въпрос на време.


С днешната новина за иска в размер на 750 хил. евро, предявен към "Градски транспорт" от собствениците на "Транстриумф Холдинг", скандалът се връща на дневен ред. Любопитна подробност е, че в него отново се оказва замесен съветникът от ГЕРБ Марио Шиваров. Именно той бе едно от главните действащи лица и в друг общински скандал във Варна – този с шумния провал на проекта за синя зона в града.Стойността на проектите


В момента на различен етап от изпълнението си се намират шест проекта за интегриран градски транспорт в България. Те за София, Пловдив,Варна, Стара Загора, Плевен и Русе.


До август 2014 г. Столичната община планира да приключи реализацията на проекта за модернизиране на градския транспорт на обща стойност 62 млн. евро, от които 50 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие и 12 млн. евро собствено финансиране.


Втори по обем е проектът на Варна – около 57 млн. евро.


В в Пловдив проектът е на стойност на 22 млн. евро., а на Стара Загора - 14.5 млн. лв.,


В Русе за интегриран градски транспорт са предвидени малко над 13 млн. евро, а в Плевен - 11.5 млн. евро.


Най голям по обем е проектът за интегриран градски транспорт в Бургас - 67 мл евро.  Но за разлика от вече споменатите общини неговата реализация е в ход от година.
 

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 627 Неутрално

  TИМ сити = Sin Ciity

  Търси се BATMAN

 2. 2 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Гневно

  Ей сега вече трябва да хвърчат глави.
  1. Глава Йорданова,
  2. Глава Шиварова,
  3. Глава Михайлова,
  и още глави.....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 3. 3 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Гаранция - ТИМ!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 4. 4 Профил на DIM ANG
  DIM ANG
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ....всъщност не е втория, а третия по големина . Най голям е този на Бургас 67 мл евро , но той не е в по-горе посочената бройка понеже вече от година реализацията му е в ход за разлика от на останалите заспали общини.

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  "..Делото, заведено за изплащане на неустойката по договора в Арбитражния съд на Българската-търговско промишлена палата, хвърля светлина върху съдържанието на поверителна клауза в договор, сключен още през 2011 г. между общинското дружество и частната компания. До този момент той бе пазен в пълна тайна..."

  За сетен път се убеждавам, че ако в договорите има скрити клаузи, значи има договорености, които са в ущръб на интереса на обикновените граждани...
  Първият път - това беше...Големия шлем на Гоце. Ето го същият случай отново.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 523 Неутрално

  В София още не се е размирисало, само малко смърди около 3,6 милиона. Ще чакаме..

 7. 7 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ей , тоя кмет просто си плаче за затвора..
  пшреди 2 седмици на 2 пъти провали дело в София с лъжи за здравословното си състояние и други подобни, сега и това.

  Абе вие във Варна камъни нямате ли?

 8. 8 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Варна - града на милиционеро - мутренско - комунистическата симбиоза в пълната й сила. В името на целокупното ограбване на гражданите.

 9. 9 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 10. 10 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Мутрите си имат държава, като цяло, а в частност ТИМ си има цял град и то хубав.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 11. 11 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 583 Неутрално

  АБЕ - КАТО НЯМАШ МЕТРО ПОДЗЕМНО - КАКВО ИМА ДА ИНТЕГРИРАШ!?!

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Свеж" проблем пред Националния съюз на превозвачите във Варна . От сърце желая успех на неговите активисти ...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 471 Гневно

  Варненци, накажете алчните и корумпирани чиновници и политици на гр. Варна, и а на цялата държава !!!

  Не им плащайте заплатите т.е. спрете да плащате данъци !!!

  Покажете им, че те са зависими от нас, а не ние от тях !!!

  Тимчо Йорданов е осъден от ВнАС и от ВАС - ТБО е незаконна от 2011 г.

  http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/998f0374ac75c4fac2257a2b00264343?OpenDocument

  ОБЕДИНЕТЕ СЕ !!! ТАКА СМЕ СИЛНИ !!!

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 16. 16 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Очаквам скоро Марио Шиваров да бъде подведен под отговорност !

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK