ВСС има последен шанс да реши как ще се гласува за нов главен прокурор

ВСС има последен шанс да реши как ще се гласува за нов главен прокурор

© Цветелина Белутова, КапиталСедмица преди един от най-важните избори за съдебната система - този на нов главен прокурор, Висшия съдебен съвет (ВСС) все още не е изяснил докрай какви ще са правилата и как ще се гласува. Заседанието днес е последната възможност на т.нар. правителство на съдебната власт да обсъди дали ще се гласува с бюлетини или чрез електронната система на ВСС. Кандидатите са трима - заместник-главеният прокурор Галина Тонева, председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров и административният ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов.


В началото на ноември, когато ВСС откри процедура за избор, бяха приети правила, които обърнаха дългогодишна практика на съвета. Вместо с бюлетини кадровиците на Темида решиха кандидатите за главен прокурор да бъдат гласувани електронно и по реда на постъпване на номинациите.


Това породи напрежение между членовете на съвета. И тримата кандидати заявиха, че нямат претенции как ще се гласува, стига вотът да е прозрачен.
"Системата, с която се гласува, има три копчета – "за", "въздържал се" и "против".Следователно тя позволява да се гласува само за един човек и веднага след гласуването се появява резултатът. Аз лично настоявам, за да не бъде опорочен изборът, гласуването да се проведе чрез бюлетина по едно-единствено условно съображение, наред с много други. От юридическа, а и от смислова гледна точка, избор, какъвто ще се проведе на 20-и, означава еднократно волево действие на един човек. Той еднократно, в един момент избира", заяви миналата седмица председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев. Той нееднократно призова колегите си да не променят дългогодишната практика на ВСС при повече от един кандидат да се гласува с бюлетини. Според него при последователното гласуване кандидатите електронно и самият избор се поставят в неравностойно положение. 


В подкрепа на вота с бюлетини се изказа неколкократно и членът на ВСС Калин Калпакчиев. Той дори представи позицията си в личния си блог, който наскоро започна да води.


"Тайното гласуване при участие на повече от един кандидат в процедурата (какъвто е и настоящия случай) задължително трябва да се проведе с бюлетини. Това е така, защото вотът е позитивен, т.е. за да бъде избран един от кандидатите, за него следва да са получени толкова гласа "за", които са достатъчни да формират квалифицирано мнозинство (2/3 от броя на всички членове). Правилото е, че всеки член на съвета има право и задължение да гласува "за" само за един кандидат", пише Калин Калпакчиев.


Според председателя на правната комисия в съвета Юлиана Колева, бивш депутат от ГЕРБ, електронната система на съвета гарантира тайната на вота и не може да бъде манипулирана. "За" електронния вот се изказа и бившият съдебен инспектор Милка Итова, която в интервю за "Дневник" заяви, че предпочита този начин на гласуване, защото е по-бърз.


Повод за ново обсъждане на правилата стана искането на един от кандидатите - Сотир Цацаров да бъде променен редът на гласуване, за да се изчистят съмненията, че има фаворизиран кандидат. Неговата номинация беше внесена по-малко от два часа след откриването на процедурата. Три седмици подред обаче правната комисия към съвета не може да изготви становище, което да бъде внесено в съвета за обсъждане.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Имам предложение - срещу бира и кебапчета да гласуват!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 515 Весело

  Тайно, с бюлетини, подпечатани и подписани от Цветанов преди пускане в урната.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Естествено най-надарения и най-проспериращия бизнесмен трябва да стане Главен Прокурор. Такъв избор би кореспондирал най-добре и с избора на матряла, нали все пак той дарява и той спомага за проспериращия бизнес на магистрата.

 4. 4 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ООН да ни назначи главен прокурор...иначе тук вечно ще има недоволни и мрънкащи...

  bigman
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Който сменя правилата в последния момент винаги остава измамен

 6. 6 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "Милка Итова, която в интервю за "Дневник" заяви, че предпочита този начин на гласуване, защото е по-бърз."

  ВСС избира главен прокурор веднъж на седем години, а не седем пъти на ден. Съображението за бързина издиша.. Явно има друго.

 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Както и да решат да гласуват, все едно ще има недоволни яко плюене по медиите....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#2] от "dimihas":

  И пуснати от Цв.Цв. в урните да няма после изненадани..

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#8] от "boby1945":

  Най-важно е той да преброи гласовете.

 10. 10 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Начинът на гласуване - с бюлетини или по електронен път е изкуствено раздухван от заинтересовани лица и среди. Програмата, контролираща участието на 24-те членове на ВСС винаги може (и това е направено от компютърните специалисти, изготвили и многократно тествали програмата), така че даден член на Съвета да има правото да гласува само веднаж , а не 2 или 3 пъти. с мнението "да". Да не говорим,че същата тази програма фиксира кой член за кого е гласувал с "да" и за кои кандидати - с "не". Не е необходимо да се изтрива автоматично мнението на всеки гласуващ - та той би трябвало отговорно и на базата на непогрешимото вътрешно чувство (нали така , г-да магистрати) да отсече: "Този е моят кандидат". Само че при немалко членове на ВСС поведението е "хем сърби, хем боли", т.е. аз ще гласувам за когото си искам, ама това да не се знае. Защо бре, г-да висши магистрати? Нали ние, хората , които не сме юристи, разчитаме на вашата публична справедливост и непогрешимост, изразявана с постановените присъди? Допускам, че възрастните магистрати, гледащи със страхопочитание на компютъра, може да се съмняват в неговите способности, т.е. в качеството на използваната за вота програма, но младите и тези на средна възраст магистрати би следвало да са на "ти" с компютърните системи. Или точно заради това бягат от електронното гласуване, предполагайки че гласуването на членовете на ВСС за тримата кандидати може да остане запаметено и при подходящ повод да избухне поредната бомба като тези на Янето и Льошката?

 11. 11 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Медияпул имат важна информация за техническите характеристики на електронната система за гласуване във ВСС, която ПОЗВОЛЯВА ПРОСЛЕДЯВАНЕ КОЙ КАК Е ГЛАСУВАЛ:
  http://www.mediapool.bg/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D1%81%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B5-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB-news200663.html

  verum esse ipsum factum
 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#9] от "dimihas":

  Е какво по просто от това сам да пуснеш "гласовете" преди отпосля да ги броиш, и бързо и точно и няма риск от грешка!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  ВСС има последен шанс да реши как ще се гласува за нов главен прокурор...:)
  .............
  Чака се последното обаждане на Боко или Цвъ., в краен случай ..
  Обаждането се бави и "честните" членове на ВСС са нервни ..:)
  Но все пак , отдъхват спокойно ..Какво ли щеше да им се случи , на ВСЕКИ един от тях , ако имаше проверки , като на последните кандидати за ВСС ???

  BIG AL
 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Както и да гласуват, ще спечели Цветанов - грешка - Цацаров. Дано не съм прав, но мисля, че тук няма да допуснат пробив

 15. 15 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  не Прокуроре главен или безглавен,изоглавен..а една гилотинка е нужна,и последният циганин ще се съгласи да я обслужва!Въпросът не е в званието и щата,поста,а в инструмента!! няма инструмент,който да се прилага връз когото трябва...

 16. 16 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Заседанието днес е последната възможност на т.нар. правителство на съдебната власт да обсъди дали ще се гласува с бюлетини или чрез електронната система на ВСС."

  Хм, последната... Ако не променят нещата, ще има и следпоследна. След поредното скърцане със зъби от страна на ЕК.

 17. 17 Профил на Zamfir
  Zamfir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен, след като се дърпат така енергично от практиката с бюлетините, то има нещо гнило в системата за електронно гласуване. След като не се помни кой как е гласувал, я си представете следното: след избора една достатъчно голяма група от гласувалите заявяват, че победителят не е този за когото са гласували и после започват едни разправии. А иначе се отваря урната и пред всички се броят бюлетините. Хем тайно, хем документирано.

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  100% е сигурно ,че новия главен прокурор ще трябва да дава ход на дела за корупция !
  За това избора е толкова сложен както всички предходни дават комфорт на власт ималите и власт имащите.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно


  Аргументирано предложение:


  - През Блога на Калинката !


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 20. 20 Профил на plasticman
  plasticman
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да оставят гласуването с бюлетин.

  Българи, турци, цигани - ЗАЕДНО срещу ДПС! ДОГАН (с Бойко) се готви за единствените му възможни държавни порции - МЕСТНИ ИЗБОРИ 2015!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK